Sunday, April 19, 2009

sha: chicken rice belongs to singapore?









Aku pernah bace wikipedia yang mengatakan nasi ayam nieh national dish kat Singapore. Macam org Malaysia yang pemes dek Nasik Lemak nye...

" Hainanese chicken rice is often considered as the "national dish" of Singapore, and is often served at international expositions and global events abroad, and in Singaporean-run restaurants overseas."

Aku tgk kat dalam tv - channel 703, pon kate nasi ayam nieh makanan org Singapore. Pastu, kat channel 707...mase Anthony Bourdain dtg Singapore, pon dowang mengaku yg nasi ayam nieh makanan org Singapore.

Basically, aku tak taulah betul ke tidak. Sbb jenis2 bangsa kat Singapore ngan kat Mesia lebih kurang. Food yg org Mesia kate die punya pon banyaknye ade kat Singapore..begitu gak sebaliknya (Singapore was part of Malaysia pon kan...what do you expect?)

Tp since aku nieh adelah someone yang value Pulau Batu Putih tuh so...I'm kinda tak brape minat nak share ape2 yg best kat Mesia nieh ngan org Singapore la...ehehhee...(because aku still kate tgk F1 waktu siang lagi best!)

Aku tak minat nasi ayam style Melayu, yang kuahnya dimasak atau diperbuat dr cili kering tuh. Honest. Kalau aku ade pilihan, aku lebih suka nasi ayam macam dlm gambar nieh - Hainan style.

Nasi ayam nieh aku makan kat restoran fav aku kat Seremban - Victory Restaurant. Pekena ngan chinese tea. Aku tak ingat dah brape lame aku makan nasi ayam kat kedai nieh. Dari tapak restoran lama sehingga dah berpindah, aku still suka makan kat restoran nieh:)

Resepi nasi ayam aku pon tak sama macam kedai nieh...so, kalau aku nak sangat makan nasik ayam sedap, aku gi lah kat kedai nieh. Sekarang dah ada Chicken Rice Shop...tp aku still akan ke kedai nieh.

Cakap pasal nasik ayam, aku teringat pasal cerite adik aku mase keje ngan The Chicken Rice Shop (TCRS). Betapa penatnye die mase tuh...betape gigihnye die nak cari duit blaja. Now dat die dah nak grad...aku rase sangat2 lah berbangga mengingatkan perit jerih die jd kitchen helper kat TCRS...potong ayam beratus ekor, basuh pinggan...mop lantai.

Dgn duit tuh jugaklah adik aku bayar graduation aku dulu. Sekarang...it's going to be my turn:)

7 comments:

Anonymous said...

would u believe me if i say i can masak nasi ayam? serious tak tipu :P

-shasha-

~Cinta Cukulet~ said...

nasik ayam ni bukan asalnya dari china ke? Nasik ayam hainan..hainan tu bukan ke kat china?hehehehe

Kekanak Tokyo said...

sama gak ngan perbalahan lagu 'rasa sayang'. Indonesia kata itu diorang punya, kita kata itu kita punya.

Apa-apahal, kita serumpun, so marilah kita berkongsi~ :)

juelee said...

jue suke nasi ayam berempah heheeh lari betoi la selera hehehe

kayteeze said...

Ooo....baru kelmarin kak tie masak nasik ayam...he he...lupa nak ajak sha makan...ekekeke..

kuIna Jentayutiara said...

asal kat mana tak penting yg penting sedap & mengenyangkn...

Neeza Shahril said...

kat sini ada gak nasi ayam tapi takde soup.. ada ayam panggang.. ada ayam rebus.. macam2..
tapi diorang tak panggil nasi ayam Sha..
dia panggil kabsah! ;)