Wednesday, January 28, 2009

sha@work: feeling small



























Minggu nieh aku memang sibuk sket. Sbb ari Selasa ngan Khamis aku join training ngan dak2 kilang nieh. Pastu ari Rabu plak aku kena gi KL...my 1st ever workshop/conference/seminar...call it whatever u like.

Mase aku keje kat bank, everything dah ade kat bank. So kebanyakan mase aku akan stay kat bank. Tp bile kat kilang nieh plak...len cerite la. Kejap gi sane...kejap gi sini...jumpe org nieh...jumpe org tuh...

Utk sesape yg bayar tax, sure kowang tau punye yg potongan tax nieh dibuat bulan2 kan. And macam2 jenis exemption la dlm pembayaran tax nieh...

And aku...sebagai ex-student accounting nieh sangatlah boring nak cakap pasal tax...cakap pasal audit. Kalo boleh lari dr cerite macam nieh kan! Kalo boleh nak keje takmo tax...takmo audit...keje biase2 jek kan!

Ingatkan keje kilang, tak payah tgk nombor lagi dah. Tp last2 keje mengira gak. Ingat tak payah pk pasal auditor dah...tgk2 buat audit gak. Ingatkan taknak tau pasal tax dah...sekali kena anta gi tax workshop pulak! Adoiiiii...!!!

Bertempat di Hilton, KL pade ari Rabu...aku dgn susah payahnye gerak gi Ampang (umah mummy ku) and the next day nye plak Kak Munira and mummy kena susah payah plak anta aku...

Aku mengaku, aku nieh jenis independent...boleh jek masuk mane2. Tp dlm kategori org2 yg hebat2 nieh...boleh ke? Ntah laaa...tgk sume org yg canggih2...dgn style dressing dowang...position dowang...ade masenye aku rase aku terlalu kecik utk duduk di celah2 dowang tuh...

Mule2 aku duduk kat sebelah Amoi nieh, aku langsung tak bajet die boss besar company die. Aku wat macam biase jek. Then bile ade tea break, dowang dah start tukar2 business card...hmm...aku mule rase len macam lagik. Aduiiiyaiii...camne nieh ek!

Aku memandai2 jek laaa...but yeah...I felt small. Bile aku tgk sijil aku, aku rase nak gelak pon ade...senyum ade...jerit pon ade...Course nieh utk decision maker...aku nieh kecik jek kat kilang tuh weih!

So, nieh gambo2 mende2 kat Hilton arituh...pastu gambo makanan aku skali...hehehe...Food die biase jek...sedap lagi makan kat umah...

Tuhan...naikkanla semangat aku...
* double posting arinieh...pls view the latest update for chrysanthemum story

7 comments:

bozzobattousai said...

bozzo slalu gak pergi lunch buffet kat hilton dulu...skarang dah keje jauh malas r nak pergi...

Tie said...

ha ha...kak tie pun pernah rasa kecil sangat walaupun secara fizikalnya 'besar' he he...

Mula2 memang gitu, sha..... nanti ok laa...

Neeza Shahril said...

akak pun pernah ikut boss pergi 1 conference ni.. rasa kecil sangat dunia ni.. tapi kan, tak semua boss2 besar ni berlagak. Ada je yang perangai biasa-biasa aje.. yang tu akak respect. Yang pangkat kecik tapi berlagak boss tu akak menyampah.. ;)

Pocket said...

peh!! how i would like to mail u and listen to your company's story. will do after rayer cina cuti.

alaaaa... ngan bangga nyer tunjuk jer kad anda itu. this is my card. gitu gitu...
diorang pasti ingat anda adalah manager undertraining. so masuk la as technician dulu.
(ALthough the real thing is different)
pocket pun samo. gi presentation kat jpung yg amat hebat dari customer first tier sano nu.
General M0t0rs,
Mazda...

tp pocket still ikan yg kecik duk berenang sendirian kat incoming sana :)

juelee said...

jue pun tak suke audit..
ingat amek engineering leaps, skali ada gak audit ISO..
huhu menci

kuIna Jentayutiara said...

part makan tu yg best kan....

Areej said...

alaa, rilek la sha. buat biasa je, aku pon masa kerja dlu selalu feel small, sbb bos hntr aku gi meeting2 etc, n aku la manusia paling muda sekali kat sana. Just be yourself. n bila org nak start conversation dgn ko, ko buat je muka series n angguk2 n tambah2 apa2 yg patut haha...(thats what i did la...im sure ko x perlu buat mcm tu sbb ko lagi pandai). lama2 nanti bila dah selalu jumpe org2 yg sama xde la rasa small lg kan.. :D