Saturday, February 14, 2009

ingredient: telur itik

Sempena celebration tahun baru arituh (dah nak masuk bulan 3 baru post mende nieh!) aku tak kemane-mane nak tgk bunga api. Seperti yang sedia maklum, Negeri Sembilan skang tgh berkabung di atas kemangkatan Yang Dipertuan Besar. So, wayang tutup (walopon teringin bangat nak tgk Australia!)...karaoke pon tutup (tak dpt la nak jerit2 ke ape...)
Aku jalan2 gi pasar malam je. Zaman enjoy2..hungga2 aku dah berakhir dah pon. Dulu time student dok gile kuar malam tgk bunga api. Skang nieh aku takde keje nak jage malam2 buta lagik...baik aku treasure waktu malam nieh dgn tido. Cukup2 la dulu keje UK hours takleh tido malam...zaman adik2 bujang ku pulak la. Sape lagi nak teman ibu kat umah sowang2 kan?
Hmmm...arinieh nak bercerite pasal telur itik. Aku teringat dulu dlm blog Kak Tie ngan Kak Neeza, aku pernah bace pasal telur. Kak Tie cerite pasal telur angsa rasenye (aku dok ingat gambo telur besar tuh). Pastu, Kak Neeza pon cerite pasal basuh telur. KM plak kuar topik -"Telur Saya Sudah Dibasuh." Hmmm...otak kuning aku nieh dok proses mende len bile bace topik tuh...hihi..

Aku sbnrnye kepingin sangat nak makan lauk gulai telur itik dengan pucuk asam gelugor racik. Tapi...nak carik pucuk asam gelugor bukan senang...aku dok cari kat pasar malam, tak jual pulak. Tak silap aku ibu cakap, umah Mummy aku kat Ampang ade mende nieh. Ntahlah. Jauh la plak Ampang ngan umah aku semate2 asam gelugor? Huhuhu..

So, ape penyelesaian aku bagi masalah ketiadaan pucuk asam gelugor nieh? Hmm..aku letak kundang muda. Masam jugak kan? Tapi takpe...itu jek rezeki aku pade arinieh. Syukur..syukur...

Cakap pasal telur itik, semalam time aku beli telur itik, barulah aku perasan kemahalan harga telur itik skang. Satu piring telur itik yg ade 5 bijik telur tuh dah RM4. Harga kampung lak tuh! Huhu...sakit betul...sape kate makan telur tuh murah kan? Kalo telur itik, mahal jugak...
And seperti biase, beli telur nieh pon kena berhati2. Bukan sume telur elok. Slalunye bile aku nak masak telur, aku suke pecahkan telur dlm mangkuk dulu. Kalo pecah straight masuk dlm kuali mmg bahaya. Aku dah pernah kena. Masuk dlm kuali terus, rosak mee goreng. Rase nak nangeh pon ade.

Tp mane ade org pakai telur itik masak mee goreng kan? Hehehe...apelah aku nieh...


Okay...sekian dulu cerite telur itik di tahun baru. Sempena tahun baru gak, aku mohon ampun atas silap dan salah...kite 0-0 macam telur, kay?!~

6 comments:

Tie said...

Ho ho....kak tie ada 3 ekor itik kat kampung, mentua tolong belakan....Ari tu adalah hasilnya 5-6 biji....yang lebihnya mentua ambiklah...he he..

Kat kampung mak sedara hubby tu ada pokok asam gelugur tu... tapi kalau nak pos laju mesti layu punya... Kak tie ada ambik sikit, simpan dlm peti, tapi lupa lak, bila tengok jadi itam!! Hi hi..

Neeza Shahril said...

wah.. sedap bunyi gulai telur itik letak pucuk asam gelugur tu Sha.. akak suka la sesangat sayur daun2 kayu ni.. tapi memang tak pernah makan tu. Nape lah Sha tak tepek gambar gulai tu kat sini. Boleh gak akak tumpang leleh air liur hehee..

memang Sha.. akak kalau nak masak telur, akak pecahkan dulu dalam mangkuk.. tapi setakat ni telur kat saudi ni okay aje.. Alhamdulillah..

Pocket said...

percaya atau tak,
belakan umah pocket ada pokok asam gelugur nih,
pocket tak pernah amik kisah pon, tp cam menarik jer pasal maktok akan potong dan keringkan nya di laman rumah...

telur dibasuh dahulu,
telur aper? telur saper?
kalau kedai charkoeyteow, memang phrase yg penting sangat nak taruk kat dinding...
maybe ada orang dapat charkoeyteow berbau taik ayam kot ?

sha!!!
pocket terpaksa copy n paste karangan sha dulu,
nanti pocket baca :)
boleh?

Sya Annur said...

lamaaa sgt2 dah xmakan gulai telur itik. huhuhu... ltk pucuk ubi yg telah disimpul juga adalah sedap. aku kan xmakan bnda msm :p xpun ko ltk la belimbing buluh tuh, blakang ghumah omak den banyak

ct rahani said...

klu telo itik suker mkn telo itik masin jer.. hehehe..

shasha said...

ha ah, kat rumah ada that asam gelugor tree. kakak tanam la kat rumah. hehe... but the best gulai telur itik is kat kampung kat pilah la... superb. hehe