Thursday, January 15, 2009

sha: that fishy thing...


Tiap2 ari aku pakai boots gi keje. Boots tuh plak ade zip. Aku plak allergic. So, setiap kali aku bukak boots, kaki aku bertanda macam zip. Ade masenye terase gatal sangat ngan tanda tuh, ade masenye pedih. Kesan zip tuh macam kesan terbakar plak lame-kelamaan.

Nak taknak...aku pon kena beli kasut baru. Tuh sebelum aku dpt kasut2 dr aunty aku la. Melayang gak duit...tp aku tak kisah. Biar mahal, janji pakai lame and selesa. Lagikpon aku takleh pakai sandal sebarangan...keje kilang katekan. Nak tukar safety shoes ari2...hmmm...

Aku sendiri tak suke pakai sandal/selipar. Rase telanjang je kaki aku...kurang selesa. Mmg dr dulu ibu and ayah aku pakaikan aku kasut tutup. Masuk asrama, dah biase macam tuh jugak. So, sampai ke masuk keje, still kasut tutup semua...

Bile kesan zip tuh kering, kulit aku berkeping2. Buruk sangat. So, aku letak losyen la...vitamin E la...tp tak puas ati gak. Satu ari, balik dr keje...aku singgah Giant. Aku nampak ade org dok tepi kolam yg penuh dgn ikan. Mase tuh aku nak balik cepat...sbb dah malam...so tak sempat tgk.
Aku cite ngan ibu aku and Mak Lang aku. Satu weekend, kitowang kuar kat Senawang nieh (dekat jek ngan umah Wan aku kan!). Singgah Giant. Sempat la aku menggatal beli baju kurung plain chiffon warne purple. Gatal kan?

Sbnrnye aku ade hasrat nak pakai baju kurung ke tpt keje. Setakat nieh aku pakai hari Jumaat jek.Maklumlah...kalo pakai baju kurung selalu, tak boleh lasak pulak. Lagikpon aku dah lame sangat tak buat baju kurung. So, skang aku tgh kumpul kain ngan baju siap yg agak presentable dan kurang Mak Datin ke tpt keje...

Lepas beli baju kurung tuh...aku gi tgk kat "kolam"yg aku nampak aritu. Ooo...Fish-Theraphy. Carenye, masukkan kaki dalam kolam, nanti ikan2 dlm kolam akan makan sel2 mati kat kaki tuh. Aku tgk gambo contoh dan org2 yg tgh mencelup kaki. Amazing...tp aku tak sure dgn hasilnye.

Mak Lang aku cakap...die nak bayar. So, kitowang pon tunggu turn and bile dah sampai turn...kitowang pon bukak kasut. Lepas bukak kasut...budak tuh bagi kitowang besin...basuh kaki. And...aku pon mule mencelup.

Baru celup sikit..ikan tuh dah mule dtg and gigit kaki aku. Aku yg sangat2 la expressive nieh gelak terbahak2 tahan geli (tuh pasal aku cakap aku takleh kawen lagi...ahahhaaa..). Aku tahan sket gelak and celup kaki aku masuk dlm sikit...Lagi banyak ikan datang...

Lame2...dah tak geli. Aku tgk ikan tu dtg kat kawasan kulit kering tuh and start gigit2. Tak sakit...geli jek. Makin lame makin byk ikan. Aku rendam kaki selame 30 minit. Nasib ade Mak Lang...taklah bosan aku sorang2...

Dlm mase aku dok celup kaki dlm kolam di tgh2 Giant tuh...ramai giler org dtg. Org Mesia nieh...biaselah. Try taknak...dok tanye lebih. Aku rase macam jd duta Fish-Theraphy plak aritu. Sume org dr budak kecik sehinggalah org tua sumenye dok tanye perasaan aku mencelup kaki dan digigit ikan..

So, lepas 30 minit, aku angkat kaki.Eh...kesan kulit kering berkeping2 tuh dah takde? Lepas aku keringkan kaki...aku rase kaki aku licin jek..dah tak berparut lagik. And arinieh...parut zip tuh langsung takde. Bestnye!:D







13 comments:

Tie said...

Ha ha....mujurlah ikan2 tu tak mati kekenyangan, ekk....hi hi...

azie said...

sedap tak kena gigit? ai nak buat, tapi cuak,ahaha

kuIna Jentayutiara said...

bestnya... baru bercadang nk cuba...
kenyang betui ikan2 tu yer..

Suzi said...

macam best je...balik m'sia nanti blh try...

sparkystar said...

bestnya...tringin gak nak wat tp xde masa nak pi la..hehe

Sya Annur said...

sape kata penggeli xleh kawen? hahaha... aku pernah terrrrsepak makcik urut tuh. sape srh usik tpk kaki aku, aku dah warning dah. aku teringin gak nak try, tapi aku takut geli. camno tuh?

ct rahani said...

cam besh jer sha.. ct nk gak try.. lum berkesempatan jer.. hehehe..

ct rahani said...

sha.. ct dulu pun penggeli gak.. tp bila kawen otomatik geli tu ilang.. ahaks..

Pocket said...

hohoooo...
nak kena kawin jgak la gini..

eh tak.. nak kena geli geli jgak la kat kolam tu camni... heheheh

sha, ikan tu agaknyer bleh tahan high contamination tak? pasal kaki pocket nih penuh ngan bahan bahan tak sihat .. hahahaah:)

Just Dessert -The bake you can trust! said...
This comment has been removed by the author.
Areej said...

thanks for the suggestion.

Areej said...

whopsie sori silap tekan paste jd thanks for ur suggestion plak...aku cuma nk cakap x takut ke klu ikan2 tu terlebih gigitt...hehehe....series x sakit ke??? tp sure gel kan...
mcm klu gi snorkeling bwk roti kt tgn nk bg makan ikan....eee..geliii weihh

juelee said...

nk try la t..