Sunday, March 01, 2009

sha: sticking to sambal belacan


Sepedas Pedas Sambal Belacan..., originally uploaded by W M Soo.

Maybe ade yang blur bile aku kate aku telah meninggalkan satu group yang dinamakan I LOVE BUDU kat Facebook semalam. As u know, aku mmg suke jek bace komen manusia pasal makanan...cuz aku suke makan.

Account FB aku agak aktif sejak kebelakangan nieh though tak mempunyai ramai kawan. Maybe cuz ramai ahli keluarga dalam Facebook kot, so...dapatlah kirenye aku and family aku berhubung. Pagi tadi, ketika aku sibuk mengonlinekan diri, tibe2 aku telah dpt melihat satu msg dihantar ke INBOX aku tuh...

Mule2 aku excited gak la sbb aku bajet sepupu aku yg anta msg. Die baru balik dr UK. Mase kat UK die gi Anfield, and the last time die anta msg kat aku, die beli merchandise LiverpoolFC...collectors item lagik!

Lepas tuh, aku nieh menanti khabar anak buah yang baru lahir semalam. Benarnye, aku nak pergi melawat tp ibu kena pergi kursus. Mungkin minggu depan.

Alangkah kecewanya bile aku dpt msg petisyen yg menggunakan budu sebagai langkah utk memansuhkan PPSMI. Why budu? Why...why...why?!!! Takde care len ke? Tak boleh ke amik care len yg lebih kolektif dr mewujudkan cerite PPSMI nieh di kalangan org yg memakan budu?

Aku adelah penyokong PPSMI. Mengape? Utk satu2nya anak Melayu yg duduk menonggok bekerja di syarikat multinasional tanpa sebarang pengalaman (fresh grad), bekal aku hanya komunikasi dalam Bahasa Inggeris.

Terlalu banyak sebab aku menyokong PPSMI. Ini salah satu kisahnya:

Receptionist: Sha sokong PPSMI?
Aku: Sokong.
Receptionist: Acik pun sokong. (a 54 years old lady who can speak fluently in Malay, English, Mandarin and Cantonese!)
Aku: Kenapa?
Receptionist: Byk sebab. Contohnya tadi.
Aku: Kenapa?
Receptionist: Ada perempuan call tadi. Nak cakap dengan Cik Sha.
Aku: Tak transfer pon? Dia nak apa?

Receptionist: Dengarlah dulu...
Aku: Okay...
Receptionist: Dia tanya acik, "I want no vacancy please!"
Aku: Hah?!
Receptionist: Itulah Sha...bukan seorang dua macam tuh. Macam mana Acik nak jawab kalau dah cakap macam tu?
Aku: Dia nak kerja?
Receptionist: Agaknyalah.
Aku: Takpelah Cik...lain kali transfer aje. Biar saya cakap. Kesian.
Receptionist: Tapi ada ke vacancy Sha?
Aku: Ada.
Receptionist: Boleh ke? Siapa boss?
Aku: Production MBoldanager.
Receptionist: Yang tak cakap Melayu?
Aku: Iye.
Receptionist: Terbalik org Perancis tu nak cakap dgn budak tuh nanti.
Aku: Saya tak kata nak amik lagi, Cik.
Receptionist: Dgn Sha mungkin lepas tak agaknya?
Aku: Tgk keadaan. Tp...cuba Acik baca requirement ni.(tunjuk draft iklan)
Receptionist: Degree?
Aku: Ye.
Receptionist: Budak tu ada degree.
Aku: Lagi?
Receptionist: Excellent communication skill: English and Malay.
Aku: Hmm....rasanya boleh kan?
Receptionist: Tak kot Sha...sebab...last sekali dia marah Acik tadi.
Aku: Laaa...kenapa?
Receptionist: Sebab Acik tak faham dia cakap...
Aku: Hehehe...takpelah. Kesian Acik.
Receptionist: Acik tanya Sha, boleh?
Aku: Ye?
Receptionist: Ayah dengan Mak mengajar apa?
Aku: Ayah - Sejarah, Geografi dan Bahasa Melayu.
Receptionist: Emak?
Aku: Sains dan Matematik.
Receptionist: Tak ada yang mengajar English?
Aku: Tak. Saya belajar di sekolah. Dan mungkin nasib baik...ibu saya mulut ringan.
Receptionist: Acik dulu sekolah Inggeris.
Aku: Samalah dengan parents saya. Tp tetap Melayu kan?
Receptionist: Betul tu...

Banyak lagi kisah. Tapi...ever wonder kenapa aku tak suka sangat2 org bangkang PPSMI tak tentu hala? Aku bukan marah bangkang...tp bangkang guna makanan? Adoiiiiyaiiiii...

4 comments:

Adry said...

Salam... Hi Sha... how r u?? hermmm lama tak jenguk blog ni...

anyway... apa kaitan budu ngan PPSMI kan... hahaha....

cHeRyNa PiReS said...

hi adry...tuh la..lame tak saling melawat kan...sha pon bz...

itulah pasal, ingat join group tu boleh cerite sal budu...rupenye pergi ke PPSMI plak?

ahmad said...

a'kum cheryna..
sy stuju kita mesti hebat berbahasa inggeris dewasa ini..
utk ilmu dan teknologi..

tp...
apa yg patut berlaku ialah..
kita mesti memperkasakan bahasa ibunda kita kembali sebagai bahasa ilmu..
di negara lain, masyarakat dunia berlumba memperbaiki ilmu sambil mengikat ilmu itu dengan budaya mereka..
jepun, korea, indonesia, thailand, dan byk negara sebenarnya berlumba mempertingkatkan budaya supaya sejajar dengan ilmu..

kemajuan dpt dicapai dengan kekuatan jati diri bukan dengan berbahasa inggeris..
kalau kita tak pandai, kena belajar.
bahasa ibunda sendiri mesti yang pertama sebagai dataran ilmu..
di mana bumi di pijak di situ langit di junjung.

di dunia ini tiada negara yang mengajar sains dan matematik dalam bahasa melayu..
ternyata ini amanah berat yang ditinggalkan nenek moyang kita..
bersama kita menjaganya..

a'kum..terima kasih

Anonymous said...

alamak, u were actually waiting for me to send a message about anfield ke kakak? actually, i'd b more comfortable talking about it to u face to face, so i WANT u to come visit baby Marissa kat rumah so that we can talk. then i can show u photos, nak upload kat fb takes too long.

n btw, about teaching science and maths in english... org2 yg bangkang tu, good luck ah kat anak2 diorang bila masuk uni atau kolej nanti. ingat kat uni blaja maths dgn science dalam bahasa melayu ke? buku2 semua dalam english so why not train kids frm young? at least takde la susah sgt nanti bila dah lepas sekolah nak masuk kolej atau uni.

wah... rojaknya bahasa saya.. hehe

-ur cousin