Wednesday, September 16, 2009

sha: selalu mengalah


She's a dreamer
Originally uploaded by jeni bunny
This is the story of Jebat and Juliet:

Breakfast
Jebat: Sayang, makan nasik lemak nak?
Juliet: Tak mau la, B. Nasik lemak banyak kalori!
Jebat: Tapi kalau I je yang makan tak apa kan?
Juliet: Tapi nama kedai tu Kedai Nasi Lemak Ijan.
Jebat: Nama aje, tapi u boleh makan mee sup.
Juliet: Oh please...mee sup untuk breakfast? No way!
Jebat: Then u nak makan apa?
Juliet: I nak makan big breakfast dekat McD!
Jebat: Kalori?
Juliet: B...u nak breakfast dengan i tak? (with threatening voice)
Jebat: Mestilah nak!
Juliet: Kalau nak, jom big breakfast!

"jelaskan padaku isi hatimu
seberapa besar kau yakin padaku
untuk tetap bisa bertahan denganku
menjaga cinta ini..."

Jebat had to follow Juliet's decision though it was very illogical. Juliet wanted to maintain her 36-36-36 figure so she insisted on not eating nasi lemak. She preferred Big Breakfast at McDonald's instead. Jebat had to give in because he desperately wanted have a breakfast with his girlfriend.

Lunch
Juliet: Eh, B...ada cerita The Proposal!
Jebat: Romantic comedy tu?
Juliet: Best B....!!! Ada Sandra Bullock!
Jebat: Tak bestlah. I nak tgk G.I. Joe.
Juliet: Tapi B...The Proposal sesuai untuk couples!
Jebat: Tak sesuai lah. U nak pergi, pergilah.
Juliet: Habis u?
Jebat: I tengok G.I Joe. Then we meet up, okay?
Juliet: Taknaklah. Kita tengok dua2 cerita?
Jebat: Oh no...lelaki macho macam I nak tgk romantic comedy? Apa kata kawan2 I nanti?
Juliet: Tapi B....
Jebat: G.I Joe....two seats please? (to the ticket lady)

"pertengkaran yang terjadi
seperti semua salahku..."

Jebat wanted to maintain his machoness by not watching a romantic comedy with his girlfriend, Juliet. He was afraid that if he went for the movie, his friends might find him there and laughed at him. He was under the impression that a guy must watch a "a guy's movie". So he used his autocracy by quickly ordering the tickets. Juliet consequently had to follow.

Tea-Time:
Jebat: Sayang, petang ni Apis, Apit ngan Epol nak ajak I main bola. U kuar ngan kawan2 u eh?
Juliet: Tapi B...kawan2 I semua pergi library.
Jebat: So?
Juliet: Diorang semua kapel2, B...takkan I single.
Jebat: Laaaaa...Bedah kan ada?
Juliet: Bedah tu memang takda boyfriend. I lain.
Jebat: Takkan nak berkepit je?
Juliet: B...u have me and I have u!
Jebat: Bola macam mana?
Juliet: U cakap la dgn Apit u nak study. Final dah dekat!
Jebat: Alaaa..tp bukan selalu I dengan diorang.
Juliet: B...I selalu ikut cakap u tau...
Jebat: Haaahh...yelah..yelah...

"mengapa selalu aku yang mengalah
tak pernah kah kau berpikir
sedikit tentang hatiku..."

Jebat wanted to play football with his friends. Juliet wanted to go to the library with her friends. But since Juliet wanted to go as a couple, Jebat had to let go of his long-forgotten favourite activity with his friends. This was because Juliet told him that she was always oblinging to his request and he should do the same.

Dinner:
Juliet: B...kita makan lamb chop malam ni ye?
Jebat: Tak boleh la, sayang. I nak tgk game MU.
Juliet: B...!!!Takkan I nak makan sorang?!
Jebat: U boleh makan dengan Bedah, Senah, Joyah...
Juliet: Tapi...tak best la kalau u takde...
Jebat: Geng semua dah tunggu kat mamak...
Juliet: Penting sangat ke B?
Jebat: Penting! MU dah nak kena relegated dah ni!
Juliet: Relegated tu apa B?
Jebat: Alaaa...perempuan mana faham...
Juliet: B...dinner sama ek?
Jebat: Tak boleh. I mesti tengok game ni!
Juliet: Uhukhukhuk...
Jebat: Bye sayang...diorang dah tunggu ni. Love you!

"mengapa ku yang harus selalu mengalah
pantaskah hatiku
masih bisa bersamamu"

Juliet wanted to eat lamb chops for dinner but Jebat wanted to watch a crucial football match. Since that was the last game before MU will be relegated (which is not happening in the real world, of course), Jebat ignored all Juliet's questions. Juliet had to oblige.

My Questions:

1. Who won? Jebat or Juliet?
2. Anyone has to give in their priorities this coming raya?

...to your work - you're too busy?
...to your family - you can't choose your own baju raya?
...to your boyfriend/girlfriend - you can't go to your friends' open houses?
...to your spouses and partners - you have to go back to their hometown instead of yours?

* Lyrics: Selalu Mengalah from Seventeen

22 comments:

cikwan said...

hehehehe..kene pandai give n take, kene pandai jaga hati sama2, kene share minat sama2,tapi ego tetap kat situ...kekekekek...
perempuan memang kerap mengalah,nape ek?..

sonata anak kancil said...

untuk selamatkan 'persahabatan' ini mesti banyak bersabar....

shahmi zamrinor said...

hahahahaha....kalo awek nk fastfood kuyup la weh...lg satu kalo nk ikot ckp awek jew susah la...

Pocket said...

men hav his own thing to do,
to own, to be alive...
by letting men trapped in
the woman way of living...
is an invitation card for him
to find another.

let the dog loose, let him play around...
he'll come back. ever imagine what will
happen if u just tie him to the ground?
He'll bite the hand that feeds.

Ayu said...

give n take.. slalu nya pompuan yg kena mengalah.. lelaki? still ngan ego memasing.. arghhh..!!

joegrimjow said...

suke cite ni ok!!
nak jadi tuah la

cHeRyNa PiReS said...

cikwan:
kene pandai give n take, kene pandai jaga hati sama2, kene share minat sama2
---> setuju sangat bila cikwan tulis macam nieh...memang ada masanya kena share minat and takleh sekat minat partner kite kan:) maybe ada perempuan mmg selalu mengalah cikwan...tp tak semua...jeng..jeng...jeng...

SAK:
---> ye betul...kite mesti tau bersabar kalau nak jaga hubungan:)

shahmi:
---> tp ada masanya kena dengar juga. juliet nieh sebagai contoh, nak dengar atau tak dengar...

pocket:
---> finally, ada gak pendapat lelaki!
you finally got the meaning of this posting - a sense of freedom and most importantly, the word compromise! thanks for your understanding.

ayu:
---> hehehe...belum jumpa yg sesuai kot ayu?

imHepPie said...

neh perchentaan dua benua di kala zaman kesultanan melaka kah???haha..

antara pihak penjajah ngan melayu hik3..

Arjuna Qaseh said...

perchentaan zaman kesultanan melayu melaka dengan institusi beraja english?
great britain kah?
ahaha

-selamat hari raya-

♠ y.a.n.i.e putrajaya ♠ said...

kim salam kat JEBAT....hahhahhahha

atty's said...

kena ade kerjasama..sepakat membawa berkat..

selamat hari raya ,maaf zahir & batin..andai ade kesalahan harap dimaafkan..

nURmALa mAZLan said...

yg pasal bola tu mmg sgt sesuai dengan diri ini
ahahaha~
itu mmg saya selalu mengalah
mula2 cam makan hati la kan
konon2 macam dia choose bola more than me
tapi skang, x heran dah daku
nak gi main bola?? main la..
nak tgk bola kat mamak? tgk la..
dah biasa dah....

bendul said...

i'll choose win and win situation..
no matter how..
akan ku carik jalan supaya tader krisis yg berlaku..
(walaupun selalunyer jebat bakal menang... hahahahaha...)

sya said...

sya selalu discuss dulu...
tengok pro dan kontra...
lepas tu, baru buat kata putus..
hmm, nak beli baju raya warna apa pun discuss berhari2.. hahaha
discuss nak balik beraya kat mana pulak, bertahun2.. hahaha

julietchun said...

tepat kena batang hidungku,hahahhahaha.

kekdg kita perlu memberi, dan kekdg kita perlu menerima, baru hidup ni meriah :D

LotsOfLove-Pearls said...

Hye dear..
teruk jugak ar Juliet..
hahaha..
manja sangat..

kalau i tempat laki mesti dah rimas..

kena saling faham memahami ar..

kalau mcm nie teruk ar hidup..

Dear,
sorry eh..
dah lama tak melawat you.
rindu..

Selamat Hari Raya..

Adila said...

know what.. it's cool to be single :P
xde nak gado2 hehehe

Princess Liyana said...

hahahaha P memang slalu kena mengalah. isk..;P

Kak, happy hari raya..maaf zahir batin ek..:)

cHeRyNa PiReS said...

im & arjuna
--->hahaha...ade jugak yg perasan ye...memang2...sbb tuh juliet makan western food je...tak main la nasik lemak:P

yanie:
---> hehehe..jebat hanya watak semata2:p

atty:
---> baik puan..saya akan dengar cakap puan. sha setuju dengan kata2 atty tuh...tp ade org kate macam mana nak kerjasama kalau dah minat lain2?

mala:
---> yeayy...akhirnya anda paham kenapa. at least tak mengongkong. itu yg sha suka sangat tuh:)

cHeRyNa PiReS said...

bendul:
---> cewaaahh...nak jugak jebat menang. so kena discuss jugak ke kalo dah tau result:P

juliet:
---> eh, sha guna nama juliet..sekali terkena batang idung ye? ahaha...betul2...cube tgk nieh...jebat ngan juliet nieh ada compromise sbnrnye:)

sya:
---> hehehe...bile selalu2 bincang tuh best gak kan. bolehla bermanje2 sket kan? (ceh...gedik betul statement nieh)

cHeRyNa PiReS said...

Dearie
---> hahaha...exactly! terima kasih kerana perasan part itu. memang sengaja dimengadakan utk ada yg notice macam mana dia pujuk jebat:P

Adila:
---> hehe...true! macam kite:)

Yana:
---> P tuh perempuan ke PrincessLiyana dik? hihihi...

Cik Qemm said...

mengalah skali skali tak apa.tapi kalau selalu2 sangat akan pendam rasa.

=P

football..
as for me, kalau bf nak tengok bola,then i'll let him.sama ada dia tengok dgn kwn2, or i je yang teman (eventho' i noe nothing bout football). macam la kalau dia teman g shopping. it's like we accompany each other.

movies..
we both akan teman each other nak tengok movie fav genre.so kami akan tengok cerita action, horror and comedy romantic as well!
:D