Tuesday, November 10, 2009

orkid's cafe: go with the santan flow

Go with the flow.

I always hear this from my friends. Whenever the topics of love, life and ambition are discussed, this is one of the most popular phrases used. Why?
I don't know. You tell me.

This is a story of Mak Che Bok. Her name Bok is simplified from Makcik Penyibok.

When I was 4 years old...
"Engkau bila nak masuk tadika?" asked Mak Che Bok.
"Tahun depan, makcik."

When I was 6 years old...
"Engkau bila nak ke sekolah?" Mak Che Bok asked again.
"Tahun depan, makcik."
"Dulu engkau masuk tadika mana?"
"Tadika Aulad, makcik."

Mak Che Bok kept quiet because Tadika Aulad is a good place for kids.

When I was 7 years old...
"Engkau dah masuk sekolah?" Mak Che Bok asked again and again.
"Dah, makcik."
"Sekolah mana?
"Sekolah Cina, makcik."
"Eh, apasal mak bapak engkau hantar sekolah Cina?" unsatisfied Mak Che Bok asked with a frown.
"Mak suruh belajar cakap Cina, makcik."
"Cakap Melayu berterabur...nak belajar cakap Cina," Mak Che Bok left with flared nostrils and less cemetrical face:)

When I was 10 years old...
"Engkau dah dapat keputusan periksa?"Mak Cik Bok asked again and again and again.
"Dah, makcik."
"Dapat nombor berapa?"
"Nombor dua, makcik."
"Nombor dua? Eh, anak makcik dapat nombor satu tau!"
"Markah sama, makcik. Tapi markah Bahasa Cina dia lebih satu mata dari saya."
"Mana boleh bagi alasan macam tu? Lain kali kena nombor satu. Macam anak makcik," said Mak Che Bok proudly.

When I was 12 years old...
"Engkau dah datang bulan?" asked Mak Che Bok again and again and again and again.
"Dah, makcik."
"Hish...budak-budak sekarang cepat betul datang bulan. Makcik dulu dah sekolah menengah baru dapat."
"Tapi ustazah cakap, budak perempuan datang haid seawal sembilan tahun, makcik."
"Alaaa..itu teori je. Kalau menggedik, cepatlah datang. Kau UPSR kan tahun ni?"
"Ya, makcik."
"Budak perempuan bila dah start menggedik, lupa belajar. UPSR entah ke mana. Tengok Sarah anak Makcik, siang malam belajar," said the proud Mak Che Bok.

When I was 14 years old...
"Engkau pergi mana? Lama Mak Cik tak nampak?" asked Mak Che Bok again and again and again and again and again.
"Masuk ke sekolah asrama, Makcik."
"Asrama mana? Sekolah Taman Tun Joyah tu?"
"Tak. Saya ke Sekolah Tun Fatimah. Alhamdulillah."
"Nama saja Tun Fatimah. Sekolah Taman Tun Joyah pun hebat juga. Asrama ke tak asrama, sama saja."

Silent to respect the elderly.

"Anak makcik ke sekolah Taman Tun Joyah. Dia pun dapat asrama hari tu, tapi tak mahu pergi."
"Ke sekolah mana?"
"Ke Sekolah Haji Daudsu."
"Oooo...saya tahu sekolah tu."
"Asrama juga kan?"
"Sekolah yang diiktiraf Sekolah Berasrama Penuh kerajaan persekutuan ni lain makcik. Sekolah Haji Daudsu sekolah asrama penuh negeri."
"Eh, tahulah makcik. Engkau nak kata anak Makcik tak pandai ye?"
"Tak, sekadar beritahu."
"Bukan bermakna engkau masuk asrama engkau tu pandai."
"Maaf, makcik."
"Engkau UPSR dapat berapa?"
"5A, makcik."
"Alaaahhh...baru UPSR. PMR nanti entah kau skor entah tidak."

When I was 16 years old...
"Engkau balik bercuti dari asrama?" asked Mak Che Bok again and again and again and again and again and again.
"Ya, makcik."
"PMR dah keluar. Engkau dapat berapa?"
"8A makcik."
"Nasib je tu. Sarah hari tu nasib tak berapa baik. Neneknya meninggal masa PMR. Jadi result dapat 5A. Tapi sebenarnya dia tu pandai!"

Silent to keep yourself in control without telling Mak Che Bok that Sarah did not go to school - you primary school best friend from Sekolah Taman Tun Joyah told you.

When I was 18 years old...
"Engkau tunggu keputusan SPM?" asked Mak Che Bok again and again and again and again and again and again and again.
"Ya, makcik."
"Hari tu Makcik nampak engkau dengan budak lelaki, siapa tu?"
"Kawan datang raya, makcik."
"Hish, keputusan belum keluar, kau sudah pandai nak menggatal. Dah nak kahwin sangat ke?"
"Kawan datang sebab kebetulan dia ada di sini."
"Makcik perlu beritahu ibu kau. Kau tak boleh dibiarkan macam ni."
"Takpelah makcik. Saya tahu tidak buat salah."
"Engkau tahu, anak makcik Sarah tak pernah bawa lelaki ke sana ke mari macam kau."

Silent to maintain the peace with Mak Che Bok. I just saw Sarah held her boyfriend's hand in Terminal One yesterday.

*** to be continued ***

Readers,
What do you think of Mak Che Bok so far?

42 comments:

e_ja said...

org mkcik bok ni mmg byk jgk spesis nih dlm dunia..

ksimpulan senang je..bagi akak..dia mempunyai PHD (hasad dengki) yg amat tinggi..jadi biarkan dia je..org ckp kita mcm2 kita ckp alhamdulillah je lah..kita pun x hidup dgn dia dan x menyusahkan dia..:)

LiNda said...

ekekeke...

sesuka hati jek mak Che Bok nie kannns..

Sha..

Yg sebenarnya perlu ada Spesis Mak Che Bok ini dlm kehidupan kita. Ia membuatkan hidup kita sentiasa 'happy' dgn soalan yang menyengat or cepumas. Ia berlaku tanpa diduga.

Yang penting sha selesa dan yakin dgn diri sha . Kalau ikutkan ada banyak lagi dugaan yg perlu sha hadapi . Setakat soalan2 Mak Che Bok ini , ala.... small matter jek !!

ok dear..

sueanne said...

alahai mak cik bok..mak cik bok..
nyibuk betol la makcik ni..hehehe..

klu kite la kan sha...

nampak die jee..kite lari..
nampak die jee..kite lari..
hahahah..malas nak soal jawap ngalahkan polis la plak..heheh

~ mizzAmy ~ said...

sabar jer lah.. kalau yer pun nak sibuk hal orang jangan lah nak cakap yang anak dia tuh yang terbaik.. mak cik bok tuh duk kata itu-ini kat anak orang, dan sedangkan dia pun ada anak perempuan. if anything happen, tak ke nanti jilat balik ludah sendiri.

julietchun said...

mmg kena dgn namanya mak che bok. org camni perasaan hasad dengki dia mmg tinggi bila tgk org lagi hebat dari dia.

~0~ said...

Ramai orang Melayu camni. Bagi aku yang mulut jahat ni aku akan cakap 'Check kain sendiri dulu sebelum sibuk nak check kain orang lain'...

Serius aku xsuka orang cam Mak Bok tue...

leadleedeea said...

seriously, she's soooooo irritating and sooooooooo annoying...urghhh~!!

*agree to disagree* huhu~!

manje said...

makcik bok memang seorang penyibok.
patotnya panggil je aunty penyibok..biar sedar diri sikit...
haishhhh
tapi memang most of people yang tak ada kerja nak buat suka menyibok hal orang...
pathetic kan sis..takpe..,atleast kita dapat kepuasan hati bila kita tahu mereka-mereka ini memang tkde kerja.just plain useless..
ehehhe..over manje,overrrr =P

Yunus Badawi said...

malangnya inilah hakikat kehidupan huhuhu

blogresipi said...

one word for mak cik bok~ ANNOYING. heheh. tak payah layan orang macam tuh.

cheqna said...

makcik bok???

cam kelakola plop..

hehehehe..

pepun...orang2 seperti makcik bok ni memang ramai..

sabo jela

~Kak AZZ~ said...

kakakakaka....memang nak kono sumbek dongan anak losong batu mulut makcik bok tu gak ehh.....

*pangai makcik bok tu sebijik dgn pangai jiran dpn umah kakak ipar kt jb....tapi sbb nk hormatkan jiran, tahan dan sabar je la dgn pangai org cmtu...

**org spesis cmni mesti suka ngintai kat celah2 langsir tingkap kan....tak kira la siang or malam.....hahaha...

LotsOfLove-Pearls said...

My Dear Sha..

Alahai sayang..
Ku baru teruja nak tau ending..
Hehe..

*Sesuai sangatlah nama Makcik Bok tue.. Banyak soal lak dier.

*Salam satu faktor LOL malas nak jenjalan keluar rumah utk elakkan mamarazi mcm tue.

*Selalunya anak2 org mcm tue yg lebih teruk dari kita.
Kuman seberang laut nampak..

*Sha anak yg baik dan hormatkan org tua.

Great day dear!

t.a.c.a said...

mak cik bok nie... spesies supercute :P wakakakakka...

cik intan (◡‿◡✿) said...

.eii bencinye prangai Mak Che Bok
.x sedar diri anak die tu lg teruk!
.sibuk jage tepi kain anak org
.tp anak sndiri x terjage!

google said...

FITNAH itu berdosa.... tapi GOSSIP itu tidak berdosa.....

buktinye... kat majalah benarkan ruangan GOSSIP... tapi tidak ruangan FITNAH.....

versi makcik bok nih ada kat mana2... office.... kejiranan kita...

kalu kat kg teman.... dia dah di panggil REPORTER... upgrade sikit gelaran tu... huhuhu..

ntah le... agaknye cite2 deme tu nak jadi reporter tapi tak kesampaian... utk menghilangkan gila meroyan nak jadi reporter tu... maka jadi mereka penyibok... huhuhuhuhu

mier@merr said...

alala..... sgt annoying okeh ini olang...

jiran sblh uma sy gitu gak..
kuat benor bgossip..
cume pasal study je dia xberani..
sy bidas terduduk kang...hehe...


kak..u STF rupenye ek... my fren rmai gk dak STF...

N A N I E said...

Dear..cecepat la continue..I nak tau sangat what happen to Sarah? hehe

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Orang2 macam ni:-

"Paku Serpah Paku Serpih
Mengata Orang Dia & Anak Yang Lebih"


cepat continue Sha..dah tak sabar-sabar nak tau ending ni...

Drama Mama said...

oooo anak dia adalah golden. kalau anak dia rosak adalah disebabkan anak dia berkawan dengan kita.

i've had experience with such people in life too. nyampah gila!

atty's said...

kepochi ar makcik nie ..nak menang sesaja..

Na Shari said...

Sama la dengan akak ni sha...Sentiasa dipersoalkan dalam segala hal...And sometimes, diam itu lebih baik dari berkata-kata.

Dee said...

hahaha..mmg makcik sebok ni..sebok hal org lain..hal anak sendiri x dijaga..rasanya mcm tau je ending dia..hehehe..

Sasha said...

Masyarakat Melayu sooo cliche... dont u think?... Sha kalau diajukan oklan2 standard ni, cukup mals nak jawab... kekadang jwp bg pedas2 skit... penat arr... ada yg tanya byk2 kali... dulu dah tanya... skang nak tanya lg...bosan!!

Precious said...

The nick name suits her nicely!

Samaira said...

uiks ade ke org camni
anak dia jelah bagus adoyai huhu

fa10 said...

mmg sesuai gelaran MAK CHE BOK tu. Harap2 kita x tergolong dalam spesis itu...

~LP Lum~ said...

dah terbiasa ngan org yg perangai mcm makcik bok 2.. alwayz bz bz bz n bz body.. hal org lain smuanya nmpak tp sndrinya lagsung tutup mta aje.. :)

yg pnting, kite tau jga dri sndri n tau apa yg kite wat... ;)

Pocket said...

Mak Cek Bok,
takkan ada tamatnya,
kat kampung kitorang pun ada,
dia duk maki sana ,
duk maki sini,
dok sibuk sana,
dok sibuk sini,

Menu kenduri orang dia maki,
last last, kenduri sini?
nasi tak masak!!

sampai sekarang org refer her as
CikBok nasik tak masak.. hahahah

tp what do we do with cik bok?
kita let them brag, till they
trapped in their own string :)

what u did was good sis:)
let her fly, then let her fry:)

Tie said...

Err... ada lagi ke Mak Cik Bok tu ??

Kak tie bawak belacan ni, nak sental mulut dia !!!

Ayu said...

so far so good.. makcik bok so prihatin la sha.. hehhe..

sya said...

ish, ish, ish..
macam bengang je baca kan?
tapi, memang betul pun ada orang yang macam ni...
memang wujud je kat keliling kita ni...

MrMrsFaiz said...

yeah.have to agree with my wife. Mak Cik Sibuk is annoying.

a kl citizen said...

assalammualaikum sha...

low self esteem...

ashie023 said...

mueheh..makcik bok..sibuk je..

cepat2 sambung...ahaahha..nak tau ending ni.

agak2 makcik bok mintak maap ke tidak nih?(biasa drama kalu dier menyesal, dier mintak maaf)

Erna said...

bagus sha..walaupun hati sakit dengan macam2 soalan dan pertanyaan dan benda yang tak betul...sha tetap mendiamkan diri.kerana mak cik bok tu orang tua..bagus sha hormat orang tua

iza~de~bintang said...

Hehe, Makcik Bok wujud dimana2 macam2 style :)

Erm tukang jawab soalan2 makcik Bok tu sopan betul *wink*

Adila said...

haha pttnya jaga anak sendri je cukup~
xyah sibok2 anak org

Bunga Rampai said...

Perangai sesuai dengan gelarannya. Minta Mak Che Bok apply kerja wartawan kat CNN.

Terima kasih mengunjungi teratak saya tempoh hari.

Salam :)

Fatt Chin Choy said...

memang selalu mcm tu pun
sebok2 anak org... tp anak sendiri

hmmmm

relaxjom said...

makcik bok ka ...makcik sibok ??

hasad dengki sangat nihhhhh !! meluat nya

Pocket said...

mak cik bok memang laaa common nyer kat seluruh dunia,
somebody kena ajar dia,
sha sepatutnya bagitau jer...
semua yg sha ada dalam ati tu,
tp then again, hanyalah memanjangkan cerita,

'hang tau, pak aku baguih hoo, dia ada kereta besaq!!'
a shot to brag.

blocked by mean friends of his...
'eleeehh, kalau setakat pak hang drebar tu tak yah la nak bangga wei!'
'hang tau , pak hang tu kuli tuan chong ja. dia belajaq pun tak habih, keja jadi kuli, lagi hang nak bangga...'
'bukan nya keta pak hang pon, nak bangga konon, keja kuli kat umah orang, lagi dok bangga... makan pakai hang tu pun orang yang bagi hang tau dak, baju hang tu semua baju anak anak tuan chong'

and he replied.. trying to defense himself...
'dak! pak aku beli!! hari tu dia bawak balik, ada price tag lg'

but he was then demolished.
'selai dua ada la price tag, yang lain tu pak hang dapat hang tau dak.. nasib baik tuan chong tu baik... pak hang tu yg tak kenai dek untung'

pun tak besh jgak kan...
so now pocket paham kenapa sha tak bagi tau the little details ...

weird comment of mine early in the morning..