Wednesday, December 31, 2008

sha: happy birthday sya_annur!

Arinieh aku takleh nak update panjang sangat sbb besok New Year...then aku pon nak balik awal...sbb company aku bagi cuti half day arinieh..ehehhee...

Walopon niat di hati nak stay back wat keje, demi keselamatan diri...tak dptla aku nak stay back...

And...budak opis aku ajak aku gi Nilai 3 arinieh...ehehhee...

So, sempena tahun baru dan tarikh 31/12 nieh aku nak mengucapkan HAPPY BIRTHDAY to someone who I consider as my elder sister (sbb aku kan takde kakak...so, amik anak org jadi kakak aku pon jadilah...eheheh...)

So...meh kita nyanyi lagu buffday ramai2 kat blog sya_annur~!

To Kak Sya @ ibu Syahmi and Syafiyah, I wish u a happy birthday. May the years to come will be filled with happiness, smile and health:D

Happy New Year to everyone:D

Friday, December 26, 2008

sha: back to where i belong

Pix: Auntie Ida mengusik Wan Usu

Ho Ho ho!!! Okeh...bagi menjawab soalan kenape aku tak update2 blog...mari aku jelaskan kenape:


Aku adelah seorang kerani. Oleh kerane kerja ku banyak, jadi kebanyakan masenye aku takleh nak update blog. Ini kerane aku akan stay di opis sehingga malam. Dan apabila aku sudah penat, aku pon terus tertido. Besoknye, aku akan ke tempat keje. Pade waktu ujung minggu plak, aku akan abehkan weekend aku ngan wan aku. So, bile nak update blog? Bile rase nak update sangat and dah takleh tahan..ehehe...


So, ape aku buat pade hari Krismas?

Ooo...Krismas adelah hari jadi ayahku. Ayah byk aktiviti sekarang, so...aku takde gambo celebration. Maybe later. Tapi...semalam ari paling best utk aku...meh aku cerite ye!


Semalam aku telah pulang ke kampung di sebelah ibuku iaitu di Rembau. As I have mentioned before, parentsku dibesarkan di Seremban, yang ade di Rembau adalah nenek2 saudara dan sepupu2 mereka.

Ibu and Wan Ateh


Aku gi ngan my aunties...lately aku rase aku semakin jarang jupe dowang and ade masenye windu gak (dats why I made the effort gak nak kemane2 ngan aunties nieh...baik belah ibu or belah ayah...cuz they are getting older and so am I!).



1st kitowang visit Acik Leha (my mum's cousin). Sampai2 jek aku dah tertarik giler ngan bunga2 orkid Acik Leha...make aku pon dok melompat la gi orkid house die. Ade ros kampung lak tuh! (sempat aku mengecek anak2 pokok orkid kat die lagik!)


Then, kitowang visit Wan Usu (adik arwah atuk aku). Wan Usu nieh tinggal kat rumah kelahiran arwah atuk aku. Time kitowang sampai die tgh dok menyapu laman (bersih giler laman die!). I took a tour around the house then I took some pictures of the house. Nanti aku tunjuk dlm blog ye! But not today...

Di depan umah Wan Usu - Dari kiri: Ibu, Auntie Ida, Mummy and the special one...Wan Usu


Lepas gi bergelak2 ngan Wan Usu, kitowang balik umah Acik Leha balik utk lunch. Nyummyy...menunye ialah, ikan sepat masin dengan ulam timun plus yg special skali: MASAK LOMAK CILI API AYAM KAMPUNG! Jgn buat men2...ayam2 nieh dtg dr reban Acik Leha sendiri..dah siap salai plak tuh. Sedap? Marvellous! Masakan kampung la katekan...


Pastu kitowang gerak gi umah Mak Long (another cousin of my mum). Kat sane kitowang jupe Wan Ateh plak. Err...kat sini aku mmg pening sket sbb biaselah, kalo dah tua org sibuk la tanye bile nak kawen. And my dear Wan Ateh mmg selalu mengusik aku. Being aroung Wan Usu and Wan Ateh (who are my late grandpa's sisters) made me missed my grandpa even more. However, being around them also made me realise how much I love the family:)


Balik tuh, kitowang visit kubur arwah nenek and arwah atuk. Terase windu sangat2...rase macam taknak balik but back to reality, yg tinggal kubur jek...dowang mmg dah lame takde...
Then, balik tuh Aunty Ida bagi aku a bag of boots, shoes, a handbag, makeup case and makeups. So, in my possession now I have Nine West, Marks and Spencer, Chanel, Dior, Lancome, Armani, yada...yada...yada...thanks a lot...boleh aku bawak pakai gi keje. Actually pagi tuh aku dok menung pk nak beli beg baru isi telekung (cuz Gucci yang die bagi kat aku dulu kecik sket). Kalo takde aunty aku nieh tak merase la aku nak pakai Nine West isi telekung! Hihi..


But, it's not about the brand. It's the thoughts that counts. And tak payah la aku nak shopping lagi beli mende2 keperluan gi keje nieh. Kebetulan plak road tax Tanker mati arinieh...


So, aku taknak panjang2kan posting (actually byk nak cerite...tp hold dulu lah...). Nieh adelah gambo2 my mum and aunties and my grandmas...Harap2 besok aku dah tua boleh jd macam nieh:D


Mummy, Auntie Ida and Wan Ateh cakap pasal jodoh aku!

Tuesday, December 23, 2008

food@pasar malam








Semalam aku pergi ke pasar malam otw balik dr keje. Aku balik awal gak sbb aku dah tak tahan sangap and aku dah takleh nak proses satu benda pon dalam pale aku.

As usual,bile aku jalan2..byk mende yg aku jumpe. Sbnrnye, banyak gambo yg aku shoot pakai henpon buruk aku tuh, tapi...aku pilih yang ini dulu. Sebab...nieh sume gambo makanan! Hehehe...

Ade org kate,makanan pasar malam nieh tak standard. Ade kate tak hygienic la...ade yg kate tak brape best la...menipu laa..itulah...inilah. Sebagai seorang yg tak kaye and dtg dr keluarga yg sederhana, aku takde masalah la kot.

Maybe sbb aku tak tinggal kat Bukit Antarabangsa agaknye. Sampaikan makanan bantuan pon disponsor hotel. Sampaikan boleh mengamuk ngan wakil rakyat sbb RELA tak tolong angkat barang (bengap ke ape bro yg kuar kat Buletin Utama TV3...name pon RELA, keje dowang bukan tolong angkat barang!)

So, disebabkan aku nieh taklah brape "standard" sangat, pasar malam nieh umpama salah satu tpt aku nak membeli. Pade aku, setiap mende yg ade kat pasar malam ade keunikan tersendiri. Baik dr segi rase, harga and yg paling penting skali...my favourite: marketing~!

Makanan pasar malam selalunye ceria. Penuh warna warni. Nieh baru sikit jek makanan pasar malam yg aku letakkan dlm blog.Byk lagik yg aku nak tunjuk di mase depan. Tp kite tunjuk step by step dulu. Arinieh, fokus aku kat jagung bakar, bebola cucuk, air minuman dengan nasi ayam dulu.

Jagung bakar - my favourite. Samelah macam jagung rebus. Boleh kate, kalo gi pasar malam jek..aku carik jagung dulu. Nyummm..nyummm...tapi skang aku kena eliminate butter la...Kalo tak aku akan makin gedembam!~

Aku tak minat sangat bebola yg cucuk2 tuh. Tp aku slalu berminat tgk org jual mende nieh.Table dowang sentiase meriah. Samelah macam air...berwarne warni. Skang dah siap ade air keladi warne purple. Mase aku kecik dulu, bekas air hanye isi cincau, oren dengan soya jek:D

Evolusi makanan pasar malam nieh membolehkan byk style2 jualan dicipta. Tgk jek nasi ayam...seang dah nak jual. Tak payah bk2 plastik macam dulu lagik.

Ape poooonn...pasar malam yg aku gi baru nieh taklah meriah sangat sbb sume masih dlm mood cuti?Maybe minggu depan baru normal:D


Monday, December 15, 2008

sha: old 'scandal' & a wedding

Wedding. Kenduri kawen. Biaselah...time cuti sekolah nieh mmg banyak kenduri kawen kan. In fact, mase aku gi beli brg kat Giant semalam...sume org macam pakai "uniform kenduri kawen". Same je pesen yg pergi ke Giant. Lip lap sane...lip lap sini...


Macam biase, aku akan balik ke umah wan aku. Tambah lagik orkid wan aku kat dlm garden kecik nieh. Biar berbunga sket. Lagikpon wan aku mmg dok sibuk akan suruh aku balik. Dah macam rutin. Die akan call dan call kalo aku tak balik. Aku - cucu sulong. Atukku sakit. Baliklah...bukan aku buat ape pon time ujong minggu nieh. Yg aku slalu buat pon keje opis...


Minggu nieh...lepas dpt "siren" dr wan aku, aku pon balik la kg. Sampai2 je "kampung" (kampung apenye dlm taman perumahan...), wan menyampaikan satu berita kepade aku: Childhood fwen ku akan berkahwin dan die telah dtg menjemput melalui wan aku:D


Nak dijadikan cerite, ever since aku grad...aku dah tak contact die. Dulu mase atukku sihat...slalu gak jupe ayah mamat nieh kat masjid. Dah kate jiran. Slalulah bertukar2 cerite. Last skali mase aku dpt surat gi assessment Pegawai Tadbir & Diplomatik (PTD), die pon dpt. Tak silap aku, die pergi. Atukku gitu marah sbb aku takmo gi keje kerajaan mase tuh. Sbb die plak gi . Tp aku pon tak contact die utk confirm pasal keje die. Ntah apasal...aku cam malas plak...


Die...slalu contact aku. Sms...msg kat friendster...dan sebagainye. But...Cik Sha nieh kan mmg malas kan. Lepas abeh blaja, dah keje...and especially lepas broke up ngan Sepet...malasnye nak contact org. And one day, msg tuh pon stopped. And...lepas beberape lame bukak friendster, gambo pompuan appeared kat profile friendster die. Hehehe...aku just senyum...Dlm ati ku kate, "lantaklahhhh..."


So, takleh nak salahkan die kalo jemputan dtg melalui wan aku. Aku yg planned nak lepak umah wan akhirnye digesa ke kenduri kawen mamat ini. Kerane die jiran wan ku. Kerane kitowang gi tabika yang sama...sekolah rendah..dan dpt offer SBP pon sekolah yg same.U tak same...tp ade aaa kuar same...hehe...


Aku masih terase malas, tetapi ibuku marah gaklah. Maklumlah...aku dan mamat ini slalu balik kg same2. Skang dah besar...tak bercakap plak. So, dgn seluar dan shirt aku yg Alhamdulillah longgar dan presentable ke kenduri...aku pon pergi kenduri. Mak Long...Mak Lang...termasuk wan aku dok kaco aku. Maklumlah...rahsia aku slame nieh dibuke oleh ibu aku: Aku ngan mamat nieh pernah kuar...tgk wayang...bla bla...but kitowang takde ape2 la...


Jalan kaki ke umah pengantin. Dekat je. Otw...dah nak sampai...jupe mak Kak Sya, cikgu kitowang mase sekolah rendah. Then aku dah mula nampak dak sekolah aku...adoiii...malas....Nasib aku dah makin tembam and dah kurang sket tomboyish...tak macam dulu. So, tak ramai la yg kenal. Jiran2 wan ku mula menegur...jalan...dan jalan...dan jalan lagik....Haaa...mak pengantin!


Aku nampak mak pengantin sangat hepi memeluk ibuku. Beriye2...!!! Then, die nampak aku. Salam...cium tangan. Cuppp...kena cium ngan mak pengantin. Peluk. Errrr...blur jap. "Lame makcik tak jumpa. Along sampai dah jadi pengantin hari ni. Bila awak pulak?" Aku senyum blur, "insyaAllah, makcik!"

Aku dok makan...telinga dok tahan Mak Long mengusik - "Suka hati mak mertua tak jadi ko jumpe ko tadi! Hehehe..." Hish...blushing aku. Org tua2 nieh asal kuar same jek ingat dah kapel. Cet...


Tibe mase pengantin berarak. Mak Long bisik lagik -" Kan hensem tuh. Dah melepas..." Aku gelak jek. Dr kecik aku berjalan gi tabika same2 ngan mamat nieh...sampai ke tgk Jeepers Creepers 2 same2...tak pernah pon ku rase ape2 dlm ati nieh. Haiyaaaa...


Tibe2..."Aikkkk....??? Baju ko same ngan tema pengantin. Pengantin ijau...mak bapak pengantin ijau...ko pun ijau!" Ketawa Mak Long ngan ibu ku. Adoiiii..panas tul aku. Adik pengantin dtg kat mak aku. Tanye sal adik aku la tuh. Yelah...adik2 kitowang kan berkawan...Aku pandang pengantin perempuan. Wooo...comey. Putih. Pandai gak kawan aku nieh pilih. Bisik Mak Long lagik, "Macam style ko...rupe pon dah rupe ko!" Aku sengih bodoh jek...


And...ketika aku slow2 melangkah nak berjalan balik ke umah...tibe2 ibuku ditegur bapak pengantin. Alamak...dah kena borak lagik. Aku pandang dr jauh. Pakcik tak nampak aku. "Mane anak cikgu yang saing Along tuh?" And ibu ku pusing...aku pon pergi. Salam...pakcik pon senyum. "Along ade cerita aritu. Keje bank ye?" Aku pon cakapla...aku dah keje dekat sket skang...biaselah, Cik Sha ini friendly...ucapan ku berakhir dengan..."Kirim salam dengan *** ye, pakcik!" Pakcik senyum2 dan angguk. "Tak jumpa die ke?" "Takpe pakcik...die sibuk tu!" Senyum dan bla...sayonara!


"Rugi tau...kalo tak dekat je!" Kate Mak Long and family di umah. Aku gelak. Dlm atiku sbnrnye lega...Alhamdulillah...dah kawen lagi sowang kawan aku. I'll keep our date as a secret...and I'll keep my distance as always. Congtatulations:D

Thursday, December 11, 2008

tag & award: areej & kak suzi


Tag yg pangjang nieh dtgnye dari Puan Areej...and monkey comey nieh dah lame diberikan oleh Kak Suzi...Thanks!!! Muah...muah...muah!!!

Name: Sha
Sisters: none
Brothers: 3
Shoe size:
5 - tak pernah beli kasut kat UK or overseas macam Areej. Selipar Jepun pernahlah! Hehehe.
Height: 153 cm

Where do you live: Seremban, Negeri Sembilan
Have you ever been on a plane: Tak...I'm too poor to pay Air Asia;)
Swam in the ocean: Berenang katak boleh masuk list ke?
Fallen asleep at school:
Slalu! Sampai cikgu Sejarah complain ngan parentsku - "Anak encik slalu tido di dalam kelas ye?":P
Broken someone’s heart: Errr...yes....sbb tuh karma jek skang! Hehe...
Fell off your chair: Pernah laa...kerusi dobi yang reput tak mampu nak support badan ku yg gedembam! Kraaaakkk...roboh!
Sat by the phone all night waiting for someone to call:
ade kot...lameeeeeeeeeeeeeeeeeee dulu...
Saved e-mails: yes


What is your room like: pink and white
What’s right beside you:
employees attendance file, overtime calculation, a calculator, 4 different colours of highlighters and an office phone.
What is the last thing you ate: sambal sotong


Chicken pox: several times...which one do you one? when I was 10, 17 and 23:D
Sore throat: several times when I was working in a voice-based job.

Stitches: yup...from the surgeries I had last year:D

Broken nose: nope!


Do you believe in love at first sight: err...i'm not really into it...
Like picnics: yup!
Who was/were...The last person you danced with:
dgn my opismets mase gi outing kat PD. La Ca Mi Sa Negra:P
Last made you smile:
When I heard Panggilan Hangit on the way to work dis morning kat HotFM.
You last yelled at: boleh yell ke? Nak kena pelempang?
Today did you...

Talked to someone you like:
like? errr...so far the only person i spoke to since dis morning was my mum:D

Kissed anyone:
ramai sangat! I kissed my mum, my dad..my bros...my pet...my...my...my...hish...ape punye soalan nieh!

Get sick: nope...totally fine...Alhamdulillah...

Talk to an ex: not today. But we're fwens:D

Miss someone: i miss Mr Ketupat, my best fwen:)
Who do you really hate: i hate myself for loving you...lalalalalala.....(nyanyi)
Do you like your hand-writing: nope. kecik2...tegak2...macam budak sekolah.

Are your toe nails painted: nope...camne nak solat kang?

Whose bed other than yours would you rather sleep in: errrr....let me blush:)

What color shirt are you wearing now: purple!

Are you a friendly person: too friendly until you can hate me:D

Do you have any pets:
used to...but not anymore. Kucing yg suke dtg tumpang makan umah aku tuh kire pet ke?

Do you sleep with the TV on:
sometimes...when I'm too tired to move. But my bro will switch it off:D

What are you doing right now: calculating people's overtime:(

Can you handle the truth: had too many of it to answer now:D

Are you closer to your mother or father:
both...cuz I have to be fair ALL THE TIME.
Do you eat healthy: hehehe....dgn badan bulat aku nieh...malas aku nak jawab. Aku jawab ye pon macam org leh caye?

Do you still have pictures of you & your ex:
tak pernah amik gambo same2 cuz taknak menyimpan harapan:D

If you’re having a bad day, who are you most likely to go to: my mum.

Are you loud or quiet most of the time:
loud bile dgn kawan2..dgn org yg aku kenal. but...bile aku senyap...sendiri mau ingat...

Are you confident: berlagak kompiden slalu la:P

5 things I was doing 10 years ago:
1. was sleeping in classes...mase tuh aku form 4

2. was running to school & was having a perfect figure in my life:P

3. was daydreaming about 'ry'...ehehehe...

4. was actively writing my own "novel"

5. was obsessed with internet...

5 things I would do if I were a billionaire:
1. bayar hutang

2. beli properties...umah, keta

3. savings and investment

4. start having my own library

5. pursue my study to maX!

5 places I’ve lived/living:
1. Seremban

2. Kajang

3. UNITEN

5 people I tag:

Taknak la tag org...nanti penat la kalo aku kena tag:D

Wednesday, December 10, 2008

sha: kiss the rain










Ade tanah runtuh, ade banjir. Sumenye tak best bile cakap pasal hujan. Aku pon tak seronok sangat bile ujan sbb baju aku takleh kering. Tapi! Ade satu mende best yg berlaku lepas hujan:D

Sebelum musim hujan nieh, cuaca panas sangat. Aku dah mule risau sbb aku tak cukup mase nak jage pokok2 aku. Garden aku kecik, tak seberape. Tp...aku sayang kat sume pokok2 aku tuh. So, bile satu pokok orkid aku mati (diyakini kerane dikencing kucing sewaktu panas terik), aku mule risau pasal pokok2 len..

Tp...Alhamdulillah. Lepas tuh hujan turun. Aku pon hepi sket aaa. Start jek hujan turun, lepas tuh panas sket...pastu hujan...pastu panas, aku perhatikan kudup2 orkid mule muncul. Pastu...orkid oren aku berbunga. Pastu...orkid purple plak. Pastu orkid putih. Pastu orkid purple gelap.And ade 4 lagik kudup pokok2 orkid yg belum kembang. Yeay! Kali nieh byk sket bunga kembang!

Then...aku tgk purple aster aku ngan lily pon kuar bunga jugak. Waaa..best nieh! Ade sket kaler kat garden aku nieh. Selame nieh mmg byk pokok kaler hijau jek...tp kali nieh ade la kaler sket2. Taman aku nieh pon kecik jek...takde la hebat mane. Tp...puas la ati aku bile ade bunga...:D

Well, aku tak cerite lagik pasal sms Sepet arituh. Meh bace sambungan:
Sepet: Why suddenly ask me to take care? I'm helpless and u noe dat.
Aku: U r not helpless! Pls stop saying dat, k!
Sepet: I'm not? Nahhhh...I dun think so.
Aku: Whatever. Just take care, okay?
Sepet: Orait...I'm not in the right state of mind rite now.
Aku: I noe. Gud nite! And btw...take care of ur wife and children. At least u have children. I don't. Gud nite!

Aku malas nak layan. Kalo bf aku lagi,aku layan. Dah jadi ex...malas la nak lebih2 pujuk time die monyok nieh. And btw...kena careful, kan? Kalo die betul2 dah kawen, macam mane?
The next day...mase tgh breakfast, tibe2 lagu White Flag pon berkumandang. Huh? (heart attack jap)
Aku: Hello?
Sepet: Assalamualaikum?
Aku: W'salam...
Sepet: Good morning, Sha...
Aku: Good morning! Ehhh???
Sepet: Terkejut ke I call u?
Aku: Tak...taklah! (huhuhu...cover Sha...cover!!!)
Sepet: Yelah tuh (aku dgr die gelak sket). Sha?
Aku: Ye?
Sepet: Kenape u hantar msg macam tuh semalam?
Aku: Ape?
Sepet: Anak2 tuh?
Aku: Yelaaa...u cakap aritu anak2 u, wife u kat kg kan?
Sepet: (gelak berdekah2...)
Aku: Wooooiiii...(aku rase nak marah)
Sepet: Wooooooiiii....(die ejek aku balik).
Aku: Ejek org!
Sepet: U never said "woi". Apasal ni...? (lembut la pulak sore tuh...sabar lagik Sha!)
Aku: U gelak2 apasal. I cakap mende betul, u gelak...gelak...gelak...boring la!
Sepet: Betullah. I mmg tgk anak bini kat kg time weekend. I dah cerite kat u kan?
Aku: Dah. Eloklah tuh.
Sepet: Hahahaha...Sha...Sha...macam dulu jugak la u ni.
Aku: Okay. So, apasal u call nieh? (sombong sket...jgn nampak excited sangat!)
Sepet: Nak cakap pasal sms u. Thanks...I tgh tak brape nak betul malam tadi.
Aku: Yuppp..
Sepet: U now me...rite...? Bile I tgh macam tuh...I cakap mmg tak elok....
Aku: Mmmmmhmmmm...
Sepet: And....I slalu sakitkan ati u bile I macam tuh...
Aku: Errr...cerite lain. Okay?
Sepet: Hmmm...okaylah. Sorry.
Aku: Anak2...wife u...sihat...? (apasal aku rase nak nangeh mase tanye tuh....I dunno)
Sepet: Sihat.
Aku: Alhamdulillah...
Sepet: Hehehehe...(die gelak). Sha?
Aku: Ye?
Sepet: Anak bini...yes. Tp bukan I punye. Anak bini org tuh!
Aku: Haaaaa???
Sepet: Yg I tgk kat kg tuh...anak bini org. Bukan I punye...(kenape die pandai gune intonasi ek?)
Aku: Ooooo...baiknye u ni.
Sepet: Bukan tu. Sha...u paham tak nieh?
Aku: Tak!
Sepet: I tgk anak bini org kat kg...bukan I punye!
Aku: Okaylah macam tuh...
Sepet: U kate okay...nak makan ati, cakapla macam tuh kan?
Aku: Ape2laaaaaaa...ye? Dah makan dah? (tukarla topik...nanti aku nangeh kang!)
Sepet: Sha...kat umah kg I ade sape?
Aku: Your dad.
Sepet: Lagi?
Aku: Your sister, anak die...
Sepet: And my sister tuh bini siape?
Aku: Adik ipar u laaa...
Sepet: So...die bini org kan?
Aku: Hmmmm...
Sepet: U macam la tak tau I ngan anak die macam mane?
Aku: Hmmmm...
Sepet: Ade ape2 nak cakap tak?
Aku: Hmmmm....
Sepet: Sha...dgr tak?
Aku: Dahla...taknak cakap.
Sepet: Tak baik tau buat macam nieh. (ceewaahh...abeh, yg buat kat aku tuh baik ke?)
Aku: Eloklah balik tgk die...
Sepet: Ape u pk sebelum nieh? Nape dgr cakap org?
Aku: Harapkan u, u nak cerite ke?
Sepet: Tak.
Aku: So, tak salah kot kalo I jadi caye cakap org?
Sepet: Ok.

Dah panjang...and ade mende len lagik yg aku akan cerite. Nanti2 la ye!

Tuesday, December 09, 2008

sha: selamat hari raya aidiladha










Aku rase, aku tak terlambat lagik nak mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA kepade sume yg membace blog nieh. Sempena Aidiladha nieh jugak, aku mengambil kesempatan utk memintak maaf kepade tuan2 dan puan2 punye blog yg dulunye aku selalu visit, skang aku dah kurang visit. Sebenarnye skang nieh aku tgh rancak nak melajukan diri utk membuat keje di opis. Harapnye sumenye paham la yek!

Aku bersyukur tul aku dpt cuti time raye korban nieh. Dah bape tahun aku tak cuti raye, tahun nieh walopon aku bz giler, tp dptlah aku relax2kan kepale...tak pk pasal keje sangat. Benar2nye aku dah bawak keje balik umah, tp laptop ini sudah mule buat hal...so, aku kena hantar gi re-format la lepas nieh. Adoi!

Raye korban, time kite berkongsi kegembiraan. Walopon hakikatnye aku taklah hepi sangat cuz hujan lebat, tak dpt kemane2 and keje opis tak dpt nak disiapkan, tp...dlm ujan2 nieh tibe2 plak la dpt daging korban. Aku langsung tak dpt join korban kali nieh cuz...dah takde org2 keliling yg aku leh join lagik. Kadang2 aku determine giler nak cari kawan yg boleh bawak aku join org korban...tp hampehlaa...

So, ape aku buat ngan daging korban? Selalunye aku rendangkan. So, kalo aku wat rendang daging korban, aku nak makan ngan ape ek? Hmm....gud answer. Lemang:)

Kat Negeri Sembilan nieh org2nye lebihkan lemang dr ketupat. So, kalo jalan mane2 sure jumpa org jual lemang kat tepi jalan macam dlm gambo nieh. Nieh gambo ibu aku gi beli lemang. Kurus lemang org nieh. RM6-RM7 sebatang. Tp rezeki die la...sbb ujan kan. Tp aku suke tgk budak2 dok join bisnes lemang nieh. Aku nieh kalo boleh nak sangat rase buat lemang sendiri. Last skali aku buat lemang sendiri mase aku blaja dulu. Windu plak...

Dlm ujan yg tak berenti2 tuh...aku tak abeh2 memandang ke arah handphone aku benarnye. Mr Ketupat, being my best friend as always...sentiasa msg aku (including lepas Subuh pon nak msg...cet!). Ogie...called aku malam raye, macam biase. As expected...Ogie cepat dpt ganti bf nieh. Siap gi umah parents bf baru lagik! Huhu. And...seperti biase...die ade hati nak matchmake aku ngan kawan2 die lagik...haiiyyaaa...

Aku takde ati ngan bab2 matchmake nieh. Aku dahla bz nak keje, sok2 jadi macam aku ngan bf2 dulu. Sowang carik awek len, sowang plak depress sowang2 dek sunyi. Sbb tuh la aku malas nak ade partner benarnye. Aku dah taknak aniaya anak owang. And speaking pasal anak org...di sebalik kehepian aku dpt msg and call kawan2...aku tertunggu2 msg yg aku expect takkan sampai time raye korban.

Msg sumone yg aku panggey "kawan" skang nieh. Actually...aku nieh sayang agik manusia nieh. Like it or not, aku mmg takleh nak bukak chapter baru langsung!(of course ego aku still kental lagik and aku takkan mengaku la aku sayang lagi kan!) 3 tahun yang lepas, manusia nieh kehilangan ibunye yg tercinta. Waktu tuh, ibu die nak gi Mekah..tp tak sempat. Make, kerane tak sempat tuh la manusia tuh tak sempat jugak nak buat macam2 utk ibu die. And aku plak tak sempat nak berjumpe "bakal mak mertua" aku. Kerane plan asalnye aku nak jupe time menghantar nanti...tp rupenye ari menghantar tuh pulak Tuhan amik arwah tuh. Yang aku dpt cume tgk gambo dgn sijil kematian.

Since then...manusia itu bukan lagi si ceria yg menyayangi aku. Setiap hari berlinang air mate. Hilang macho rugby player yg tough n lasak tuh. And akhirnye, aku kehilangan die bile die sendiri dah tak kenal diri die. So, everytime raya korban macam nieh...though kitowang dah tak berdua lagik, aku akan sentiase risau dan menanti. Aku macam boleh sense plak ape yg die rase. And kebetulan, aku macam leh tau ape die buat. So...even though msg Selamat Hari Raya aku tak bebalas, aku rase...aku patutnye paham. Raya korban nieh...lagi perit rasenye utk die dr utk aku. So, aku kena sabar...
Aku doa...die tak sunyi. Dgn langit terbuka time hujan2 macam nieh...aku harap doa aku makbul...
* raya korban mmg time aku sensitif sket!
baru register baru register skype arinieh: my id: cheryna_27 ------------------------------->

Friday, December 05, 2008

sha@work: haiiiyaaaaa....










Bz? Yeee...sangat bz. Ade mase macam sedih gak la kan...sbb aku nieh macam as if melupekan blogging dr idup aku.Tp tak sbnrnye. Sebenarnye walo macam mane sekalipon blogging is still aku punye passion. Merepek mmg hobi aku, so...bile tak blogging cam takdelah sronok sangat.

Tanggungjawab semakin besar. Requirement semakin byk. Biaselah, ini jek yg aku ade sekarang - keje aku. Kalo aku tak keje, aku takde ape. So, aku kenalah keje. And atas dasar bz dgn keje jugaklah aku tak dpt blogging. Utk pengetahuan sume, kalo aku leh tido dlm opis nieh, dah lame aku tido. Keje tak pernah surut. Sometimes, aku wonder gak camne org leh pakai komputer opis utk blogging. Aku pakai bile otak aku dah tepu, bile bulan dah naik...and aku takleh proses mende. Tp blogging pagi2...during lunch...mmg tak dpt!

Dalam kebusyan itu jugak...sempat aku layan perasaan. Hehehe. Baru nieh...aku teringat kat Sepet. Since Sepet nieh slalu ade issues, aku tibe2 terisau. Pastu aku shrugged off issue tuh...then aku terus buat bodoh. Tibe2 issue tuh dtg balik. Aku capai handphone and taip dua perkataan, "Take Care."

Tibe2...Sepet balas - "Take care of...what?"

Aku balas- "of yourself"
Sepet balas lagik - "I am helpless."

But...aku nak stop posting aku nieh dulu. Nanti aku sambung lagik, kay! Biarkan sesape saje tertanye2...ehehe...
Nieh gambo table aku time meeting arituh:D

Monday, December 01, 2008

sha: apa kau rasa...oren?

Arinieh aku masuk la friendster jap...sbb lame giler tak masuk friendster nieh (aku malas aaa ngan mende2 nieh skang...facebook la...buku muka laaa...ruang saya laaa....)

So, nak dipendekkan cerite, mase aku tgh check msg...tibe2 aku ternampak la muka salah sowang kawan aku. Pixnye masih same...tp tak tau la apasal Tuhan gerakkan ati aku nak tgk gambo die...

Aku masuk2...aku rase macam biase. Aku ingat nak letak komen (walopon aku bz bangat nieh!). Aku nak bgtau die tpt keje aku dah dekat sket ngan tpt keje die. Kire nak update. Tp...tibe2 aku tak jadi update...

Sbbnye? Sbb aku tibe2 terbace deretan komen dari seorang pompuan kepadenye. Adoi. Awek die ke. Laaaa...nape aku tak tau? Hmm...rase kecik ati sket, sbb slalunye kalo bab2 awek nieh die bgtau aku. But...die busy. Aku pon. Lame dah aku tak msg2 die. So, nape plak aku nak marah kan?

But...ade satu perasaan yg sangat strange tibe2 berlaku dr dlm diriku ini. Cewwwaahhh.Yeah...yeah...kitowang kenal sejak umo ku 6 tahun. Die tak pernah ade awek. Perasan lebih slalula. Walopon tidak ku nafikan die ensem...tp die nieh leceh sket nak dpt awek.

Tak tau aku nak describe prasaan aku camne. It's kinda weird...tp aku takde rase marah ke...jeles kee...just WEIRD~! And tibe2 malas plak aku nak tgk friendster nieh. Click-LOG OUT.

Weekend lepas aku wat make over garden wan aku...2 hari berturut2 aku berjemur sampai itam kat laman nenek aku tuh. Dah mule meletakkan bunga2 orkid dan sebagainye.
Tgh2 aku gardening, tibe2 cinta lama aku called plak. Huh?! Sepet?

Yang nieh aku cite kendian ek. Aku bz nieh...gambo pun tak sempat upload. Sok aku ade meeting. Presentation kat The Gardens lagik. Argghhhh...