Thursday, February 12, 2009

flowers: alamanda



Arinieh aku nak tayang gambo bunga yg aku baru beli beberape minggu lepas...bunga alamanda.


Cantik kan alamanda nieh? Aku suke kaler nieh...so aku beli alamanda kaler nieh. Ade satu pokok alamanda aku tuh kaler orange. Tapi tak berbunga langsung. Aku nak gali balik pokok tuh dr tanah, then nak alihkan utk diletak di tgh panas. Aku nak tgk bunga tuh berbunga ke tidak. Tp tak taulah bile aku nak capai penggali nieh. Cuaca panas betul skang, tanah kering dan keras...tak sesuai nak tanam pokok...

Alamanda nieh aku beli dgn harga RM10 sepasu. Aku dah lame carik alamanda kaler nieh. So, arituh mase gi nursery...ibu aku jumpa alamanda nieh. Balik tuh die cerite kat aku. Aku gi nursery ngan Mak Lang aku...then aku beli alamanda.

Aku tak tau pon bunga nieh name alamanda benarnye. Pernah bace buku and kuar name bunga alamanda. Slalu jek gi Alamanda kat Putrajaya tuh mase aku dok Kajang. Tp hape ke mende alamanda tuh aku tak tau...

Sampailah ade satu time tuh ibu bawak balik alamanda orange tuh. Ibu ku yg ajar: "ini pokok alamanda." And depan umah Acik aku plak ade sepohon alamanda yg lebat berbunga. Oooo...ini alamanda rupenye...Patutla logo Alamanda tuh gambo bunga...

Aku pernah melintas umah jiran mase kat Kajang, aku nampak alamanda kaler pink. Aku punye dok usha pokok tuh tak berkelip2...and dlm ati aku berkate, aku mesti carik alamanda pink-purple nieh!

So, nampaknye...impian akhirnye menjadi kenyataan. Alamanda RM10 nieh aku letakkan dlm pasu mahal. Hehehe. Ari2 aku dok belek alamanda nieh. Aku nak letak baja biar gemuk macam aku...




Bangun pagi...sebelum gi keje...aku dok usap2 daun alamanda nieh dulu. Amik mood. At least bile aku gaduh ngan vendor, bara tuh cepatlah sket terpadam!;)



* aku tiap2 ari dok bertekak ngan vendor nieh...Tuhan...kurniakanlah aku dgn kesabaran!

4 comments:

Quiyah said...

sabar sha..sabar... ey, tak bole bawak bunga gi opis ke? hehe :)

Neeza Shahril said...

alamanda tu nama bunga ke? akak pun tak tahu hehee.. comel gak bunga tu
tapi untuk tanam, akak tak rasa akak cukup sabar hehehh..

Sya Annur said...

pekata aku dah pindah nnti ko dtg tanamkan bunga kat rmh aku? aku fail sket part menanam nih. the trait i dont get from the cikgu. asek kena gelak je. haiyo boto!

fa said...

hye sis..igtkan alamanda bunga teropong yg selalu wrna kuning tu..ke sama je??