Tuesday, March 31, 2009

sha: i forgot which part of this story already


chrysanthemum, originally uploaded by mud and mint.

Aku terdengar suara ibu aku yang sangat clear tuh...Ibu cepat je kenal suara dia.

Sepet: Laaaa...Aunty kenal suara ke?! (lepas tuh dia diam and mula gelak2). Haah...Sha bawak jalan2 satu Seremban nieh...Tah mana dia bawak tah...
Sepet: Aunty kat sekolah ke? Kalo F**** datang lenkali nanti...boleh singgah rumah. Tp hari nieh F**** hantar die balik. Don't worry!
Sepet: Aunty masak la kalo F**** datang ye? (pastu die gelak lagi. Apalaaaaa yang dia dok cakap ngan ibu aku nieh?)
Sepet: Mmg...dia dah gemuk. Dia mmg kena jogging! (cet...ngumpat aku la tuh! Siap gelak2 lagik...)
Sepet: Bye...F**** datang lain kali ye!

Die tersengih.
Aku: Mengumpat org!
Sepet: Tak...die pesan suruh bawak u jogging lain kali. U dah gemuk.
Aku: Leeeeerrrr....boringnya.
Sepet: Kalo dengan I, u tak sempat nak gemuk punya...
Aku: Yeah...I kurus kalo dgn u. Dahlah tak bagi I makan banyak.
Sepet: Tp kalo I stay ngan u...I gemuk giler la. U asek suruh I makan...hehehe...

Gelak2 tuh iye jugak...sampai aku cakap...

Aku: So, we shall call it off?
Sepet: Janganlah give up...I tak kata I taknak laaa...
Aku: Sampai bila?
Sepet: I don't know...
Aku: U taknak, takpe. I faham...
Sepet: I nak! Tp bagilah I bernafas dulu! U tau tak u dah bagi I kejutan besar hari nieh..?
Aku: Errrr...lepas nieh u akan senyap and buat tak tau dgn I lagi ke?
Sepet: Tak...tp jgnlah expect I jd terlalu baik and romantik...boleh?
Aku: Since when u''re "baik and romantik"? Podahhhh!!!
Sepet: Sha...(I love to hear him calling my name...)
Bagilah I masa pujuk hati nieh. I sendiri tak tau sampai bila. Life has been complicated since u left.

Aku diam. He looked at me. Muka die taklah keruh sangat macam masa mula2 aku nampak die tadi. And tibe2...

Aku: Apa nieh? (bile aku rase ada benda berat kat ubun2 aku)
Sepet: I belum bernikah lagi, ye...cik adik. So, u better jangan tuduh I bukan2...
Aku: (Aku pegang ubun2 aku...la...tangan die ke?)
Sepet: Jangan nangis, okay? Bukan senang kita nak jumpa macam nieh...(and I heard his voice broken again)
Aku: U tak sayang, takpelaaaa...jgn cakap belit2...
Sepet: I nak biasakan diri balik, bukan senang...
Aku: Tipu...
Sepet: U have to teach me...
Aku: Hmmmm...I will leave u alone.
Sepet: I will find my way to you.
Aku: Okay!
Sepet: Takpe ke nieh?
Aku: No rush...
Sepet: I tau u sibuk keje...tapi kalau dah sampai masa nanti, jangan tangguh ye!
Aku: U belum kate yes kan?
Sepet: Okay...okay...
Aku: Kite stay macam nieh dulu...tgklah sampai mana boleh tahan...
Sepet: Fine.

Ceh...rasa macam Gia ngan Azroni dlm Rona Roni Makaroni plak aku arituh...

Monday, March 23, 2009

sha: thank u shasha!


Semalam aku penat sangat...though semalam aku tak bekerja. Tak tau apasal aku sangat pemalas pade weekend yang lepas. Keje dan tido...keje dan tido...keje dan tido.

Hari nieh aku ade training ISO9001. Kelakar aku ngan training arinieh. Sebabnyeee...selalunye bile dowang surf makanan training, dowang akan letak bunga orkid berwarna purple yang sangat cantik ditgh2 daun parsley. Tp kali nieh dowang tak guna orkid lagik...dowang maybe nak jimat so dowang pakai bunga yang boleh makan tuh. Aku tak amik pon sbb tak cantik...huhu...

Aku suka training aku hari nieh. Rasa sket diri aku nieh berguna. Byk aku belajar. Before this aku tak pernah berkesempatan nak blaja pasal ISO. Tp arinieh aku dah dpt habiskan training. In fact aku dpt buat presentation pasal ISO lagik. Walaupon byk mende yg aku buat nieh hentam kromo jee...tp consultant tuh kate okay, maka okaylah jdnye... Hmmm...sangat puas hati.

Tp aku risau gak. Macam mane kalau keje aku makin byk nanti? Boleh ke aku cope? As it is aku dah tak larat...macam mane nanti lepas nieh? Aku benarnye mengalami dilema nieh. Nasib Pocket hantar e-mail hari2. Taklah aku rase bengang manjang kat ofis. Huuuuhhh....think positive Sha...think positive....

Ooo....cakap pasal think positive nieh kan...ade satu mende yang membuatkan aku sangat positive pagi tadi. Nieh dia...dlm gambar nieh. Aku kan collect postcards. Tp dlm byk2 postcards aku, yang nieh la paling meaningful sekali. Sbb postcards nieh dtg all the way from Anfield, Liverpool! And postcards nieh postcards team favourite aku! Yeayyyyy...

Paling special, postcards nieh Shasha (adik sepupu aku) yang beli. Mase die gi tour Anfield, die tak lupa belikan aku postcards nieh. Collectors item for nieh berharga 5 pound, pastu ade signature series Gerard and Torres yang berharga 1.50 pound each. Dah convert duit sini, mahal gak mende nieh sebagai postcards. Aku sangat2lah hepinye sbb cousin aku langsung tak lupa pasal postcards nieh...

Malam td, Liverpool menang...so aku bawak la postcards aku tido. Actually dah brape hari postcards nieh letak bawah bantal aku. Tp tak dpt2 mimpi gi Anfield. Mimpi Aaron Aziz adelah...(yang tu nanti aku cerite, k!).

Shasha ade belikan sapu tangan ngan scarfs....yg tuh kite cite kendian....thanks Adik...I feel happy the moment I'm seeing this postcards! :)

Sunday, March 22, 2009

food: cheryna's masak asam ikan pari


Aku selalu enjoy makan asam pedas/masak asam (org Negeri Sembilan kate asam pedas nieh, tak pedas...so why pretend?). Tapi aku susah nak jumpa masakan asam pedas yg memuaskan hati selain dr masakan ibu aku sendiri.


Semalam aku gi Tesco. Aku jumpa ikan pari. Dah tua sikit, but acceptable (kalau acceptable utk ayah, acceptable jugaklah utk aku).


1. Petua pilih ikan pari
a) Make sure potongan ikan pari masih merah. Kalau dah pucat2, tak payah lah. Mesti dah lama simpan.
b) Ira dalam daging ikan pari - kalau tebal maknanya ikan pari dah tua. Pilih yang sederhana.
c) Ikan pari yang sederhana dah sesuai. Kalau nak yg gemuk2...rasa tak berapa- dah tawar. Yang kecik sangat pulak terlalu bertulang (x syok!)


2. Ikan alternatif
a) Ikan mambong (ade kate mabong, kembung besar...dan sebagainye...)
b) Ikan terubuk
c) Ikan parang
d) Ikan tenggiri

Bersihkan ikan pari
a) Amik garam kasar & limau kasturi.
b) Lumurkan pade ikan pari (dibuang kulit supaya tak nampak scary dan potong)
c) Lalukan bawah air bersih dan tos!


Hari nieh sebelum masak, aku gi kebelakang rumah. Yeahh...ini dia pokok bunga kantan belakang rumah aku. Amacam, rimbun tak? Pokok nieh bukan aku tanam. Nieh cikgu yang sebelah rumah aku yg tanam. Tp die dah pindah, die pesan...amiklah ape yang boleh diamik sbb die wakaf je. And memandangkan die dulu rajin amik bendi, tomato ngan betik kat belakang umah aku, tak kisah la kan...!
Kira fair la tuh!

So, aku gi kat pokok tuh...ade satu bunga yang baru. Cantekkk aaa...Wangi je. Pastu aku tgk ade lagi satu. Okay...just nice utk sekilo pari semalam. Tujan letak bunga kantan nieh utk mewangikan kuah. Maklumlah, ikan pari nieh bukanlah wangi sangat. Aku pernah makan asam pedas yg hanyir. Ade pernah makan yg lembik. Dah tu...kuah pon bau ikan la. So, bau bunga kantan nieh diharapkan boleh menghilangkan bau ikan. Lagi satu, utk sesape yg tak pernah makan bunga kantan fresh (yg org selalu letak dlm laksa and nasi ulam), mesti ingat bunga nieh takde rasa (macam adik aku). Tp benarnya bunga kantan nieh rasanya masam2. Lagi tua lagi masam. Walaupun kalau diikutkan bunga kantan yang pink lebih wangi, tp bunga kantan nieh boleh disimpan. Just rendam sikit dalam air...boleh pakai dlm 2-3 hari (cuba tgk org kat pasar, diorang simpan cenggitu la).


Aku amik pisau, kerat bahagian batang bunga kantan nieh. Batangnya aku tak pakai, tp pernah jugak mase musim pokok nieh tak berbunga, aku amik bunga yg dah kembang tuh...aku kerat batang die dan masuk dlm kuah. Wangi jugak walopon taklah wangi sangat macam bunga die (name pon batang!).


Gi depan plak...dekat ngan paip depan tuh aku tanam daun kesum. Tak banyaklah, sikit je. So, memetik daun kesum pulak. Daun kesum fresh nieh mmg lagi best. Kalau beli kat kedai, kejap je dah layu. Kalau taknak daun kesum layu, masukkan batang daun kesum dlm air. Tp...kalau nak tanam pon tak susah. Lepas daun kesum digunakan, jgn buang batang daun kesum. Rendam dlm air sampai kuar akar, lepas tuh masukkan dalam pasu yang ada tanah. Pasu plastik pon takpe. Letakkan kat tpt yang berair sket...macam kawasan paip depan umamh tuh. Rajin2 basuh kereta...basuh kaki... boleh siram kan?


Bile petik daun kesum dr batang die, jgn kerat suma. Biarkan bahagian bawah, nanti dia tumbuh. Batang bahagian atas tuh, kalau keras...kerat. Pastu cucuk balik dlm tanah. Nanti rimbun la pokok daun kesum anda tuh...


Dah settle2 daun kesum and bunga kantan, amik cili kering pulak. Macam biaselah, gunting cili dan rendam air panas utk melembutkan cili tuh. Sambil tu...kupas bawang. Oh yeee...semalam mase aku gi Tesco, ade sales bawang...sekilo dlm RM1.10 rasenye. So, aku borong la bawang tuh. Utk asam pedas, aku pakai 5 biji bawang sederhana besar. 3 utk diblend dgn cili, 2 lagi utk dibelah. Selain dari bawang besar n cili, aku masukkan ingredient paling penting utk asam pedas: Belacan MELAKA. Sori...aku suka belacan Melaka je kalau nak masak benda nieh. Nama pon masakan org Melaka kan?


Kulit2 bawang tuh pulak hendaklah disimpan utk tujuan pertanian bunga orkid anda. Kalau anda ini penggemar orkid, silalah rendam kulit bawang dan jadikan air rendaman kulit bawang utk menyiram orkid. Kata org yg mengamalkan, boleh menambahkan bunga kat orkid tuh! Scientifically proven ke tak, aku tak tau. Tp...setakat nieh aku buat jd pulak. (aku dpt petua nieh kat kampung!)


Lepas dah siap2 blend cili dan sebagainya...panaskan minyak. Oh yee..aku lupe nak tangkap gambar pokok daun kari aku. And btw...aku tertinggal dua bahan harinieh, tp usaha utk asam pedas tetap diteruskan. Selalunya, bila tumis daun kari, ibu akan tumis sekali biji sawi and rempah halba. Tp kali nieh kitowang lupa...ehehhee...
Okeh...brapa byk daun kari? Tak byk...just 2 sprigs jek...Kalau tak kang macam makanan mamak plak! Sila pastikan sampai naik bau...tp jgn sampai garing plak...



Lepas dah naik bau...masukkan bahan2 yang telah diblend. Time nieh la yg penting. Sbb...kalau tak betul blend, tak sedap belacan...tak bestla. Lagi satu, ade org jenis tak sabar...cili tak mati dah masukkan air. Tp tuh terpulang la masing2 kan...kalau aku, aku sabar la sikit...
<>
And dlm proses nieh...bolehla masukkan sedikit garam dan sedikit lada hitam. Lada hitam nieh nak bg rasa die tajam sket...tp kalau jenis yg perut tak tahan, tak payah la letak. Kuantiti lada hitam plak tak byk, dalam 2 sudu kecik je utk sekilo ikan. And....kalau aku ngan ibu aku, kami amatlah particular.

Aku suke blend sendiri lada hitam tuh...lepas tuh letak dlm botol. Bunyinya leceh...tp hasil lain2 tau...! Masa aku dok bujang dulu, semua benda aku amik mudah...tp tak dpt2 gak hasil yg memuaskan hati...Lepas ikut syle ibu aku nieh la baru nak jd...


Bila cili dah nak masak...masukkan ikan pari. Lepas tuh, gaulkan ikan pari dgn kuah tadi sehingga sebati. Lepas tuh...masukkan air asam jawa...macam dlm gambar tuh...Tutup periuk. Air asam jawa nieh la yang penting, kalau cair..cairlah kuah. Kalau pekat, pekatlah kuah. Tp dlm pekat dan cair...rasa dulu asam jawa tuh. Kalau asam yg masam, mmg la akan masam kalau dibuat pekat. Sekarang kan dah senang, ada asam jawa Adabi? Dulu2 kena asingkan biji, sekarang tak payah. So...amik dalam 2 sudu besar, kacau dgn semangkuk air...Masukkan dalam kuah dan tutup periuk.


Pekatkan sikit kuah tuh...didihkan. Bila dah separuh pekat...mulakan dgn memotong bendi2 anda.Ibu selalu pesan kat aku, jgn potong bendi awal2, nanti lendir die berkumpul. So, basuh dulu bendi...siapkan pisau...bila nak masukkan barulah potong. Utk bendi, silalah pilih yang kecik2 dan muda, barulah nampak ceria sikit. Lagi satu, bendi nieh boleh dimasukkan sebijik2 kalau die muda dan kecik. Byk kedai suka pakai bendi yang liat tuh...tuh lantaklah kan. Utk sedapkan tekak aku, aku tak suka:)

Kalau banyak bajet dan bahan, ibu selalunya akan letak lada hijau belah. Macam2 lagi boleh diletak...sume terpulang pade selera waktu tuh.


Kalau tgk bahan2 selain bendi...ada 2 biji tomato n bunga kantan dibelah dua. Bawang besar plak dibelah 4. Plus daun kesum tadi.Bila kuah dah mula memekat, masukkan semua bahan nieh...dan kecikkan api...


Tujuan masukkan semua bahan nieh utk memaniskan kuah secara semulajadi. Aku jenis masak tak letak gula, so...aku gunakan manis bawang besar dan tomato nieh. Jgn sampai lembik, biarkan sampai lembut dan kauh pekat. Bila kuah dah pekat...barulah angkat...


Tadaaaaaaaaaaaaa...nieh la hasil masakan aku hari nieh: ASAM PEDAS IKAN PARI. Boleh dimakan dgn nasi putih, telur dada dan kangkung goreng belacan. Tuh menu aku hari nieh la:)


Sape kate aku tak reti masak tuh? Tgk nieh...dah jadi kan? Tgklah supervisor die siape...betul tak?


Another memory with my ibu today:)
Ringkasan Resepi:
Bahan-bahan:
Ikan pari
Lada Kering
Bawang Besar
Belacan
Asam Jawa
Bendi
Tomato
Bunga Kantan
Minyak
Air
***(^ x ^)***


Saturday, March 14, 2009

chrysanthemum story: a love story?



We were both young when I first saw you
I close my eyes
And the flashback starts
I'm standing there
On a balcony in summer air

See the lights
See the party, the ball gowns
I see you make your way through the crowd
And say hello, little did I know

That you were Romeo, you were throwing pebbles
And my daddy said stay away from Juliet
And I was crying on the staircase
Begging you please don't go, and I said

Romeo take me somewhere we can be alone
I'll be waiting all there's left to do is run
You'll be the prince and I'll be the princess
It's a love story baby just say yes

So I sneak out to the garden to see you
We keep quiet 'cause we're dead if they knew
So close your eyes
Escape this town for a little while

'Cause you were Romeo, I was a scarlet letter
And my daddy said stay away from Juliet
But you were everything to me
I was begging you please don't go and I said

Romeo take me somewhere we can be alone
I'll be waiting all there's left to do is run
You'll be the prince and I'll be the princess
It's a love story baby just say yes

Romeo save me, they try to tell me how to feel
This love is difficult, but it's real
Don't be afraid, we'll make it out of this mess
It's a love story baby just say yes
Oh oh

I got tired of waiting
Wondering if you were ever coming around
My faith in you is fading
When I met you on the outskirts of town, and I said

Romeo save me I've been feeling so alone
I keep waiting for you but you never come
Is this in my head? I don't know what to think
He knelt to the ground and pulled out a ring

And said, marry me Juliet
You'll never have to be alone
I love you and that's all I really know
I talked to your dad, go pick out a white dress
It's a love story baby just say yes

Oh, oh, oh, oh
'Cause we were both young when I first saw you

Thursday, March 12, 2009

the chrysanthemum story - part 21

Budak2 lari...

Sepet: I'm okay...(exhale). Alhamdulillah...thanks for accepting me as I am.
Aku: I did the thinking. (oit...sejak bile Alhamdulillah nieh masuk dlm vocab die nieh?)

At this point I felt like crying. The only time I saw him crying was when his mum passed away. Tp pasal aku...well, tak pernah pulak. Die mmg macho. Tp hari nieh...hmmmm...

Sepet: Sha...u tau tak macam mane I sayang sangat ngan u dulu? Kenapa baru sekarang?
Aku: I screwed up. I know.
Sepet: Me too.
Aku: I was trying to fight for u, but I failed. U dah hilang masa tu.
Sepet: I nak lari dr semua org, Sha. Especially u. My life was a mess...
Aku: U ingat I lembik sangat, tak boleh handle?
Sepet: I thought u didn't love me enough to stand by me...
Aku: I kena cakap ke I sayang u?
Sepet: U jarang cakap...I je yang cakap, Sha...
Aku: Ooooo...(and dat was when I started crying)

Sepet: U cakap, u taknak nangis kan...
Aku: U jahat! (and I continued sobbing)
Sepet: It was hard, u tau tak? U were not easy. I boleh rasa, tp tak pernah dgr, Sha. Masa my mum meninggal, I ingat lagi elok I sorang2 cuz your feelings to me are not as deep as mine to u.
Aku: I thought u just wanted to play.
Sepet: And dats what I get for having such reputation.


Sepet: I tak suka u nangis. (laaa...tp yang dia nangis sekali nieh apasal?)
Aku: I take it that today we put everything to end?
Sepet: Tak!
Aku: Habis?
Sepet: I want u. But I don't know how to put that spark again...I don't know how to feel the same...I dun have love anymore.
Aku: I'm not forcing u to love me. Don't say anything u don't feel.
Sepet: But...that's what u want?
Aku: Nope...and don't expect me to be the same.
Sepet: Habis?
Aku: I memangla sayang u. Tp nak sayang u macam 3 years ago tuh taklah. Mase tuh I budak2...it was totally different.
Sepet: Macam mane?
Aku: Dulu...bile I sayang u...it was this hot flash burning love gitu...though I rarely said that out loud, but I talked bout u a lot. To my mum...friends...(my blog, kate aku dlm ati)/ Sekarang nieh...hmmm...relax sket...(though I named my blog Sepet, after u)
Sepet: I tak faham...
Aku: We were friends before we decided to be together as a couple. Let it be that way, okay?
Sepet: Takpe ke?
Aku: Mmg la...kalo boleh I nak kawen dgn u. But I will accept and respect your decision, dear...
Sepet: Sampai bile?
Aku: I don't know. I've informed u about my decision. What I do with my life is different. But I'll wait. And kalo tibe2 u kawen dgn org lain nanti...let me know cuz I banyak cuti!(sengih)
Sepet: Sha!!!
Aku: I love u so much. (looked at him in the eyes...)Ingatkan bila u dah takde, boleh cari lain. Tak jugak. Nampak gayenye u kena kawen la. Nanti...I tak payah tunggu u.
Sepet: U tunggu I?
Aku: Setakat ini, yelah.
Sepet: Kalau dulu I tau, Orkid dah besar...
Aku: Lain pulak cerite kite kalo u tau.
Sepet: I wish I tau.
Aku: Takpelah...cerite kite dah habis.

Aku: I dah pikir pasal benda nie dah lame. These words have been rehersed so many times sampai I dah lupe nak cakap ape.
Sepet: I pun tak tau nak cakap ape.
Aku: Ooooo...by the way...ade satu orang nieh excited sangat I kuar ngan u arinieh.
Sepet: Siapa? Your friends?
Aku: Tak!
Sepet: Siapa?
Aku: U lupe die ye? Never mind...
Sepet: Adik angkat u ke?
Aku: My mum.
Sepet: Okay...(change in facial expression)
Aku: I cakap dengan die I nak kuar pagi tadi.
Sepet: Still mintak izin lagi ke?
Aku: Of course! I kan pompuan?

He reached for his phone...dialled the numbers...

Sepet: Hello? Assalamualaikum...Aunty?

And I feel like crying again...

Wednesday, March 11, 2009

sha: the chrysanthemum story - part 20


big chrysanthemum, originally uploaded by alex.roberts.

Bunga-bunga...


Sepet: I can't tell you how long it will be this time, Sha...
Aku: I ade cakap nak baik balik?
Sepet: U cakap u nak kawen ngan I.
Aku: Dat was what I was thinking for the past 2 years until I learned from someone that you're married.
Sepet: U tau sekarang, I am not married. Full stop.
Aku: If we're together, no playground. I want a ring. But then...u already said no.
Sepet: I just cakap I'm not into relationship. Cuz the consequences...
Aku: I know...I know...dats why I cakap, I already knew your answer!
Sepet: Kenape u tunggu lame sangat nak cakap? U tau tak macam mane I tunggu u dulu?
Aku: Ooo...yeah. I put myself in your shoes, arrange my words for 2 years. U ingat apasal I tak kawen lagi?
Sepet: (kening berkerut)
Aku: I tunggu u. I thought, kalo kite ade jodoh...u akan balik. Tapi lepas tuh, org cakap ngan I u dah kawen...
Sepet: I saje cakap kat org bg u dengar...
Aku: I lost hope for a while...yeah..Tp it doesn't mean I tak boleh ade Orkid...it's just dat I taknak ade Orkid dgn org len..
Sepet: Meaning?
Aku: How do u think I feel...thinking of having a man whose not going to have your place? Dr seksa anak org...baik I sorang.
Sepet: It's not worth it.
Aku: It does. U know me. How many boyfriends I ade? Yeah..fling...suke2...tp REAL relationship? Hanya 2 kali dlm idup!
---> First, my boyfriend kat college. Dah kawen pon. I thought I loved him, but letting him go to another girl was sweeter than I could ever imagined. Lepas tuh, u. Dat was a real relationship.
I fell in love. U nie, tak lah handsome. Education wise...hmmm..I could find better. Duit? Well...boleh la. In my position, u know that I will search for financial security. But I'm choosing u...


Sepet: Kenape I?
Aku: If only I knew the answer. I thought I would forget about u. But my feelings remain unchanged. And it became stronger. 2 tahun tp I tak boleh lupe u lagi.I doa harapkan u balik macam dulu. Makbullah agaknye, sbb u balik. Tp u tak balik sbb I, kan...


I looked at the lake in front. Fuhhhh...tak pernah nye aku lega macam nieh. Yeah...I know the answer was not as everyone expected it to be...tp aku lega.
I looked at him...


Aku: Eh...kenape nie? U okay?


His eyes filled with tears.

Sunday, March 08, 2009

sha: international women's day 2009




Hari nieh adelah International Women's day. Aku wat ape? Takde ape2. Aku wat keje opis sepanjang ari sbb Mr. Ketupat tak tau nak lepak kat mane...and aku pon malas nak kacau2 and jd sumone yg over-excited. Most importantly, aku taknak jd decision maker arinieh. Aku just nak relax jekkk...
So, meh kite tgk2 tema Hari Wanita Sedunia tahun nieh:
- 2009: Women and men united to end violence against women and girls.
Kalau sesape yg tgk tv...mesti dpt tgk nye Ng Yen Yen punya msg tuh. Kalo tgk die punye msg, pade aku...takde rase ape2 la. Tp lepas tgk msg die, then aku bukak plak web pasal International Women's Day nieh. Hmm...berkesan...berkesan...sekarang aku paham byk lagi pasal Hari Wanita nieh.

Serius...aku lupe tul pasal Women's Day nieh. Waahhh...dah boleh jd kategori women aaa...cayak aaa!!! Dulu2 bile cakap sal women je aku akan merasekan diri aku belum leh panggey diri sendiri woman lagik. Pangai pon cam budak2 kan. Tp skang nak panggey diri sendiri woman aaa...heheheh...
So...ape yg aku suke pasal Women's Day? Ini dia:

Commander in Chief (Hallmark Channel - 702)
Ape yg aku buat seharian arinieh ialah dgn melekat dpn tv sambil online, lepas tuh..wat keje2 opis ku yg tak pernah berakhir...
Sambil2 tuh tgk Commander in Chief - series yg aku nak tgk dr dulu tapi takleh sbb adik2 aku taknak tgk. Skang aku dpt tgk sbb adik2 aku takde umah! Yeayyy!!!
So, aku dok layan la cerite nieh dr pagi sampai ke pagi...puas ati siot! Tp aku takleh nak bayangkan diri aku jd PM Malaysia (and btw aku mmg taknak pon...). And tibe2 jek aku jd bersemangat sket lepas tgk cerite nieh. Hmmm....PPSMI is not really a bad thing? Yg bangsa aku pakai kopiah...pakai tudung labuh dok perangai macam pengganas, apasal plak kan? Memalukan yg bertudung sepertiku ini. As it is, bukan senang nak menempatkan diri bile bertudung. And these people are going to make it harder! Bodoh dan stupid mereka itu (eh..bukan same meaning ke?)

MPH Women's Day Special

Nieh part yg takleh nak tahan nieh...

Bile ade sales je kat MPH mula la aku berasa panas nak dok umah. Tp nasib baik la ujan...tak jadilah aku nak kuar kan! Ape pon...I'm looking forward to do so next month....Hmm...tak sabar rasenye nak shopping buku! (tp bilela aku nak bace...asek takde mase je!)

And...last skali...aku suke ngan lagu nieh sepanjang Hari Wanita semalam:
Taking Chances - Celine Dion.

Ape lagik aku wat? Oooo..bile aku dah penat dok tgk borang OT...aku men application Lil Green Patch kat FB...(Q....i luv ur garden!). And meninggalkan notes di dalam FB...(though tak suke sangat ngan FB...dis is the only way nak mengetahui perkembangan sesetengah org...

Saturday, March 07, 2009

sha: the chrysanthemum story - part 19

Eye-to-eye...

Sepet: My answer is not yes.
Aku: Okay...
Sepet: Sha...dengar dulu...I tak habis lagik...
Aku: I'm okay...if it is a no..it's a no...(sakitnye tekak, Ya Allah...rasa nak bertakung dah nieh...)
Sepet: It's not a no either...
Aku: Ape nieh...kenape cakap belit2...?
Sepet: Tak belit. I know in my heart that I want u.
Aku: (senyap...pandang die...he looked into my eyes)
Sepet: U know I had girlfriends...
Aku: True.
Sepet: None of them can compare to u...
Aku: Diorang cantik...!
Sepet: Tapi menyusahkan. Takde yg lagi sopan and beradab macam u, Sha. U dah tgk.
Aku: Jgn nak sedapkan ati pulak!
Sepet: It's true. I tak ajak dowang kawen. I ajak u kawen.
Aku: And because I said no last time...now you're saying no to me...
Sepet: I langsung tak fikir macam tuh.
Aku: Dear...I faham. U explained.
Sepet: Boleh ke org macam u terima I, Sha? (dis was my question 3 years ago!)
Aku: Apasal pulak...
Sepet: U know me, Sha...
Aku: Okay....I'm going to be honest...


---> We met when I was 23 years old. Baru grad. 1st job. I was young, naive and stupid. U were...what? 30?
U had marriage in mind. I did not. I wanted us to be like others cuz I had so many plans in life. But...at the same time,
I was very much in love with u. U were my idol, my mentor at work. And u were my boyfriend. But...u were serious, and your life was too simple.
U tido...u makan...u tgk tv...We rarely went to cinema. When I was young, it was damn boring. I admit that...


Sepet: (senyap)
Aku: (cont)
---> When u were under dat condition, I panicked. U went missing after your mum passed away, dear. A normal girlfriend will certainly be panicked and will try to find u. That was me.
But u wanted to be alone and I felt rejected. I know...I was supposed to be more understanding. But u were not that approachable either. And finally, I let you go because I managed to convince myself
that i was just your passing interest...


Sepet: Wait...wait...Passing interest?
Aku: Yes!
Sepet: I pergi jumpa parents u, Sha. I really wanted to marry u. U taknak. U bukan passing interest!
Aku: I tipu...I nak.
Sepet: Kenape baru sekarang baru u cakap?
Aku: I was not convinced...and I had plans in life.
Sepet: So it was ME who became the passing interest.
Aku: No~!
Sepet: U loved me.
Aku: Still do.
Sepet: I'm not the same person.
Aku: U were my hero, remember?
Sepet: Yang dah patah kaki nak bergerak, putus semangat nak idup nieh. Boleh ke, Sha?
Aku: I want to finish whatever I rehersed in the mirror for the past 2 years.
Sepet: U are very confident now. Tak macam dulu dah.
Aku: I know what I'm saying...


To be continued...

Monday, March 02, 2009

sha: the chrysanthemum story - part 18

Air tenang...

Aku: I came here today to propose u.
Sepet: (muke terkejut). Sha?
Aku: Apasal?
Sepet: Ade ke pompuan propose laki?
Aku: Ade. I. (said dat confidently)
Sepet: (surprise..surprise...). Apasal u tak cakap tadi?

Aku: I know u came here on purpose. I let you talk 1st so dat I can predict the result.
Sepet: (diam)
Aku: And now I already knew your answer, my dear...I guess we can just drop this matter.
Sepet: U thought that I'm already married.
Aku: I tau u tak kawen lagi...Unless my instinct was wrong and u were lying.
Sepet: U pon tau I takkan dtg kalo I dah kawen...
Aku: Not even to test the market? (teringat ayat Kak Tie...)
Sepet: Tak...I've been single for too long...dah puas dah, Sha...


Aku: And u mmg slalunye tak kisah nak cakap ape pon...even if it hurts me...
Sepet: Am I hurting you now?
Aku: Lebih kurang laaaa...your confession and everything. But dats what I like about u.
Sepet: For being too straightforward?
Aku: Yeah...all the way. Dr kite declare sampai ke break up. Sampai jumpa balik.
Sepet: U je yang tahan pon. Yang lain semua dah lari...
Aku: Hahahahaha...sebab diorg tak tahan u kuat tido kot...
Sepet: Kalau I penat...I tidolaaa..
Aku: U memang suke tido~! U tido...dengkur2...nak kejut pon susah.
Sepet: Then u kejutkan...pastu kite tgk kartun...
Aku: Pastu u tido balik...I keluar....
Sepet: U dtg, kite lunch...
Aku: Pastu u tido balik.
Sepet: (gelak)
Aku: U were not dat cute when u were sleeping...but it was okay...at least u tak kaco I...
Sepet: Ooo...tak cute?
Aku: Air liur basi....hihihi...
Sepet: Ooooo...(blush)

Aku: U ngantuk? Dah nak balik kan?
Sepet: Hold on...I nak cakap dgn u kejap...
Aku: Lagi?
Sepet: Sha...I want to tell you my answer...

To be continued...

Sunday, March 01, 2009

sha: sticking to sambal belacan


Sepedas Pedas Sambal Belacan..., originally uploaded by W M Soo.

Maybe ade yang blur bile aku kate aku telah meninggalkan satu group yang dinamakan I LOVE BUDU kat Facebook semalam. As u know, aku mmg suke jek bace komen manusia pasal makanan...cuz aku suke makan.

Account FB aku agak aktif sejak kebelakangan nieh though tak mempunyai ramai kawan. Maybe cuz ramai ahli keluarga dalam Facebook kot, so...dapatlah kirenye aku and family aku berhubung. Pagi tadi, ketika aku sibuk mengonlinekan diri, tibe2 aku telah dpt melihat satu msg dihantar ke INBOX aku tuh...

Mule2 aku excited gak la sbb aku bajet sepupu aku yg anta msg. Die baru balik dr UK. Mase kat UK die gi Anfield, and the last time die anta msg kat aku, die beli merchandise LiverpoolFC...collectors item lagik!

Lepas tuh, aku nieh menanti khabar anak buah yang baru lahir semalam. Benarnye, aku nak pergi melawat tp ibu kena pergi kursus. Mungkin minggu depan.

Alangkah kecewanya bile aku dpt msg petisyen yg menggunakan budu sebagai langkah utk memansuhkan PPSMI. Why budu? Why...why...why?!!! Takde care len ke? Tak boleh ke amik care len yg lebih kolektif dr mewujudkan cerite PPSMI nieh di kalangan org yg memakan budu?

Aku adelah penyokong PPSMI. Mengape? Utk satu2nya anak Melayu yg duduk menonggok bekerja di syarikat multinasional tanpa sebarang pengalaman (fresh grad), bekal aku hanya komunikasi dalam Bahasa Inggeris.

Terlalu banyak sebab aku menyokong PPSMI. Ini salah satu kisahnya:

Receptionist: Sha sokong PPSMI?
Aku: Sokong.
Receptionist: Acik pun sokong. (a 54 years old lady who can speak fluently in Malay, English, Mandarin and Cantonese!)
Aku: Kenapa?
Receptionist: Byk sebab. Contohnya tadi.
Aku: Kenapa?
Receptionist: Ada perempuan call tadi. Nak cakap dengan Cik Sha.
Aku: Tak transfer pon? Dia nak apa?

Receptionist: Dengarlah dulu...
Aku: Okay...
Receptionist: Dia tanya acik, "I want no vacancy please!"
Aku: Hah?!
Receptionist: Itulah Sha...bukan seorang dua macam tuh. Macam mana Acik nak jawab kalau dah cakap macam tu?
Aku: Dia nak kerja?
Receptionist: Agaknyalah.
Aku: Takpelah Cik...lain kali transfer aje. Biar saya cakap. Kesian.
Receptionist: Tapi ada ke vacancy Sha?
Aku: Ada.
Receptionist: Boleh ke? Siapa boss?
Aku: Production MBoldanager.
Receptionist: Yang tak cakap Melayu?
Aku: Iye.
Receptionist: Terbalik org Perancis tu nak cakap dgn budak tuh nanti.
Aku: Saya tak kata nak amik lagi, Cik.
Receptionist: Dgn Sha mungkin lepas tak agaknya?
Aku: Tgk keadaan. Tp...cuba Acik baca requirement ni.(tunjuk draft iklan)
Receptionist: Degree?
Aku: Ye.
Receptionist: Budak tu ada degree.
Aku: Lagi?
Receptionist: Excellent communication skill: English and Malay.
Aku: Hmm....rasanya boleh kan?
Receptionist: Tak kot Sha...sebab...last sekali dia marah Acik tadi.
Aku: Laaa...kenapa?
Receptionist: Sebab Acik tak faham dia cakap...
Aku: Hehehe...takpelah. Kesian Acik.
Receptionist: Acik tanya Sha, boleh?
Aku: Ye?
Receptionist: Ayah dengan Mak mengajar apa?
Aku: Ayah - Sejarah, Geografi dan Bahasa Melayu.
Receptionist: Emak?
Aku: Sains dan Matematik.
Receptionist: Tak ada yang mengajar English?
Aku: Tak. Saya belajar di sekolah. Dan mungkin nasib baik...ibu saya mulut ringan.
Receptionist: Acik dulu sekolah Inggeris.
Aku: Samalah dengan parents saya. Tp tetap Melayu kan?
Receptionist: Betul tu...

Banyak lagi kisah. Tapi...ever wonder kenapa aku tak suka sangat2 org bangkang PPSMI tak tentu hala? Aku bukan marah bangkang...tp bangkang guna makanan? Adoiiiiyaiiiii...