Monday, April 20, 2009

sha: makan biar habis...




* clip from YouTube

Lame tak makan ramen. Sampai termimpi2 malam td nak makan ramen, tp tak makan2 ramen sampai ke hari ini.Hmmm...sbb aku dah lame tak berjalan kemane2 yg berdekatan dgn tpt yg ade ramen. Ade satu kat Seremban nieh, kalo aku nak sangat pergi la. Tp tak pergi2 jugak...sbb takde mase. Kalo kat KL, tak payahlah. Sedangkan di Seremban tak pergi...inikan plak nak ke KL...

Talk about ramen...aku bace wikipedia lagi...rase sangat terliur:
"Popular Japanese ramen chains serve ramen alongside distinctly Japanese dishes such as tempura and yakitori, something which would be seen as odd in Japan."

Yakitori...nyummyyy..(Pocket, jgn gelak!). Tempura...nyummmyyy....!!!!

Bile nak makan nieh? Ntahlah. Tp ape yg aku nak cerite arinieh bukan Japanese food kegemaran aku. Aku arinieh nak cakap pasal video di atas. Tgk nieh...licin tak org nieh makan ramen? Bagus kan? Takde tinggal satu ape pon...!

Ingat mase kite kecik, mak2 kite mesti suruh makan sampai habis. Slalu nenek aku cakap,

"Makan biar habis, nanti nasi nangis...kesian dia!" Pastu aku pon kesian kat nasik tuh...aku makan sampai habis...

Ramai org makan tak habis sekarang. Aku pon pernah, baru nieh mase aku makan kat Rawang, sbb rojak ayam die byk sangat. Kesian rojak ayam tuh nangis...

Kan?!!!!

10 comments:

juelee said...

adeh tadi ju makan bubur nasi. tak habes jugak..
kesian bubur nasi tuh nageh..

cHeRyNa PiReS said...

jue...dah elok ke sakit gigi tuh? makan bubur lagi?

kayteeze said...

Haa....memang kena makan sampai habis. Kalau tak setan yang kenyang...hehe.....

Kekanak Tokyo said...

sah orang yang makan tu orang putih...orang jepun laki tak pakai sudu, dia pakai hirup dari mangkuk ja...

and p.s- hati2 kalu beli ramen paket yg impot dari jepun, mostly tak halal.

Neeza Shahril said...

akak kalau makan, mesti nak habiskan jugak.. sebab sayang. Sedih kalau tengok orang makan tak habis ni..

Pocket said...

tak gelak tak gelak,
tp kan ramen ni memang besh woo...
kat jpung tak sempat lak nak merasa.
(Pasal tak halal actually)
tp sekarang ni buleh la makan yg kat
IchiBann ramen kat KLCC tuh.
tak pun kat maner maner jer memang dah
glamer
(Tp tak la sampai dijual di RnR tapah kan)

part yg penting nyer is!!
chashu (Daging ayam smoke tu) mesti larut di dalam mulut tanpa perlu gigitan:) heheh

rojak ayam? aaa yg ni pocket tak pernah dgr...
kalau rojak buah, diorang potong buah meentah n taruk kuah,

ayam mentah taruk kuah!!? oh oh!!?

syareena said...

ramen tu ape huhu apsal sya x tau ni....

Suzi said...

pandai org tua2 dulu nak suruh kita habiskan makan...lagipun tak elok membazir...rezeki dr Allah SWT...kena byk syukur...

Sya Annur said...

tu lah, kesian rojak ayam tuh. sedap tp dah konyang tesantak ghaso eh dah! kita sepatutnya share rojak tuh. tamak lagi, kan dah. hehe.. nway, aku dah pindah! yeay! n aku demam sejak smalam, haha...

Adry said...

aku memang dari kecik kalau makan konfom abis.. hahaha.. tu yang besaq gedabang tu.. hahahaha

ramen... teringat naruto.. hahaha


Adry @ http://www.adrysabry.com