Wednesday, September 23, 2009

the facade: you belong with me


Norah
Originally uploaded by Fuá
This is a story of Ronaldo and Rope'ah:

At Mamak, Tennis US Open Finals:
You're on the phone with your girlfriend,
She's upset
She's going off about something that you said
She doesnt get your humour like I do

Rope'ah: Sape telepon tadi weiiii...?
Ronaldo: Awek aku.
Rope'ah: Apasal?
Ronaldo: Tanya aku kat mana.
Rope'ah: Ooo...kau kena jumpa dia ke?
Ronaldo: Taklah...kan aku tengok tennis tadi.
Rope'ah: Abeh...dia marah?
Ronaldo: Tak. Dia okay pasal tgk tennis.
Rope'ah: Abeh?
Ronaldo: Dia tak paham lawak aku dowwhhh...
Rope'ah: Yang mana?
Ronaldo: Pasal Federer tadi.
Rope'ah: Pasal Federer bercakap sorang2 tadi tu?
Ronaldo: Haah...aku cerita kat dia...Dia kata apa yang lawak sangat pasal cakap sorang...
Rope'ah: Bukan semua orang paham la.
Ronaldo: Tapi kau paham kan, Pe'ah? Tadi kau pun gelak ngan aku. Siap boleh tersembur2 air sirap ko.
Rope'ah: Dodo, kau ingat semua orang paham ke lawak ko? Lagi2 pompuan...
Ronaldo: Kau pon pompuan Cik Pe'ah...

Through Facebook:
I'm in the room, its a typical Tuesday night
I'm listening to the kind of music she doesnt like
And she'll never know your story like I do

Status: Rope'ah added a link: Ronaldo Berak Dalam Seluar.
20 minutes ago

Ferguson, Giggs, Roy Keane, and Scholes like this.

View all 7 Comments:
Ronaldo: Cerita ko tulis dalam blog ko tu macam cerita aku je, Pe'ah.
Rope'ah: Yang mana?
Ronaldo: Pasal kecik2 aku pernah berak dalam seluar.
Rope'ah: Hehe. Yang ko terasa ni apasal?
Ronaldo: Ko sorang je tau aku berak kan! Itupon sebab mak ko tu cikgu aku.
Rope'ah: Hihihihi. Jangan marah, bro...yang kau taip banyak2 komen kat Facebook nie apasal?
Ronaldo: Cessss...celaka! (kantoi!)

Status: Ronaldo: Marah Pe'ah
2 seconds ago

Paris likes this

View all 10 comments:
Rope'ah: Dodo...ko download lagu ke?
Ronaldo: Ko nak lagu apa plak kali ni Cik Pe'ah?
Rope'ah: Lagu Muse aku dah terdelete la, Doooo..
Ronaldo: Cubalah suka lagu yang ladylike sket Cik Pe'ah. Tak habis-habis dengan Muse.
Rope'ah: Aku bukan Paris ko.
Ronaldo: Aritu dia tukar ringtone aku jadi lagu Britney.
Rope'ah: Hahahaha...lagu ape?
Ronaldo: Womanizer...
Rope'ah: Hahahahaha...
Ronaldo: Ko jangan gelak Pe'ah...aku sekeh ko kang...

Before a futsal game...
But she wears short skirts, I wear t-shirts
She's cheer captain and I'm on the bleachers
Dreaming bout the day when you'll wake up and find
That what you're lookin for has been here the whole time

Ronaldo: Ko tak wax ke bulu kaki ko ni, Pe'ah?
Rope'ah: Hah?!
Ronaldo: Bulu kaki ko nie keriting semacam je...macam bulu kaki aku plak.
Rope'ah: Yang ko tengok, siapa suruh? (Pe'ah blushed)
Ronaldo: Cik Pe'ah..walaupun kau pakai seluar panjang, tp aku tau ko tak cukur bulu kaki.
Rope'ah: Penting ke cukur? Aku bukan pakai skirt macam awek ko.
Ronaldo: Kalau kaki ko injured time futsal, nanti lari la mamat2 dalam court ni tgk bulu kaki ko.
Rope'ah: Walaupun bulu kaki aku lebat, tapi ati aku baik tau!
Ronaldo: Walaupun kaki awek aku licin, tapi memeningkan kepala aku je.
Rope'ah: Tau pun ko.
Ronaldo: Tapi kan Pe'ah, awek aku tu la lambang wanita sejati.
Rope'ah: Yelah...tak macam aku kan?
Ronaldo: Tau pun...tgklah dia, Pe'ah. So feminine.
Rope'ah: Skirt dia yg singkat tu memang femininie...(Pe'ah was sarcastic but Dodo was grinning)

Through sms
If you could see that I'm the one who understands you
Been here all along so why can't you see?
You belong with me
You belong with me

Ronaldo: Pe'ah...jom gi mamak cendol?!
Rope'ah: Dah petang ni weeeii...ko tak gi jumpa awek ko?
Ronaldo: Awek aku ada hal.
Rope'ah: Kejap, aku siap.
Ronaldo: Ok. Pe'ah, kita pergi naik motor ye?
Rope'ah: Apasal?
Ronaldo: Awek aku pinjam kereta.
Rope'ah: Ooo..takpelah, aku jemput ko.
Ronaldo: Betul ke ni, Pe'ah?
Rope'ah: Takpe aaa...dah nak ujan ni. Naik motor kang basah pulak kita.
Ronaldo: Terima Kasih, Cik Pe'ah!

KLCC Park
Walkin the streets with you in your worn out jeans
I cant help thinking this is how it ought to be
Laughing on the park bench thinkin to myself
Hey isnt this easy?

Rope'ah: Apa mimpi kau jalan kat taman KLCC?
Ronaldo: Aku saje nak makan makanan tu kat sini.
Rope'ah: Yang mana?
Ronaldo: Tuuuuu...cekodok yang kau masak special untuk aku tu...
Rope'ah: Perasanlah ko ni.
Ronaldo: Aku tau kau kesian aku tak makan, kan Pe'ah?
Rope'ah: Kesianlah sangat.
Ronaldo: Kau sayang aku Pe'ah...kau je yang taknak mengaku.
Rope'ah: (pinched Ronaldo on his thigh)
Ronaldo: Pe'ah! Berapa kali aku cakap jangan cubit aku!
Rope'ah: Kau sebenarnya lagi sayang aku kan...tiba2 ajak aku gi KLCC. Kat taman plak tu.
Ronaldo: Siapa yang perasan sebenarnya ni, Cik Pe'ah...? (and Pe'ah blushed though Dodo didn't see)

Through the phone
And you've got a smile that could light up this whole town
I havent seen it in awhile, since she brought you down
You say you find I know you better than that
Hey, Whatcha doing with a girl like that?

She wears high heels, I wear sneakers
She's cheer captain and I'm on the bleachers
Dreaming bout the day when you'll wake up and find
That what you're looking for has been here the whole time

Rope'ah: Apasal kau call aku malam-malam ni?
Ronaldo: Pe'ah, tadi aku nampak Paris kuar ngan Ramos.
Rope'ah: Ramos mana?
Ronaldo: National player tuh. (Ronaldo sounded sad)
Rope'ah: Kawan je kooottt..
Ronaldo: Pegang-pegang tanganlah!
Rope'ah: Awek kau kan suka pakai kasut tinggi.
Ronaldo: Apa kena mengena plak?
Rope'ah: Mana tau awek kau terkehel? Ramos tolong pimpin ke?
Ronaldo: Aku tak terfikir plak macam tu.
Rape'ah: Kau cepat sangat sangat nak jeles. Ntah2 tak ada apa-apa.
Ronaldo: Haah kan...maybe.
Rope'ah: Dahlah. Kau jangan sedih2 malam2 buta ni.
Ronaldo: Thanks Pe'ah. Tiba2 plak lega ati aku (Pe'ah knew Dodo was smiling)
Rope'ah: Tuuuu...apasal aku dengar bunyi buzz kat YM ko?
Ronaldo: Paris nie...dia buzz aku pakai IM yang ada kiss tuh!
Rape'ah: Yang warna pink tu ke?
Ronaldo: Haah.
Rape'ah: Kau nak chatting la tu?
Ronaldo: Nampak gayanya...
Rape'ah: Dodo...aku tido dulu ye. Kau dah okay kan?
Ronaldo: Hehehe...dah. Paris kata dia terkehel tadi.
Rape'ah: Hehehe...dahlah tu, Do. Kau chatting la ngan dia ye...(there was a twinge in sadness in Pe'ah's voice)

While queuing for Jin Notti's tickets
If you could see that I'm the one who understands you
Been here all along so why can't you see?
You belong with me

Standin by, waiting at your back door
All this time how could you not know that?
You belong with me
You belong with me

Ronaldo: Pe'ah, apasal kau takde boipren lagi?
Rape'ah: Malaslah.
Ronaldo: Kau nak aku carikan kau boipren ke?
Rape'ah: Tak payahlah, Do.
Ronaldo: Sombonglah kau ni, Pe'ah.
Rape'ah: Yang aku nak bukan senang nak dapat, Do,
Ronaldo: Kau nak yang macam mana?
Rape'ah: Yang pandai wat free kick.
Ronaldo: Alaaaa...ramai la! Kawan2 aku pun boleh. Sape ko nak? Kaka ada. Dia hensem dari aku.
Rape'ah: Tapi Kaka tu minat dangdut. Aku nak yang minat Nelly Furtado ke. Baru Portugis!
Ronaldo: Memilih plak budak Pe'ah nieh.
Rape'ah: Kau yang tak paham2...(Pe'ah scratches her head)

At Rope'ah's Farm,Farmtown
Oh I remember you driving to my house in the middle of the night
I'm the one who makes you laugh when you know you're about to cry
I know your favorite songs and you tell me about your dreams
I think I know where you belong. I think I know it's with me.

Rope'ah: Do...kau kenapa?
Ronaldo: Paris buat taik ngan aku.
Rope'ah: Apasal?
Ronaldo: Memang dia kuar ngan Ramos selama ni.
Rope'ah: So? Do...aku tgh tanam blueberry ni. Lalu sikit icon kau...(Pe'ah icon was talking)
Ronaldo: Dia dah main2kan aku, Pe'ah!
Rope'ah: Do...kau pun kuar ngan aku kan! Agaknya diorg kawan je, Do.
Ronaldo: Tapi...
Rape'ah: Do..Paris tu bagus. Dia tak kisah pun kau kawan ngan aku.
Ronaldo: Kau ngan aku, lain.
Rape'ah: Sama je. Paris tu kira sportinglah. Kau pun kena sporting gak.
Ronaldo: Kau ingat aku ni Sporting Lisbon apa? Sedap2 nak suruh sporting.
Rape'ah: Cool down, Do. Kau marah2 sampai terberak dalam seluar pun tak guna.
Ronaldo: Celaka...ko ejek aku ye?!
Rape'ah: Do...kau sorang je kawan aku yang pernah berak dalam seluar.
Ronaldo: Hehehe. Bangsat...kau kenakan aku ye.
Rape'ah: Malam ni aku send kat kau Secondhand Serenade, k?
Ronaldo: Lagu lama dah tu, Pe'ah.
Rape'ah: Tapi kau suka kan? Pastu aritu masa PC ko down, lagu tu ilang kan?
Ronaldo: Ye tak ye gak kan. Pandailah kau ni Pe'ah.
Rape'ah: Well...this is Pe'ah!
Ronaldo: Pe'ah, nanti aku belanja kau Nando's ek?
Rape'ah: Orait! Do...apasal kau hantar babi jadi Farmtown gift ni? Tak guna!
Ronaldo: Hahahaha...

Through Yahoo Messenger, webcams available
Can't you see that I'm the one who understand you?
Been here all along so why can't you see?
You belong with me

Standing by or waiting at your back door
All this time how could you not know that
You belong with me
You belong with me

Have you ever thought just maybe
You belong with me
You belong with me

Ronaldo: BUZZZ!!!
Ronaldo: Pe'ah,aku dah putus dengan Paris.
Rope'ah: Why?
Ronaldo: Because I am in love with another girl.
Rope'ah: Sapa?
Ronaldo: R
Ronaldo: O
Ronaldo: P
Ronaldo: E
Ronaldo: '
Ronaldo: A
Ronaldo: H
Rope'ah: (looked at Ronaldo's webcam images. He was looking at hers. He was serious)

Sha:
I had learned about The Facade when I was reading articles in 3R's website: Bolehkah Lelaki Dan Perempuan menjadi “kawan”? Hanya kawan?. At the same time, I was watching Kanye West's disgusting attitude at MTV VMA Awards. So, my inspiration for this posting came from a combination of both the article and Taylor Swift's songs.

Raya was a bit boring because both my parents were not feeling well (pray that they will be well, please. It has been three days and my mum is going for checking now). So, I checked out 3R's website and read some nice articles there including this one.

Quote from the article:
"The Façade- anda berdua hanyalah kawan biasa tetapi jauh di dalam hati tersembunyi rasa “gila” terhadapnya tetapi tidak ada keberanian untuk berterus terang."
- 3R Article

I checked wikipedia on the meaning of the facade (because I don't know everything). It gave me a different meaning about what exactly is The Facade.

Before I knew about the term, I had experienced this situation once. It was way before I started this blog. I was just 20 at that time. I had secretly admired him though we were just friends and eventually it led me to unhappiness for several months:(

Fortunately, the person who I called "the facade" is now happily married to my housemate. He didn't know about my feelings. I managed to escape that phase and I survived:)

I am now having a male best friend (not The Facade) whom I called Mr Ketupat. We've been together (as friends) for years now. He is getting married next year and will not going to be The Facade at all. But I do agree with the article. It's cool to have a male best friend because you'll be having different perspective all the time. Most of the time you'll argue due to gender biasness, but that is the purpose of having a different gender best friend, right?

Do/Did you have/used to have The Facade? Or simply a best friend?

Lyrics: You Belong With Me from Taylor Swift

16 comments:

azzaliena suziantie feisal said...

sis...

i love ur storie..
hehehe..
wish it come true..

ade ke like dat???

Ayu said...

sha.. nk copy paste letak dalam facebook bley.. *wink* *wink*..

hope parents sha cepat sembuh ekk.. leh bwk gi jenjalan gi giant senawang.. hehehhe...

papabear said...

sya tak teringin nak buat buku ker? your stories are very entertaining...

Ili Saharudin said...

hai kak sha~ very interesting story.want to share my version~ i have facade before...n turn to be my best fren later n just like ur story everything seem familiar to me. sampai part webcam tu dah jadi sebaliknyer..going through the same experience masa kat uni dulu..me ending~ either him or me getting married first..huhuhu..

Arjuna Qaseh said...

erk..
akak neh sripct wrietr ke?
best2..
kalah cite jin notti..
=)

MrMrsFaiz said...

Very nice story indeed.

Hope your parent will get well soon.

iza~de~bintang said...

comelnya kisah tu, bila nak wat novel ni Sha :)
iza masih mabuk ketupat, internet pon sama huhu

p/s: semoga parents cepat sembuh

lupekanje said...

sha,I once had a male as my bestfriend..n I do hope that he'll fall in love wif me...but he's not...coz I'm not his taste..kureng asam kan..kehkehkeh..
Tht was longgggg..longggg ...time ago....

May ur parents get well soon..

shahmi said...

she wear high heel i wear snicker....

adess wei...ape sedey lak citer ko nie...

sya said...

sha,
hahahhahaha...
suka cerita ni...
husband sya adalah seorang kawan dulu...
tah camne dia boleh terjatuh cinta pulak..
hahaha

nak suruh dia baca nih.. :P

Kak Long said...

Sha..
Cute cerita ni.
Senyum sendiri bila baca.

p/s Kak Long doakan parents sha dah okay..

Pocket said...

yes,
it is very informative if u have a best friend from a different gender,
i am a man,
and i luv to be friends wit...
ladies...
mak orang...
bini orang...
lelaki gay...
lez...

its like having an insider from the enemy side.
then u can get info and manage your strategy better:D

if man and woman is at war,
u are a double spy sha:D

cHeRyNa PiReS said...

azza:
---> cerita nieh based on my imagination je...though ada sikit macam kisah sendiri dulu/kisah kawan2:)

ayu:
---> thanks sangat2 buat posting pasal article sha nieh...hikhik...terasa sangat malu dan dok blushing je skang nieh...ahaha...

ijan:
---> glad that i got approval from finland. hehe...thanks!:)

lupakanje:
---> waaa...mesti dah lama kan,cik? mmg the facade slalunye gitu laa..taste tuh membuatkan kita rasa kita tak layak utk dia:)

papabear:
---> karya tak brape hebat la papabear...segannye...sapelah nak publish pon?:)

ili:
---> bab webcam tuh mmg pandai2 sendiri la...though yg slalu org cerita clash pakai webcam:) nyways...dua2 tak kawen lagi kan? anda masih belum terlewat...jeng3x:)

cHeRyNa PiReS said...

shahmi:
---> asal sedih? ada kena-mengena ke? ehehhe...

sya:
---> itulah namanya the facade yang menjadi!!!waaa...impress...sha kena ikut macam nieh:)

kak long:
---> terima kasih doakan parents sha ye...senyum ke? nasib baik...lega hati sha...kalau masam tadi mau kena edit cerita nieh:)

pocket:
---> yes...now i am a double spy. macam cool plak rasa (rasa macam masuk KGB or geng hitler) ehehe..

Adila said...

smoga parents sha cpt2 sembuh :D

hving a guy as the best friend is better than hving the same gender as best friend.. that's what i think la

i personally think my friends don't see me as a girl pun HAHAHAHA! it's either genderless or not sure if they see me as a guy as well lol

i got pretty limited number of girl friends xD as my school got a few girls only; and now even in uni, because of my course, there are only a few girls HAHAHA!

hopefully i won't sangkut at any of them lol as they don't see me as a girl lol

Anonymous said...

http://connections.blackboard.com/people/7f7182205e Buy Accutane Online,
http://connections.blackboard.com/people/16ca99c49e Buy Aciphex Order