Friday, October 31, 2008

last days in cyberjaya: sha @ q-thai









This is the pix of me. Yang Erwin tangkap semalam. Mase nieh kitowang tgh makan kat Qthai semalam. QThai katne? Qthai kat Cyberjaya. Org kat Cyberyjaya panggil tpt nieh Street Mall. Kat Street Mall nieh la letaknye tpt2 makan yg aku cakap dlm blog nieh macam Penang House ngan Qthai. Sbnrnye byk tpt makan kat Cyberjaya nieh...tak kose aku nak letak sume skali kat sini.

So, akhirnye plan kitowang nak gi Qthai selamat gak, sbb slalunye tak lepas. Maklumlaaaa...slalunye ujan kat opis nieh. Takpon kitowang bz, tak sempat makan kat luar dr bangunan opis. Hasilnye macam kat atas nieh, Pineapple Rice (nasik dlm kulit nanas), air yg aku minum tuh panggey tumpra (macam tumpat kan!), then...Kavi ngan Erwin makan Mince Chicken with Basil. Makanan dowang nieh set ayam ngan kerabu mangga. Best2...sumenye best:D

Our Mr Erwin sempat lagik snap gambo nieh semalam tanpa aku sedar (sbb aku sibuk snap gambo air ngan makanan aku semalam...hehe). Tudung aku tgh serabai, mekap tak pakai...and muke tgh poyo. Pastu die sengih2. Aku kaco die, "u're soooooooo gonna miss me rite?" Then aku baru ingat inilah last day aku nak jumpe die...sbb die cuti ari Jumaat. Laaaaaaaa...

Erwin Hendroff. Yg suke perasan dirinye Erwin Sanchez (player bola Bolivia) Aku panggey die Erwin Hindraf..hikhikhik..marah die! Die nieh keturunan grago. Grago tuh ape? Grago tuh Potugese kat Melaka tuh. Die nieh best...lawak orgnye. Tp lately die semakin kurus and semakin annoying sbb slalu pakai jersey Christiano Ronaldo. And...tak reti panggey aku name len.Balik2 panggey aku Sarimah...Sarimah...Sarimah Ibrahim...cetttt...

Aku tak sempat bye2 Erwin semalam. Erwin bz time aku nak kejar bas nak balik. So, die hantar msg kat aku bile aku dah sampai umah. Tapi, aku nak sangat jupe Erwin kalo aku gi Melaka satu ari nanti. Die sangatlah sayangkan Melaka...and aku pon suke Melaka:D

Erwin dearie...thanx 4 being such a gud fwen and a gud buddy at work! U're such an amazing guy, bro! Hope good gals will go ur way...and hopefully they ALL look like Sarimah! So dat u will always remember me:P

Susah nak tinggalkan org2 yg baik2 kan? Huwaaaaaaaaaaaa....!!!

Thursday, October 30, 2008

last days in cryberjaya: dirty business!










Besok...last day aku kat Cyberjaya. Cepatnye mase berlalu. Aku bagi sebulan notis, tak sangke berlalu cepat sangat. And...btw, aku tak dtg keje semalam. Aku amik MC sbb aku kena cirit birit. And semalam gak aku nak wat medical checkup!

Salah satu requirement utk medical checkup tuh ialah utk aku 'menghadiahkan' nuya aku kat klinik tuh utk diperiksa. Adoiiii...tak pernah2 aku kena bagi nuya kat doktor! Sampel air kencing tuh mmglah biase. Tp sampel nuya? Hmmm... tak pernah!

Sbnrnye mase aku amik offer letter arituh aku dah tau, aku kena bagi aku nye nuya. "U have to give ur stool to the doctor...." said Mr Interviewer (skang kena panggey Mr Big Manager plak!) . Aku mule2 ingat die gurau tp aku cam blur and terase kelogikan di sebalik kate2 die. Last2 aku tanye, "u were not kidding when u were telling me about the...errr...stool?" And he looked serious. "Nope!" Then he smiled. Cettt...!!! "So...?" Aku cam mengharap sangatla mende tuh just men2..."I dunno how are u going to get it, but u have to get it for them!" And he laughed. Ya Allah...dis guy is sooooooooo cheeky!

Which...kowang leh bayangkan semalam mase aku nak gi klinik, aku dah siap tadah and simpan dlm bekas...AND...telebih byk bagi kat doktor tuh sbb aku cirit birit! Haahahaha...aku rase macam nak tergolek tgk nuya sendiri. Lepas nieh aku kena buat mende nieh once in 3 months...huhu...Padan muke ko Sha..sape suruh ko nak sangat jd minah kilang!

Tiiikk...tiiiikk....tiiiik...mase berlalu. Hepi nieh. Tp aku rase strange. Kate ibu, "Jumpelah...4 the last time. Die mesti nak tau." Aku menung dr minggu lepas nieh. Semalam taklah menung sangat. Aku dok sorting shirts aku yg leh and takleh pakai (dah gumok nieh byk yg takleh pakai dah!). Aku nieh dari dulu tembam, tp dulu ade curve lagik...so...boleh la nak pakai cute2 mase buat presentations sume. Skang nieh shirts aku time college byk dah tak muat...rupe aku dah macam no. 8! Kena plak keje kat Cyberjaya aku jarang pakai shirts (sbb dok pakai jacket). Time to shop la lepas nieh....botaklah aku cari formal attire pasnieh!

Aku suke sangat CSI. So, dok bayangkan kesan tikaman mangsa CSI jek. Bile aku bayangkan diri Sepet skang nieh, aku cume bayangkan pisau criminal CSI tuh cucuk2 hati aku sambil darah memancut2. Imagination aku nieh exactly macam dlm cite CSI nieh...huhuhu...

Baru lepas called Mr Ketupat. Sbnrnye org2 yg 1st tau aku dpt keje tuh besides parents aku - Ogie, Kak Sya, ngan Mr Ketupat. Kawan2 yg len tau kendian (kalo aku rajin ceritela). Mesti kowang nak tau ape sbnrnye cite Ketupat tuh kan? Ari nieh dah 30 Syawal...aku nak sambung cite ketupat tp dok posting mende len. Lepas nieh aku nak letak tajuk ape ek?

* shopping 4 new books~! Ogie cakap tajuk2 buku aku nieh depressing....hahhaha....

Wednesday, October 29, 2008

sha: am i a dutch lady?


Tulips, originally uploaded by floridapfe.

Look carefully at my pix. Nampak muke ape? Melayu tulen kan? Sure punyelah! Kecuali mate ku agak sepet. Yeee....keturunan sebelah ayahku mmg sepet...itu sebab aku sepet, macam wan aku.


Tgk hidung tuh...kemek kan? Hidung Melayu tulen. Betul tak? Kulit Melayu kan?
So...mane dtgnye dutch?!

Hehehe...jgn terkejut. Aku takkan perasan org putih punye. Aku kan tak suke omputih. So, aku takkan kate diri aku omputeh. Tapi....Van Chali? Hihihi...something funny. But true. A secret revealed during Hari Raya.

Perkare ini berlaku ketika cuti hari raye yg lepas. Mase aku beraye di belah ibu ku. Sume org berkumpul. Ibu ku ade 12 org adik beradik. Tak kesemuanye ade bersame2...especially yg dah bercucu, slalunye ade komitmen yg len. Tp Alhamdulillah...we're grateful to Allah. Ade yg ingat family lagik...baguslah:D

Since aku tinggal kat Seremban, kire jauhla sikit. So, aku tido umah mummy ku (kakak ibu yg paling tua). Since my cousin Shasha (name lebih kurang aku kan!) ade balik tahun nieh...ade lebih sbb utk aku bersame keluarga. So, we stayed in Ampang dat night...

So, malam tuh kitowang berborak2...kali nieh anak2 dara can join the mak2 dara...sbb kitowang dah besar. When we were small, we used to lock ourselves in one room in nenek's house. Kalo tak girly talk, kitowang akan perasan kitowang nieh artis. One singer for one cousin. I remember my cousin Shura pretended she was Aishah, Shasha was Sheila Majid and I always liked Fauziah Latiff when I was small. Hehehehe...apa daahh..

Skang dah besar, konon2 nye nak join the what we expected as a "more matured" conversation. Kononnyelah! Tp mane de matured. Our mummies are in 50s and 60s...but they giggled like small girls! Diowang cerite pasal cerite2 mase diowang kecik, diowang cerite pasal our beloved late grandparents (which brought tears to our eyes). Tp...ape2 pon sbnrnye kitowang enjoy la conversation org2 tua nieh...best:D

Biaselah, bile dah raye...baru nak tgk anak buah. Tanpa disedari, byk perubahan fizikal yg berlaku. Jd, barulah sedar...org tuh rupe org ini...dan org ini rupe org itu. Dlm family aku nieh ade 12 org anak dan 42 cucu semuanye. Macam2 rupa la kan...

Aku dah masuk kategori gelap.Sbb ibu ku gelap. Ikut mak kepade nenek aku. Tp yg len2 sumenye putih merah, rambut perang and mate brown. Something yg aku takde...so, kalo aku cakap pon tak tau la org caye tak sedare mareku rupe macam nieh:D

Then...sume org concluded brape org yg ikut arwah ayah nenek kitowang iaitu moyang aku. Aku excluded, of course. And tau tak ape mummy ku cakap? "Yelah...dr Sumatera. Ade keturunan Belanda."

Ternganga jap. What? Then we found out kitowang nieh ade keturunan Belanda? Eh...bukan aku Melayu totok...takde campur2 ke?! Mateku sepet!

Patutlah nenek ku begitu cantik. Aku slalu wish aku secantik die. Tp cousins aku la yg dpt...aku tidak. Belanda? Sha - with dutch ancestor? Hehehe...macam tak kena jek! Aku Melayu...IC aku Melayu maaaaa...

Sampai skang kitowang buat lawak...name arwah moyang aku tuh Chali...skang kitowang gelak2 panggey die Van Chali...hahaha...aku punyelah tak minat team Belanda kalo bola! Van Nistelrooy...Van Persie...yikeeeeessss!!! Weeekk....:P

Tuesday, October 28, 2008

sha: hired?


Yeahh...yeah....bile aku cerite pasal bos belanja..pastu aku dah letak header- "last days in cyberjaya"...aku cakap aku nak bla...yada...yada...yada...rasenye mesti sume org tau ape maknenye kan?

Lihat di sebelah kiri anda...ade satu gambo. Pandang gambo itu dan anda akan tau:)

Ingat tak mase buffday aku, aku cakap...aku ade appointment with Mr Director tpt aku interview keje aritu. Then aku tak update ape2 dah...sbnrnye bukan taknak update, but aku nak confirm betul2 baru update:)

Ari aku dtg jupe Mr Director tuh, sampai2 je...ade yg cakap kat aku, " Sha...nieh la tpt u!" Aku cam blur sket...tp aku senyum jelah...Then aku jupe balik interviewer aku, borak2...bla..bla...bla...Macam bagus jek gi borak2 ngan interviewer...macam dah dpt keje jek kan!!! Ape la ko nieh Sha...

Lepas jupe interviewer aku, aku jupe Mr Director. He asked lots and lots of questions. Tp Alhamdulillah...dah sebelum nieh keje aku jawab soalan org, aku taklah bermasalah sangat menjawab soalan. Dr dok bercerite pasal aku, as usual...last2 ended up org yg tanye akan bercerite pasal dowang...ehehehe... (tuh la specialnye keje aku kat Cyber nieh...I learned how to turn the table)

Dah abeh jawab soalan, die cerite pasal overview keje...then tibe2 cerite pasal Siti Nurhaliza. Ooppppss...yeah...sbnrnye sape kenal aku sure tau I dun really prefer Siti kat depan name aku tuh. And...aku nieh bukan fan Siti:P (tapi tidaklah benci jugak!) So, it seems dat Mr Director pon tak minat Siti...last2 masuk topik Siti la pulak! Poyo tul Sha nieh...

"I think you're already on board, Sha." The moment kitowang abeh bergossip Siti, die cakap kat aku nanti die akan call ari Isnin. 99% aku dah dapat keje tuh sbnrnye...but aku tak update dlm blog lagi:)

Betul2 ari Isnin tuh, tgh tido...tibe2 the interviewer called. Verbal offer dulu laaa...so, kire aku dpt la keje nieh. Tapi tidak jugak diupdate di dalam blog kerane setakat verbal offer...tak boleh confirm lagik.

Ari Jumaat,aku gi tpt tuh balik and amik offer letter. Gambo ade dlm kat sebelah tuh. They are addressing me without Siti...yeay!:)

Besok aku akan gi medical checkup (sbb Deepavali nieh...tak dpt plak aku nak gi checkup awal). And aku akan menjalani minggu terakhir aku di Cyberjaya pade minggu ini kerane minggu depan aku akan start keje baru:)

Ape perasaan sbnrnye? Hmm...happy, of course...sbb akan dpt menjalani kehidupan normal yg diimpikan oleh semua org yg mengenali aku selame nieh...my family, my friends...Lepas tuh dpt buat something yg aku harapkan dpt mengajar aku menjadi someone yg lebih baik. And yg paling penting, it's a start for me to plan for my future. InsyaAllah...cite2 nak sambung blaja lagi:)

Tp...sbnrnye...ade sedih jugak...Ade perasaan yg takleh nak describe dlm dada nieh...everyday pandang2 dinding, PC...dan segalenye kat Cyberjaya nieh mengingatkan aku macam2 perkara yg takkan dilupekan sampai bile2...

Monday, October 27, 2008

last days in cyberjaya: deepavali


sari seller, originally uploaded by randhirsingh.

Sapekah macha ini? Bukan...bukan...beliau bukanlah Datuk Shah Rukh Khan. Tp...beliau adelah sowang penjual sari. Image nieh aku dpt kat mane lagik kalo bukan fr flickr.

Sempena Deepavali nieh....aku takde mase sangat nak berblogging. Maklumlah...kena shopping sari, buat muruku...nak mandi minyak bijan lagik. Hehehehe....banyak nak kena buat nieh! Termasuk la aku nak kena cari kepale beruang kat mane2 utk bawak gi open house. Kalo takde kepale beruang pon...kepale lembu pon jadilah kan. Boleh aku buat kurang ajar kat umah org nanti:D

Sedap ke statement aku? Tak sedap kan? Mesti kowang ingat aku nieh dah ilang akal...macam nak tempah tempat masuk ISA utk makan makanan yg slightly better than dog's food? Oooo....sowi...sowi...aku tak macam tuh. Aku arinieh nak membuat seruan kepade kawan2 sekalian:

" Bila orang menyambut perayaan mereka, respectlah org yg menyambut perayaan itu walopon perayaan itu bukan perayaan kita. Kalo kita bekerja bersama mereka, dan mereka memerlukan bantuan untuk bercuti di hari perayaan, janganlah kita berdengki hati. Utamakanlah mereka yg lebih memerlukan. Marilah kita bersama2 menghormati rumah terbuka org len seperti mana kita menghormati makanan yang disediakan secara banyaknya di rumah2 terbuka di Malaysia ini. Ingatlah lebih ramai org yg tak makan kerana dia tak tinggal di Malaysia. Bersatu demi perpaduan negara kita - MALAYSIA~!"

Skema....? Errr...ape2 jelah. Ayat aku tunggang terbalik...tp aku harap kowang paham:D

Arinieh opisku sangat sunyi. Aku akan bekerja lagi...buat kesekian kalinya di hari Deepavali. Anak Malaysia, macam tuh la....

Friday, October 24, 2008

satu hari di hari raya: bos belanja!










1st skali sowi semalam aku tak melompat pon..kerane sangat2 byk nak dibuat:)

Hensem tak pakwe kat sebelah nieh? Nieh la bf aku yg baru...ehehehe...

Taklah, ini bukan pakwe baru aku. Nieh adelah Akash, salah sowang dak ensem kat deparment aku nieh. Muke cam pelakon industan...dahla putih! Ramai minachi yg terpikat ngan si Akash nieh:D

Yeayyy...disebabkan aku dah nak bla, ditambah plak ngan kesemua budak2 team kitowang dpt buat miracle arituh (keje memuaskan ati boss dan menempatkan boss di tpt teratas sekali), boss ensemku telah membelanje kitowang makan di Penang House, kat Cyberjaya nieh.

Bukan senang nak mengumpulkan seluruh team kitowang nieh...slalunye mesti ade yg bz...Nak2 pulak kitowang break cukup2 sejam...takleh lebih dan kurang, so boleh bayangkan la macam mane rushing nye kitowang...tuh pasal tak byk gambo:(

Macam2 jenis makanan diorder, ade nasik lemak ngan ayam...macam dlm gambo nieh, char kway teow macam yg Akash makan tuh...and yg paling special skali, Grouper Fish Head with Meehoon. Makanan wajib yg aku akan makan kat Penang House nieh. Sup kepala ikan kerapu dengan mihun. Kuah die bersantan tp ade sawi jeruk dan asam boi...so lemak2 masin dan masam. Pade aku, best laaa...

Tp ade satu insiden berlaku td. Kitowang order punyelah lame. Tak sampai2 lagi makanan. Sampaikan dak junior aku si Jannah nieh naik hangin. Die jenis yg sore kuat and sound direct, tak pasal2 satu Penang House kena marah...huhu...boss aku pon gerun tgk die marah waiter:D
Insiden paling best skali bile satu minachi nieh wat statement kat kitowang, "Yalaaa...all Malays all busy want to go shopping during Deepavali. Hellooooo....ur Raya over already!"

Aku tanye die, "Raya is one month, my dear.Besides, when I was celebrating Raya, I could see the Indians went for shopping too?"


"Noooo...nooooo...still the same! Malays are everywhere. All one gang like that! Sibuk only!" si minachi nieh nak menang gak nieh...aku bukan nak cari gaduh...tp mmg habit die la suke attack mende yg tak kena kan...

"Cannot help it if the Malays are majority, rite? Relax laaa...u're in Malaysia. U want to celebrate Deepavali, no Malays....go somewhere else...easy..."

Kitowang dok round table, yelah...restoran Cina. Semua mengangguk and gelakkan si minachi. Apahal racist tibe2? Haiiyooo...aku report plak si minachi nieh masuk ISA kang! Nieh bukan kali pertame tau!

"Can't understand la u Malays...why la u need to sibuk2 during other people's festival...bla...blaa..bla..." minachi membebel dgn muke blushing sbb takde sape nak backup die.

" Boss...u heard or not? She was talking bout u..." boss ku tersenyum and minachi bertambah bengang. Lupe gaknye boss ku Melayu! Cakap siang pandang2 la sket kan...camne nak apply naik pangkat kalo ayat manjang discriminative.

Seketika kemudian, makanan sampai. Soruuuuuuuu!!! Thanx boss...semoga boss hensem selalu:P

Thursday, October 23, 2008

satu hari di hari raya: tak suka bunga?









Ari Sabtu arituh aku spent time ngan melawat umah saudara mara yg beropen house. Actually, aku online sat time tuh...tp aku tak wat pe...just visit blog ku 5-10mins sbb adik2 sepupu remaja ku sume bz tgk internet...malas aku nak kaco. So, posting pending byk betul nieh...ehehe...

Salah satu mende yg aku nak cerite nieh, pasal bunga tiruan. Macam dlm gambo2 nieh. Bunga nieh sume adelah bunga2 kepunyaan Acik Anem aku. Die nieh sumone yg sangat2 la suke dgn style2 English nieh. In fact, gambo dlm nieh adelah 1/3 jek dr tah bape byk basket bunga die ade:)

Raye nieh aku tgk macam2 jenis bunga kat umah org. Rumahku sendiri tak brape byk bunga. Umah ramai jantan...so, bunga pon kurang. Lagipon, aku jek yg akan sibuk menjage nanti. Umah kitowang pon kecik je..letak bunga banyak2 pon semak...
Aku mmg obsess sangat ngan bunga2 macam nieh. Aku takleh tgk. Nanti aku stuck dok tgk bunga jek. Sume org pon tau dlm fam aku nieh. Dats why bile aku dah start kuar phone...org sume paham sangat:)

Tp aku heran aaa. Ade org tak suke rumahnye berbunga. Kenape? Tak lawa ke? And out of curiosity, aku nak tanye soklan nieh...

Soalan: Org laki tak suke bunga letak dlm umah ke? Bunga lambang utk pompuan je ke?

Wednesday, October 22, 2008

satu hari di hari raya: amy...amy...amy...







Tiap2 hari ketika aku naik bas dari Seremban ke Cyberjaya, aku akan bertegur sape dengan dua org awek yg bekerja di dalam salah satu department kat opis aku nieh.

Asal2nye aku tak kenal awek2 nieh. Dowang nieh boleh la dianggap sebagai para junior...kerane baru lagi bekerja kat opis aku nieh. Disebabkan kekurangan Melayu kat opis, segala Melayu dijadikan kawan. Hehehe. Lame2, aku pon mengenali Amy dan Lili.

Kitowang hi hi dan bye bye...dan ade masenye cakapla pasal perkare len...cume jarang2 la. Slalunye aku nieh mmg becok...tp nak get personal tuh...kenala berhati2 sket kan! Most yg aku slalu cakap pon sal keje je ngan dak opis. Mende len jrg aku nak cakap...pade aku, jgn sibuk hal org, nanti org sibuk hal kite:D

Satu hari, dlm bas...Amy mengajak aku ke umahnye utk ke open house. Aku nieh tak kisah je...org ajak...ade mase, aku pergi.

So, arituh pulak kebetulan ibu ade jemputan ke open house cikgu sekolah die, aku ade jemputan Amy. Semuanye kat area Sikamat. Alang2...baik pergi sekali.

Guess what? Aku jupe byk mende yg aku suke arituh:

1. Baju Amy
Aku suke giler kat baju raye yg Amy pakai arituh. Sangat cantik! Kaler perberet aku plak tuh. Aku ade gambo Amy, tp syhhhh...jgn letak gambo org tak pasal2 dlm internet! So, gambo besar nieh adelah gambo tangan Amy. Boleh nampak sket baju die. Cantik kan?! Kain tuh Amy beli kat Bandung...dgn muka Amy yg kiut...mmg sesuai sangat baju tuh ngan die. So sweet! Jeles!:D

2. Bekas kuih emak Amy
Nieh lagi satu mende best. Kaler turqouise mmg la kaler kegemaranku jugak. And aku slalu sangat tertarik ngan bekas2 kuih raye nieh. So, arituh aku dok mengusha bekas kuih raye mak Amy yg lawa...gambonye skali nieh:D

3. Ketupat daun palas
One of my fav! Sampaikan terkejut mak Amy tgk aku makan. Maklumlah, org di Selatan semenanjung nieh makan ketupat nasi. "Pandai Sha makan ketupat daun palas. Org sini tak brape makan kan Sha?" Aku tersengih jek. Dlm atiku berkate, "Makcik...dulu saye kawan org Kedah. Die yg ajar saye makan!" Tp, aku tak cakap gitu. Aku cakap, "Kawan2 asrama ajar mase sekolah makcik..." Which was partially true...hehehe...

Tgh2 berborak dgn Amy, kami akhirnye mendapati yg die adelah junior setahun bawah aku di sekolah. Haiyaaa!!! Boleh tak? Dan kemudian...ketika ibuku menjemput aku dr umah Amy, kami mendapati parents kami rupenye kenal! Aduiiyyaaiii...
What a small world:P

Tuesday, October 21, 2008

satu hari di hari raya : sepet girls~!









My blog is about sepet. Aaaaaahhh....yeah rite. Ingat aku nieh teruk sangat ek.Yup...I admit that I'm an obnoxious girl whose still in love with her ex who is now sumone else's husband. And his name is Sepet.

TAPIIIIIIII...yg sepet bukan hanye ex bf ku. Yg sepet itu adelah diriku jua...dan blog nieh sbnrnye pasal aku. Okeh? So...dun get too messy when I'm mentioning the word sepet.

I'm talking about these 3 lovely young ladies. My cousins from my father's side. Meet Nadia, Atun and Aqila:)

Sepet kan? Macam wan aku. Macam aku jugak...hehehe. Aku terfikir nak amik gambo nieh mase gi open house umah Acik Azam,adik ayahku. Since umah die pon lawa, why not kan. Aku mmg tak byk gambo ngan sepupu2 aku belah ayah.

Inilah adik2 sepupu aku yg aku nanti2kan selame lebih 15 tahun! Aku cucu sulung and satu2nye cucu perempuan sampai aku form 3. Then lahirlah Aton...then lepas tuh keluar cucu2 lelaki lagi sampailah 3-4 tahun macam tuh, baru kitowang dpt sepupu2 perempuan lagik. So, aku sangat2 laaaa hepi bile diorg nieh lahir.

Aku pernah kuarkan gambo Nadia dlm blog aku. Mase aku tunjuk kat die gambo die dlm blog, die blushing jek. And Aqila tanye, "Mane gambo Qila?" Aku pon decide nak letak gambo die kat sini:D

We had a gud time mase open house Acik arituh...sbb skang aku dah byk mase sket nak jupe adik2 sepupu aku...and dowang pon dah makin besar. Best tau bile dowang kenal. Sbb aku slalu sangat jupe org tak kenal sepupu. ESPECIALLY, bile sepupu tuh tinggal di KL dan tak suke balik kampung. Aku sangat takut aku menjadi sepupu yg macam tuh;)

I just want to have their pix in my blog. Dats all:)

Monday, October 20, 2008

satu hari di hari raya: masak tempoyak









Okay...minggu nieh kite start ngan mende makan dulu...hehehe.

Niat di hati nak berblogging secare penuh bulan nieh...tp tak dpt sebab setiap hari sangat bz dgn keje. And kebetulan pulak setiap hujung minggu aku akan merayau ke open houses:D

Slalunye bile open house je kite akan makan makanan raye. But arinieh aku nak share satu makanan yg sangat special pade open house yg aku pergi semalam. Masak tempoyak:D

Ini masak tempoyak ikan tenggiri. Bukan ikan patin, sbb dlm family aku ade yg tak makan ikan darat. Aku makan ikan patin, but ikan tenggiri pon just fine...

Ibu ku tak masak sangat masak tempoyak nieh kecuali masak pucuk ubi. Tp Pak Teh ku sudah kawen org Pahang (tp origin Kuala Pilah benarnye...hehe). So, cakap la pasal masakan kampung especially masak tempoyak. Mak Teh is the queen:)

Dah lame dah aku dok merengek2 kat Mak Teh nak makan masak tempoyak tp aku dah jrg sangat ke umah Pak Teh dan Mak Teh nieh. So, bulan Syawal nieh la amik kesempatan yg ade. Kalo nak tau, Mak Teh aku nieh berniaga lauk pauk...lauk die sangat ramai peminatnye. Maklumlah...masakan kampung ori! Lagipon mane nak dpt masakan kedai tapi rase macam masakan rumah macam nieh kan?

Pagi2 lagi Pak Teh & Mak Teh dah gi pasar cari ikan tenggiri. Aku sbnrnye kena temankan parentsku ke open house len sblm ke umah Pak Teh, tp walopon makanan kat open house tuh sedap, aku tak makan sangat. Bajet2 nanti sure makan sedap nye kalo Mak Teh yg masak:)

Sampai2 je Pak Teh cakap Mak Teh dah wat special masak tempoyak utk aku. Dgn nasik putih...panas2...bahagianye dpt makan ikan! Muak makan ayam dan daging time bulan raye nieh! Ape lagi dgn masak tempoyak nieh....dah la harum bau durian, kena dgn daun kesum and bunga kantan...delicious!:D

Yg tak cukup cume ulam pucuk ketereh. Kalo ade nieh...rasenye dah taknak balik aku. Hehehe. Tp ade lagi satu lauk special trademark Mak Teh - gulai perut tembusu. Tak ingat dunia la aku makan...tp sblm makan snap gambo dulu. "Letak dlm blog la tuh..."usik Pak Teh aku...hehehe...sume org dlm fam mmg tau addiction aku yg satu nieh:

Satu lagi mende yg aku suke pasal makan kat umah Mak Teh ialah dodolnye yg best...pergghh...boleh kena kencing manis. Overdose je setiap kali makan. And...ari nieh aku Pak Teh aku dok tunjuk pokok limau pagar die kat aku. Another addiction aku yg well-known kat seluruh family - geram melihat pokok dan bunga:D

Bile nak balik, Mak Teh & Pak Teh kirimkan lauk masak tempoyak tuh kat aku. Gumbiraaaaaaaa...tido senyum aku malam nieh:p

Friday, October 17, 2008

satu hari di hari raya: kuih raya















Aku tau ade kate nieh dah brape ari raye dah...apasal aku dok sibuk ngan ketupat...ngan kuih raye dan cerite raye. As I said....raselah raye tanpa keluarga...baru anda akan paham perasaan aku!:D

Tahun nieh kan aku dpt raye ngan fam. So, macam2 mende aku nak buat. Kalo boleh dgn pelita buluh pon aku nak letak keliling umah. Tp sbb raye dah dekat ngan Deepavali...lagikpon aku blaja yg tuh budaya Deepavali...tak jdla aku nak letakkan pelita. Aku nyalakan lampu depan umah je buat budak2 senang nak pergi sekolah:D

Okeh...ape aku merepek nieh? Hmmm..sowi kalo ade yg ingat aku budak de' jek ngan blog kowang. Sbnrnye, aku tidak sebegitu. Aku sangat2 la bz...aku takde mase nak menaip blog. Pekerjaan sekarang amat pressure kerane bukan sahaja customers ku songel...ramai org menyibuk plak tuh. Tah hape2 kan...tp lantak dowang la...ragam manusia:D

Aku tak pandai buat kuih raye sbnrnye...aku pandai makan je. Gambo2 nieh adelah gambo2 biskut raye kegemaran aku. Though aku sbnrnye lagi suke makanan basah, biskut yg slalunye aku tak makan pon aku makan kali nieh. Sampai dak2 opis sound aku bom2 lepas balik cuti...hihi...gumooookkk!!!

Tp...my all-time favourite mestilah semperit dan tat nanas! Kuih2 klasik. Aku punye cite2 tahun depan ialah nak blaja buat kuih tat nanas yg sedap so dat aku boleh buat sendiri kuih aku tanpa perlu menggunakan jari telunjuk:D

Okeh aaa...nak gi keje nieh. Aku akan bloghopping weekend nieh. See u!

Soalan: Ape fav kuih raye kowang?



Wednesday, October 15, 2008

the ketupat story - the reason


Ketupat Bucket, originally uploaded by sparklingditz.

Wah3x.....jiwangnye ayat aku aritu kan. Tak beringat plak nak ilapiu...ilapiu sume...Ayat tak terbawak kat badan! Tak sedar dgn gumok...suke nak ilapiu..ilapiu orang!

Aku tgh membayangkan reaksi Mr Ketupat bile aku cakap I love u dlm postingku semalam. Ecewaaaahhhh...tibe2 aku terkenangkan mukenye yg suke menyengih tuh di depan mate. Adoiii...tak hensemnye...hihihi...(sbb Pires dan Ramos itu barulah dikatekan hensem...betul tak, Mr Ketupat? Hehehe...tibe2 name ko dah jadi len:P)

Tapi aku tau die takkan menyengih punye pasal posting aku semalam. Walopon aku mengaku aku telah bersifat kijam pade aweknye dan dirinye. Die mungkin berkate aku bengong kerane membuat posting macam nieh dlm blog. Tp...kalo la die paham tujuan posting2 itu adelah utk dirinye jugak...sape tak sayang kawan kan?

Btw...Bro Pocket pernah bertanye ape kaitan posting nieh dgn ketupat. Okay, I will answer dat question here:

Tak ingat tuh tahun bile, tp mase tuh tahun 1st aku beraye without my boyfriend in college - Mr Ganu. I was angry all the time. Nak2 pulak mase tuh aku kena ragut, then mintak tolong die kat KL. Dahla tak angkat phone, buat bodoh plak tuh. Dah tau aku sorang2 kat KL time tuh...at least, jdlah human sket kan?

Macam tuh la. Dah la kelentong aku pasal prob die. Pastu kelentong lagi pasal awek baru (die bajet aku nieh takde sense...naluri dan otak gaknye!). A day b4 aku kena ragut we went for lunch. Okay je ngan aku...macam biase. And I made it clear: dah break pon jgn tak kawan kan, kawan macam biase jelah...aku tak kisah. Untung sangat dpt ex awek macam aku lepas ko kantoi curang tau!

Tp ex aku mmg bagus. Kalo org nak banje die makan, die cepat jek. Tp lepas tuh lesap la bile org nak mintak tolong. Yelah, awek die dah ade kan...and aku mmg paham sangat ex aku, ade masalah duit sket dah stress, so kalo aku ade prob sure nye die akan bertambah stress. Pe kate cari awek yg takde prob so die tak payah stress. Money is needed when u're in a relationship. Trust me, kalo ko dah kurang income...bukan pompuan je boleh tinggalkan laki, laki pon boleh tinggalkan pompuan jugak! Tak pernah la pk...org baru grad mmg takde duit:)

Aku mmg la frust sket time tuh. Nasib la ade Mr Ketupat yg kena bangun pagi teman aku kat KL Sentral time tuh. Sebbaik ade kawan! Tp dlm ati perlahan2 lega sbb aku tak payah berhubungan dgn org sebegitu...wat pe la nak simpan bf macam tuh kan. Pade aku, go ahead...tayanglah sebanyak mane gambo kat friendster dgn awek baru senegeri mu itu...I'M NOT TOTALLY USELESS. Ade yg lebih baik menanti ku selain dirimu. Ecewaaahh!!:)

Raya thn tuh, agak sunyi. So, our Mr Ketupat...my sweet bestfriend as always, bercerite tentang hari2 sebelum rayenye melalui sms. Tak putus2 sms kitowang ari2 (so dat aku tak boring and sedih). And...ade satu cerite die aritu buat aku tergelak and tersenyum (atlast!) Cerite pasal die tolong mak die masak and adik2nye anyam ketupat...

Since then...I moved on. Aku cepat heal bile dpt boipren durjana nieh. Tp bile dpt bf baik cam Sepet je amik mase bertahun macam skang. Hehehe. Tp co-incidentally, tahun nieh Mr Ketupat melembutkan atiku time raye lagi. Time aku tgh rebus ketupat. Maka...cerita ini kunamekan - the ketupat story:D

Tuesday, October 14, 2008

sha: i am 26 years old!









"Happy birthday to u...Kita tara cucu, Kita pun tara menantuuuuuu...Anak dara satuuuuuu!!!"

Bayangkan parents kowang nyanyi dengan telo kap lam ya nga lagu HAPPY BIRTHDAY macam kat atas tuh. Hehehehe...lagu nieh dinyanyikan tepat start Nightline kat TV3:D

Ayah ngan ibu ku nyanyi lagu macam nieh kat aku sbb siang tuh kitowang pergi berjalan raye. Pergi mane sangat pun, gi umah adik beradik ayah and adik beradik ibu yg ade di Seremban.

Aku sudah agak yg parents aku nieh sbnrnye dok usha aunty2 ku melayan cucu time raye. Tgk ayahku pon aku sudah paham...tp aku nieh kan degil, buat bodoh saje. Alhamdulillah parentsku sangat sporting...sbb dowang nieh pon bukan kawen pilihan keluarga ke ape...masing2 berchenta macam Rumi dan Juli...so, soal nak memakse aku kawen tidak akan timbul...insyaAllah...yeay!

Aku berumo 26 tahun semalam. Hehehe. Dah tua dah aku nieh! Hehehe...macam di dalam mimpi rasenye...Lepas nieh org tanye, aku akan cakap,"I'm 26 years old." Cewwwwwaaaaahhh....giler aaa!!! Aku rase macam di awang2an je nieh...hihihi...

As usual, parents dan adik2 adelah owang 1st yg wish. Tp sebelum adik2 wish, dak2 opis aku dah wish dulu sbnrnye. Ari Sabtu, tgh2 wat keje, time takde customer dlm 2 minit boss aku dan dak2 opis aku nyanyi lagu buffday! Sangat2 la terharu. Pastu kitowang pon makan kek coklat yg sangat moist. Aku plak kebetulan masak rendang, kuah kacang dan ketupat utk kawan2 ku. Ade junior aku nieh, dak Melayu gak...bawak kuih raye. Macam open house rasenye birthday celebration tuh:D

Walopon ari Sabtu arituh sangat bz sampai terpakse makan depan computer, tp Alhamdulillah...ade lagi org ingat aku. Hehehe. And atas aku keje Sabtu, boss ensem ku bagi aku offday pade ari buffday ku ini! Semalam aku cuti...yeay:D

Ape aku buat pade ari jadiku? Malam buffday tuh aku gi karaoke ngan adikku Atan. Kitowang gi dua org jek...sbb yg len tidak ade di umah. Tp takpe...best gak gi 2 org, kurang sket kitowang nak que utk menyanyi...hehehehe...Bgn pagi aku wat weeding kat garden aku and tanam btg pokok alamanda yg dah bercambah tuh (so dat bunga tuh same buffday ngan aku...hehehe...). Patutnye aku nak gi swimming ngan Ogie, tp tak jd cuz ujan and kebetulan die ade komitmen bersame mak die plak.

Then...aku gi bayar bills. Pastu...aku gi shopping! And hasil2 shopping di dalam gambo di sebelah nieh...hehehe. Kemeja utk dipakai 4 another big day...harap2nye bawak tuah sbb mahal nieh! Then...my luvly ibu bought me this silk scarf to wear with the shirt. Pastu, beli refill compact powder. Then dinner with ibu kat Rasa Ayamas (cuz ibu sangat2 la suke Rasa Ayamas punye ayam percik). Aku tak suke gi Midvalley sbnrnye...tp dah itu yg paling senang nak pergi dr umah aku nieh...lagipon weekdays dan tgh bulan tak ramai org:D

HSBC, my bank...hantar aku birthday wishes (tp CIMB tak anta!!!). Aku dpt points 3x ganda ngan Shiseido sbb refill Compact aku arinieh. Tak payah rebut2 changing room kat MNG. Tak payah que nak makan kat Ayamas...and yg paling best skali bile Maxis bagi aku cakap seharian percuma dr no. Maxis ke Maxis. Bergayutan la aku!!!

Heehehhee...Kesannye...salah sowang blogger yg bergayut ngan aku, sape lagi kalo bukan - Kak Sya...my dear sis. Kalo aku ade no. blogger len...mesti aku call jugak! (dgn syarat anda pakai Maxis la jugak). Tibe2 berbelah bagi plak nak convert no aku nieh jd Celcom...nak ke taknak?

And arinieh...secara official...I'm deleting this msg since my break up with Sepet: "Happy birthday, my luv. All the best for your future and dat includes me!" Yeahhh...yeah...itulah msg yg paling aku suke skali. Tp sms itu telah officially didelete bersama2 dgn no. Sepet. Susah, tp kena buat jygak!

Sounds single kan? Yup...I'm lovin' it. Hehehe. Oh yeee...pasal cerite ketupat. Aku mmg nak sambung...tp besok la! Sbb rite now...aku tgh gayut ngan Mr Ketupat sambil taip blog...hehehe...so, nanti la besok ek! Let's keep the day happy:D

Ape wish aku tahun nieh? Satu jek...doa2kan la aku akan dpt keje baru ye, kawan2! Ingat tak interview aku sebelum raye arituh? Interviewer aku called, aku ade appointment ngan Mr Director! Tuh pasal aku menshopping arinieh! Pls...doa2kan la aku berjaye yeee...aku nak sangat2 keje tuh. Doakan aku dpt buat sumthing yg aku betul2 suke, so dat aku boleh sambung blaja tahun depan...:D

Kalo itu jadi kenyataan, inilah hadiah paling bermakne dlm idup aku:D

Saturday, October 11, 2008

satu hari di hari raya: balik raya









Aku tau mesti kowang expect aku nak sambung cerite ketupat story kan?


Hehehe...mmg niat aku nak sambung....tp aku lambat balik keje pagi tadi...sbb bas rosak tgh jalan...so, aku tak sempat mengarang. Nasib ade posting backup...sowilah yeee..aku cerite pasal raye lagik:D

Sbnrnye aku malas nak cerite pasal raye nieh dlm satu posting. Aku rase sape2 yg dah biase bace blog nieh pon paham yg posting aku slalunye panjang berjela...hehehe...So, aku letak topik2 raye satu persatu utk cerite pasal raye aku tahun nieh:D

Balik raya? Balik kampung? Aku suke! Tp kat mane kampung aku ek? Hmmm...tuh laa..nieh yg nak cerite nieh...

Ayah dan ibu aku both dilahirkan di Rembau, Negeri Sembilan. Tp, atuk2 aku keje kerajaan...so, both nenek2 aku beranak je kat Rembau, pastu balik ke tpt masing2. Macam ayah aku, die membesar sampai darjah brape tah kat Taiping, Perak. Sekolah menengah pulak kat Seremban. Ibuku pulak mmg tinggal kat Seremban jek.


Parents aku nieh, dlm satu circle jek. Walopon tak same sekolah, tp kawan2 dowang mengenali antara satu same len. Tapi...dowang taklah bercinta mase tuh. Sbb geng ibuku len jenis, dan geng ayahku plak len jenisnye. Tak berape sehaluan:)

Mase dowang kat Maktab Perguruan Kota Bharu, dowang berkenalan secare formal. Tak berkembang gak dowang nieh, budak Seremban kapel ngan budak Seremban gak (hahaha...itulah yg aku slalu cakap kat dowang!). Blaja jauh2 tp kapel sekampung jugak!


So, boleh dibayangkan bile dua2 parents aku balik ke tpt yg same setiap kali raye. Perjalanan dr umah masing2 hanye 15mins. Huhuhuhuu...mane sangatlah anak2 dowang dpt beraye kan?

Saban tahun, aku dan adik2 akan balik umah nenek aku either belah ayah atau ibu dulu...tp sumenye dlm hari raya pertame. Rasenye, seingat aku...mase sekolah rendah aku balik belah ayah dulu, pastu belah ibu. Aku dah sekolah menengah, kitowang tinggal sebelah umah nenek belah ibu...so, balik belah ibu dulu. Sumenye di Seremban!

Aku untung laaa...sbb moyang aku, iaitu nenek ayah hidup time aku kecik. So, still merase balik ke Rembau and dpt suasana kampung. Tp adik2ku tak merase...so, parents kitowang akan bawak kitowang jalan ke umah nenek2 dan atuk2 saudara kitowang di Rembau. Takkan nak tgk Seremban je time raya kan?

Tahun nieh...tak balik Rembau sbb dah takde sape2. Ramai yg dah meninggal. And...nenek ngan atuk belah ibu pun dah takde. So, seharian di belah ayah...sbb parents ayah ade lagik. Kat mane kampung tuh? Seremban je...tp nasib kitowang dah duduk jauh sikit. je...so, adelah 30mins perjalanan skang nieh...hehehe...

Utk belah ibu, esoknye kitowang beraya di Ampang. Dah jadi terbalik kod...org balik kampung, kitowang balik KL. Nak wat camne....bile parents ibuku dah takde, raya disambut di umah adik beradik ibu di KL...Jap...Ampang kat Selangor kan? So...Selangor laa...aku takmo kate aku raye KL...hehe...

Adik2ku berkate, "Kite kawen org jauh lah! Nanti jauh sket kampung kite!" Aku pon tak tau nasib aku, tp melihatkan nasib adik2 aku...ade harapan sumenye nak kawen jauh nanti (awek sume jauh2 kan!). Kite tunggu dan lihat:D