Thursday, November 27, 2008

food: ayam golek dara






Kedai Makanan AYAM GOLEK DARA, Jalan Labu, Batu 141/2, Kg Kondok, 71900 Nilai.

Somehow or rather, aku asek tergelak setiap kali aku lalu kedai nieh. Aku yg tak betul ke? Tp family aku yg len pon gelak gak. Hehehee...

Aku lalu kedai nieh everyday aku pergi and balik keje. Satu hari, aku singgah la...nak jugak merase makan ayam golek. Lagikpon simple jek, tak payah aku nak pk lauk dinner. Hehehe.
Ayam die not bad laaa...boleh tahan. Aku tgk abg nieh hygienic gak...pakai apron, pakai glove...setakat nieh no doubts sgtlah. Tp name ngan address kedai nieh still menarik perhatian aku.
Aku ingat mase aku kat UNITEN dulu, kena amik Bahasa Melayu. Pastu lecturer aku suruh carik kesilapan tatabahasa kat signboard2 sume. Macam2 findings, kelakar pon ade. I bet mase tuh Ayam Golek Dara tak wujud lagik kot. Takpun mase tuh kedai tuh tak secantik skang.

Ayam - subjek. Golek - Kata Perbuatan. Dara - Subjek/Kata Nama? Huhuuuuu...itu yg aku dok tersengih2 nieh. Ayam tuh golek Dara? Dara tuh boleh jadi nama org. Dara boleh jadi...ehemm...ehemm....u noe what (blushing!).And...combination perkataan Ayam, Golek ngan Dara...hihihihi...even aku yg blushing nieh pon boleh sengih jahat tau~!

Sowi...cannot help it. Aku pon manusia kan...so, kdg2 otakku kuning tak dpt nak diwarnekan kaler len. Tp address kedai nieh mmg laaaa...Dah la name kedai die camtuh, kena plak ngan Jalan Labu (macam Labu Labi). Then...Kg Kondok pulak (kenapela org kampung nieh bg name yg begitu huduh sekali). And...last skali....NILAI! Silelah beri penilaian anda terhadap topik kali nieh!

Aku ade presentation arinieh. My 2nd presentation, but kali nieh besar sket sbb directors will be coming and hear the presentation. And this is my 1st ever proposal besides event proposal! Hadooooooooiiii...sakit!
And...as I said, aku bad mood pagi nieh. Penat weh nak carik mood nak buat presentation tadi. Nak2 plak presentation ku majoritinye lelaki! Tp....Alhamdulillah, sumenye berjalan lancar & proposal ku dipersetujui. Yesss...at least aku berjaye tukar satu sistem kat sini. Lepas nieh byk lagik aku kena buat. Yg paling utama...keje aku sebagai tukang mengira gaji...
Kadang2 byk mende kita tak sangke kan. Lepas jek aku cakap thank you tadik, my director cakap, "Good job, Sha!" Cewwaahh....macam bagus jek. Byk dateline tak catch up lagik nieh. Pastu, salah sowang colleague aku called and cakap, "Congratulations Sha! It was a very good presentation!" and...sebelum balik tadi, "You did well, Sha...congratulations!"

Aku harap aku leh maintain energy macam nieh. Balik nieh aku nak makan ayam golek dara laa...



sha@work: bad mood

Aku pon tak tau camne nak wat presentation nieh sbb aku tgh bad mood!

Well, nak period kot. Tp pompuan nak period, kalo bad mood biase lah. Tp bile laki bad mood macam org period...cepatnye darah aku mendidih!

Pagi2 lagik aku dah tgk sowang lelaki yg sangat2 aku sayangi bad mood. Tensen tul aku pg nieh.

Then, sampai keje...sowang lagik lelaki yg tak aku gemari...dtg keje and mule buat cakap berlagak ngan aku. Bad mood aku mule bertambah.

Then, ade seorang lelaki yg dok "shit...shit..." Though tak brape kuat perkataan tuh kuar dr mulut die and bukan ditujukan kepade aku, cukup buat aku mendidih di pagi hari.

Dan sekejap lagik, seorang lelaki itam yg sangat ku benci akan dtg dan spoil seharian idup aku arinieh! Arghhhhh...bosannye. Aku rase aku nieh terkena sindrom andartu tak suke lelaki. Aku penat ngan karenah dowang and aku cepat menyampah~!

Help...kejap lagi sure aku akan dgr pulak umpatan versi lelaki...aku muak!

Nape tibe aku camnieh ek?

Monday, November 24, 2008

flowers and garden: a place i want to be

Arinieh aku nak cerite sal satu tpt yg aku sangat suke: nursery bunga. Kenape aku suke nursery bunga? Sbb aku suke bunga. Kenape aku suke bunga? Entah...tp aku mmg suke bunga. Kenape aku mesti nak pergi nursery bunga? Sbb bile aku suke bunga, aku asek nak tgk bunga.

Well, aku sbnrnye tak kisah kalo tidak dpt melihat lelaki hensem selame bertahun2 cuz tak jd hal (in fact bile kali terakhir aku tgk lelaki hensem pon kan? Takde sape yg menarik aaa...). Tp kalo tak tgk bunga walopon bunga plastik dlm sehari, aku boleh jd moyok. Aku panggey mende nieh macam flower-theraphy:D

Yeeee...aku mmg tak kisah tak tgk lelaki hensem janjiaku dpt tgk bunga. Kat opis baru aku nieh hampir 90% pekerja lelaki tp aku seperti tidak merase ape plak melihat kesemuanye. In fact, aku jadi lagi boring adelah. Typical...typical...dan typical. Lame-kelamaan macam syok plak takde partner nieh. Kalo ade sure aku malas nak layan punye...malas nak drop mentaliti. Ikut telunjuk bukan senang sbb aku mmg degil gaknye. Silap aku la kot sbb ade pangai camtuh (tu kate org yg tak pk macam aku la).

But...yelah...aku mmg terikat sangat dgn hobi browse bunga nieh. Window shopping kat nursery mmg syok! Rase mendamaikan. Weekend baru nieh aku kuar ngan Mak Lang aku nak browse bunga. Jom...tgk gambo...



Tersusun cantik




Si gemuk di tengah lautan Arjuga


Weird....but nice:D


Ibuku (kanan) dan Mak Langku (kiri)


Ingin dibeli....tapi takde cukup duit:(


Si cantik....!


Bile kaler perberet ku purple...daun purple pon cantik jugak!


Arjuga (close-up)

Bile aku tanye, diorg kate PANAS! (akhirnye aku tak tau name betul pokok nieh)

Purple lagiks:)


Pokok yang tergantung tuh name die pokok lipstick:)

Panas....pink version..


White panas...ehehehe


Canna...


Rose....mawar...


Arjuga


Anthurium...


Daisies

Red Anthurium


Macam nanas


Ibuku dgn pokok2 periuk kera yg bergantungan:D

Friday, November 21, 2008

flowers: my imaginary child's name

Okayyyyy...kite akan cakap sal blogging dulu. 1st and foremost, aku takleh nak blogging ari2 macam dulu. Perhaps, lepas nieh aku blogging dua hari sekali kot. Itupon kalo aku tak bz and tak kemane2. Huhu.

And...topik aku pade ari ini berkenaan ngan name. Semalam aku sms salah sowang cousin aku belah ibu yang baru melahirkan anak ke-3. Ape yg special sangat pasal anak ke-3 die nieh sbb anak nieh pompuan. No 1 ngan no.2 lelaki. So, kali nieh pompuan plak. Baby nieh lahir pre-mature...aku tak paham sangat dr segi teknikalnye kenape. Tapi dr explanation ibu ku, ibu cakap...doktor mendapati air ketuban telah pecah sewaktu cousin aku wat checkup. Oleh itu, doktor telah menasihatkan cousin aku supaye masuk OT. Of course, bile tak cukup bulan, baby tuh kecik kan. Mase die lahir berat die 1.4kg, kena letak dlm incubator. Skang berat die dah 1.55kg.

Nak dipendekkan cerite (kerane aku suke panjangkan cerite dlm blog~!), cousin aku bagitau semalam name baby girl die - EDRIANNA SAMIHAH. Waaaaa!!! Bestnye name anak die! Aku cepat2 reply sms utk bgtau cousin aku pasal name anak die tuh:D

Aku bagitau ibu aku pasal name baby. Ibuku senyum jek. Rupenye hubby cousin aku yg bagi name tuh. Tibe2 kitowang berborak pasal name. Macam2 kitowang borak pasal name org tuh...org nieh...name adik beradik aku dan lain2.
Ade org name die panjang terlebih, ade org name glamer terlebih. Trend skang, name mesti nak panjang2 dan bunyi glamer. Suke amik name omputih. Name nabi Islam Danial, letak Daniel. Tp tuh suke ati la. I have no issues. Lantaklah.

As for me, aku suke sangat bunga orkid/anggerik. Cite2 aku nak namekan anak aku Orkid, macam dlm cerite Sepet tuh. Tp the 2nd name...masih lagi rahsia. Tunggu sampai aku dpt anak betul2!

Mrs F, aku punye master trainer (I'm calling myself a protege!) - namekan anak die Iris. Salah satu bunga fav aku gak. Sbb bunga tuh kaler purple!
Gambo yg aku letak nieh gambo anggerik hutan. Aku amik kat tunggul reput, then aku
bawak balik. Tak cantik macam orkid biase, tp ade bau. And anggerik utan nieh unique in its own way (pade aku la).

Bile aku nak dpt my Orkid? Can't wait until I'm 30 to decide:D










Tuesday, November 18, 2008

a treat: jeruk bawang putih from mrs f









Aku nak cite ape ek. Dah tiga hari aku tak update blog nieh....rase cam blur semacam plak. Sowi utk mane2 blog yg tidak dilawati seperti biase. Aku rase disebabkan aku tidak melawat, make kunjungan ke blog nieh pon tak ramai....So, thanks sangat2 pade yg masih melawat walopon aku tak lawat kowang!

Gambo kalerful aku kali nieh ialah gambo semangkuk jeruk yg dibelanja oleh trainer aku kat sini. Sbnrnye die nieh nak panggey trainer pon salah...sbb die sifu benar2nye. Ikutkan aku takde proper training langsung kat sini, pandai aku la nak buat keje macam mane pon. Tp org yg banje aku jeruk nieh, sebusy mane pon tetap ajar aku and tetap dgn sabarnye menahan karenah aku. Aku sangat salute ngan org nieh! Aku taknak letak name die kat sini....privacy org aku kena jage. Panggey Mrs F jek la!

So, sepanjang 2 minggu aku keje kat sini banyak jugaklah mende yg aku belajar hasil didikan Mrs F nieh. Kadang2 takut plak aku camne nak survive kalo Mrs F takde hujung bulan 12 nieh...maklumlah die nak abehkan cuti die kan!
Tp, aku harap menjelang bulan 12 nieh aku dah reti la nak buat keje sikit2. Ikutkan aku langsung tak pandai buat keje sbb keje nieh len sangat dgn bidang yg aku buat sebelum nieh.

Jeruk bawang putih nieh aku beli mase kitowang tgh nak carik barang utk event kitowang minggu lepas. Mrs F beli jeruk utk diri die, tp die banje aku jeruk kat atas nieh! Lawa kan...favourite aku slalunye kedondong...yg kaler ijau tuh. Pastu ade ceri merah ngan anggur ijau. Jeruk bawang putih yg kaler putih tuh! Boleh tahan gak rasenye...tp aku takut nak kencing lepas tuh....takut bau satu opis! Hehehe...

So, utk sape2 yg still rajin nak visit blog aku nieh....aku ade satu soalan:

Kowang suke jeruk tak? Kalo suke, kowang suke jeruk ape?


Friday, November 14, 2008

sha@work: mc sha

Aku letak lagik gambo muke aku yg lebar dan selebet nieh kat dlm blog. Gambo aku mase nieh bersame mate yg bengkak!

Okeh...1st and foremost aku letak gambo nieh (walopon dlm ati aku taknak share gambo yang sangat bughok nieh!) sbb aku nak meraikan la adik sepupu aku yg kat sebelah aku dlm gambo nieh yang bername Nur Izzatul Izzati.

Congrats sbb berjaye membuatkan ibu, ayah, atuk, wan, pak sedare, mak sedare dan kakak sepupu bangge semalam. Congrats sbb dpt 5As utk UPSR! As promised, nanti adelah incentive dr aku untuk die nieh.

Aku ngan Aton ade history sket...sbb Aton nieh la cucu perempuan kedua wan ngan atuk aku. Aku tunggu 14 tahun nak dpt sepupu perempuan utk belah ayah aku! Last2 kuar la Atun...So, kalo nak tau umo Aton...tolak ngan umo aku la. Lepas Aton lahir barulah kitowang tibe2 ramai sepupu perempuan sket. And...utk record, setakat ini cucu2 perempuan dpt straight As la utk UPSR (ceh...berlagak plak). Hopefully berkekalan la rekod nieh.

Ade lagik 2 adik2 sepupu aku yg dpt keputusan UPSR semalam. Tak dpt 5As....regardless, aku tetap la merase bangge and tetap memberikan support. Dunia belum berakhir...boleh cuba lagik time PMR ke....SPM ke...tp yang penting dpt menjadi manusia berguna di mase depan pon aku dah hepi:D

Haaa....lagik satu!

Dear A*****, Sha and C*****,

The celebration was planned and executed well. The energy level was high. The agenda was well thought of. And not forgetting the food......

All in all, thank you for planning and executing it well. We need more of these high level planning and execution. We have a great stage now with TV, DVD player and amplifier. Please organize weekly or monthly activities with the employees. For a start, pick a day in the week where employees may get on the stage for some presentations and activities.

Would like to hear some ideas next week when I am there.

Thanks.
Nieh adelah email yang dihantar oleh boss besar aku iaitu Mr Director tadi. Arinieh aku jadi MC la plak! Aku baru keje sini 2 minggu dah macam2 proposals and events aku kena buat. Kadang2 aku jadi takut plak aku tak dpt buat mende nieh or yg paling takut skali kalo salah dan mengacau sensitiviti org. Rasenye bace email nieh sure kowang tau nye aku keje ape kot?

Nervous sangat aku jadi MC tadi. Bosses aku French ngan Dutch. Opismet ku Chinese and Indians. Staff ku Malays. So, jd MC dwibahasa la aku tadi. Kena plak ngan aku punye co-worker leh ade hal mase tgh2 ceremony. Hahahaha....padan muke aku. Dah la asek terbuat lawak! Tah hape2 la ko nieh Shaaaaaaaaaaaaaaaa....

Okeh...aku nak balik keje nieh....see ya!:D

Thursday, November 13, 2008

family: welcoming Nur Amira Damia









Look at the picture of Mak Ngah and Damia. Hehehe...ibuku. Sangat obsessed dengan Nur Amira Damia, the new member in our big family. Hah..ape? Damia nieh sape? Anak aku? Bukan...bukan...Damia nieh anak Acu aku. So, Damia nieh adik sepupu aku la kirenye:)

Kitowang slalu jugak jumpe Damia...Mak Ngah asek excited nak jumpe Damia Disebabkan die sorang je baby, so...die la center of attention sume org setiap kali jupe Acu aku. Fan no. satu Damia - Mak Ngah dan Pak Ngah..Parents aku la tuh:)

Well..Damia nieh comel di mate aku. Maklumlah, mate die macam mate aku, kan. Hehehe. Tp utk Mak Ngah si Damia nieh, Damia la baby paling best skali. Tak pernah2 aku tgk ibu ku dukung baby selame mendukung Damia. Agak2nye dulu slalu tak aku kena dukung gaknye?:P


Aku mmg suke budak kecik tapi tak pernah berani dukung. But...utk Damia nieh...aku cube2 blaja dukung laaa...dah kate takde anak kan, dukung adik sepupu pon jadilah...Kalo aku bawak kuar budak nieh sure org kate anak aku punye:P

Here are some pix of Damia Welcome to our family, sweet princess! Look at my ibu....haiyoooo!!!

* Skang ibu aku asek windu nak jupe Damia...cet....

Wednesday, November 12, 2008

ingredient: taugeh kasar









Arinieh aku taknak cite banyak. Aku nak wat posting pendek jek. Tp pendek pon tak pendek laaa...sbb aku nieh kan becok...hihihi...

Nak cerite pasal topik nieh: TAUGEH KASAR.

Ramai org tak suke makan sayur dlm dunia nieh. Dr pemerhatian aku, and dari hasil perbualan aku ngan si pemakan-benda-len-selain-sayur, ade dua jenis sayur yg dowang tak suke makan: sawi sbb pahit, and taugeh sbb rasenye pelik!

Kenape ek? Ape yg pelik? Sbb aku nieh suke makan sayur...jd aku cube memahami sikap2 org yg tak makan sayur. Tak payah cakap org len. Ramai dlm family aku camnieh. Atuk aku, adik aku and sepupu2 aku. Sampai ke tua tak suke makan sayur lagik2 taugeh!

Tapi...taugeh pon ade dua jenis kan? Taugeh halus ngan taugeh kasar. Ramai org tak suke makan taugeh halus, especially kalo kite hidangkan popiah ngan tauhu sumbat. Mulelah mulut tuh macam ade "penapis".

Aku sendiri...sbnrnye kalo ikutkan ade sket keboringan ngan taugeh halus. Pernah tak makan lauk taugeh kat The Chicken Rice Shop? Banyak kan? And kadang2 ade rase memuakkan...

So...atas sbb tuh..aku sangat2 la suke ngan taugeh kasar. Sbb taugeh kasar lebih crunchy..lagik2 kat bahagian kepale. And taugeh kasar nieh tak memek bile digoreng...

Tapi nak letak taugeh kasar dlm popiah...tak sesuai kan? Nak letak taugeh kasar dlm tauhu sumbat...pon agak pelik...so, how????!!!

Aku takleh pk method len utk masak taugeh kasar selen dr masakan macam kat sebelah nieh. Aku goreng ngan geragau. Ade any suggestion nak mempelbagaikan masakan taugeh kasar?
Sape tak suke taugeh?

Tuesday, November 11, 2008

sha: table for two...not my table alone?

" ....how are u? Lame tak dgr cite. Keje mane skang? Slalu balik Seremban ke? Tinggal mane skang nieh? Call me at: 272727272727...? "
"Sha...gaji u mesti banyak kan...blaa....blaaa...blaaa....btw, boleh tak mintak number u?? "
"Skang barang dah mahal, Sha. Kalo dapat wife yang sanggup tolong, Alhamdulillah....? "
"U nieh anak tunggal ke Sha?...bla..bla...bla....I see...Oh, anak sulung ye. Tp parents u support kan? Tak byk komitmen sangat kan? Kalo u kawen, senang kan?? "
"Hmmm...kalo I kawen ngan u, takpelah...Nanti boleh u support I kan, Sha...? "
"Dgr cerite skang dah keje ye, Sha. Nanti boleh kite kuar makan?? "
"Belanje kawen nanti, tong-tong laaaa...?"

Keluarga aku ada 2 andartu (which stands 4 anak-dara-tua or a spinster). Sowang kawen lambat, sowang tak kawen sampai org umo 50thn. I used to think makcik2 aku tak kawen sbb atuk aku strict. As much as I love my dear grandpa (yg tgh sakit nieh), aku tak nafikan la yg die mmg strict. Macam aku nieh dah generasi cucu, so...probably tak brape sangat la (lagipon sume kate aku nieh kesayangan...tuh sbb aku yg paling byk slalu argue tp yg slalunye dpt everything pon aku gak...hehe). And sumtimes I put the blame on my aunties gakla cuz my aunties nieh mmg ganas2 and laser. Kdg2 tak nampak appealing...which I thought, gaknye...sbb tuh la tak kawen. N like myself...I used to think yg my aunties byk komitmen, dats why tak kawen. Or probably they didn't put enough makeup ke....Ntahlah...byk teori aku dulu. But I didn't say it outloud...kecik ati makcik2 aku nieh nanti...

Now, I'm 26 and not married. Aku rase, aku mule memahami situasi dowang. Maybe tak sume....mungkin tak serupe....but aku rase, skang aku paham nape org tak kawen. Aku slalu tak pk sal mende2 nieh...until just recently. Kegunaan friendster bile nak jupe kawan2 lame. Sumtimes surprise jugak kan....kalo jupe kawan2 lame nieh. Ade yg dr sekolah rendah dll. There are times kite tak sangke kite jupe org tu pon or tak sangke ade connection nieh. One thing gud bout friendster, merapatkan silaturahim. Tp one bad thing bout friendster...u wish u dun have to meet certain people in ur lives... (lucky aku takde mase nak setup facebook betul2!)

Aku tak cantik. Dat I have to admit. Even size pinggang aku nieh dah terlebih seinci nak pakai Levi's 4 Ladies. So, no sexy jeans 4 me. Sume straight cut. And I dun care pon...so long dat I'm healthy, biarlah saiz pinggang tuh kan. And...bab perangai plak...not all people can tolerate me, especially my mouth. Hehehe...so, no surprise if I dun have anyone as yet. Blame on me...

Cume...lately, msg2...and conversation macam kat atas tuh la yg menyebabkan aku trus jalan straight. Macam jeans aku. Kdg annoying gak...bile bukak2 friendster...so called long lost friend, a former schoolmate or whomever yg konon dah lame-tak-contact-tp-slalu-teringat msg ko. What the heck? Aku mule2 ok lagi la...until they came to the part, keje...salary...and whether I have commitments...Oh, c'mon! Do u noe that those things are supposed to be private? Pelik tul....

Ade tuh pulak kate....dulu time skolah tak dpt nak luah feeling...cuz mase tuh same2 blaja and skang dah takde komitmen..baru boleh usha. Well, weird la jugak sumtimes sbb kalo jenis yg dok ngutuk ko mase skolah...pastu tak jupe sampai lebih 5 thn tibe2 nak usha...demam ke? Tak pun buta? Sbb aku dah makin gemuk kalo nak banding ngan zaman sekolah...hehe...

Say, u managed to go out for a date. Tak sampai 5 minit dah bosan cuz they will start talking bout future and how can I help with dat future. Arrrrkk???? Blur. Yg paling best skali when they talk about the monetary part. Huhuhu...pls....u dunno me well enough 4 dat. Or...they ask u questions, and then made a statement, ?Nanti kalo dpt macam u, untungla...tak payah susah2 nak support? Not every gals think dat talking bout future or sharing dreams are romantic, sayang oiiii... U sure gonna be forgettable soon, dear...

Seriously, skang aku memahami Siti Nurhaliza. Mesti keadaan lagi teruk utk die, dgn muke die yg lawa....career die yg successful...duit yg byk dan dgn kesopanan die tuh. Aku bkn la minat kat die, but...I think I understand her options now. Muke ku tak cun, aku minah kilang and duit tak byk, tapi masih rase risau. Die macam mane agaknye dulu? Aku rase bkn aku sorg pon pk macam nieh, bile aku borak2 ngan member2 seangkatan....yup, sumtimes we have the same worries - materialists!

Sum people said, aku tak kawen cuz aku tak get over Sepet. Trust me...kalo macam nieh nak replace Sepet, baik tak payah. Lagipon sowi to say, dgn Sepet dulu pasal duit nieh secured sket...sbb as sumone in higher level than me at work, he noes my salary and he care less bout dat cuz he is earning more than dat! Die pon tak heran la kalo pasal duit aku nieh...hehehe...With the msgs and words used...u'lll never know what a guy can ask ur parents soon. Ntah2 sume harta nak disiasat! Org slalu kate pompuan yg kuat cukur la...mengira duit la...tp aku rase skang laki pon ramai macam tuh. Lagik scary.....wwwwuuuuuuuuhuuuuuuu?

The most important thing is sincerity. Besides Sepet, aku tak jupe lagi org yg ade kualiti itu setakat nieh. Rezeki dtg dr Tuhan. Life has taught me as such dat not all women are dependent. Regardless, a man needs to lead:D

Agak2 kan...kalo aku cakap yg aku anak sulung dgn 3 adik lelaki tak abeh blaja lagik, taking care of sick parents and having an old car to maintain, nak ke org kat aku? Hahahahaha...ape punye soklan nieh. Looking at the scenarios these days...tak heran ade yg lari berterabur. I care less bout chasing:D

Monday, November 10, 2008

dear hati

Dear Hati,

Malam nieh 29hb Ramadhan. Aku takleh solat, aku tak boleh mengaji. Tak puasa. Yg aku boleh buat cume bace ape yg aku ingat dan tau. Ape2 jelah yg aku boleh buat sebagai sowang pompuan yg dtg bulan.

Susah kan, bile aku dtg bulan? Sbb bile aku dtg bulan ko cepat merengek. Ko akan pengaruh Encik Pinggang untuk merase sakit. Encik Pinggang akan mula meminta2 untuk rehat, kalo boleh berbaring. Tp bila berehat dan berbaring, Puan Betis pulak buat hal. Mulalah cramp dan tegang. Dan Hati...bile yang lain buat hal...ko pun mula tak tenteram.

Hati,

Aku tau kenape ko tak tenteram. Bila aku dtg bulan, hormon aku terlebih. Aku tau Hati, kadang2 ko tertanye2 kenapelah aku macam ni. Apekah semua pompuan seperti aku di waktu datang bulan? Adekah kesemuanye cepat sensitif seperti aku pade waktu dtg bulan? Adekah kesemuanya cepat2 terase hati? Adekah sumenye cepat nak menangis time2 bendera merah nieh?

Aku sendiri tak tau lah, Hati. Aku pon tak paham. Agaknye aku aje macam nieh. Agaknye aku jek yg terlebih hormon atau mmg drama queen. Emo pulak tuh kan? Hmm..sowilah aku mengutuk ko, Hati. Tp time aku dtg bulan, ko emo. Susah betul diriku. Wehhh Cik Hati...kenape?!!!

Aku tau, tadi mase basuh baju, ko nanges lagi. Encik Tangan basuh skirt purple yg beli kat Khazanah tuh kan. Dgn cardigan kaler light purple tuh. Tuh pasal ko tak seronok. Aku tau...sebab mase Encik Tangan basuh skirt purple, Cik Otak pula mengingatkan ko cerite nieh:


Waktu aku mule2 kerja. Aku baru beli skirt khazanah tuh. Aku tak tahan sejuk, tp keje malam. Keje byk bercakap. So, aku kuat minum air. Bile kuat minum air, Encik Pundi Kencing suka buat mendesak. Jd...aku selalu pergi tandas.

Cik Mata tak perasan, yang ade org selalu pandang mase aku pergi tandas. Tibe entah kali keberapa hendak ke tandas, tibe2 ada org tahan. Org tuh marah sebab asek lalu tempat dia. Lagipon, keje aku tak boleh selalu toilet break.

Muka org tuh masam. Aku ingat lagi Hati, mase tuh ko cakap..."Menyampahnye tgk pakcik nieh!" Ko sangat sakit pandang muka org tuh hari itu. Aku pulak tak kenal org tuh. Manelah aku tau...die sape kan.

Lepas tuh ko lagi menyampah dgn org tuh sbb die tanye aku, "U're colourful...dun u feel weird or something?" Mentang2 lah aku pakai dari warne purple kepala ke kasut, die perli aku. Ko sakit sangat, kan Hati? Ko terus bla dan taknak tgk muka org tuh lagi.

Hati,

Aku tau, bukan senang nak tgk skirt tuh lagi. Tp aku suke sangat skirt tuh. Itulah outfit yg 1st aku beli bile dah keje. Mahal tau! Ibu yg pilih mase tuh. Walopon ade kaler len yg cantik, tp aku beli jugak kaler purple...

Aku tau, bile aku basuh skirt tuh tadi, Cik Otak akan ingatkan org yg kutuk skirt purple nieh. Aku paham, ade mase bukan senang kan...cume ko kena tolong aku berusaha...biar ape nak jd, kite same2 tak boleh selalu sangat ingat org yg kutuk skirt tuh...

Sabar ye, Cik Hati. Tibe mase nanti, bile aku pakai skirt tuh...ko tak nangeh2 lagi. Sabar yeee!!!!
* talking to my heart...boleh ke?

* Aku terjumpe luahan perasaan aku baru2 nieh...ehehhe...dasat la plak:P

tags & awards: ladyell & sya_annur

Award lagik! Award from ladyell & tag from sya_annur @ Kak Sya. So, hutang yg nieh pon dah bayar ekk....

Top 2 things found in your wallet as always:
1) IC warganegara Malaysia
2) Cards - bank cards, membership cards and business cards

Top 2 things to do when i’m sad:
1) Gardening - melepaskan perasaan dengan cangkul
2) Cooking - bayangkan sudip itu pedang:D

Top 2 songs you can listen to again and again:
1) White Flag - Dido (because of the lyrics)
2) Ayat - ayat Cinta (kasi insaf sket!)

Top 2 reasons to watch television:
1) Addiction to my favourite TV shows i.e. CSI
2) Need to get my mind off personal & professional matters:D

Top 2 places I’d want to visit 10 years from now:
1) Scotland - kalo dpt blaja kat sini, best gak~!
2) My brother's house full of nieces and nephews:D

Top 2 current obsessions:
1) My new job - penyapu baru la katekan!
2) Football games~! (dah lame dah...tp makin addict)

Top 2 favorite nickname:
1) Sha - senang dipanggil dan bole digune pakai di mane2...
2) Kakak - reminds me of my brothers everytime:D

Top 2 favorite food:
1) Masak Lemak Cili Padi Negeri Sembilan/Gulai Kuning
2) Lompap~! (nieh pon masakan tradisi N9 gak)

Top 2 favorite snacks:
1) Mamee
2) Roller Coaster -cheese

Top 2 favorite website:
1) marthastewart.com
2) littleblackdressbooks.com

Top 2 goals you want to accomplish:
1) To ensure my brothers will graduate at least with diploma
2) To further my own study

Top 2 favorite to do:
1) Reading...reading...reading...
2) Blogging...blogging....blogging...

Top 2 favorite places:
1) My ibu's place - tpt bermanje dan bergaduh:D
2) Starbucks - drinking, relaxing, boleh tgk ragam org...boleh blogging...boleh lari dr macam2!:D

Top 2 things i can’t wait to happen:
1) bile nak cukup duit utk enroll for my MBA~!
2) bile2 adik2 nak abeh blaja, kawen and menjadikan me - MAK LONG!

Top 2 places where I love to shop:
1) bookstores
2) pasar besar - syurga barang basah~!

Top 2 persons to tag & award winners:
1) Ladyell
2) Sadi