Friday, January 16, 2009

food: aunty aini's cafe








Ari Jumaat selalunye adelah hari bergumbira dan boleh lunch di luar. Bagi yang lelaki, dowang gi solat Jumaat then boleh la melepak makan luar sampai kul 2.30pm. Bagi yang pompuan...boleh la carpool gi makan luar since break sampai kul 2.30pm.
As usual, aku dan dua orang Mrs F (dua manusia yg boleh buat geng kat opis baru nieh) mule merancang2...kat mane kitowang nak makan. Nak makanan Melayu...tp nak makan best. So, salah seorang Mrs F mencadangkan makan di Aunti Aini's Cafe.

Aku sbnrnye tau tpt nieh. Tp aku tak pergi sbb aku ade Aunty Kiah yg masak sedap di rumah. Aku jarang makan kat luar sangat sekarang. Tp menurut kate2 Mrs F yang berdua nieh, makanan sini boleh tahan la...sedap la jugak. And kedai nieh pernah kuar tv. Yeke? Tak tau lah.

Ape aku makan?
Menu:

Asam Pedas Ikan Terubuk
Sambal Tumis Udang dan Petai
Kerabu Pucuk Paku
Gulai Daging Salai
Telur masin
Sup Ayam Kampung
Sambal Belacan dan Ulaman.
Air Kelapa Muda

Amacam....ada terliur ke dgn menu2nya? Kalo ikutkan menu2 nieh...of course aku akan kate Aunty Kiah...ibuku itu yang akan menang. Tp kalo nak kate makan kat kedai...boleh la diterima tekak. Ambiance tpt nieh pon bagus...macam kat kampung gitu.

Aku pernah bawak parents aku dtg sini lepas aku dtg dgn kawan2 aku. Parents aku boleh makan la makanan western kat sini. As for me, aku mmg suka ayam kampung, so aku akan order sup ayam kampung:D

Satu hari waktu aku tgh tgk Channel 707 - Discovery Travel and Living, aku tgk Aunty Aini's cafe nieh kat dlm rancangan tuh. I was impressed with the owner's communication skill. Bukan senang nak dpt Melayu leh cakap omputih beb! Lagik2 yg nak bukak restoran. Seakan2 blaja Bahasa omputih nieh satu perkate yg merugikan dan memalukan...
So, sape yang nak tau pasal kafe nieh....silekan klik sini.

Tgk Aunty Aini nieh mengingatkan aku pade diri aku. Mase aku kat dlm banking industry speaking in English at work is a must. Takde sape kate ko berlagak, cuz itu requirement keje. Tp masuk dlm manufacturing industry pulak len ceritenye. Lagi ramai Melayu dlm kilang, lagilah ko kena pandai suaikan diri. Kadang aku cakap kampung, kadang aku tiru loghat orang. Cakap omputih itu dgn bangsa len atau dgn boss2 aje. Kalo tidak...orang akan kate aku berlagak....

It's not easy...to beeee...meeee...

* Besok aku akan kuar...and the truth will be revealed:)









7 comments:

azie said...

naseb baek dah lunch~

penderaan visual neyh,ahaha

Tie said...

Adoi mak....nasib baik perut ni kenyang lagi...

Tapi tekak tu masih terliur laa...

Pocket said...

huh!! masak lomak daging tu cam besh!!
naaaakkk!!!

pocket pun sekarang ni bercakap english antara colleague (Betul tak heja kolig ni?)
skali MrG (SectionHead) cakap UK plak.. bukan US,
hohoooo... buleh la pocket belajar sket..
'Blimey, i say those are darn good picture MrG!'

[yAN!e][pUTraJAya] said...

hadoi sha...
lapor arr tgk n3 ih...
sedap2 nyer....

(^_^)

♥Yanie Putrajaya♥


*********************************

shasha said...

will try to make my own daging salai in the next few days. mummy buat mcm paste with all the things needed (kunyit, cili padi, salt) for me to bring here, tapi dia buat lebih, utk 4 kali try. mcm tau2 je la anak dia tak reti masak, sure kena buat few times baru jadi... haha!

owh btw, keje kat hospital time buat rounds kena cakap english among colleagues, cakap dgn patients cakap melayu tapi ikut aaaa slang cina ke, indian ke (perasan tak kalau cakap dgn bangsa lain kita selalu ubah cakap ikut slang diorang????)... but then... johor ppl think that i am chinese... apakah??? didnt realise that my mata is sepet jugak la rupanya until i got asked if i'm malay countless times.

.K.I.T.E. .P.U.N.Y.A. said...

salam perkenalan

seronok baca yr blog ..
hope tak kisah kalau exchange link kan

~Cinta Milo Ais~ said...

kenapa? kenapa?kenapa perlu ada gambar makanan yang lazat?owh kasihan perutku