Tuesday, December 22, 2009

sha: beeless bee orchid


Beeless bee orchid
Originally uploaded by
thomsonalasdair
* this is a scheduled posting as I'm moving house and waiting for streamyx to connect the internet to my new home. Sorry...I can't visit your blog as yet.

I'm thinking about what do I want to write for Friday. Then I remember the posting by Yanie Putrajaya about a message she received from a friend's wife who was under the impression that she was "the other girl".

When I wanted to name my posting, I wanted to name it, "blame it on bee or orchid?" So, I searched a picture of a bee and a beautiful flower in flickr. Since I love orchid, I searched for the keyword "bee orchid". The search went on and I found a picture of an orchid by the name of Bee Orchid, whereby the orchid looks like a bee:)

Reading Yanie's posting has made me think about my own theory:

When a wife or girlfriend is having an instinct that the partner is having someone else, the wife or girlfriend will ask for the truth from the other woman. Not the husband. Not the boyfriend.

I wonder why.

Sometimes, this kind of investigation will lead to embarassment:)

I heard stories of people around me and in Yanie's case, the woman did the same thing. Except that when she knew the real story, that was when she was nice to Yanie. Well, at least the woman was nice. Less people do, right?

You put the blame on the flower. Are all flowers the beeless bee orchid? :)

Sometimes our investigations are not accurate. When you click the button search, ypu have options. For example, I tried to find a picture of a bee and an orchid but I found a compressed picture of both. Assumption is not always a good thing.

I heard this,
"Aku tanya perempuan tuh kenapa dia mengorat laki aku?!"

But I rarely heard this,
"Aku tanya laki aku kenapa dia nak kat pompuan tu?"

When my ex-boyfriend, Mr. Ganu cheated on me, I asked him. Not the woman.

My questions to you folks,

a) Will you ask you partner or will you ask the other woman?
b) If you're a man, do you want your partner to ask you or that woman?


28 comments:

ashie023 said...

oh...
ohkai..my answer..
1) ask ur partner..not that woman..
2) if i am a man..ask me..the i'll tell the truth..

manje said...

i'll ask my partner sis.
straight face to face cause that's how i like to handle things.
i hate real life drama
gile grain your energy kalau melayang drama-drama reality kehidupan ni =)

n just hope bile tanya kat partner kite tu nanti jawapan yang diberikan tu jujur.

=)

manje said...

owh shit,typoooo
hehehhe..sorry ye, keypad small size . tak biasa lagi.

grain is suppose to be drain
melayang is suppose to be melayan =)

imHepPie said...

nk tny dua2 tgk sapa yg mnipu haha

Fatt Chin Choy said...

biasa yg buat tu lelaki ler
tp mungkin isteri/kekasih nampak pasangan mereka tu suci kot
ntah ler

iza~de~bintang said...

Firstly tanya si lelaki dulu, pastu kalau teringin nak jadi miss/mrs detective leh tanya pompuan sekali.. maklumlah, tepuk sebelah tangan manakan berbunyi. Boleh jadi jawapan dari 2 pihak akan membukan lebih banyak jawapan, cuma agaknya kita perlu bersedia untuk mendengar jawapan yang mungkin masam huhu ;)

Selamat hari Selasa Sha :)

Adila said...

hard to say
psl.. nak tanya direct, hati dah membara
tak rs nak tgk muka dia dah pun haha

klo tanya org leh tipu
camne haaa?

difficult questions xD

aBoi said...

agree with imHepPie..
ask both.. ur partner and that woman..

LOVE2COOK said...

Yeap, be straight forward in everything! Don't go around to touch ur own nose! hehex! ;)

~0~ said...

tipu dan menipu...hurm

setiap kejadian ada hikmahnya..

Dee said...

i will definitely ask my partner..but i will purposely call the lady from my husband hp..n let's just see how she answered the phone..it it's hello sayang or darling...then..the war begin..but again, only with my partner..hehehe..

mier@merr said...

1st...ask my partner..then talk wif 'her'

if im a man...? ask me plz..hehe... i ll tell the truth..

~ mizzAmy ~ said...

amy rasa kan, bukan tak nak tanya to the husband/boyfriend. cuma diorang nak lepaskan rasa sedih bila pasangan diorang dah lain macam. but at the end, they have to face their couple untuk settle kan masalah diorg. cumanya, 'kawan perempuan' selalunya yang dijadikan bahan rujukan untuk nak meluahkan apa yg terpendam...

that's what yg pernah berlaku to myself or even my frens. we preferred to talk to each other untuk nak mententeramkan jiwa sahaja.

atty's said...

tanya pasangan kita ar..

Cik Qemm said...

i will asked my partner. tapi tatau la kalau tetibe sawan nak p serang orang kan. so far qemmal rasional lagi :P

Anonymous said...

theothergirl
mmm ive been in this situation before.the wife call n asked..yg peliknye die langsg x tnyr the husband y all this thing happens n cuma cakap i yg gatal nk laki die.
:-) funny cos she also gave me a list of hp no,all girls yg penah ade "something" with the husband n asked me to call them n check...n yet die ckp i yg gatal..haha sape yg gatal actually??
i think she cant accept the fact that the husband yg gatal thats y she put the blame on others.

~LP Lum~ said...

huhuhu...sy akn tnye hubby/bf sy dlu sblm tnye other gurl.. wat pe nak serang other gurl?? kan ke baik kite serang our hubby/bf 1st?? jgn ar sbbkn sorg lelaki, kite sesama kaum hawa brtelingkah.. huhuhu... bkan cara sy gaduh sbb lelaki... :))

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

tanya pada kedua-dua mereka pada waktu & ketika yang sama .

blogresipi.com said...

Rasanya kena tanya si lelaki dulu. :)

Signorina Syima said...

cheryna, my answer would be...

tanya la jantan kita sendiri.. buat apa tanya kat pmpn tu. tapi kalau dah berdolak dalih sgt, maka kita bertemu 6 mata, meaning:- aku, kau dan dia.

tapi lelaki ni bijak, pandai putar belit. what goes around comes around la..

kalau nak buat drama melayu boleh la serang si pmpn itu dulu... ish buat malu je....

zaradgreat said...

tanya lah yang dikatakan soulmate masa gumbira dulu2
tak payah nak tanya orang lain kalau orang lain buat then blame orang lain yang tak buat.

hehehe

merepeks

Cik Biol said...

tanya dia buat pe tanya pompuan tu
hehe

~Kak AZZ~ said...

Tanya partner kita dulu...Pastu kalau jawapan dia agak meragukan, mintak je no enpon that pompuan....tanya lak kat pompuan tu...Pastu kalau masing2 cuba menyorokkan sesuatu, jumpa je dua2 org tu secara berdepan...Apa yg penting, kita kenalah pandai mengawal diri/keadaan...jgn pulak sampai kita nampak bodoh di mata dorang berdua...Dan kalau boleh, be neutral...jgn sampai menangis...kerana tangisan kita nnt akan membawa kepada kekalahan...Be strong....

Sekian jawapan dr org yg takde pengalaman....muahahahaha...

*jgn marah Sha....sekadar kongsi pendapat je...

zeqzeq said...

rasanya baik menangis dulu,

biar apa org kata asal hati kita kuat, kuat di dalam, bukan display.

bunga dan wanita..orkid

izan said...

sha,

kawan-kawan aje....

minta penjelasan bermakna menghadapi kebenaran/atau penipuan.

teringat "orkid" - arwah yasmin ahmad.

zino said...

tanya kepada lelaki tu kenapa mengapa bila bagaimana dan segala soalan yg sepatutnya..

google said...

kalu pakcik....

pakcik akan tanya diri sendiri... kenapa ianye terjadi.... salah aku @ salah pasangan??...

tapi selalunye salah diri sendiri....

moral of da stroy.. perbetulkan diri sendiri.... huhuhuhu

ntah le...

Kak Long Mawar Merah said...

Sha, kalau nak tanya partner kita, mesti cari bukti dulu. Kalau tak, bagai nak rak mesti dia tak mengaku. Kalau dia jujur, sebelum kita tanya, dia dah beritahu. Bila dah ada bukti, tanyalah rasional daripada bukti-bukti yang dikumpul tu. Barulah senang nak tahu, dia jujur tak?
Rasanya tak perlu tanya perempuan tu.
Tapi kenyataannya, orang perempuan, suka sangat salahkan orang perempuan lain.
Soal begini memang payah nak ditentukan. Kalau kenan pada diri sendiri, belum tahu lagi entah apa kita buat.