Friday, November 06, 2009

orkid's cafe: me and udang panjat

While I was enjoying the animated graphics of food in Cafe World, I was drawn to this particular dish:


It takes 30 minutes to "cook" that 37 dishes of Jumbo Shrimp Cocktail. This is one of the most beautifully animated food in the game yet with lesser value compared to other servings. The arrangement of shrimps sometimes dupe me. There are times when I choose beauty over the value of the shrimps and eventually obtain less profitability. How sad.

Then, I have to start cooking again. The colour of Crackling Peking Duck, in contrast to the colour of Shrimp Cocktail, is quite dull. However, the 18 hours of cooking Crackling Peking Duck is much more worth than cooking half an hour Jumbo Shrimp Cocktail. At least you got 3600 compared to 148 coins.

I'm sorry for using Cafe World as a metaphor. I hope you'll be able to read between the lines:)

November is the month of weddings. Last week, a fellow blogger by the name of Hanis Razak got married. I felt so guilty because of my incapability of attending the wedding. So, from the bottom of my heart, I just want to say Congratulations Hanis and partner:)

Yes. This fellow blogger was also my junior in UNITEN. Grrrrr...I'm getting old kan?

While contemplating what was similar to the Shrimp Cocktail, I browsed other shrimp pictures and found the answer. It was UDANG PANJAT - the ever so famous wedding dish!

I checked several wedding pictures and found udang panjat too. Do you realise how long this UDANG PANJAT has been a tradition for the celebrated couple's food? I mean, serving shrimp is fine. But serving shrimp in the same style ever since I was borned until today? For me it's AMAZING!

I wonder how long this tradition will continue. Perhaps until Sha gets married? I hope so. I want to know the significance of having udang panjat during wedding too. What is the impact of udang panjat to the bride and the groom?

Sha: Abang...abang...nak lauk tu?
Jack: Yang mana?
Sha: Udang tu?
Jack: Shrimp cocktail ke sayang?
Sha: Tak...tak...nak udang dalam daun salad tu!
Jack: Ooo. Habis abang nak makan apa sayang?
Sha: Kenapa pulak?
Jack: Ayam golek, ikan bawal, udang...semua lauk pengantin Sha makan. Taulah tembam!
Sha: Ooohh...ye ke? Sorilah abang!
Jack: Takpe sayang. Abang kan American. Mana tahan pedas.
Sha: Takpe, lepas ni Sha masak pedas-pedas untuk abang. Belajar makan pedas ye macam orang Negeri ye?
Jack: Anything for you, sweetheart...

Jack took the skewered shrimp attached to the pineapple. He looked so handsome in his purple baju melayu and tanjak. I opened my mouth while he fed me the shrimp. The world was finally mine!

Suddenly...

"Kakak, dah kupas kulit udang?!" ibu called me.

Ooopsss..sorry! I was carried away with my daydream. If only I can eat my udang panjat with Jack Bass - I'll panjat him afterwards...hehe.
Sha is getting naughtier each day;P

So, tell me:
If you're married, did you have UDANG PANJAT during your wedding?
If you're single, have you seen UDANG PANJAT lately? When are you getting your own UDANG PANJAT? Care to share?:P

* Thanks for replying my posting about pucuk tetek yesterday. I'm very happy!

36 comments:

Na Shari said...

Hehehe..Masa akak kawin dulu, ada udang panjat ni. Tapi akak tak makan. Akak ni allergic udang. Tak pasal2 nanti pengantin tergaru-garu kat pelamin kalau akak makan gak... (Time bersanding je akak tak makan udang, time lain akak bantai habis-habisan... )

LotsOfLove-Pearls said...

Dear Sha,
Huhu..

ngelamun eh..

I tak pernah makan lagi udang panjat..
ntahlah kalau ader nama lain.

Great day Sha.
Thanks for ur support to me.
Appreciate it.
Take care.

bozzobattousai said...

rebut makan udang panjat ngan pengantin memang best...pengantin slalunya malu2...kita tak malu langsung...

sueanne said...

hahaha..kuat berangan eh sha..kehkeheke...

masa abg kite kwin dulu, kite pakcik makcik cousin sume berebut nak mkn udang panjat ni..yg lain nye food kureng sikit..hehehe..

imHepPie said...

alaa apsal x penh tau pon udang panjat neh..

tpi mmg suka mkn udang gagaga

ashie023 said...

Omo...not Jack Bass again..kekeke...siap pakai baju melayu purple ngan tanjak tuh..wakaka..bery the lawak..

ah..why u must stori about food..ambe wase lapo dah nih..aigooo...*kene g pasor jap lagik, beli udang nih...walaaa

kakchik said...

masa kahwin hari tu takde pulak udang panjat ni. yang ada ayam golek. zaman moden ni udang pun dah pandai memanjat, hehehe.
agaknya 5 - 10 tahun lagi hidangan pengantin dah jadi udang terbang pulak. inovasi sesuai zaman.

p/s: hari ni kakchik makan lauk udang tapi dia tak pandai memanjat, :D

Ayu said...

wa.. bahay sha nk men panjat2 lepas nih.. hehhehe..

actually .. tradisi nih mmg kena ada kan.. sapa2 je kawen nk kena ada lauk udang mcm nih.. tertanya-tanya jugak naper..

maybe saja-saja kot.. nk tunjuk skill gubahan..hehe

sI tEDI said...

udang panjat ni tradisi ke?? aku ingta memang saja2 je.. tapi kalau lauk pengantin mesti ada kan..

boleh request ke kalau x nak udnag panjat ni.? ekekekekke

~ mizzAmy ~ said...

amboi.. sempat berangan makan dengan Jack Bass ekh?? Amy tak tau lah pulak yang udang2 untuk pengantin tuh namanya udang panjat? what does it mean udang panjat untuk org dah berkahwin plak? blurrr nyer saya....

cheqna said...

ekekekeke..

dang lagi tu koya mengkoya

hehehehe

time2 jadi pengantin tu takdenya nak makan udang2 panjat ni...malu

so yang tak jadi pengantin la besh

apalagi...
sssseeeeeeerrrraaaaaaaaannnngggggg

cabbuutttttt

[ o k e d ] said...

udang panjat?

oh next year..

kak sha masakkan udang panjat tuk oked ngn gerrard ye..

hny gerrard je yg sudi nk kawen ngn oked..

nnt oked kenenkan david ngog tuk kak sha,,

nk?

zaradgreat said...

owh
nama dia udang panjat ke.....
baru tau
hehehehhe

dah lama tak makan udang panjat
agak bertahum jugak lah.
heehehehhee

Samaira said...

ekeke sha ntahler
tp penah gak tgk lauk pengantin
mmg selalu ade udang panjat ni hehe

Precious said...

Kita kawin dulu sempoi dempoi jer! Tak derk pe2 jenis udangpun, even udang kering!!
Tp pernahlah tengok udang tu kat meja pengantin org lain ... huhuhuuuu!
Noti cheryna!!

ashley said...

WOW..
that climbing PRAWNS look so tempting la...
Gee....
wonder how's CLIMBING SHA will look like?
he he he..

~Kak AZZ~ said...
This comment has been removed by the author.
~Kak AZZ~ said...

dapat rasa makan udang ni masa baru keluar dr kuali je...masa nolong2 masak lauk pengantin...bila udang tu dah memanjat, jgn harap la nak merasa....even adik badik sendiri yg kawen...sbb sepupu sepapat dah kojo an dulu....hokap mek amek dorang ni kan....bughuk mentekedaghah boto...haha....

N A N I E said...

dulu masa makan beradab ade udang panjat ni..nak makan pon ala ala kontrol gitu hehe..

N A N I E said...

dulu masa makan beradab ade udang panjat ni..nak makan pon ala ala kontrol gitu hehe..

♠ y.a.n.i.e putrajaya ♠ said...

esok nak pi kenduri kawin kat melaka
harap2 dapat jumpa UDANG PANJAT

hehhehhehe

atty's said...

kalo kenduri kawin ..
makan berhadap,,,tugas menyiapkan udang manjat..adalah tugas kakty ar..

kalo takde udang manjat .cam tak sempurna..jew..meja perantin ..

julietchun said...

selalu gak nampak dpn meja pengantin ada udang panjat. tapi kat restoran tak penah pulak nampak udang panjat ni, kalo ada nak cuba juga.

nURmALa mAZLan said...

teringat dulu masa tgh survey² pelamin. I jumpa NAS GREAT IDEA tu..
dia kata nnt meja makan beradab dia akan hias kan sekali.. I kata x pe la, i nak ia buat pelamin jer..
pastu dia kata "apa pulak pelamin je...meja sekali la i buat kan.. kalau tidak nnt, meja u kosong tetiba je nampak udang panjat nenas tau" (cakap ala² bapok tu)
ahahahaha~ tp masa my wedding tu x de udang panjat nenas eh.. =)

hasni said...

kalu kat tmpt hasni
mksd hasni adat hasni
xda pon makan beradat
so xleh la makn udang panjat
hehe

iza~de~bintang said...

Betulo jugak selalu sekarang ni menu meja pengantin mesti ada udang mendaki.. erm tapi tak terfikir lagi nak panjat macam Sha ooopppss ahahahaha..

p/s: esok pergi Bkt Jalil ek? Ada kawan ajak juga, tapi tak beri jawapan sebab Iza zero bab bola. Kalau pergi pun sebab nak pengalaman dan layan IRIS..bleh camtu hehehe. Dlanda penyakit M utk update blog.

Cik Cookie said...

PERGHHHH.....
BERANGAN DI DAPUR.
SILAP HARIBULAN KENA SIMBAH NGN AIR CUCI PINGGAN.

WHAT THE NOTTY U KAN NAK "PANJAT2".

Zyma Saad said...

Akak baru je belasah udang goreng tepung yg tak panjat.
Sedapppp....

:)

mier@merr said...

wooo...nak2 udang panjat... suke2...


kak sha klu berangan mmg terer :)

Fatt Chin Choy said...

panjat ler daku
wakaka

Pocket said...

pocket tak tahu udang panjant,
pasal bagi pocket udang tak leh panjat,
hahahah...

tp cam kat kedah ni kurang kot,
checked my collection of photos that i've been taking for people's..
n i couldnt find any..

hummm? selatan menu?

sya said...

sha, nanti masa makan beradap tu, takde nya nak makan udang panjat tu.. pengantin kan malu2.. kang mulut comot pulak... hehehe..

err, saya dulu cenggitu laa.. last2, bila orang sume dah balik, kita pulak yang kebulur korek periuk... hahaha

blogresipi said...

Hehhee.. cun ler dialog Sha dan Abanf Jack tuh.kihkihkih

leadleedeea said...

sha, u love to daydream all the time ke dear? huhu~! cam sama jek ngan lead..

I had my udang panjat during my wedding..heh~!

speckurosaklagi said...

udang pacak...?

Dee said...

masa akak kahwin ada je udang panjat ni..cam kalo xde x berserilah meja makan pengantin..dan slalunya yg ni lah jd rebutan..dibawa lari oleh anak2 buah yg nakal..