Sunday, February 08, 2009

sha@shop: finding orchid 2





Arituh, balik from workshop kat KL Hilton aku naik komuter balik umah. Aku nieh...mmg budak kampung. KL Hilton kat mane pon aku tak tau. Padahal depan KL Sentral jek. Yg aku punye cuak, sampai mintak org hantar. Poyo tul...


So, from KL Sentral...ramai giler orang...as usual. Aku kepanasan kat Platform 6 bawah tanah tuh. And...honestly, lepas workshop tuh aku macam depressed sket. Dlm kepale aku nampak policies...nampak figures...and I was really2 scared aku ternampak VSS!!!!


Jgn salah paham. Tpt aku setakat nieh secured lagik. Food industry tak effected macam electronics/other stuff. Tp...isu VSS yg dok dihighlight dlm workshop tuh wat aku jd stress. Bukan utk aku, tp org di sekeliling aku la...Skang nieh ramai giler yg menganggur...sampai jual kek sambil dukung anak pon ade. Kadang dlm ati menangis...kenape sampai miskin org kite?


Lagi satu...dr workshop tax tuh jugak, based on calculation...amount pembayaran bulanan makin meningkat utk org yg berpendapatan RM10k ke bawah (macam aku!). Tp utk org yg berpendapatan RM10k ke atas, amount tax bulanan dah kurang. Kate Bajet 2009 arituh mesra rakyat?


Betullah...org yg berpendapatan sederhana akan turun takuk ke satu level. Org kaya akan bertambah kaye. Ape jd ngan org miskin? Org yg hilang kerja? Tuhan...kalo manusia2 nieh sebangsa dan seagama dgnku....lindungilah mereka....Amin!


Disebabkan panas, aku pon amik kesempatan turun Midvalley dulu sebelum amik train balik Seremban. Sampai Midvalley...aku turun kat tpt yg akan memberikan ketenangan kat aku: MPH Bookstores.


Aku masuk je...aku nampak diskaun di sane sini. Hepinyeee...tp duit takde. Gaji tak kuar lagik.


Tp...mate aku ade terpandang sumthing real nice...macam dlm gambo nieh: ALBUM GAMBAR ORCHID LUKISAN TANGAN!


Cantik sangat...it's not within my budget...so, aku tak beli. Tp...aku harap aku dpt beli bile dpt gaji:D


Aku fokus balik pade cite2 aku. Dlm hati berdoa...cepatlah dpt improve keta, dpt gi sambung blaja...then dpt Orkid...


Yeah...dlm angan2 ku sejak berumo 23 tahun...aku maukan Orkid itu bermate Sepet, berkulit putih merah, berbibir nipis and berambut lurus macam seseorang. Tp if jodohku mengatakan sebaliknye...atau takde pasangan utk aku...aku takkan kisah lagi rupe Orkid. Aku mesti dptkan Orkid! Tak kisah ape care!

5 comments:

Tie said...

Cantiknya lukisan kat album tu...kak tie minat laa...suka warna2 lembut tu...

Hmm...macam mana pulak boleh terkait dengan Sepet tu?? Sha ni kelakar laa....

Emy Omar said...

Nice orchid design kat atas album tu..jiwang la pulak ko ni kakak

Neeza Shahril said...

boleh Sha.. Insyallah.. doa banyak2...
kalau jodoh tak kemana..
nanti dapat anak mata sepet.. Sha suka kan.. ;)

nURmALa mAZLan said...

Insyaallah sha.. Allah dah pasang2 kan setiap hambaNYA..banyak2 berdoa..jgn terlalu fikirkan nya jugak.. just go with the flow..sesuatu pasti menunggu kamu

Adry said...

doa doa dan doa.... insyaAllah... kan Allah jadikan makhluk di dunia ni berpasang pasangan... rilekss....