Wednesday, November 11, 2009

orkid's cafe: go with the santan flow 2

Originally uploaded by chotda
***for part 1, click here***

When I was 21 years old...
"Engkau dari mana?" asked Mak Che Bok again and again and again and again and again and again and again and again.
"Dari kolej."
"Kolej swasta?"

I nodded.

"Hai...ibu kau tu bukan banyak duit. Buat apa hantar anak belajar swasta? Tengok Sarah, makcik hantar dia ke U*M."
"Saya dihantar oleh kerajaan, makcik. Musim gawat ni tak dapat ke luar negara."
"Jangan nak perasanlah. Ramai lagi budak-budak yang dapat keputusan lagi elok dari kau. Ingat senang nak keluar negara?"
"Sepatutnya memang saya pergi. Tapi disebabkan gawat, kerajaan hantar ke universiti macam tempat saya ni. TNB pun buka universiti juga."
"Jangan tegakkan benang yang basah. Sarah, anak makcik...lagilah bagus keputusannya. Dia dapat pun dia tolak."
"Ooo...dekat mana tu makcik? Dengan MARA ke?"
"Yelah, dengan MARA! Dekat England."
"Tapi, MARA tak hantar student ke UK tahun ni, makcik.Inilah sebab saya kena belajar dekat UNITEN ni."
"Habis kau kata makcik pembohonglah ya?"

Silent to keep Mak Che Bok's from giving untrue facts. Not lie:)

When I was 24 years old...
"Engkau sudah kerja?" asked Mak Che Bok again and again and again and again and again and again and again and again and again.
"Sudah, makcik."
"Di mana?"
"Kuala Lumpur."
"Buat apa kerja sampai ke Kuala Lumpur. Apa dah tak ada kerja di kampung ni?"
"Dah dapat tawaran, makcik."
"Kerja apa?"
"Juruaudit."
"Itu saja? Belajar mahal-mahal, jadi juruaudit je? Bukan sepatutnya kamu jadi akauntan ke? Dimana?"
"PriceWaterhouseCoopers."
"Tak pernah dengar pun nama company itu. Pasti tak glamour!" Mak Che Bok exclaimed.

Silent to keep myself from telling Mak Che Bok that auditing is a professional job for accounting. PriceWaterhouseCoopers is a big four auditing company!

"Sarah kata dia nak rehat dulu. Maklumlah, dia kata dia dah penat belajar."

Silent to keep myself from saying that Sarah is not successful in her job hunt. She came to my office yesterday.

When I was 26 years old...
"Engkau dah ada teman lelaki?" asked Mak Che Bok again and again and again and again and again and again and again and again and again and again.
"Belum, makcik."
"Kau kena cari. Sekarang bukan senang dapat lelaki baik dan bekerjaya. Kalau kau dapat kerani pun dah bagus. Sarah yang dah kerja besar tu kena memilih. Hari tu, ada anak tokei minyak nak kan dia, dia tak mahu."

Silent to keep myself telling Mak Che Bok that the "anak tokei minyak" already have a wife. He did not passed his SPM, but his father is rich. And Sarah, is an admin supervisor in a milk producing factory. She is not a Human Resources Director:P

"Sekarang, dia dengan boyfriendnya. Engineer Petronas," Mak Che Bok said proudly.

Silent to keep myself from telling Mak Che Bok that Sarah's boyfriend was my roommate's ex-boyfriend. He was a big-time casanova.

When I was 28 years old...
"Engkau bila nak kahwin?" asked Mak Che Bok again and again and again and again and again and again and again and again and again and again and again.
"Belum lagi, makcik."
"Kau patutnya dah kahwin. Itu sebabnya Makcik cakap. Jangan memilih. Ramai technician-technician tu kau boleh pilih."
"Kalau dah jodoh, technician pun saya terima, makcik."
"Bukan masalah itu! Cuba kau tengok, Sarah tu penat menjaga penampilan. Siang malam berlosyen. Dapat juga engineer akhirnya. Engkau tu gelap. Jangan terasalah, tapi makcik tengok engkau ni gemuk. Susah nak dapat yang lelaki hebat macam tu."
"Sarah dah kahwin makcik?"
"Dah! Dengan menantu Makcik yang Engineer Petronas tu. Dia salah seorang dari team Formula Satu tau! Bukan calang-calang orangnya."
"Alhamdulillah."

Silent to keep myself from telling Mak Che Bok that her son in-law told his ex that he had second thoughts on his wedding night.

When I was 30 years old...
"Engkau punya wang hantaran ni berapa?" asked Mak Che Bok again and again and again and again and again and again and again and again and again and again and again and again.
"RM7,000 saja, makcik."
"Amboi, mahalnya. Tak kena pulak dengan kau rasanya. Hehehehe..."

Silent to keep myrself from telling Mak Che Bok that my partner intended to give me RM70,000 - I had then agreed that the remaining RM63,000 is for the the trust fund once I have a child.

"Sarah dulu, makcik buat kenduri besar! Maklumlah, dapat RM50,000. Pihak lelaki buat di hotel 5 bintang dulu."
"Murah rezeki Sarah, Alhamdulillah."
"Laki engkau kerja apa?"
"Berniaga."
"Nasi lemak ke? Hehehehe..." chuckled Mak Che Bok.

Silent to control my temper. My husband was a former pilot. He is now a CEO of Bass Industries which just acquired a Malaysian internet advertising company called NengNeng. He is famous among bloggers!

When I was 31 years old...
"Engkau bila nak beranak?" asked Mak Che Bok again and again and again and again and again and again and again and again and again and again and again and again and again.
"Belum ada rezeki, makcik."
"Tulah kau kahwin lambat sangat. Sarah dah ada anak empat!"

Silent to control my tears. Mak Che Bok looked at me with a satisfied face.

When I was 32 years old...
"Engkau punya anak ke ni?" asked Mak Che Bok again and again and again and again and again and again and again and again and again and again and again and again and again and again.
"Ya, makcik."
"Siapa namanya?"
"Orkid Al-Jawahir Bass."
"Sudah nama bunga, lepas tu nama ikan pula?"

Silent while holding myself from telling Mak Che Bok that Al-Jawahir means Gem in Arabic.

"Bass tu nama keluarga ayahnya."
"Nama ikan?"
"Tak. Dia seorang mat salleh."
"Sudah tidak ada lelaki Melayu?" while looking at my baby Orkid with a disgusted face.
"Sudah jodoh."
"Siapa nama ayahnya?"
"Dulu namanya Jack. Sejak kahwin, orang panggil dia Jebat. Jebat Ar-Rayyan!"
"Kau fikir kau kahwin orang putih, sudah hebat. Itulah dia perempuan Melayu, cepat lupa diri."

Silent from telling Mak Che Bok about the blessing from Allah. You're bringing someone into the religion. And Mak Che Bok is a Malay lady too. Hello?!!!

"Anak perempuan. Bila nak beranak lelaki?"
"Belum habis pantang."
"Lelaki cepat muak lepas perempuan beranak. Kau ingat mat salleh itu betul-betul mahukan kau? Tengok Sarah, bahagia dengan menantu makcik yang Engineer Petronas tu."

Silent while holding myself from telling Mak Che Bok that my husband is much much richer than the Engineer Petronas.

When I was 42 years old...
"Engkau dah ada berapa orang anak?" asked Mak Che Bok again and again and again and again and again and again and again and again and again and again and again and again and again and again and again.
"7 orang, makcik."
"Ramai sangat?"
"Alhamdulillah. Selepas bersalinkan Orkid, tiga kali saya bersalinkan kembar."
"Patutlah bertambah gemuk kau ni."
"Ya. Saya baru bersalinkan kembar-kembar ni."
"Apa nama anak-anak kamu? Nama bunga lagi?"
"Tidak semuanya - Orkid Al-Jawahir, Teja Zakiah, Nour El-Iman, Nour Haq, Ammar Yusuf, Ammar Maliq dan Ammar Gadaffi."
"Kamu letakkan nama ikan itu juga?"
"Mestilah. Itu kan nama ayahnya. Saya haru hormati permintaan suami.Bass tidak semestinya nama ikan," I said firmly.

Mak Che Bok was silent.

"Sarah apa khabar, makcik?"
"Ada di rumah."
"Dia pulang ke kampung?"
"Ya."

Mak Che Bok went home. She did not criticised me that much on that day.

While preparing the betels for my brother's wedding...

"Eh, Sarah..."
"Sha! Lama kita tak jumpa. Apa khabar kau sekarang? Dengar sudah beranak tujuh ya?"
"Alhamdulillah, walau kahwin lambat sikit. Aku dapat juga rezeki itu, Sarah."
"Bertuahnya kau, Sha."
"Bertuah lagi kau, Sarah. Kau cantik, bijak, bekerjaya. Suami pula kaya, kacak, anak pun comel-comel. Cepat rezeki tu datang. Dari dulu rezeki kau murah."
"Kau tak dengar cerita ke, Sha?"
"Cerita apa?"
"Aku sudah bercerai. Anak-anak aku suami aku ambil."
"Tapi...."
"Dia madukan aku buat kali ke-empat, Sha. Bila dah tak boleh bermadu, dia buang seorang dari kuotanya."
"Eh...?"
"Dan aku sendiri bukan isteri yang baik. Aku juga telah buat salah."
"Kenapa?"

"Aku gilakan Aidil, peguam di hujung kampung tu. Lalu ku fitnah isterinya Alya. Adik iparnya Nur Amina pun ku fitnahkan. Kau tahu sajalah Adam kuat cemburu. Berantakan rumah di depan sawah tu."

"Jadi?"

"Aidil tidak mahukan aku. Dia kata, dia tak sanggup bermertuakan mak aku, Mak Che Bok yang bermulut seperti jamban cebok. Takut aku ikut jejaknya nanti."

Silent.

---THE END---

15% of this story is fictional. I have to edit some details (i.e: names, schools,company) respect other people's privacy and mine. Sorry;)

Though I must admit, there are Mak Che Boks (not just one) in my life.
And I gave those Mak Cik Boks silent treatment, because I knew that there was no point of defending myself. The questions will certainly continue even after I'm dead. Perhaps at that time someone else have to answer for me, don't you think?

Since I am just 27 years old, I hope the remaining part of my life as stated in the story, which is my dream - will come true. Amin. He is not necessarily has to be rich though:)

People say that life has its own cycle. Some says life has a flow.
Some people go with with fast flow.
Some people go against the flow.
Some people just have to be patient with that slow flow called the norms of life. I am one of them:)

How's you flow?

56 comments:

Na Shari said...

I'll go with the Slim River flow... :)

Anyway, dalam hidup akak pun ramai Mak Che Boks...Dulu akak rasa rimas, tapi alah bisa tegal biasa...Lama-lama akak jadi immune pulak :)

aBoi said...

Aminnn...

leadleedeea said...

There are lots Mak Che Boks in my life recently...Sha, this entry really makes me cry darl..yeah, I cried..I dunno why..

mungkin sebab mereka2 ini tidak faham..

google said...

alahaiiii mak che bok... kesian anaknye... tu la ..kadang² nih ..tindakan kita akan tempias pada anak beranak... so moral of da story... BALASAN ALLAH MUNGKIN TIDAK PADA SI PEMBUAT NYE...

ini cermin kehidupan...

zeqzeq said...

amin,,
berapa peratus yang hilang?

Kujie said...

sha

kak jie mcm nengok drama melayu yang dok ulang tayang patlima ratus kali kt astero tu je..hahaha

sI tEDI said...

che bok tu.. singkatan untuk makcik penyebok yek..?

patutlah busy body memanjang.. he he he...

sha.. sebaut nama Amir Yusuf.. teringat kisah seorang anak kecil yangberjuang untuk hidup hingga ke hujung nyawa.. selaluikut blog ayah arwah.. :)

cantik nama bakal adik2 orked..

he he he he

~0~ said...

tue la pasal jgn sibuk jaga hal org len je...tgk dlu kluarga sendiri...

thanks nice story...full of moral value

LOVE2COOK said...

Sha, this a good one to read! Everyone should follow suit. Jgn jadik mcm Che Bok tuh dah..;)

Take care of ur own family b4 looking into others.!

kakchik said...

salam sha,
kakchik rasa seolah-olah sha tulis pengalaman kakchik je until WHEN I WAS 31 YEARS OLD. yang selepas tu dah tak serupa.
dalam hidup kakchik ada ramai MAK CHE BOK ni yang tak pernah puas bertanya dan menyindir semata-mata kerana kakchik lain dari anak-anak mereka (berpurdah dan berjubah) dan kakchik juga selalu bagi cold shoulder hinggalah bila sampai satu tahap makchik2 tu menyentuh perut menyindir kerana masih belum ada zuriat, sibuk dok kata bila kakchik nak beranak, kakchik jawab, "kalau saya ni boleh cipta anak tak payah nak tunggu sampai sekarang, hari pertama lagi dah proses." rasa macam rude tapi they deserved it. Tapi hari ni all those Mak Che Boks have shut their mouth up whenever they meet me.

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

KRina suka n3 ni & b4.. Sha kena cuba2 menulislah..

similar lah pulak ngan watak2 Nurkasih tang yang ujung2 tu..hehehe.. *senyum *

lupekanje said...

hopefully that I will not become one of this Mak Cik Bok..

If any of us found one or more, just ignore them...

actuallly they didnt have much topics to talk about when they meet others...if they have, they will create their own blog..and will update twice or more per day...waaakakakaka..

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

.semoga kak sha dpt jodoh dan mertua yg baek3
.aminnnn~ :)

N A N I E said...

Never ending story..memang macam ni..setiap org ada hak masing masing..belajarlah untuk menerima dan bersyukur seadanya :)

Dear..Mak Cik Bok still alive? hehe :P

N A N I E said...

Never ending story..memang macam ni..setiap org ada hak masing masing..belajarlah untuk menerima dan bersyukur seadanya :)

Dear..Mak Cik Bok still alive? hehe :P

cikwan said...

kelakar baca last 2 entry sha ni..pandai sha mengolah..mmg ader macik bok kt maner2..kalau ada dari family tedekat lagila payah..sebagai manusia kita memang terikat dgn takdir tp takdir juga boleh diubah sekiranya kita berusaha...my 2posen..:)

Suzi said...

sha, betuk tu org mcm makcik bot tu ada dimana2 aje...sebahagian dr asam garam kehidupan...moga kita tak jadi mcm dia...

Cik Qemm said...

haiya mak cik bok ni memang bersepah.glad qemmal tak pernah ada mak cik bok dlm life ni.mintak2 tak de langsung la.amin.

qemmal doakan apa yang kak sha mahu tu didengar oleh-NYA.

amin.

t.a.c.a said...

kaksha..ever considered writing novels or drama scripts or what so ever... this piece fit for a slot of cerekarama~~!!

Fatt Chin Choy said...

yg auditor PWC tu betul ker?
perghhhhhhhh

Tie said...

Err... ada lagi ke mak cik bok tu... ni kak tie datang bawak cangkul!!

Boleh pitam jumpa orang macam ni..

Samaira said...

flow aku mcm ombak ekeke

izan said...

Sha,

jgn contohi makcik tu.... tengok apa yg keluar dari mulut dia.... menakutkan.... tengok pula apa yang dia dapat... keburukkan...

qada' dan qadar - buat baik dapat baik buat buruk dapat buruk..

manje said...

ahahhahahha
mulut macam jamban cebokkkkk
boleh pakai ni sis.hehehhee
=D

silent treatment is the best sis,and always think ,
one day 'makcik bok' ni akan tersedar sendiri. kita tak perlu nak buktikan ape2 to these kind of people =)
sooner or later everything will be in place~

mier@merr said...

huhu..xsukew tol ngn sarah..

~haih la che bok.. cian ank mkcik..

~sabar je kak.. juz go with flow....
haha..pointnye d ctu:)

Dee said...

hahaha..ni imaginasi ke kisah benar..tp dlm realiti makcik bok ni mmg ramai..n x abis2 ngan soalan2..

Vee Violet said...

Sangat sangat sangat menarik!!!
Suka sangat Vee baca...
:)

Thanks ye for the birthday wishes..
=)

~LP Lum~ said...

kak sha... entry akak kali nie mmg bez.. superb.. n sy pun akn wat mcm mna akak wat tuk ngajar mokcik2 yg mulut mcm jamban nie... ;P

hans said...

best....
banyak kali dah jumpa 'makcik che bok' nih...
cuma tak meletup jer lagi
haha
tapi betul lah
last2 memang akan jadi macam tu
dengan sendiri makcik che bok tu akan diam

atty's said...

ramai che bok dalam dunia kita..sekeliling kita..buat derk ..je ngn depa..

akhir citer akan jadi mcm citer sha nie lah ..

ashley said...

Makcik BOK?
he he he

Life's like that uhhh??
take care SHA!!

~ mizzAmy ~ said...

amy nih pun suka go with the flow.. malas nak pikir-pikir dan malas nak against.. sebabnya, boleh buat sakit kepala.

btw, mana lah tahu kan, nanti2 masin mulut kak sha duk cerita camtuh. dapat jejaka kaya tuuu.... ;)

kuina said...

nak panggil makcik CNN boleh...

nURmALa mAZLan said...

sha, sha kerja PWC ker??
yeah!! PriceWaterhouseCoopers is a big four auditing company
Kita pernah kerja Deloitte dulu..
Aritu final football PWC vs Deloitte kan? Kita pergi tau..ehehehe~
lagi tajuk pulak..

biasa lah..kat mana² ada mak che bok nih
Lagi² kita ni

1 - suami kita kerja ........

"tu la.. dulu kalau kau tunggu lama sket, aku leh kenalkan kau dengan kawan² aku yg polis tu.. semua ada pangkat punya polis" senang hidup kau nnt... huh!!!letih babe.. Polis tu maknanyer bagus sgt ker??

2 - kita masih belom dikurnakan cahaya mata

"apasal kau x mengandung² lagi ni.. org lain yg saing² kau semua dah membuncit..ko x teringin nak beranak ker"

Aduh!!! mak che bok..pedih nyer...tau tak betapa kita sgt ingin kan anak saat ini

Ayu said...

sha.. dari awal lagik dah dapat nk kaitkan ngan sarah nurkasih tuh.. atlast.. ending dia terkeluar jugak aidil,adam n nuramina..

anyhow.. best..best!!!

Precious said...

Almost always I go with d flow. But sometimes, you know, one has to go faster or slower ... depending on what's coming or what's at stake ... or yg sewaktu ngannya!!
Beautiful piece of writing, Cheryna. There were parts which got me gasping for air ...

~Kak AZZ~ said...

mudah2an kita tak terikut mcm pangai makcik bok tu....Kalau rasa2 nak terikut je, terus ingat kisah yang Sha tulis ni...hehe....

♠ y.a.n.i.e putrajaya ♠ said...

Mak Che Bok nak kena babap nih..

hehehhehehhee

Super HaNa said...

makcik bok!!
ai het yuuuuuu

eheheh
emo jap
bkn apa..

watashi pun pernah lalui fasa tuh

dari study sampai kawen
semu anak menang
amik laaa..kalo nak sgt kannn

tp..yg kena tahan tuh..hati dan telinga laaaa

menitik air mata jgn kira
muahahaha

*watashi msih tak kawen
so dia puny acamp fireee dahsyat oooo

::puteri_katak :: said...

dlm dunia ni mmg bnyk spesis Mak Che Bok...

pasrah je lah..~ haihhh

sya said...

sha...
ramai sangat sha..
ada masa tenang, sya diam dan senyum je...
ada masa haru, sya cakap balik..
dari kecik sha kena macam tu..
lama kelamaan, kita jadi tak tahan, mula rasa nak jawab juga... huhu

razifembi said...

vely vely nice story telling . . . I enjoyed it . Really !

eRiNsZ said...

hye dear slam knai..
best story heheh (^_^)

LORD ZARA 札拉 said...

mulut cam longkang semua~

huh!

zara pun asik kena~

a kl citizen said...

assalammualaikum sha

beutiful ntri...

ashie023 said...

sampai kat jack bass tuh aku dah jadik konpius dah..ahahaha..

well done with the sori..
yelah..rasanye x abis soklan..sampai mati pong x akan abis soklan camni..

Arjuna Qaseh said...

haih.
kite nya topic pon lebih kurang cam topic neh jugak.
btw.
pricewaterhousecooper memang one of bg company.
bila kita tengok payment yang nak di buat kepada PWC neh.
fuh..
gigit jari.
bayangkan kalo itu duit kita..
huhu
and then international company lak tuh.

blogresipi said...

I like how the story ended :)

Signorina Syima said...

selagi namanya manusia.. tak kan ada manusia yang lain berpuas hati dengan kejayaan sesorang...

thats reality.... :)

what goes around comes around babe..

Kak Long said...

Mak Cik Bok...
Doakan kesejahteraan dia. Semoga dia akan berubah..

zino said...

makcik macam tu ada di mana mana.. yg penting kita jalani kehidupan kita tanpa menyakitkan hati orang lain..

Sasha said...

Harap2 jln hidup Sha akan jd secantik cerita ni... Amin... Akak suuukaaaa sgt baca!!...

Semoga dpt semuanya yg terbaik utk Sha!

cheqna said...

all the best 4 u my dear...=)

iza~de~bintang said...

Pernah sorang makcik tanya mak Iza "anak kerja apa?" "kerja kilang" jawab mak. "Ait ngaji sampai Kelompo, keja kilang ja ka?" Mak pun cerita lah sikit2 apa Iza buat dalam kilang ni. Tiba2 makcik tu bagi kesimpulan yg lawak "ooo tu bukan keja kilang, tu keja DALAM kilang" Pecah perut bila mak cerita kat Iza. wakakakakah. Haih macam2 ada.

p/s: semoga Makcik Bok berubah, tua2 tak elok wat perangai cenggitu ;)

windcharm said...

good..i tot i waas the only one yg ader sedara mara spesis ni..haha..i also cried at first..lama2 jd immune lantak anh..sudah2 di lak yg hegek2 wat jd menantu dia..haha..with smile i said "ader aku kisah?!"

Adila said...

tensi dgn mak che boks tu
urghh!!

klo sy terserempak, sure ckp, sy busy!! hahahaha