Tuesday, January 06, 2009

sha: teapot old skool


Aku tak tau la kalo kowang nieh jenis yg loaded bangat or berasal dr bandar...but aku nieh owang kampung. So...sowi kalo cite blog ku agak kekampungan ye!:D

Baru nieh aku balik kampung kat Rembau and mase singgah ke umah Acik Leha...aku telah menemui something yg dah lame aku nak carik: set pinggan mangkuk bunga kangkung nieh:D

Skang kan sume org sibuk ngan pinggan mangkuk yg ade bunga roses la...itulah...inilah. Vantage la...Vintage la...Mmg klasik...sume org suke...aku pon suke...tp yg paling aku suke bunga kangkung nieh...Nampak very...very Malaysian:D

Seingat aku last2 aku tgk nieh mase arwah moyangku masih idup. Arwah nenek aku pon dah pakai Arcopal dulu...Lepas tuh set pinggan nieh macam tak wujud jek lagik...Pernah aku tanye ayah aku, kat mane aku nak beli set pinggan bunga kangkung nieh..ayah aku cakap, carikla kat org yg dah taknak brg antik:D

Aku pernah nampak mende nieh kat coffee house. Itupon sekali jek. Lepas tuh aku tgk industri kopitiam negare nieh pakai set yg ala2 macam lame tapi tak brape lame gak kan? So, ilang thrill laaaaa...

Arinieh topik ku pasal teapot cantik nieh jek...takde mende nak cerite sangat la cuz aku sangat2 bz....takde mase mau cerite mende len....

Soklan: Ape barangan antik yg kowang suke?

13 comments:

[yAN!e][pUTraJAya] said...

kalau balik kampung kat perlis pun ada lagi pinggan2 nih....

dulu tok wan suka minum kopi dalam gelas kopitiam puteh munge2 hijau tu....

bila teringat balik kenangan di kampung...memang syahdu....uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....

(^_^)

::_Yanie Putrajaya_::


*********************************

atty's said...

kalo..kt umah mak kty..still ado..pinggan mangkuk nie..

kalo kt umah kty lak..pinggan yg kaler putih tu jer.yg jernih tu..

Hanis said...

hanis suke brg kemas antik..yg zaman2 lelaki rmbt pjg tu..mcm kerongsang yg kite pki kt kebaya..mcm klasik sgt..pastu mcm cucuk sanggul ke..mmg cantik..

Nurmala said...

kat umah atuk kita ada lagi tau teapot nih..x pakai..buat hiasan jerk

bozzobattousai said...

mak bozzo pon ada satu set tea pot cam gini kat kg tapi tak pakai la buat perhiasan je....

maza said...

den lak suko keto antik!

mcm keto awal2 ford ciptakan dulu2 tu ha!

Tak pun keto sport zaman 60-an

hehehehhe

drNO said...

kt rmh kita ada 2-3 set. lepas nenek meninggal, suma org buat donno je kt set pinggan bunga kangkung ni, kita lak, apa lagi, offer diri la, tambahan mmg minat...hhehheh...

juelee said...

jue suke..
umah opah ada banyak..
tapi tiap kali cucu balik, ade je yang berderai wuaaaaa...

Adry said...

Salam... Hai... sori lama tak masuk blog ni... been very busy lately.. insyaAllah pas ni aktif semula berblogging... barang antik?? Saya suka kamera lama dan radio zaman dedolu tu.. hehehe... especially yang guna piring hitam... hehehe

Neeza Shahril said...

jangan tak tahu Sha, lepas Opah akak meninggal, pinggan mangkuk lama tu jadi rebutan anak2 dia.. termasuklah mak akak tu.. akak pun suka corak cam tu..

akak suka gak barang antik tapi mesti yang tahu pemilik asal la.. kalau tak tahu, akak takutttt hehehee..

Pocket said...

maktok pocket ada pinggan 1940 an dulu...
dia tak nak pakai...konon nya sayang...
actually pocket pun sefahaman jgak la

pocket suka motor lama!!
honda 70!! heheh

Suzi said...

makan pakai pinggan bunga kangkung dihidang dalam talam..duduk bersipuh kat tikar mengkuang..mesti syok ek...mana nak cari lagi suasana mcm tu sekarang...payah dah...


p/s: sha...nanti dtg blog...ada tag...hihihi

Kekanak Tokyo said...

saya suka kamera lama...yang kena pulas lu sebelum amik gambo tu. especially yang kalu ada flash tu dia terlompat kuar sendiri. seronot~~