Tuesday, September 30, 2008

last days of ramadhan






















Ape aku buat sepanjang dua hari sebelum RAYA:

MANTAI!!!

1. Gi pasar. Beli: stock bahan2 basah utk dimasak sempena penutupan pasar dan kedai.
2. Gi pasar borong. Beli: bahan2 asas masakan: minyak, telur, tepung, garam gula dan sbgnye.
3. Beli sabun basuh pinggan yg besar.
4. Jemput 2 ekor itik kampung.
5. Beli daging dan assesori dalaman - hati, limpa, jantung, paru dan sebagainye.
6. Masak sup tunjang a.k.a sup gear box.
7. Bakar lidah and buat masak merah utk berbuka.
8. Aktiviti menyiang ikan kembung, udang basah, sotong, ayam dll dan simpan dlm fridge.
8. Aktiviti menyiang sayur supaya senang dipotong dan dimasak.
9. Pasang kusyen lame yg BARU basuh.
10. Pasang langsir lame yg BARU basuh.
11. Gosok baju lame yg BARU kuar almari.
12. Menyapu, mengemop dan membuang segala habuk.
13. Meleraikan adik2 ku yg tak habis2 bergurau.
14. Melupakan hasrat utk mengupdate blog.
15. Menggoreng, membuang kulit kacang lalu menumbuknye utk dijadikan kuah kacang.
16. Membelek lemang dan ketupat.
17. Memasang lagu raya sambil mengacau rendang.
18. Mematikan telefon bimbit bagi mengelakkan sms dan call dr tpt kerja.
19. Merase hepi dan senyum sepanjang mase.
20. Bersyukur:D












Sekian...takde mase nak elaborate...nanti posting akan menjadi terlebih panjang:D

Monday, September 29, 2008

ramadhan: day 28: fetucine cabonara

***day 28***


Arinieh aku sibuk kemas umah. Sbb selame nieh aku tak pernah byk mase nak kemas umah. Ala kadar jek.Ibu ku pon same, takde mase sangat. Buat tuh buatlah...tp taklah selalu and detail sangat. Yg kemas umah nieh slalu pon ayah, sbb ayah kat umah. Tuh pasal kalo ayah marah rumah sepah, jgn marah balik!

Dah petang sket, aku gi Giant Nilai. Sbb malas nak gi hypermarket kat Seremban, tgh sesak teruk! Beli groceries kering. Lagipon gaji dah kuar, niat di ati nak bayar zakat...tp ibuku dah bayarkan on behalf plak...so, aku bayar ibu ajelah. Nieh sume gare2 bz keje la nieh...

Aku promised adik2ku kalo aku dpt gaji aku kena masak fettucine cabonara utk dowang. Dr dulu lagik aku mmg tak pandai sangat buat spaghetti2...masak2 omputih nieh. Cabonara nieh aku reti la...kalo kuah bolognaise, aku tak reti. Cabonara nieh pon aku carik resepi since aku makan kat TGIF duluuuuu (lame dah)...terase best di tekak, lalu terus mencuba.

So, lepas bershopping di Giant, aku start masak dan mulela mengemas ape yg patut. Agak bising gak umah aku bile sume adik2ku ade...hehehe...tp at least better dr dgr sore customers kat opis:)

Tak byk sangat cite...ke sbb aku malas nak cerite sangat sbb tak sabar nak raye! Kaylah...itu aje cerite ari ke-28!

Sunday, September 28, 2008

ramadhan: day 27: alahaaiiii kolopong!!!


***day: 27***


Kuih kolopong, pernah dengar? I bet tak pernah punye la kan! Tp kalo ondeh-ondeh or buah melaka, mesti pernah dengar kan?

Kolopong = ondeh - ondeh = buah melaka. Org Negeri Sembilan jek panggey kolopong sbb bile nak masak buah melaka, mase mula2 masuk air panas,die akan tenggelam. Bile dah masak, die akan terapung. Tuh sbb panggey kolopong. Aku pon dah get used ngan name kolopong sbb aku dibesarkan oleh nenek ngan atuk aku kan...so, dowang sebut kolopong, aku pon sebut kolopong:)

Arinieh aku nak wat kolopong sendiri. Tegar la ati nak wat kolopong nieh! Sebab lately dok ingat arwah nenek aku...maybe dah dekat nak raye agaknye. Takpon sbb org kate time nieh la die yg takde nak mintak sumthing kat kite.

Dah prepare tepung, jerang air, parut kelapa sume, tibelah time nak blend daun pandan. Belum start menguli pon...sbb uli pon kejap jek. Aku gi belakang umah, siap bawak pisau nak amik daun pandan...

Sampai2 jek tgk daun pandan ku dah botak!!! Takde sehelai daun pon! Dr serimbunnye...tibe2 dah takde pape! Nothing:(

Ape lagi...takde yg len punye keje kecuali lembu si kaplamyanga yg berkeliaran tuh...tak pernah nak tambat! Rase nak jek aku sembelih lembu tuh sekor2....geramnye! Aku cepat2 check orkid aku kat garden, mane tau kena makan ke...nasib takde.

Makeee...kolopong ku berwarne putih suci la arinieh...tak lawa. Tak colourful. Walopon habis dimakan dan takde cacat rase, tp tak best nye. Hasrat nak berkolopong ijau tak dpt:(

Menu: nasi ayam, tauhu sumbat ngan air silap selasih. Oohh...ye..plus, kolopong putih.

Saturday, September 27, 2008

ramadhan: day 26: my customer wishes


Lemang 3, originally uploaded by Zairi.

Traffic sangat teruk mase aku nak pergi keje pade ari ke-26.

Mule2 tuh ingat nak naik kereta,sbb ujan. Then pk2...boleh ke? Sure jammed punye nanti. So, tak jadi. Naiklah komuter. Tunggu2...lambat sangat. Tp last2 komuter sampai jugak.

Komuter sesak.Bukan pasal org jek. Pasal beg2 yg sangat2lah byk. Dlm pade kena berdiri dlm komuter tuh,aku sbnrnye sgt enjoy tgk pemandangan depan aku nieh. Bestnye tgk org balik kampung...sume org nampak glowing jek:D

Tp tak best bile sampai terminal bas,mase nak naik bas gi Cyberjaya. Keta sangat2 byk..jammed teruk yg menyebabkan lambat ke tpt kerja. Regardless, aku happy sbnrnye...sbb ari nieh adelah ari last aku keje sebelum cuti raye:)

Ape yg specialnye mase ari last nieh...aku dpt cakap ngan Malaysian. Ade sowang customer aku, Miss Z, yg tinggal kat UK. Die adelah last customer for the day. Aku rase awal2 tuh die dah pelik dah sbb aku sound like a typical Malay. Aku mmg takde accent kalo bercakap omputih pon. Slang nieh sume mmg aku takde. Yelah, English tak brape bagus, camtuh la kan.

Pastu, aku leh sebut name Melayu die tanpa sebarang masalah. Mule2 aku layan die macam biase jek. She's the 1st Malaysian aku wat credit counselling sbnrnye, sbb slalunye Malaysian tak ramai yg ade masalah yg kronik. Tp, kesian la Miss Z nieh, tak byk solution aku leh carik utk die...

Tibe2 Miss Z cakap, gaji die kuar 1st October. Aku tanye die, takpe ke...sbb die takleh raye. Die terkejut aku tanye die camtuh. Then tibe2 die tanye, "Am I rude if I ask u a personal question?" Aku jawab tak. Die tanye, "Are u a Malay?" Dan aku jawab yes.

Die bajet aku kat UK gak, tp aku dah terangkan aku kat Mesia...Tibe2 die cam terus jd very open ngan masalah die sume. Die sangat hepi dpt cakap ngan aku...tp aku plak rase cam serba salah giler takleh tolong Malaysian. Tp in the end Miss Z macam tak kisah sangat...in fact, die nasihatkan aku macam2...including, leaving the company I'm working for skang nieh (sbb dah masuk paper laa...the company I'm working for tgh going for redundancy bagai!)

Setengah jam ade agaknye aku berborak ngan Miss Z. Special rasenye sbb perbualan aku dgn customer aku pade ari terakhir bekerja sebelum raya ialah, "SELAMAT HARI RAYA!" Miss Z ketawa walopon credit counselling nieh sbnrnye menensenkan ramai customers. Slalu aku dpt org cakap fuck-off kat aku...tp arinieh taklah...aku dpt ucapan selamat hari raye...so, aku sangat hepi:D

Friday, September 26, 2008

ramadhan: day 25: hantu taufufa


***day 25***

Arinieh aku malas nak taip blog. Aku nak taip pendek jek...sbb aku tau dekat2 nak raye nieh takde sape nak bace blog dee...(samelah ngan aku...lagi bets tunggu nak cuti raye kan!)

Ari ke-25 aku agak kelam-kabut...sbb benar2nye aku malas nak gi keje...tp aku kena gak abeh kan minggu nieh utk cuti panjang minggu depan. Tah hape banyak sangat dugaan time pose nieh. Boss2 besar from UK dtg, dowang nieh la investor yg akan decide mase depan kitowang kat Mesia nieh (sangat genting sbb dowang ade ura2 taknak deal ngan Mesia lagi)

So, sepanjang minggu nieh macam drama Tamil...drama Hindi....drama Yusof Haslam laaa opis aku. Boss2 aku jd Shah Rukh Khan...jd Rajnikandh..sume2 laaahhh!!! Saje nak tunjuk bagus dengan mengamuk depan mat salleh....PONING DEN!!!

Aku tak brape lalu nak makan...so, hari ke-3 berturut2 nieh...aku makan taufufa lagik. Nyum...nyum...tp masuk opis rase mengaum weehhhh!!! Cepatlah aku cuti!!!!

SELAMAT HARI RAYA DAN MAAF ZAHIR BATIN pade yg nak balik kg tuh ye! Aku keje lagik malam nieh...huwaaaaaaaaa...!!!

Thursday, September 25, 2008

ramadhan: day 23 & day 24: kasut raye


***day 23***

Ari Selase. Lepas dah bercuti dr Jumaat sampai ke Isnin, malas rasenye nak gi keje. Serius...malas giler!

Takde beli ape2 makanan spesel...maklumlah, tak terase selera nak makan. Last2 aku beli taufufa. Makanan yg akan dimakan time tak selera. Aku nieh mmg giler ngan soya bean. Kalo tak minum air soya, taufufa...aku suke makan tauhu. Yg aku tak suke sangat - kicap jek!

Buka pose kali nieh agak boring sbb kitowang dah kehilangan salah sowang kawan kitowang. Raof dah berhenti keje. Sunyi lak rasenye. Tp takpe...walopon sunyi, aku hepi sbb at last Raof dpt buat mende yg die suke dr dok menempek kat opis yg tak best nieh:D

Utk aku, Raof bukan setakat opismet. Raof nieh satu sekolah ngan aku. Aku pon tak tau yg die same sekolah ngan aku asal2nye. Sbb Raof nieh senior aku...aku form 1 die dah form 4 dah. Aku nieh plak junior pompuan...so, mase form 1 dulu takde mase la nak kenal senior lagik. Bikin kontroversi bodoh ajek!

Aku mmg tak kenal Raof time sekolah. Aku kenal Raof kat opis. Kitowang kawan2 cam biase jek la, tp tak pernah cerite sal sekolah. Mase mule2 kenal Raof sangatlah pemalu (which aku heran apasal la pemalu sangat). Tp Cik Sha kan peramah dan becok...so, lame2 kitowang jd geng.

Satu hari time buat keje, tibe2 Raof dok sebelah aku. Die malu2 tanye, "Sha...ko dulu sekolah kat Kajang kan?" Aku cam tergamam sket la. Sbb aku nieh kalo boleh nak sorok sekolah aku tuh. Tak bangge langsung walopon sekolah asrama penuh! So, camne Raof leh tau?

Pastu Raof cite yg aku dulu lalu kelas die ikut tangge, sbb kelas aku tingkat 3. Die ade lah nampak aku time tuh (siap describe rupe aku time sekolah...siot tul!) So, mule la cite sal zaman sekolah sume. Since then takdelah si Raof nieh malu2 lagik. Leh la nak dijadikan kengkawan, cite2 secret pon boleh la! Lgpon Raof nieh pandai nyanyi...sore best! Arituh die nyanyi lagu Guns and Roses...nak nangeh Cik Sha weeehhhh!!!!

***day 24***

Hari penting. Aku balik keje kul 4pg sharp sbb aku nak sampai Seremban awal. Sampai Seremban, aku sahur kat kedai sbb nak kejar waktu Imsa'...then terus balik umah. Sampai umah, tanpa berlengah...terus tido.

Aku bangun kul 9.30 pagi selepas hanye 3 jam jek tido. Payah giler...sbb malam tuh keje kan. Tp kena gak bangun. Tak pedulik. Sbb kul 11.30 pg aku ade appointment. Sebbaik dekat jek ngan umah...so, takyah la nak bangun awal berkejar ke KL ke...ape ke...

Appointment pe? Job interview laaa...ape lagik. Utk pengetahuan kowang, lepas raye nieh...insyaAllah, kalo takde aral aku akan hantar surat cinta kat boss aku. Cehhhh....macam boleh jek aku anta surat cinta betul2. Boss aku tuh dah la ensem!

Nasib baik dah kawen, kalo tak dah lame aku ngorat dah...hehehe. Sbnrnye agak susah gak nak meninggalkan boss ensem aku nieh, sbb baru 3 bulan kitowang dpt keje same2. In fact die byk tolong aku (termasuk fight nak aku naik pangkat sume kan!) tp...life has to go on...Boss atas aku mmg la ensem dan baik ati...tp boss atas boss aku tak brape nak hensem...so, paham2 la sendiri:D

Aku nak kate berharap tuh, mmg la. Tipu aku tak mengharap kat job interview kali nieh. Dahla dekat ngan umah, normal working hours tanpe OT...pastu atas sket dr kuli laaa...dpt jd operator pengeluaran! Giler kose sbnrnye aku nieh!

TAPIIIIIIIIIIII....!!! Rezeki di tangan Tuhan la...so, aku tak tau. Ntah dpt ntah tidak, Tuhan jek yg tau. Aku mmg nak sangat keje nieh, tp aku tak leh gak kate org len tak bagus. Ramai yg lagi bagus dr aku:)

Sampai2...aku tgk takde calon len, cam heran gak. Tp aku isi borang and terus masuk interview tepat kul 11.30 pg.

Aku nervous giler baban nyek sbb dah lame nye tak gi interview. Though aku selalu diinterview oleh customers dan org2 yg lebih menakutkan, tp mmg aku nervous giler laaa...seram abeh! Interviewer aku plak jenis yg sangat2 la beraura!!! Adoiii...dlm ati pakai bace segale doa la!

Asal2nye serius giler. Tp ntah camne time die cerite sal company tpt keje aku skang, die leh cite mase die kat UK. Last2 jdnye aku yg interview die! Hehehehe....bengong aku nieh. Kalo tak dpt padan muke aku. Last2 die lak yg jd cam customer aku. Tanye debit card laa....overdraft laaa...boleh aaakk? Takde kena mengena langsung ngan keje yg aku nak apply nieh sbnrnye...

Aku ingat, inteview aku setengah jam la paling lame.Tgk2 dek interviewer aku dok kuat berborak...(aku tak becok aaa....dah kate interview kan!Orang tanye aku jawab je).

Akhirnye kul 2.30 ptg, interview aku tamat selepas 3 jam. Huhhh? Pening aku lepas tuh. Menurut interviewer aku die dah interview 3 budak sebelum aku (tp apasal dowang nye tak sampai 3 jam, taklah aku tanye). Aku pon dok risau gak interview aku lame sangat...tak suke aku ke? Takpon aku nieh teruk ke?

Ntah laaa kawan2...semalam aku tak lalu makan lagi kerane terlalu risau. Aku buka taufufa dua bekas lagi...tak leh nak makan! Takutttt!!!!

* cun aaakkk kasut raye aku? Hehehe....alang2 nak gi interview, beli kasut raye yg boleh bawak gi interview skali:D

sha: hanging by a moment


Beautiful laundry, originally uploaded by Gra├ža Vargas.

Aku kesejukan. Lepas tuh, aku kuar for my 15 mins break. Itulah satu2nye break yg sangat aku treasure sejak kebelakangan ini. Dulu, aku bz...break pon aku tak amik. Skang, aku tak peduli....asal dpt break aku break...hehehe...lantaklah...aku dah tak peduli lagik:D

So...aku tunggu lift yg agak lembab tuh. Mane nieh? Tak sampai2. Cam dah boring dah. Aku dah start nak tag kuar ikut pintu kecemasan. Tibe2 aku dgr tinggg...lift sampai...aku kejar lift (patutlah gumok Sha nieh!). Aku jengukkan pale tgk ramai org ke tidak. Laaa...ramai. Tibe2 ade org alih ke tepi...aku dpt masuk.

Aku pusing tgk sape yg baik ati sangatlah nak bg aku yg gumok nieh ruang utk masuk ke dalam ruang lift yg sangat sempit. Aku terase janggal sbb aku rase macam ade mende "lock" kat belakang aku. Macam....feeling bile org tgh tgk tp kite tak tau sape tgk. Aku beriye la pusing leher aku nieh nak tgk...

Pusing2...tibe aku nampak satu mate yg sangat aku kenal. Pandang tajam arah aku. Alamaaakkk...silap! Sape suruh pusing? Padan muke aku. Haaaa...lepas nieh menggagau la nak cari jalan kuar lift. Tp lift tuh lembab plak. Adoooiii...

Tuan empunye mate pandang lagik. Aku nampak mulut die gerak2...tahan senyum? Or tahan gelak? Dunno. Ikutkan aku nieh, sangat sombong. Aku akan buat muke tak layan. Tp arinieh...aku rase a bit itchy la. Pe kate aku tgk je org nieh? Kenape die senyum?

Then aku teringat satu mende...

"Lawa baju arinieh?"

"Ape yg lawanye? Boring jek!"

"Lawa sbb tukang gosok baju nieh....hehehhee..."

"Puji diri sendiri nampak!"

"Of course!!!"

Lame dah aku tak pakai baju nieh. Arinieh la aku nak pakai baju nieh kot sbb ade urusan formal. Tp kali nieh aku gosok baju sendiri. Tak kemas sangat. Ade kedut2...walopon aku cube nak buat kain cotton nieh perfect tak berkedut!

Cettttt...patutlah...aku masih tak dpt nak samekan care menggosok tuh. Takkan dpt punyee...takkan perfect!

Soalan: Camne nak bagi baju kemeja nampak sangat smart dan tak berkedut?

Wednesday, September 24, 2008

ramadhan: day 22: ayam hutan & kerbau








***day 22***

Pade hari ke-22, aku bersahur dgn ayam hutan. Goreng ngan kunyit and garam. Takde nak goreng berdaun pandan or berdaun kari pg2 buta nieh. And digoreng oleh ayahku. Ade kawan ayah bagi 2 ekor, tp ade plak org len nak sekor, so ayah bawak sekor balik. Tgk dlm gambo tuh, nieh adelah gambo seekor ayam hutan yg digoreng, hanye semangkuk kecik:D

Best...tp liat giler ayam utan nieh! Tulang die pon keras. Sape2 yg suke gigit2 tulang ayam, tak payah la try nak gigit tulang ayam hutan sbb takde maknenye. Tak pernah aku tgk tulang ayam keras macam nieh.

Kalo nak cerite pasal goreng ayam, ayam hutan goreng nieh bukan macam KFC yg berdaging la. Daging sangat sikit. Tp kalo makan ayam utan goreng kunyit time panas, plak tuh makan ngan nasik panas...of course la ayam hutan menang:D

Aku takde gambo ayam hutan yg idup la...aku pernah tgk ayam hutan nieh mase aku sekolah2 dulu. Mase umah kat Ampangan...everyday nampak ayam hutan. Tak pernah tangkap pon, sbb susah nak tangkap kan. org either tembak ayam hutan or jala ayam hutan nieh pakai jaring.


Aku mmg paham sangat perangai parentsku. Dowang suke kitowang experience mende...tak kisah la sedap tak sedap. Tp ape yg aku ingat pagi sahur tuh, ayah cakap, "imagine kowang umo macam ayah...ade lagi ke ayam hutan agaknye?" Ntah...budak2 umo aku sume mende geli...aku tak tau la dowang tau ke tak sal ayam hutan nieh:D

Lepas sahur, aku ikut ibu gi sekolah. Dok ontok2 dlm bilik die...surfing utk my next big thing. Sbnrnye leceh nak guna internet kat sekolah nieh sbb ade filter kan. Nak masuk blogger pon amik mase yg sangat lame. Tp ibu ku excited la aku nak teman die dlm bilik die tuh...so, die tutup pintu and buat keje senyap2 (eleehhh...sbnrnye windu kat aku...tapi taknak cakap...hehehe).

Balik dr sekolah, singgah Giant jap...beli brg nak buke. Nak gi pasar besar time panas2 nieh tak kose aku. Giant pon jadilah. Ibu sebut pasal masak kurma lagik...so, gi survey harge kambing. Sangat tak berbaloi. Then aku nampak tray daging kerbau...Water Buffalo....Yiiiiiiiiiiihaaaaaaaaaaa!!!

Tak tau aku pernah cakap tak dlm blog yg aku suke daging kerbau dr daging lembu. Daging kerbau nieh taklah fresh...daging beku Giant. Tp utk 2 ketul daging tanpa tulang...harga die lagi elok dr kambing frozen tuh! So...masak kurma daging kerbau la kali nieh:D

Ape rase daging kerbau? Biase jek...macam daging lembu...but aku taknak elaborate cuz raye nanti aku dah order daging kerbau fresh utk rendang. Time tuh nanti aku nak buat posting kerbau...hehehe...

Menu: kurma daging kerbau, taugeh ijau goreng udang kering ngan lada, sambal gelesek.

Ari ke-22 pose, aku buke ngan parentsku (kali nieh hanye ade Adik, yg len takde). Tak bestnye pk2 lagi 4 ari nak keje sebelum aku cuti panjang utk raye!!! Tuhan....murahkanlah rezeki hambamu ini...

sha: conclusion - me and mr errr

Well...well...cerite Errr dah abeh. Macam2 response aku dpt...sangat lah memuaskan ati. Sbb asal2 aku nak gatal2 jek menaip cerite Errr nieh...pastu tibe2 aku tergatal plak nak tanye pendapat org (which sbnrnye in the end turned out to be a gud thing pade aku).

Thanx 4 supporting cerite Errr nieh walopon pade awalnye aku tak berniat pon nak jdkan mende nieh sequel. Ia hanyelah utk mengisi mase lapang sementare aku abeh keje and bersahur. Tp last2 jd sequel sbb aku hanye ade 15 mins nak taip and publish posting. Agak kelam kabut..so byk sket error:D

Ape jd ngan Mr Err dan aku ek? Ooo...the next evening...mase aku nak gi keje, aku terserempak ngan Mr Errr. Bear in mind, Mr Err bukan dak opis aku. Die keje dekat Cyberjaya jugak, but tak same opis.

Nampak2 jek aku, muke Mr Errr agak merah la. Aku senyum jek kat Mr Errr walopon aku sbnrnye rase takut nak senyum. Bukan aku takut sbb ape aku dah buat kat die, tp aku takut senyuman aku tuh memperasankan die lagi! Errrr...

Aku: Hi!
Mr Err: Hi Sha...(senyum kulum...muke merah!)

Tibe2 die dtg. Dok depan aku. Mukenye agak serius.

Mr Err: Line terputus pagi td.
Aku: Aah..ye...
Mr Err: Sha betul ke tak ubah pendirian tuh?
Aku: Betul.
Mr Err: Takde can la kite nieh ye?
Aku: Nampaknye macam tuh laaa...
Mr Err: Sha marah kite?
Aku: Taklah. Buat ape nak marah?
Mr Err: Kite takut Sha marah.
Aku: Tak...tak marah pon.

Mr Err sbnrnye bajet aku pon suke kat die, sbb aku nieh kan becok. Jd aku tegur sume org, senyum ngan sume org. Probably, die ingat aku treat die lebih...tp sbnrnye aku takde niat pon (Tuhan...kenape nieh slalu jd kat aku?). Tuh la len kali aku taknak becok sangat lagi laa...taknak peramah sangat. Dangerous!!! Huhuhuhu...

Well, alasan yg sangat mudah kan...aku bagi kat Mr Errr. Kononnye die tak kenal aku, sampai name penuh aku pon die tak tau. Hehehe...as if selame nieh aku jdkan mende nieh requirement! Sbnrnye tak sangat lah...aku just tak interested...maybe alasan tuh just kuar dr kepale tanpa aku sedari...

Tp mmg kalo boleh aku suke org yg kenal aku. At least make the effort 1st la. Jgn buat keputusan melulu nieh. Aku tak suke. And aku slalu tgk effort nieh. Bukan aku suruh nak redah hutan belantara lautan api ke ape (kecuali kes yg tunjuk effort dgn berhujan and temankan aku dlm komuter yg sarat penumpang dr KL Sentral ke Rawang tuh kan, Kak Sya!!!)...Just...show me dat u are really interested 1st.

Aku slalu kate, I'm always in love with Sepet, my ex-bf. Sebab...the way he made the effort to see my parents and all dat. Serious...tak tau bape kali die tanye pasal decision aku. I fell in love with Sepet bukan time die tanye2 aku. I fell in love with Sepet time die pasang lilin atas kek buffday ibu aku, time die karaoke Soldier of Fortune ngan ayahku, time die lepak ngan adik2ku and adik2ku kate, "bestnye kalo die abg kite!" And...aku ingat lagi. Die nak sangat, die tanye parents aku direct, "* mintak izin la ngan uncle...aunty, * nak kawan ngan Sha. Mintak restu bawak Sha keluar, Sha jd bawah tanggungjawb *" Terkedu tak terkedu la aku lepas tuh sbb die berani face to face ngan ayah aku. Lepas tuh, mase on the way back from my parents, when he looked at me directly in the eyes and asked, "Am I yours?" barulah aku cakap "ye." Kalo ikutkan taklah romantik pon, tp sampai dah broke up, Sepet dah kawen pon still ku kenang. Hehehe. Bukanlah perempuan mahu menjual mahal...but I want to be respected too. Walopon aku tak cantik mane, but of course...aku nak org treat aku with respect. A proposal without any confidence, preparation...and through a phone...bukanlah carenye:D

Di akhir coversation aku ngan Mr Err, aku bertanye:
Aku: Awaakk...awak org mane? (noticing the cakap jd cakak, cepat jd cepak...and ikan jd ikang...)
Mr Err: Ganu!
Aku: Ooo...okay..

Tiiiiinggg...nasib aku lah. Yeee...aku sangat kompiden ngan keputusan aku skang. Bukan kenegerian, tp mestilah kite taknak pisang berbuah 2 kali (ke 3 kali ek?). Aku rase, betullah nieh. At least, aku tak payah LAGI SEKALI nak tgk partner ku tibe2 cari awek len yg satu negeri and tibe2 kate Negeri Sembilan ngan Terengganu mungkin tak sehaluan. Perlukan awek senegeri jugak. Oooo...no way! Not again! And for record, aku tak kenegerian ye. Sepet pon bukan org Negeri Sembilan...and I was so in love with his Kedah accent:P

***SEKIAN***

I have something big going on at 11.30am today...tolong doakan yeee!!!

Tuesday, September 23, 2008

ramadhan: day 21 : gulai rendang bodoh





***day 21***

Aku bangun tido lambat. Mane taknye...ujung minggu nieh dok bergelak ngan bergurau ngan si Atan. Adik takde. Shahmi takde. Nasib Atan balik temankan aku.

Shahmi taknak balik sbb nak save duit. Tgh2 bulan nieh allowance die tak masuk, aku plak takleh nak bg allowance lebih. Kdg2 kesian gak bile aku ingat2 die tak balik. Lg2 time aku naik bas nak gi keje...tgh2 travel tuh dok teringat. Bile nampak lauk berbuka, lagi la sedih2 sume. Kdg windu gak, walopon baru jupe. Kalo boleh bulan pose nieh aku nak sume adik2 aku ade kat umah. Tp macam aku time student dulu gak, ade time bile nak save...terpakse la sacrifice tak balik umah tuh.

Atan, len sket. Die sanggup ikat sket duit makan tuh janji dpt balik umah. Kdg2 die suruh aku masukkan duit tambang pergi balik dr Melake. Taklah mahal sangat...slalunye RM10 dah cukup nak pergi balik. In fact, lagi murah tambang Atan dr Melake compare ngan tambang Shahmi dr Shah Alam. Cost of living Shahmi pon lagi mahal though Atan yg dok betul2 dlm town Melaka.
Tp biarlah mahal. Lately, aku rase bersyukur die kat Shah Alam. Nasib baik die tak jd naik kapal. Bile kes kapal MISC tuh kuar berite, aku cepat2 call adikku. Kwn2 die dlm kapal tuh. In fact, kalo die jd naik kapal dulu...silap2 die pon dlm kapal tuh. Camne ek...kalo time bulan pose nieh adik aku stranded kat Somalia? Ape aku akan buat? Mau histeria kot. Alhamdulillah...things happened for reason. Aku lagi rela dgr die makan lauk mahal kat Shah Alam tuh dr dgr adikku kena tahan ngan lanun skang nieh. Yup...mmg susah mula2. Ape sangat allowance gomen ngan scholar Petronas kan? Aku rase by now die pon tak sedih2 lagi dah pasal die tak dpt continue naik kapal MISC tuh. Die tak sedih lagi dah bile tgk pass belayar die. And I get to see my brother this raya. Alhamdulillah:D

I should thank Sepet gak pasal adik aku tuh. Mule2 mase Sepet tau pasal Shahmi, aku yg kena lecture dulu. Kalo tak sebab Sepet, byk yg aku mungkin tak paham pasal adik2 lelaki aku. Yelah...aku sowang jek pompuan, pastu 1st child plak. Kdg aku nieh degil, aku ingat kalo aku boleh...adik2ku pon boleh. Tp dpt bf macam Sepet tuh dulu wat aku blaja byk mende sal adik2ku. Jgn byk membebel, jgn mendesak, camne nak fit-in ngan ape2 aktiviti2 adik2 aku...sumenye. Kalo aku start nak marah ke ape ke...Sepet sound aku dulu. I have to understand what he called guys-point-of-view 1st. So, I learned to cope with Shahmi's frustration because of him. I was lucky enough to have someone who could teach me about my brothers. Lucky enough that even after dat sumone left, I have learned a good thing.
Menaip time nak tunggu sahur nieh mmg tak best...buat aku cepat emotional...sunyi...dgr lak lagu sedih...huhhhh...menjadi laaaaa...lepas nieh kena buat macam time dok sekolah dulu...kena gi ngaji...kena solat...kena insaf sket!

Ermm...ari ke-21, Ahad. Aku kat umah. Tido...tido dan tido. Aku dgr Atan dok membebel ngan ibu pasal aku dok tido tuh. Aku tau aku takleh letak kepale...tgh duduk pon aku leh tido skang nieh. Aku benci recession. Dulu keje tak penat, sbb org sume suke ati. Skang org yg tak pernah berhutang pon berhutang, org ilang keje laaaa...macam2 la. Everyday aku kena squeeze otak cari penyelesaian. With limited procedures nak tolong org. Kdg menyesal pon ade wat credit counselling. Dulu best. Skang dah tak best! I never took any of my customers cases personally, tp lately sampai balik keje pon terngiang2 lagi. Kdg yg meraung2 cakap plss...plsss...plssss...Bile aku bayangkan org tuh could be my mum...ayahku ke...adoii...susahnyeeee...

Bajet rendah sket kali nieh. Amik ape yg disimpan jek. Ade ayam, sawi, fish ball ngan tempe. So, menu: gulai rendang ayam bodoh, sup tumis sawi ngan fish ball, sambal tempe ngan ikan bilis. Dah.

Gulai rendang ayam bodoh tuh sbb...masakan nieh nak kate gulai pon tidak, nak kate rendang pon tidak. Bahan2 die adelah bahan gulai plus bahan2 yg tak brape nak cukup utk buat rendang. Ibu panggey masak bodoh je...sbb gulai nieh tak qualified nak jd gulai n tak qualified jd rendang. Kalo gulai...berkuah..kalo rendang kering sket. Nieh tgh2 jek...tak kering tak basah...kaler pon kuning tak kuning. Macam masak pindang. Regardless, sedap jek kat aku...pandai ke bodoh ke:P

Aku suke letak pucuk ubi...yelah...aku nieh kan kambing. Tp kenyang la kali nieh...walopon time buka sume org bising aku kuat tido. Hehehe..

Monday, September 22, 2008

sha: letting go


Life dah tunggang terbalik! Sejak keje kat sini aku rase sume mende aku dah kantoi...huhu..!!!

First, my fam. Walopon dah sebulan lebih, nearly 2 months aku dok ngan parents aku n bayar sewa buta kat umah sewa aku...my parents still think I'm not at home. Adoii...padahal weekends n cuti sume dah dikorbankan. Termasukla kebarangkalian pergi dating! Susah betul aku nak gi dating skang. Nak kuar ngan kawan pon aku dah leh kire bape kali! Almost every week aku balik kg skang nieh...termasuklah weekdays yg sememangnye memenatkan. Kalo la diorg paham journey to Cyberjaya bukanlah sumthing yg menarik...bunyi je dekat, tp jln pusing2.

Kecik pulak ati aku bile kadang2 planning aku tak jd. Bkn kadang2 pon..selalunye planning aku tak jd. Kdg aku dah siap2 pon nak jupe kwn ke, jupe buah ati...tp tak menjadik. Sbbnye...nak jugak aku balik weekends. Kdg kesian kat org len yg dah asek beralah nieh...Mule2 aku degilkan jugak kat my fam comes 1st. Tp lately aku sniri pon tak larat.

Kalo la org paham yg keje aku nieh stressful. Bukan boleh nak buat main duit org yg by tuh. 1 pound sterling aku ilang same macam 7 ringgit duit bonus aku dan maruah aku beb. Dahlah cust aku bukan calang2...salah sikit mmg panas telinga aku. Keje plak ade code. Nak pergi toilet pun boleh 3 minit jek tau! Amik air pun takleh lebih! Aku tak merungut pon...aku relax jek, dah keje aku buat lah...Tp give me some space for myself. Waktu tak keje bagilah aku berehat...bagilah aku nak buat ape aku nak...huwaaaaaaa.....!!!!

Secondly, my buah ati. Kesian kat die. Waktu keje kitowang len2. Kdg2 aku geli ati betul tgk die curik2 lalu depan tpt aku. Padahal die patut dah balik...keje die abeh 3 jam awal dr aku. Hahaha...at the end of the day, bile masing2 bercerite...die notice aku pakai baju ape, buat ape rupenye. Haiii...dah name senior, so...buat2 tak kenal selalu...Kdg kecik ati jugak aku apasal partner aku cold sangat kat opis kalo die nampak aku. Tp kan kitowang dah bincang awal2...kat opis len, kat luar len. Aku pon slalu jek buat masam ngan die...hehe...Tp..tuh la yg merane dua2 skang nieh. Tak boleh ke org paham kalo kitowang nak jupe kejaaaaaaapppp jeeekkkkkk...:(

Kesian kawan2 aku. Sorang pon tak dpt nak kuar ngan aku skang nieh. Sbb? Aku bz. Aku kena dok umah time weekend. Aku nak tido yg cukup! Aku windu aaa sume org.

Nieh posting aku pade bulan 24hb September 2006.2 ari dari sekarang posting nieh akan berumo genap 2 tahun. Tp ade satu mende sal posting nieh: posting nieh tak dipublish sejak ia ditaip 2 tahun lepas;)

Aku rase maybe mase tuh aku busy. Dlm posting nieh pon ade cakap kan...cerite die macam lebih kurang same macam aku yg skang jek...keadaan tak brape nak berubah laaa...

Yg beza cume skang nieh...org yg dikatekan "buah atiku" tuh dah takde lagi. Sudah jd org len punye hubby laa...nak buat macam mane, jodoh takde.

Maybe elok gak aku jupe posting nieh skang...ingat balik zaman2 kesusahan nak berdating dulu...and mengenangkan yg aku sampai skang pon bz, in fact lagi bz dr dlm posting nieh. If he stayed, keadaan bukan lagi baik...maybe lagik teruk kan!

Bile aku jupe posting nieh, 0.0005% pun aku lega sket. Betullah...aku mmg tak byk mase utk die. Sampai bile plak die nak tunggu aku, kan! So...maybe whatever happens now is the best for us;)

"Sayang...I'm on leave today. I noe we didn't planned dis, but can we go buka together pls? Pls say yes. I'll be waiting." sms tuh aku ingat sampai arinieh.

Sampai jek kat Subang, aku nampak die senyum dari jauh. Dtg dekat...nampak 32 btg gigi.

"Ingat tak dtg..."
"Apasal pulak...?"
"Kite tak pernah buka same. Slalu cancel jek..." kate die slow2.
"Marahlah tu?"
"Taklah...rase weird jek..."
"Same jek macam pergi makan ari2 kan..."
"Tak same la...bulan pose restricted!" senyum nakal giler!
"Macam bulan len tak restricted. Eleeeehhh..." Die sengih2. Sukelah tuh!
"Semalam merah...hari nieh ijau. Besok u nak pakai baju kuning pulak ke?"
"U ingat i traffic lite ke, B!" dlm pade tuh bertanye dlm ati...eh, mane die tau aku pakai baju merah semalam?
"Manelah tau..." die gelak. Aku pandang lagi die nieh. Heran. Aku tak nampak pon die kat opis semalam?
"I saw u. Muke masam. U bagi pelempang kat monitor u tuh semalam kan?" kompius ade. Malu pon ade. Mane lak die tau nieh? Bukan die dah balik keje ke time tuh?
"Detailnye..." itu jeklah yg boleh aku kate.
"Heehehe...mestilah! I had a very good sight of u from where I was sitting yesterday!"
"Why were u in the office in the 1st place?"
"I want to watch dis girl working since she is not paying attention to me anymore."
"Mane ade laaa...pandai jek!" well, sbnrnye dlm atiku terase amatlah guilty!
"Then...u bagitau I ape yg u tau pasal I lately?"
"Hmmm...u pakai baju yg same dgn yg u pakai 2 ari lepas. Basuh tak tuh?" kena balik!
"Basuhlaaaa...eleeh..die yg malas buat laundry! Cik kak, baju awak sape basuh?" die soal balik.
"U."
"Tau pon!"
"Merungut la kena basuh baju org?"
"Takpe...sbb u pon kena masak i punye lunch kan. And besides, u are still paying attention towards me. Thanks. Dats more than enough."

I remember ever word, every sentence, every pause, every gesture. Aku leh imagine lagi mende nieh dlm kepale aku.

Bukanlah senang nak let go nieh...adeeehhhh...

ramadhan: day 19 & day 20: atan's buffday

***day 19***

Aku cuti pade ari ke-19. Yesss...nak basuh baju, kemas bilik...masak...and most importantly, tido malam:D

18hb September ialah buffday adikku Atan. Tak dpt present pon...sbb poket aku tgh recession nieh. Hehehe. Die pon paham sangat dah, nasib die ngan aku yg lahir ujung bulan nieh. Takdenye present2...

Aku bajet, nak call Kak Sya. Ingat nak gi Rawang ari Isnin - 22hb. Tp, ptg tuh aku dpt call. I have sumthing and sumwhere to go ari Rabu nieh...so, aku kena save time and money to go to dat place. So, tambang gi Rawang kena pakai utk Rabu nieh plak. Hopefully mende nieh worth it laaaa...mintaknye murah rezeki aku, lepas nieh dpt aku tido malam...be near to the family...and everything. Rasenye ko leh guess ape aku nak wat nieh...tp let it be as it is sampai aku dptlah...baru kuar blog. Doa2kanlah ye!!!:D

Atan balik...rengek2...then gi kuar makan. Adik takde, Shahmi takde. Ibu baru balik physio, aku tido lame...so, tak masak. Nak gi sane sini, then we've decided to eat belut. Dlm fam nieh yg semput aku ngan Atan. Arituh Atan masuk spital jap (complete sume dlm fam masuk spital dis year). Cuak jap aku sbb die kat spital Melaka. Tp nasib under probation ward jek...kena pam sket jek la. Tp dah kena warning ngan "big boss" iaitu ayahku...Atan takleh men ragbi jap...Teringat Kak Sya tulih belut is good for semput...so, EAT BELUT FOR BIRTHDAY!

Ibu nak apam balik...air sirap. Nice and simple, sume skali makan arituh sekepala RM4, kitowang ade 4 orang. Same jek kos masak ngan kos makan pon. Tgh2 kitowang perhatikan org ramai...dah kate makan kat pasar malam kan.

Pasar Malam Seremban nieh bukak table. Macam kat Bangi, kat Bangsar...kan ade macam nieh. But more hygienic dr kat Bangsar tuh. Sbb kate org yg bukak gerai, syarat nak bukak gerai tuh pon ketat gak. Dowang kena beli canopy khas Majlis Perbandaran ngan tong sampah khas. So, tpt nieh cantiklah. Sesuai la kalo nak makan makanan Melayu. Kat sini la aku makan Nasik Minang yg aku dok cerite dlm blog nieh...

Malam tuh dlm kul 10, aku tgk tv. Ade satu cite Cina nieh...aku mmg giler tgk drama Kantonis kan, tp sejak keje aku buat2 lupe pasal minat aku sbb takleh follow. Cite lawak laa...Cheng E Kin blakon. Nasib cite tunjuk lepas buke...hish...comeynye Cheng E Kin nieh...Tanpa disedari aku dok puji2 die kiut...aku teringat statement nieh:
"Kakak punye taste mmg muhibbah. Malaysia truly Asia!!! Ko ingat tak boipren die dulu tuh. Yg sowang muke keling, sowang lagik muke Cina."

Disebabkan statement tuh...aku rase lepas nieh kalo aku nak cari bf baiklah aku carik muke Melayu. Complete kan sume rupe skali! Hahaha...


***day 20***

Nak kurma kambing asal2nye. Sbb aku sangat suke kambing (walopon aku macam kambing). Tp kambing mahal...nehii...nehiiiii...

Tgk rancangan Ketuk-ketuk Ramadhan. Dafi AF tuh masak. Tak selera. Tgk Sheila Rusly plak masak sotong goreng rangup...hmm..dappp...tgh musim sotong nieh. Nak sotong ke?

Gi kedai, tak jupe pon sotong pon. Jupe ikan kerisi jek. Akhirnye goreng sambal jeklah. Pastu ade drumstick ayam tuh...aku bakar...lupe plak beli santan, kalo tak leh jd ayam percik dah. Kailan ikan masin ngan telur dadar. Murtabak RM2. Jupe kuih cucur ngan apam gula hangus. Air soya.

Ari Sabtu ialah ari bermalas2an dan seperti biase aku tgk tv jelah. Asal2 lepas sahur tuh konon nak buat gardening, ape lepas tuh baru sedar aku takleh minum air...huhuhu. Berenti la bile matahari dah naik.

Ade satu drama yg aku suke tgk sepanjang Ramadhan nieh. Tajuk die - Impian Laili kat RTM1 kul 2 ptg. Huiyyooo...aku tgk drama RTM! Cam unbelievable jek kan? Utk pengetahuan, aku tgh try nak idup tanpa Astro...sbb aku rase nak potong line Astro aku tuh. Susah sket la sbb aku giler tgk rancangan sukan n rancangan masak. Tp tgh try nieh! Tak tau sampai bile nye nak berjaye.

Asal2nye kerane aku dpt lagi satu mende bodoh mase bayar Astro arituh. Aku call...tanye bill brape...aku diberi satu jumlah. Sbb as usual, bill aku dah brape bulan tak sampai, bile aku call...takde explanation. So, kena pandai2 la bajet brape bill. Bile bayar ikut pakej, tibe2 bill terlebih la...terkurang la. Blur. So, utk pre-caution, call lah.

Tibe2...lepas bayar, dua tiga ari lepas tuh die call kate bill aku tak cukup RM16. Tah hape yg tak cukup...aku tanye, no explanation. Suruh aku tgk bill yg tak sampai2. Errr...ayat tuh pon amatlah menyakitkan ati...takleh diterima lah.

Aku takde mase nak bayar benarnye. So, line kena potong. Then aku tibe2 rase malas nak call or sambung line. Aku tunggu la bill sampai...sbb nak tgk ape sbnrnye jadi ngan bill. Tp tak pernah sampai. So, Astro dok sibuk la telepon. Tanye mane lagi RM16. Satu ari ade sowang dak pompuan nieh telepon...ayat die sangat la best...tak tau hormat and sangat la kurang ajar (yooo...gua kerja buat debt counselling...org utang riban2 juta2 pon gua tak pernah tengking tau!)

Aku diam jek. Ntahlah...maybe sbb aku sendiri pernah wat customer service mase aku mule2 start keje bank nieh dulu. Use your words as limited as possible:D

Aku sabar dan sabar...kerana diriku berpose. Tibe2 die cakap, "dah bayar nanti Cik jgn lupe call customer service!"

Aku jawab, "Yelah. Yg lembab tuh ye?" Tah dari mane dtg words tuh aku pon tak tau..hehehe...

Die jerkah, "Ape Cik?~!!!!"

Jgn jerkah aku sbb aku akan bertanye dgn lembut tapi sakit, "SAYA CAKAP, YG LEMBAB TU KAN?"

Paaaaaaaaappppp!!! Die hempas telepon.

Dik oiii...walopon org tuh tak bayar, tak semestinye salah. Check dulu. Kalo budak nieh interview keje macam aku gaknye...sure tak lepas...hutang RM16 pon macam utang RM16 ribu...

Maybe...aku yg salah ke. Yelah, sape suruh tak bayar RM16 kan. Tp...aku penat la ngan service macam nieh. If asek kena treat macam sampah...possibly decoder tuh pon aku patut letak dlm sampah:D

Friday, September 19, 2008

ramadhan: day 17 & day 18: gulai nangka

***day 17***

Disebabkan aku makan makanan Minang pade ari ke-15 arituh, budak2 opisku telah mengecek aku dgn jayanye (tak kisah la tuh...kdg aku pon mengecek dowang gak). Dak2 nieh suke pergedel Minang nieh. So, kitowang decide nak wat potluck.

Aku bawak pergedel, Edi bawak ayam masak merah, Lia bawak kurma ayam, ade yg bawak gulai daging, puding nanas...macam2 laaa...tp takde sape bawak sayur:P

Penat gakla nak jalan dr Gerai Minang sampai ke tpt tunggu bas aku tuh. Time org balik keje, lupekan aje la pasal kereta kat Seremban. Tak pernah nye dpt parking. Tak pernah jugak tak jam. So, kenalah berjalan.

Sampai2 jek pakcik tuh baru nak bukak gerai. Akulah customer pertame. Aku mintak pergedel, sambal ijau ngan ikan bakar. Tibe2 pakcik tuh cakap, "Arinieh ade gulai jering dik. Nak tak?"
Hahahaha...my perberet. Pakcik nieh pon tau, kalo ade belut ngan gulai jering sure aku amik punye. Aku pon beli gulai jering, buat lauk sahur.

Sampai2 opis...aku beli nasik putih kat cafe. Macha cafe tuh leh buat kurang asam pulak kali nieh, ade ke suruh aku pusing satu round kat lauk2 tuh utk beli nasik putih? Sedangkan kaunter kat tpt nasik. Die kate aku potong que. Aku pandang jelah die, malas aku nak lawan2.

Waktu buka, kitowang membebel lagik. Kalo kitowang tak tgk jam, tak check waktu buka...kitowang takkan tau waktu berbuka. Sbb setiap ari berbuka di cafe nieh, lagu Tamil dgn kuat berkumandang...tanpa memikirkan langsung pasal permintaan kitowang nak tau waktu buka.

Bile aku cakap org dowang nieh tak tau respect, maybe org ingat aku slalu keterlaluan dlm blog nieh. Trust me, mende nieh aku lalui setiap hari, setiap waktu. Setiap ari jumlah org yg tak tau hormat org len makin meningkat. Aku harap cerite2 dlm blog nieh, jd pengajaran la utk sume ye!

***day 18***

Ari ke-17 aku beli kuih jek, aku beli kuih koci, cucur udang ngan popia. Tp aku takde beli nasik ke ape ke...sbb Lia nak bawak makanan utk kitowang arinieh. Makanan ape? Spaghetti...tp special sket aaa sbb die suruh hubby die buat;D

Hubby Lia chef kat San Francisco Coffee. So, kitowang dpt la makan spaghetti yg chef masak. Best...sedap. Macam makan kat deli plak rasenye. Lia bawak meatball spaghetti both cabonara and bolognaise punye sos. So, kitowang makan style Italian la bukak pose kali nieh:D

Tp aku ade menu special pade ari ke-17 nieh. Maybe sbb byk pokok pisang yg berbuah kat blakang umah kali nieh, ibuku try buat kek pisang! First time dlm idupku sepanjang hampir 26 thn nieh....die tak pernah langsung buat kek! Kek2 buffday ke...ape ke slalunye kalo tak Mak Long (kakak ayah) yg buat, aunty2 aku (kakak2 ibu) yg buat. Ibu mmg tak reti buat kek! Slalu aku la yg buat...itupon aku dah malas. Yg aku reti buat pon butter cake ngan coklat jekk...itupon tak la sedap sangat...sbb aku tak pro.

Sedap gak kek ibu aku nieh. Bersungguh tul die cite kat aku camne die wat kek pisang. Kelakar aku dgr.Die tau aku sangat suke kek pisang. Tp selame nieh aku tumpang mak org len punye kek pisang jek. Sampai ade satu mase kawanku balik kampung and hantarkan kek pisang ke umah aku. Tp ibu ku tak pernah buat kek pisang sendiri...

Laku gakla kek pisang die, abeh2 budak2 nieh makan.
Cehh...ade yg tanye aku, "Mak ko pandai wat kuih ke Sha?"
Aku gelak jek..."Tak...inilah miracle tahun nieh.First time die buat kuih."
Ibu...ibu...tahun nieh bolehlah Kakak pencen buat kek!

sha: errr? - almost final episode


Love springs eternal, originally uploaded by cattycamehome.

*** sambungan dari part 3****

Aku terase macam drama plak la cerite Errrr...nieh. Hehehe...okeh, meh kite sambung cerite:

Aku jawab YELAH. Tibe2 aku dgr satu bunyi dari ujung talian. Bunyinye macam lebih kurang macam nieh: "yes!" Tp aku tak sure sangat...sbb aku lagi concentrate dgr bunyi ujan yg makin lebat kat luar. Perlahan2 aku tarik fleece blanket aku...hmmm..bestnye...rase macam baby plak...hehehe..

Orang: Yeke nieh Sha?! Betul ke?!
Aku: Yelah. Ape pulak tidaknye.
Orang: Trime kasih ye Sha...
Aku: Kenape pulak?
Orang: Pasal jawapan Sha tuh!
Aku: Oooo...haaaa...yelahhh....

Pastu, die mule membebel2...Aku tak ingat ape. Yg aku concentrate mase tuh kat satu perkare. Aku concentrate kat mate aku. Mate aku pandang blanket aku. Kaler purple. Bunga2 turqoise ngan pink. Hmmm..bestnye blanket aku nieh. Blink...blink...aku nampak blanket aku ade bunga pink jek. Bunga turqoise ilang. Blink...blink...selimut aku dah jadi satu kaler jek. Kaler purple. Mule2 purple cair...lepas tuh purple gelap...

Orang: Shaaaaaaa...?? Shaaa???

Tibe2 mateku terbuka. Aku pandang selimut aku. Ehhh..sume bunga dah ade?!

Aku: Ye.
Orang: Sha tido ke?
Aku: Hmmm...ngantuk giler nieh.
Orang: Alaaa...jgnla tido dulu ye!
Aku: Ngantuklaaaaa....
Orang: Kejap je Sha...
Aku: Kejap jek ye?
Orang: Okay...okay...

Die membebel lagi. Tibe2 aku kat dlm opis. Aku tgk depan komputer. Satu call masuk...customer call. Aku angkat phone, aku dgr customer tuh mula2 cakap lembut jek kat aku. Yg peliknye customer tuh panggil aku name len. Sayang? Eh...bile mase mat salleh leh cakap sayang? Mai Secawan dowang retilah! Pastu aku dgr sore customer aku kuat sangat...

Orang: Shaaaaaaa....!!!

Mateku terbukak. Terus aku terduduk. Fon aku slid kat bantal. Laaaa...bukan sore customer...sore orang tuh rupenye!!!Aku letak fon kat telinga. Kali nieh, aku cakap sambil duduk.

Aku: Aaaaaa...Sha ade nieh...
Orang: Sha buat ape tadi?
Aku: Terlelap sket...sowi ek!
Orang: Shaaa....tak baik tau....
Aku: Aaaa...okay..okay...Sha dengar. Awak nak cakap ape tadi?
Orang: Niiiiiii...kite nak cakap. Kalo line mati karang, jgn marah ye. Top-up tak byk td.
Aku: Okay...okay...
Orang: Nanti...lenkali kite boleh borak lagi. Sha dah ade number nieh, boleh call.
Aku: Oooo...ye? Nieh number awak ye?
Orang: Yeee...Lepas nieh Sha save ek?
Aku: Oooo..okay..okay..
Orang: Bestlah macam nieh (sorenye kedengaran excited)
Aku: Awaaaaaaaaaaaaaaakkkk....(errrr???)
Orang: Ye Shaaa....
Aku: Sha nak tanye sket boleh?
Orang: Tanyelah Shaaaa...
Aku: Awak tau name penuh Sha?
Orang: Ape punye soalan nieh Sha?
Aku: Soalan utk awak lah...awak tau name penuh Sha?
Orang: Errrrrr....tau...tau!!!
Aku: Ape die?
Orang: Shaaaa...errrr...Sha....errrr
Aku: Sha ape?
Orang: Shaaa...errr....Sharizat kan?
Aku: Aaaaaaa??? Yeke?
Orang: Errrrr...yelah Sha!
Aku: Mane tau Sharizat?
Orang: Dengar kawan Sha panggil.
Aku: Hehehehe...salahlah.
Orang: Abeh tuh?
Aku: Kan Sha tanye awak tadi...jawablah...
Orang: Eerrrrrrr...errrr...org tau Sha! Tp lupe!
Aku: Awak tau ke tak?
Orang: Tau!!! (kompiden)
Aku: Ape die?
Orang: Errrrrrr....
Aku: Awak...sbnrnye...awak tak tau kan?
Orang: (DIAM)
Aku: Betul tak?
Orang: Errrrr....
Aku: Awaaaakkk...sudah la yeeee...
Orang: Shaaaa...maaflah...
Aku: Macam mane awak boleh suka Sha kalo benda kecik pon awak tak tau?
Orang: Sebab kite mmg suke!
Aku: Tp awaaakkk....Sha tak kenal awak sangat tau...
Orang: Kite boleh kenal kemudian!
Aku: Sha tak macam tuh, k. Sowi.
Orang: Shaaaa....
Aku: Awak, Sha tak boleh terima awak...
Orang: Errrrrrrrrrr.....
Aku: Kite kawan je ye?
Orang: Errrrrrrr.....

***LINE WENT DEAD****

So...ape pendapat kowang?

1. Pasal tindakan aku - tertido tuh?
2. Pasal care die cakap ngan aku?
3. Pasal keputusan aku?

Encik Errrr or Encik Shaaaaaaaaaa?


Thursday, September 18, 2008

ramadhan: day 15 & day 16 : popia

***day 14***
Ari ke-15 ialah ari Isnin. Aku tak sempat buat macam2 sbb aku malas. Gi keje pon malas...tp gi jugak. Org slalu kate, "monday blues". Aku malas sbb aku pkkan ari Isnin la ari customers slalu mengamuk. Skang perberet word customers aku ialah recession...credit crunch....recession...credit crunch...

Setiap kali dowang sebut credit crunch aku akan ingat koko crunch. Hehehe. Aku langsung tak beli kuih. Ptg tuh aku bukak blog Kak Neeza ngan Kak Sya. Dlm blog Kak Neeza ade gambo kuih ketayap.Dlm blog Kak Sya ade gambo kuih cara berlauk. Adeeehhh...kat bazaar nieh 2 kuih tuh takde.

Time buka, aku tgk kawan2 aku yg len pon tak beli kuih. Sume kate dowang tak sempat macam aku. Tibe2, Wawa kuarkan kuih die. Kuih ketayap ngan kuih cara berlauk. Eh? Rezeki. Yg best tuh...Wawa beli kuih tuh kat blakang UNITEN, kolej aku dulu. Waaa..windunye UNITEN~~~!!!

***day 16***

Aku sempat singgah beli kuih kali nieh. Aku beli buah melaka, popia (dlm gambo), ngan kuih keria. Then ibu ku called: Ibu cakap, die belikan aku lauk nak bukak pose kat Minang. Yeayyy!!!

Ibu tak beli belut sbb ibu takut aku akan menakutkan budak2 opis. Budak2 skang...sume takut. Kerbau takut...belut takut...itik pon takut! Kot lah lahir kat bandar. Org kampung. Aku yg lahir kat Bandar Seremban pon tak macam tuh. Kdg2 aku rase org kg nieh lagi poyo...Ntahlah...

Mase aku naik bas, macam biase jek. Tibe2 aku dgr pakcik drebar tanye sowang budak:
"U punye tag mana? Kenapa naik bas tak tunjuk pass?"

Disebabkan transport disediakan oleh company, kitowang kena ade tag khas nak naik bas. Dak lelaki cha ya nun alip yg putih bermate sepet tuh takde tag. Aku dgr die jawab kat drebar, die pekerja baru. Uikkkkss...? Bukan budak nieh dah lame keje ke?

Sessi bersoal jawab antara drebar ngan dak tuh berlangsung selame 15 minit. Adoiii...yg len mule bengang dah. Bas kitowang patut gerak kul 5.30ptg. Kalo lambat, nanti sampai Cyberjaya lambat. Dahla jauh kan...Disebabkan budak tuh, bas tak gerak sampai kul 5.45ptg.

Aku heran sbb pakcik drebar tibe2 hilang sabar sket. Sampai kate nak report polis. Aku pusing belakang, tibe2 pakcik kate, "Dik...naik bas lagi satu. Nanti awak lambat gi keje." Kitowang pon turun pergi kat bas spare.

Waktu jalan tpt tingkap budak tuh, aku nampak keadaan sebenar:Budak cha ya nun alip tuh buat muka mengejek kat pakcik drebar ngan coordinator. Sambil buat2 muka degil dan mengejek dan melawan cakap, budak tuh sumbat fun fries dlm mulut. Di depan drebar yg berpose! Aku tau die sengaja sumbat makanan tuh...annoying tul...

"Dats unacceptable, Sha. I will not eat in front of u." kate kawan ku dr blakang. Die nampak budak tuh makan.

"Maybe only u'll be thinking dat way, my dear. Not dis boy, though." kate aku.

"Yeahhh...insolent boy."

Sbnrnye, budak tuh lupe bawak tag. Menipu kate die pekerja baru supaye dpt lepas. Die lupe yg pekerja baru naik bas kul 5.30pg, bukan 5.30ptg. Hahahaha...sape yg bodoh?

Di waktu berbuka, Wawa pulak tak dpt bawak kuih. So, giliran aku bg kuih aku sket. Kitowang plan nak bawak sejenis lauk sowang lepas nieh. Muak dah ngan makanan cafe...Tgh2 bukak pose semalam...Tibe2 sowang dak nieh cakap, "Lepas pose nieh, tak dpt la kite nak makan sesame kite dah. Tak dpt cakap Melayu dah." Adoii...kan best kalo slalu macam nieh?

Wednesday, September 17, 2008

sha: errr? -part 3


Reading Pillow 1, originally uploaded by sew liberated.

***sambungan dari part 2***

Aku: Okay. Nak Sha paham kan. Cube tolong Sha paham boleh?
Orang: Okay. Sha nak tanye ape?
Aku: Kenape telefon Sha waktu macam ni?
Orang: Sebab...kite pakai Celcom. Sha pakai Maxis. Mahal.
Aku: So, awak tak kisah la Sha nak tido ke ape ke?
Orang: Bukan macam tuh Sha. Tp line Sha tuh mmg mahal. Paham2 jelah ye Sha.
Aku: Tgh nak paham ni, tp tak paham.
Orang: Sha tak jawab lagi soklan kite tadi?
Aku: Sebab Sha tak paham.
Orang: Tuh direct jek tuh Sha. Takkan tak paham.
Aku: Awaaaaaaaaaaaaaakkk...(hah...giliran aku pulak!)
Orang: Yeeeeee...Shaaaaaaaa...(eeee...gelinye telinga aku)
Aku: Awak nak Sha ek?
Orang: Yelaaaaaaaaa....Sha je yg tak paham...(sore buat2 merajuk...ek eleh)
Aku: YELAH.

Haaaaaaa....terkejut tak? Aku cakap YELAH. Tp sbnrnye cite nieh ade sambungan lagi...so, sedia la menanti part akhir ek. Aku ade soalan nak tanye, nieh utk laki dan pompuan:

1. Penting ke ade proposal yg romantic?
2. Ape pendapat kowang sal jawapan aku?
3. Boleh diterime ke alasan phone line mahal
?

Sila jawab and pahamkan aku pasal mende nieh ek!:D

To be continued.

* Saje jek nak tgk reaction kowang sebagai kawan2 ku...hehehe...

sha: errrrrrr??-part 2


naptime, originally uploaded by Dailyville.

***sambungan dr part 1***

Aku cam blur. Special Sha? Eh? Ape tuh? Mateku seakan2 satu tirai baldu yang sangat berat. Macam tirai dewan besar sekolah aku dulu. Berat nak diangkat.

Orang: Shaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....(merengek plak die nieh. Macam adikku mase kecik)
Aku: Ye. (kalo adikku merengek macam tu, kecik2 dulu aku bagi penampar)
Orang: Nape Sha macam tak paham?
Aku: Ape die?
Orang: Tak paham soklan yg kite tanye tadi.
Aku: Errr...soalan ape? (eh, ade tanye soalan ke tadi? Ujan mulai renyai2...cuaca mule sejuk)
Orang: Shaaaaaa!!! Laaaa...takkan Sha tak perasan kite tanye tadi? (macam marah)
Aku: Tak. Sorilah. Sha penat sangat nieh. (ibuuu...)
Orang: Kejap jek, Sha. Sha baru balik kerja. Takkanlah sekejap pon Sha tak boleh jage.
Aku: Memanglah...tp Sha kena berulang dari Seremban. Kena bangun awal.
Orang: Mane ade jauh dr Seremban ke Cyberjaya tu. Dekat je kan.
Aku: Dekat tak dekat, bukan masalah awak lah. (aku nak naik angin nieh).
Orang: Shaaaa...nape Sha buat orang macam ni?
Aku: Ape?!
Orang: Taknak layan cakap jelah Sha. Kite tau kite sape.
Aku: Cakap ape nieh?
Orang: Shaaaaa...kite suke sangat kat Sha. Sha taknak ke jadi awek kite?
Aku: Ape tuh?
Orang: Shaaaaa!!!
Aku: Ye.
Orang: Tolong la paham...

To be continued. Cube teka ape jd lepas nieh? Sha terima tak? Kalo kowang, kowang nak tak?

Tuesday, September 16, 2008

ramadhan: day 13 & 14: home-cooked meal

***day 13***


Sahur pagi tuh aku makan idiyappam. Idiyappam tuh putu mayam. Aku panggey idiyappam sejak adik2ku panggey mende tuh idiyappam. Nape? Ntah kenape mase sekolah rendah adik2ku kena belajar Bahasa Tamil. Dlm buku teks tuh ajar name sbnr putu mayam ialah idiyappam. Sejak tuh kitowang pon panggey mende tuh idiyappam:)

Aku makan idiyappam ngan kari ayam. Beshnye! Aku sangat suke idiyappam ngan kari ayam sejak kecik lagik. Sbb mase kecik ade jiran wan aku ialah seorang mamak. Ade sekali tuh kitowang dijemput buka pose kat umah die. Die idang idiyappam ngan kari ayam atas daun pisang. Best giler!

Tp macam biaselah, sahur ku agak kensunyian. Nasib ade kawan2 temankan, walopon mereka golongan tidak berpose. Teringat plak tahun2 lepas aku ade kawan2 department len yg bersahur ngan aku. Sejak most of them pindah ke opis ke-2 kitowang kat Bursa KL, aku mmg lonely sket la sbb aku jek kat Cyberjaya lagik...

Tp takpe!!! Sebab...pade ari Sabtu, aku tak keje. Walopon pade asalnye aku patut keje, aku berjaye mengecewakan boss aku kali nieh. Hehehe. Sampaikan salah sowang boss aku kate, "U are saying number of nos these days, Sha." Lantaklah. Aku tak peduli. Keje Sabtu tak compulsory. Optional. Bukan dpt gaji lebih. Dpt off-day ari keje jek.

All these while aku considerate pasal org len, last2 aku tak dpt cuti raya pon. Padahal aku je yg sambut raye kat situ. Org yg said no pulak yg dpt cuti raye aku walopon dowang tak sambut raya. Dis year, aku selfish habis. Cuti raye, aku punye. Weekend aku pon aku punye. Hahahaha...bestnye!

Ibu ku ke pasar seorang diri pagi tuh kerane aku titon. Aku pon tak sedar kul brape die gi pasar. Honestly, aku makin risau lak tgk keadaan diri sendiri skang. Tido mati. Cepat letih. Selsema ngan batuk on and off. Demam lagi la selalu. Doctor kate: EXHAUSTION. Maybe keputusan yg aku akan buat tak lame lagi akan jd keputusan yg terbaik walopon berat ati...ntahlah.

Aku tak tau kul bape aku lelap pagi tuh, Aku tau aku layan ibu cakap2...sedar2 dah tengah ari. Bangun2...tgk cite Hindustan - Eklavya. Aku slalu tak suke Hindustan nieh, tp cite nieh aku mesti tgk. Sbb cite nieh cam ade elemen family sket & history sket la nampak gayenye. Kalo nak suruh aku tgk cite Hai...Hai...Pyar...Pyar...mmg aku takmo! Nasib cite tuh takde lagu langsung:D

Then, lepas tgk cite Hindustan, aku gi garden aku yg dah lame tak berjenguk. Wat weeding sikit2 jek (aku rase pasnieh aku kena spend lebih mase utk garden aku!). Byk pokok untut membiak kat garden aku nieh. Silap aribulan garden aku akan bertukar jd kaler oren. Hmmm...nantilah...ade mase aku cerite lagi pasal pokok untut. Setakat nieh masih belum ade mase:D

Ibu beli ikan tenggiri, sayur, paru...macam2 lagik. Kate ibu aku, sebelum aku tido aku boleh cakap, "Duit dlm purse. Amik semua." Boleh aaakkk? Nasib baik yg aku cakap tuh ngan ibu ku. Kalo aku cakap kat perompak Indon yg macam kat Shah Alam tuh, dah selamat dah duit aku gaknye (eleh...macam byk duit!).

Menu: Sambal paru, gulai ikan tenggiri dengan kulit rambai, pak choy goreng belacan. And yg paling spesel...kuih nagasari. Ibu ku tibe2 ade mood nak buat kuih (agak mengejutkan sbb dah nak masuk 26thn umo aku thn nieh, nieh la kali ke-2 ibu ku buat kuih...hehehe...). Akhirnye dpt gak aku gulai kulit rambai tuh...perrrrghhh...sangat puas ati!

Adik2 ku adeeee....yg tuh paling spesel skali. Kitowang sahur and tgk Man U vs Liverpool lepas tuh....hehehehe...

***day 14***


Sangatlah gembira di hari ke-14 sampai tak tido lepas tgk game Liverpool. Aku agak kecewa sket sbb itulah game pertame Liverpool yg aku tgk season nieh. Tp Torres tak men. Gerrard tak men full game. Yg aku puas ati dpt tgk Keane men, sbb dr dulu aku nak tgk Keane men. Well..talking bout Liverpool's performance...aku rase byk lagi yg team aku nieh kena improve. Kalo tak kerane own goal si Brown, mungkin game tuh seri jek. Attacks byk, tp macam biase takde finishing. Kalo nak jd champion...byk lagik yg perlu improve. Aku nak komen byk pon susah gak. Nanti org kate aku memandai2. Tp yg aku harapkan team aku perform lagi bagus dr Chelsea jek season nieh....huhuhu...

Aku masih lagi ternganga2 tgk gol free-kich si Robinho arituh...baru aku sedar yg aku nak tgk Nona. Aku nak tgk kenduri kawen Lan Pet Pet kuar kat TV. Aku bukan minat die, tp just curious macam org len jugak. Lawa ke bini die? Jumpe kat mane? Well...naluri seorg wanita, mestilah busy body. Hehehe.

Tepat kul 2 ptg, tercogok aku depan tv. Arinieh aku berkongsi pendapat dgn wife si Lan Pet Pet nieh, "Kalau dia boleh jaga org tua dia dengan baik, maknanya dia boleh jaga saya dengan baik juga." Ye...ye...aku sangat setuju. Tp bukan senang wooo nak jupe yg macam tuh. Pengalaman dok and keje kat area Lembah Kelang nieh mengajar aku yg ramai dak lelaki Melayu tak rajin balik kampung. Kdg tuh, bile berkawan2 pon aku belajar tentang sikap seseorang tentang keluarga. Sbnrnye, kalo aku cakap macam nieh, org kate aku akan cari alasan tak nak kawen. Tp sbg sumone yg more to family, of course la aku nak org yg care pasal family jugak...

Menu: sayur campur, sambal ikan bilis, tempe dan kentang, ikan masak kicap, ulam pucuk ubi rebus, ulam raja dan jantung pisang rebus cicah sambal belacan. And yg paling best...bubur pulut hitam:D

Lepas dr weekend, aku menunggu hari bile la aku nak cuti. Tak sabar rasenye nak tunggu bile sampai hari boleh cuti lagi. Mane tau sampai ke Rawang:D

eeeerrrrrrrrrrrrrr????

Sbnrnye aku mmg mengade2 nak update blog pagi2 buta nieh sbb nak cukupkan posting aku sampai 600. Hehehe. Dah 4 tahun lebih dah blog nieh...tp baru 600 posting. Sbb aku taklah rajin sangat...kalo sampai mood aku takde langsung nak update blog...aku tak update pon:D

Okeh....ceritenye begini:

Di satu pagi yg dingin, aku mendapat satu call. Waktu tuh aku baru nak bergolek2 utk tido.


Orang: Hello...??? Ini Sha ke?
Aku: Ye saye. Nieh sape?
Orang: Nieh *****. Kenal kan?
Aku: Ye, kenal. Kenape call pagi2 nieh?
Orang: Sha buat ape tuh? (laaa...takkan call nak tanye aku buat ape?)
Aku: Nak tido.
Orang: Oooo...lambat ek Sha tido?
Aku: Kan Sha baru balik keje...
Orang: Yelah! Lupe plak...baru je jumpe Sha tadi kan.
Aku: Haah. Kenape call nieh? Ade hal penting ke?
Orang: Takdelah.Saje nak borak2 ngan Sha.(Ya Allah...kan aku baru cakap nak tido tadi?)
Aku: Errr...nak borak ape tuh?
Orang: Hmmm...ape2 jelah...Sha mule dulu. (boleh aaaakkk? Die yg call aku dulu)
Aku: Sha takde ape nak dibualkan. Sape yg call sape dulu nieh (cubelah paham intonasiku)
Orang: Hehehehee...Sha...Sha...(ape yg kelakarnye?)
Aku: Ye.
Orang: Sha, sbnrnye org nak tanye Sha satu mende.
Aku: Tanyelah.
Orang: Sha ade boipren? Sape spesel?
Aku: Tak.
Orang: Kenape?
Aku: Entah.
Orang: Ehh...mane boleh entah. Mesti ade sebab. (nak jugak tau...adoii...ngantuknye!)
Aku: Entah.
Orang: Shaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....(apasal sore die len?)
Aku: Ye.
Orang: Kite tanye, nape Sha takde boipren?
Aku: Kan dah jawab tadi?
Orang: Tp mane de jawapan entah.
Aku: Dah mmg Sha tak tau. Jawapannye entah lah! (sore aku dah tinggi. Nieh bukan favourite topic aku...lagi2 tgh ngantuk nieh).
Orang: Tapiiiiii...mesti ade sbb, Sha.
Aku: Nak Sha cakap ape pulak?
Orang: Jawablah...kenape...ape yg buat Sha takde sape2...
Aku: Hmmmmmmm...boleh tak Sha cakap sket?
Orang: Ye Shaaa....cakaplaaaa...(aku dah rimas dah dgr sore die nieh)
Aku: Sha nak tido. Sha penat sangat tau. Td keje banyak.
Orang: Sikiiiiiiiitttttt je nak cakap nieh Sha.
Aku: Cakaplaaaaa...tp jgn lame2 ek?
Orang: Sha suke kawan ngan kite?
Aku: Yelah.
Orang: Hmmm...eloklah. Kalo Sha suke kawan ngan kite, kite nak tanye satu mende. Boleh?
Aku: Ye?
Orang: Boleh tak kite tak jd kawan?
Aku: Aaaaaaaaa????
Orang: Kite jd special Sha yek?
Aku: Aaaaaaaa???

To be continued....sok aku sambung agik ek...hehehe...

Monday, September 15, 2008

ramadhan: day 12: gerbera

***day 12***

Agak lambat gak aku update pasal ari ke-12 aku berpose nieh sbb aku tak update blog dah dua ari.
Adik2 ku bising aku tak pasang internet, sedangkan kat dlm kepale aku ade macam2 reason yg membuatkan aku eliminate byk kos yg berlebihan dlm daily routine aku. Aku kena simpan duit sket dlm dua bulan nieh. Something will happen. Nanti aku akan cerite kat dlm blog nieh jugak...:)

Ari Khamis arituh aku dah diingatkan jgn beli makanan sbb ade makanan free kat opis. Department aku nye anniversary semenjak ia dipindahkan from United Kingdom ke Malaysia. Well...pocket and shaxx have been asking me about what am I doing for living. Kak Neeza pon bertanye kan. Rasenye pekerjaan aku ade dlm profile aku. Tp, ape aku buat kat dlm bangunan nieh...hmmmm...dat remain a question.

If sape2 tgk tv, tgklah iklan AKPK. Keje aku macam AKPK gaklah, except dat aku deal with foreigners...itu jek. Ade org panggey aku advisor, consultant, representative...macam2 lah. Hakikatnye aku hanye lah seorang kuli yg kerjanye macam cleaning lady. Tp instead of cuci tandas, aku cuci otak org jek. Hehehe. Dats the reason aku sangat particular pasal communication skill...sbb keje aku berkait rapat dgn communication. Tak tau communicate bermakne lupekan kerja ini. Aku pon tak pandai sangat laaa...tp sejak dr dulu mmg aku belajar bersungguh2 la nak dpt ape yg aku ade sekarang...:D

Enuff bout my boring-and-sounds-good-but-not-so-job. Ari Jumaat, time buka pose...kitowang gi la kat tpt buffet...tgk makanan. Same menu macam anniversary tahun lepas.Hahahaha. Nak gelak pon ade gak, tak keterlaluan la aku katekan dowang kedekut or takde idea. Tahun lepas coordinators hebat2. Tahun nieh coordinators dah ramai left for other companies. Yg ade pon aku dan beberape org yg len yg dah taknak buat keje nieh lagi.

Yuppp...a bit frustrating la tgk menu dan care pengendalian. As a former fund raiser and coordinator...sure la aku rase mende nieh cikai.Tp aku pon dah tak pedulik cuz yg handle nieh bos besar2 (when they have so many things to do but they decide on doing all these messy stuff). Just enjoy makanan seperti biase jek. Theme: Carribean. Menu: authentic Indian food. Muak dah. Balik2 makanan bangse die. Tp rezeki itu ku telan jua. Dpt aku berbuka. Alhamdulillah.

Bile aku cakap theme Carribean, maknenye kena la pakai style macam beach wear sket arituh. Tp within core standard...nampak perut tuh kepercayaan biase si gagak2...tp takleh pakai swimwear. Rasenye gagak, kalo suruh pakai sure dowang pakai nye. Nasib baik tak boleh. Aku? Tak peduli ape. Aku dgn tudung pashmina, jacket corduroy Sommerset Bay aku ngan faded jeans. Dgn baju tebal nieh pon aku asek demam...inikan plak nak style Carribean bagai. Macam la office nieh tak sejuk:D

Okay...sblm aku buat kenyataan yg boleh menyebabkan aku masuk ISA, cite mende len. Anniversary opis ku tak best la sbb meraikan boss2 jek. Dahla dowang beli kek kecik, then they shared among themselves ajek. Kitowang kuli2 pandang la celebration depan kitowang sambil wat keje. Sebelum nieh, at least dowang bagi sparkling water (sbb dowang takleh bg aku wine). Tuh mase boss2 omputeh ade. At least dowang respect lagi. Thn nieh sume Malaysians handle..omputeh dah balik. Ape kitowang dpt? Takde ape2...just nasi beriyani, itupon kalo sempat turun makan.

Tgh2 dok wat keje...dtg salah sowang fund raiser thn lepas kat aku. Name die Rubi. Die bagi aku bunga kat dlm gambo nieh - daisy gerbera. Bunga official Cleo magazine. Aku tau gerbera nieh pon sbb rajin bace Cleo mase muda2 dulu. Skang dah tua bace mende len la pulak sbb aku malas nak bace dating tips nieh...tah hape2. Lawa gerbera nieh. Aku suke! Mase ayahku masuk hospital, aku letak gerbera campur ngan carnation dlm bouquet kat side table die. Kali nieh aku dpt pink gerbera plak! Cantiknye... (bukan ke bunga daisy mmg utk Librans...).

"I missed u my friend," kate Rubi. Hahaha...sume cakap aku dah senyap skang. Tak amik pot pun kalo opis nieh nak runtuh ke nak terbalik. Mmg betul pon...aku wat keje aku jek skang nieh, bile cuti...aku cuti...sudah.

Di akhir hari...dptlah aku satu mug besar yg tak brape cantik sbg souvenir utk anniversary. They are cutting cost again...but too excessively. Time aku dpt mug nieh aku hanye senyum jek...alahaaaiiii Malaysians....

* kalau ade mase time sahur nanti aku nak wat posting pasal flowers for each zodiac:D

Friday, September 12, 2008

ramadhan: day 11: perut

Hmm...gambo nieh aku candid mase tgh bukak pose. Time org tgh bergurau2 and pass2 makanan.

Opis tak macam opis kan...sbb kitowang nye dress code kan casual. Dah kate keje malam. Dulu mase mule2 keje dowang suruh gak kitowang pakai smart2 bagai, tp budak2 boring la sbb rimas.

Then, die tukar. Yg keje malam leh pakai casual, yg keje siang ikutla formal dress code tuh:D

Dis is one of the reason why I love my job. Kdg2 bile dah pakai smart2 nieh perangai pon tukar gak sekor2 tuh. Tibe2 act like real big exec (exec tuh bersamaan ngan kuli....so, jd exec bukanlah besar mane!). Contoh bile dah pakai smart, tibe2 sume mende takleh buat. Especially girls....tibe2 plak macam2 la cacat. Tah hape2...

So, aku tak payah la nak spend byk2 nak pakai baju cantik ke opis. Cukuplah ape yg ade, especially mase blaja dulu aku beli sket2 baju2 yg boleh la diterima nak pakai di opis. Skang nak suruh aku beli baju jgn haraplah...pandang baju pon sedih2 jek...so, nak keje kat tpt berbaju formal?Hmm...think twice.Tp who knows tibe2 aku leh take the challenge kan?

But...bile difikir2kan...elok gak kalo opis aku nieh tukar balik pakai baju formal. Sbb lately...aku slalu sakit mate. Ramai sangat nak jd Kareena Kapoor...kalo perut Kareena tuh at least putih melepak, tak berkarat. Mungkin masih sedap mate memandang...tp kalo perut berkarat, sakitlah mate yg memandang...

Lately agak bosan melihat dressing budak2 yg baru masuk keje. Apelah...tak boleh ke smart2 sket. Aku bukan anti-sexy, tp aku anti-vulgarity. Mmg la boleh pakai jeans ke tpt keje...tp jeans yg macam mane boleh dipakai.Nothing against hipsters...lawa. I love fashion. J-LO pun tak sentiasenye nak nampak perut. But kalo pakai perut asek nampak, susah laaa....takkan sume baju nampak perut...365 hari dalam setahun pakai baju Reject Shop ke? Asyik shrink ke? Nak dtg keje ke nak jd peragawati?

Yg paling best skali...bile dah melawa macam nieh...sexy bangat, kalo pandai buat keje...takpe. Nieh cakap pon asek salah..."HE ARE"..."I IS". Aiyoyooo...mane pergi grammar? Sapelah yg lepaskan dowang masuk dlm bangunan nieh? Patut la customers makin ari makin marah jek...

Last2 aku pon paham. Interviewer suke tgk perut agaknye. Patutlah time aku dulu susah sangat nak masuk keje sini. Sbb perut besar kot. Byk la assessment. Tgk yg gendut2 dlm gambo nieh...nieh sume batch aku or senior than me. Gendut. Tuh pasal kitowang tak cakap "I IS..."
Bukan pompuan jek, lelaki pon same la. Seluar londeh baju singkat. Bulan2 pose nieh mmg best la kalo nak potong pahale pose. Tak masuk lagi yg bertatu, bertindik dll...mmg artistic abeh dowang nieh...

Which leads me to juggle on a decision. Errr..ini ke circle yg aku nak? Every Friday night macam nieh pergi yum seng. Gi keje nampak perut. But those people bukanlah pandai sangat. They have no clue on what is going on...Lucky, yg Melayu dlm gambo nieh are the sweetest babies....dowang tak buat.

Hmmm..semalam buka best la jugak. Edi bawak ikan keli masakan emak die...eheehehehe...best. Berselera bangat aku makan. Pastu ade yg bawak nasi goreng cili padi. Nasi goreng cili padi sbb die blend cili padi and goreng ngan nasi tanpa sebarang bahan tambahan. Pedas! Macam2 laaa...sumenye best.


Aku nasib baik sbb aku masuk keje lepas buka. Taklah kena tgk perut ari2...