Thursday, November 12, 2009

orkid's cafe: babi!


snails
Originally uploaded by chillghetti
If you have watched Pretty Woman, I bet you might remember the scene where Julia Robert and Richard Gere had a candlelight dinner. RG wore his tuxedo, JR wore this red fancy dress. She looked breathtakingly gorgeous:)

Being someone from the lower class made it difficult for her to adapt to the dinner. So, when they ate, the butler had to catch the "flying food" because JR did not used her tongs properly. JR giggled and she looked cute. I wondered what happened to that butler's white glove. It must have been dirty:)

That food, if I'm not mistaken - was Escargot.

What is Ercargot?

Escargot is a dish of cooked land snails, usually served as an appetizer. The word is also sometimes applied to the living snails of those species which are commonly eaten.
- wikipedia

How many types of land snails do we have in Malaysia? I know we have siput sedut, but that's from the river. Siput sawah - some called siput godeng is from the paddy field. Please correct me if I'm wrong regarding that.

And another one - Siput Babi.
The direct translation for that would be - Pig Snail;)

Anyone having trouble pronouncing the name of the snail in Malay?
I don't.

Anyone having trouble of putting Escargot on their plate?
I do.

I haven't done that much of justice towards Siput Babi when I was young. My parents and ustazah taught me that we must not eat any part of pig. When there was an exchange student from Australia came to the school, I asked Stephanie this question, "Stephanie, do you eat pork?" This was because I saw the westerners eat pork chops in TV. So, I thought pork or pig is the food for the people in tv. Stephanie looked like the people in TV. So, I thought it was right to ask her that question. I was just eight years old at that time.

In order for me to go to school, I had to walk to the bus stop early in the morning. It was very cold and I was walking with my younger brother, Shahmi. Shahmi at that time was my opposite. He was timid, I was a rascal. So, I would chase after the chickens and he would follow me. I was the leader for those monstrous acts. Killing spiders, keeping ants in the jar, sweeping frogs and cutting cockroaches' legs.

But there was one more activity I loved.

Since it was a BABI, I loved to kick the snails.

"Yeaaaaahhh...sepak dia Mi! Dia babi!!!"

And my brother would follow my order and actions.
There was one area with lots of snails. Every morning, when we passed that area and the snails got in our way, we kicked the slimy snails. Ergghhhh...

"Babi! Babi! Sepak dia! Babi tak boleh dibiarkan! Haram!"

One day, there were two snails attached to each other. Shahmi and I were gaping at them.

"Kakak...kenapa dia cantum? Macam dia cium? Berbuih-buih. Eeeeeee...."

"Hmmm...dekat kolam sekolah, ada katak buat macam tu jugak. Semalam, cicak pun buat macam tu kat siling."

"Eeeeeee..." Shahmi showed a disgusted face.

"Tak boleh dibiarkan!" I said. My brother nodded.

So, we kicked that slimy snails and they detached from each other. Poor snails. I didn't know they were making love. I hope nobody would do that to me one day. Huiyyooo...can't imagine that.

When we got home, we talked about it. Ibu was in the kitchen so she didn't hear properly. She only heard the word "babi".

Paaannggg...she slapped both me and my brother without asking. We cried. Ibu said, "Ibu tak ajar korang cakap babi! Jangan sebut babi lagi!"

I didn't dare to tell ibu that we were saying Siput Babi and not Babi. Since then, we just called those snails Siput. With no Babi at the back.

More than 20 years after that, I found Escargot pictures in flickr. Someone told me we can eat Escargot because it is just snails. The problems with us is the word Babi behind the word Siput. Since Pig is prohibited in Islam, this Pig Snails are automatically not accepted by the Malays. Not because it is really prohibited, but because of the language effects. I even heard that the Arabs eat Escargot. (correct me if I'm wrong again)

The word Babi or Pig is sensitive for the Malays. Recently, I have learned that the word is becoming sensitive to non-Malays as well.

A teacher faced a complaint about the usage of the word "babi" in her class. She then asked the principal about the parents who complained about her. She thought that the parents were Malays. The principal told her that the parents were Chinese.

She defended herself by saying, "Kalau sensitif kenapa you makan? Tak boleh cakap babi tapi boleh makan babi ke?"

So, my question is:

Siput Babi. If you can pronounce it, will you eat it?

* Can we eat it in the first place?

43 comments:

Dee said...

i don't think we can eat siput bab*..anyway siput godeng kt sawah tu bukan siput gondang ke..gondang tau..bukan godang..godang tu 'besar' kan dlm loghat n9..hehehe..

correct me if i'm wrong too..

kuina said...

issshhh siput H1N1 tu... tak leh makan...
tp kenapa dipanggil siput babi erkkk?

aishah_conteng_je said...

kak..gelinya..

hehe.

btw,
julia robert adalah sangat anggun!

iza~de~bintang said...

Masa Iza kecik selalu tabur garam kat siput ni, sian dia jatuh tergolek-golek. Mati dalam sengsara.

Masa kat Hong Kong sempat jalan2 kat satu lorong, ntah apa nama jln tu, selain b*bi yang bukan siput, ada katak, dan beberapa hidangan eksotik lain. Tapi tak nampak siput ni. Takut nak ambil gambar, lalu kat situ pun dah nampak pelik, kita ja bertudung kan hehehe.

Orang arab kalau marah dia dengan perkataan b*bi belum tentu dia marah, tapi kalau jerit "kau kaldai" ...hah silap2 kena pelangkung. Keldai adalah kasta paling bawah bagi depa huhuhu.

leadleedeea said...

I'll never eat anthing that comes to siput-siput sedut, siput babi etc..

mesti tercengang cengang tgk org mkn siput sedut..huhu~!

~Kak AZZ~ said...

haha.....akakpun tak suka nak sebut siput tutt tu....tp sjk ada h1n1 ni, akak pggil siput h1n1 je....

kalau jumpapun mmg akak pijak punya la....lebih2 lg yg tgh syiok makan daun2 pokok bunga...haha....

baru2 ni anak sdara yg umur 3 tahun tu asek la nyebut bab*...bab*....geram lak rasanya. Pastu, akak patahkan cili besar...buat2 nak tenyeh kt mulut dia, bg cecah sikit kt mulut dia tu...diam la dia kejap...nnt esok lusa dia sebut lg....dn akak akan buat lg cara yg sama...huhu...

~0~ said...

xpe la xmakan siput vabi pun...huhuhuhu

cheqna said...

teringat kenangan ngan dak2 opis makan siput sedut ni...ada yang tak reti makan..

btw..siput babi tu cheqna subut as a siput khinzir..hehehehehe

~LP Lum~ said...

ahaks~ kak sha u so brutal ar dlu... :)

kak sy penah mkn escargot nie.. tp bukan siput babi yg d hidangkan.. sejenis siput yg cntik cengekrangnya.. sy mkn msa kat sbah arie 2... bez kak... :)

kalo akak nak esk sy tag gmbar siput 2 kat fb eik.. ;)

manje said...

cakap boleh la sis...
the word babi always comes out when someone makes my day go haywire...~hahah
tapiiii siput.erggghhh
tak kisah la siput babi ke siput sedut ke...
euuuwww kurang disukai...

Samaira said...

bley ke mkn??
ntah ehe

Cik Qemm said...

hmm pernah tak tgk bersamamu tv3 yg mana family diorg kutip siput ni untuk buat lauk? tp diorg sgt daif and can't afford any lauk.so they ate that.

so my personal theory is : boleh kot makan kalau terdesak,huhu.

as for me, siput sedut je yang pernah lalu kt tekak ni. qemmal jenis suka mencuba, tp nk cube siput ni belum pernah terlintas di fikiran.huhu.

Lan Bingka said...

pasti lebih lazat dpd siput sedut..yumm yumm

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

macam kena-kena lak n3 ni ngan anak2 KRina..

Kat luar pgr rumah KRina mmglah byk menatang ni bila pagi2.. Along dok kata " Ibu.. siput khinzir tu banyak sangat lah".. terkedu jap..lucu pon ada gak.... (sbb KRina mmg kata kat dorang tak elok sbut perkataan ba alif ba ya tu..)

skarang dia asek sebut snail jer..hehehe..

kat VStation ada menatang ni tp tak pernah nak oda pasal tekak xleh masuk.. eee..kembang tekak rasanya..

pB said...

just imagine siput khinzir tu pun dah buat tekak kak pB ni kembang semacam jerrrrr

sI tEDI said...

ha ha ha..

serius. lama x nampak siput babi...

~ mizzAmy ~ said...

hahaha..... tengok siput babi pun dah tak sanggup. ini kan pula nak makan.. siput babi tuh kan cam ada sesuatu je kat bahagian bawah dia. tuh yg buat amy geli skit...

hasni said...

xtola siput babi leh makanke x
rasanya dia bntang dua alam
so xleh mkn
erm
sem depan nak amik fiqh halal haram
nt kita bgtau sis ya
leh ke x mkn siput baby
hhe

ashie023 said...

eh buleh makang ke siput babi?yang ambe tau siput sedut buleh makan..er?konpius konpius..keke

LotsOfLove-Pearls said...

My Dear Sha,

1. Sebut sal siput babi ni teringat iklan 'Burung Murai' yang telah diubah suai ke 'Siput Babi'

A: Siput apa?
B: Siput babi..
A: Siput apa?
B: Siput babi..
A: Siput apa?
B: Siputlah, babi!

2. Suka citer nie.

3. Take care Sha.

4. Happy Day :)

Pocket said...

siput babi asli
'snails original'


pocket pun tak tau buleh makan ker tak,
yg pocket tau memang dari dulu pocket mengenali makhluk ni sebagai perosak tumbuhan, so kalau dia ada tu bunuh pun ok...
halal tak halal tu tak tahu...

as we've discussed this matter just now.

but yet it is a new thing for me to cook and more the less to cook.
i'd say i dont know the halal status.
can somebody actually called up jakim and confirm?

but just for u to know that the place that serves escargot was recently ditarik balik sijil halal nya... mungkin bukan kerana escargot, mungkin juga...
somebody kena confirm nih:)

babi, a standard cursing word.
definitely not something to eat for the muslim, but then again it is also a cursing word for the non muslim. then how?

Goldman said...

untuk harga emas jongkong dan lain2 yang hebat sila hubungi saya di goldman999.9@hotmail.com

harga lagi murah daripada habib poh kong dan dealer2 lain. bekalan antarabangsa

Drama Mama said...

eeeeeee kalau bole makan pun sure i tak makan. geliiiiiiiii!!! rasa macam makan cicak kot.

EUUWWWWWWWWW!!!!!

zeqzeq said...

siput Gondang pun berlendir, sedap digoreng manis, Siput itu mungkin beracun..

zeqzeq said...

saya lupa si BaB, beracun mengikut kajian ,,

cuba semak JAKIM ada yang kata haram, pernah baca..

google said...

siput khinzir... huhuhu polite sikit nama tu... muwakakka...

ntah le ..tak buat kajian plak.. tapi banyak lagi nak makan mende idup nih.... tak yah le makan siput tu.... siput sungai yang buat gulai lemak tu lagi bes... tapi silap sedut mau luka lidah nye... huuhuh

♠ y.a.n.i.e putrajaya ♠ said...

nak sedap baca...tulis vavi

hahahahhahah

irazuraidin said...

mak kita pon pernahh mara kita sebut babi..walaupon kita sebut vavi hahhaah sama ker kak??ta kann??hahah

Ayu said...

siput bley mkn ke sha??

rasanya x boleh la kot sbb dua alam.. ehh .. ye ke??

tapi kompem la siput babi x leh mkn bkn sbb nama dia..

yg bley mkn just siput sedut tu kan..

-->> skang masa peknen ni dilarang mkn siput sbb takut kenan kat baby.. tak tau la kenan tang mana.. hehe...<<--

ashley said...

siput babi hidup di darat...takleh makan laaa.
siput dan kerangan yang dok kat laut, boleh le makan...

e_ja said...

hmm siput sedut ye akak suka sangat mkn..ank akak yg x mkn sotong tp sgt suka mkn siput sedut..unik sungguh..hehe..

hmm siput babi???..klau buleh mkn pun..idakler akak lalu nk mkn..huhuhu..

LiNda said...

siput sedut sedap . but siput babi ?
taknaklah.....

Tie said...

Kak tie tak pasti samada siput babi tu boleh dimakan.. tak pernah tengok orang makan pun.

Tapi, betul laa.. chinese pun marah kalau dipanggil babi. Bagi mereka babi sesuatu yang hina. Serupa juga kalau orang panggil kita lembu atau kambing.. walaupun tak sehina babi, hihi...

mier@merr said...

sy tak suke tol dlu org sebut babi tuh....


tp skng cam best lak nak sebut..
da mkin ramai kenal org...da mkin byk lak kesabaran teruji...

patot lempang diri sniri tak?? kekeke

sonata anak kancil said...

mana boleh makan siput babi!hehehe geli geman....

Nem0 o0h Nem0 said...

eee tekak sy dah geli ni..
adoii...
ade ker org nk mkn siput babi,.teruk betul...

LORD ZARA 札拉 said...

takut!
tak mau makaan~
huhuhu~

Adila said...

siput babi boleh makan ke?
ewwww~

org sensitif psl babi, sbb org mencarut ckp.. babi haha

cber kalau org panggil/mencarut sebut "hoi taik!" (yo shitty dude) haha ade rs sangat bengang?
lg bengang bila org panggil "hoi babi!", kan? ngeeee~

tak bermaksud utk mencarut ye~ haha

♥miszluna™ said...

huhu...


lawak nye..
kesian dekat siput yg tgh making love tuh..

n kesian kt korg x pasal2 kne slap..
huhu..

geli kot nk mkn siput babi

speckurosaklagi said...

kupang sodap mkn kat umbai....


pretty woman mmg best..

Fatt Chin Choy said...

siput babi boleh makan ker tak blh ni? setau aku x blh... tp dia makan daun jer kan

haha

kesian siput babi yg romen tu korang kacau wei

FdausAmad said...

Gua taktau la kalau generasi mendatang dibolehkan rembat siput babi masuk dalam perut..

kahkahkah

arsaili said...

salam..banyak la bole di makan, so i say no to siput babi..ehehe