Sunday, April 26, 2009

tags & awards: pink gifts from kak suzi



Tak banyak nak cerite dlm posting kali nieh cuz I'm still in grieving mood. Datuk ku baru saja meninggal dunia 3 hari yang lalu.

So, ini gift from Kak Suzi...pink kalernye. Nak share nieh ngan kengkawan sekalian

Monday, April 20, 2009

sha: makan biar habis...




* clip from YouTube

Lame tak makan ramen. Sampai termimpi2 malam td nak makan ramen, tp tak makan2 ramen sampai ke hari ini.Hmmm...sbb aku dah lame tak berjalan kemane2 yg berdekatan dgn tpt yg ade ramen. Ade satu kat Seremban nieh, kalo aku nak sangat pergi la. Tp tak pergi2 jugak...sbb takde mase. Kalo kat KL, tak payahlah. Sedangkan di Seremban tak pergi...inikan plak nak ke KL...

Talk about ramen...aku bace wikipedia lagi...rase sangat terliur:
"Popular Japanese ramen chains serve ramen alongside distinctly Japanese dishes such as tempura and yakitori, something which would be seen as odd in Japan."

Yakitori...nyummyyy..(Pocket, jgn gelak!). Tempura...nyummmyyy....!!!!

Bile nak makan nieh? Ntahlah. Tp ape yg aku nak cerite arinieh bukan Japanese food kegemaran aku. Aku arinieh nak cakap pasal video di atas. Tgk nieh...licin tak org nieh makan ramen? Bagus kan? Takde tinggal satu ape pon...!

Ingat mase kite kecik, mak2 kite mesti suruh makan sampai habis. Slalu nenek aku cakap,

"Makan biar habis, nanti nasi nangis...kesian dia!" Pastu aku pon kesian kat nasik tuh...aku makan sampai habis...

Ramai org makan tak habis sekarang. Aku pon pernah, baru nieh mase aku makan kat Rawang, sbb rojak ayam die byk sangat. Kesian rojak ayam tuh nangis...

Kan?!!!!

Sunday, April 19, 2009

sha: chicken rice belongs to singapore?









Aku pernah bace wikipedia yang mengatakan nasi ayam nieh national dish kat Singapore. Macam org Malaysia yang pemes dek Nasik Lemak nye...

" Hainanese chicken rice is often considered as the "national dish" of Singapore, and is often served at international expositions and global events abroad, and in Singaporean-run restaurants overseas."

Aku tgk kat dalam tv - channel 703, pon kate nasi ayam nieh makanan org Singapore. Pastu, kat channel 707...mase Anthony Bourdain dtg Singapore, pon dowang mengaku yg nasi ayam nieh makanan org Singapore.

Basically, aku tak taulah betul ke tidak. Sbb jenis2 bangsa kat Singapore ngan kat Mesia lebih kurang. Food yg org Mesia kate die punya pon banyaknye ade kat Singapore..begitu gak sebaliknya (Singapore was part of Malaysia pon kan...what do you expect?)

Tp since aku nieh adelah someone yang value Pulau Batu Putih tuh so...I'm kinda tak brape minat nak share ape2 yg best kat Mesia nieh ngan org Singapore la...ehehhee...(because aku still kate tgk F1 waktu siang lagi best!)

Aku tak minat nasi ayam style Melayu, yang kuahnya dimasak atau diperbuat dr cili kering tuh. Honest. Kalau aku ade pilihan, aku lebih suka nasi ayam macam dlm gambar nieh - Hainan style.

Nasi ayam nieh aku makan kat restoran fav aku kat Seremban - Victory Restaurant. Pekena ngan chinese tea. Aku tak ingat dah brape lame aku makan nasi ayam kat kedai nieh. Dari tapak restoran lama sehingga dah berpindah, aku still suka makan kat restoran nieh:)

Resepi nasi ayam aku pon tak sama macam kedai nieh...so, kalau aku nak sangat makan nasik ayam sedap, aku gi lah kat kedai nieh. Sekarang dah ada Chicken Rice Shop...tp aku still akan ke kedai nieh.

Cakap pasal nasik ayam, aku teringat pasal cerite adik aku mase keje ngan The Chicken Rice Shop (TCRS). Betapa penatnye die mase tuh...betape gigihnye die nak cari duit blaja. Now dat die dah nak grad...aku rase sangat2 lah berbangga mengingatkan perit jerih die jd kitchen helper kat TCRS...potong ayam beratus ekor, basuh pinggan...mop lantai.

Dgn duit tuh jugaklah adik aku bayar graduation aku dulu. Sekarang...it's going to be my turn:)

Saturday, April 18, 2009

serabai story: part 3


Update on lavender pots, originally uploaded by Green Wellies.

Lepas digoda, dia kena petir...

Aku nak pergi ke training. Yeeaayyyy!!! 1st time aku training kat tpt keje aku nieh. Yg menjadikan aku excited ialah training nieh macam team building. So, it will be games...games...games...yeayyy!!!

Aku dah siap ngan blue jeans, t-shirt training berwarna putih biru dan tudung biru. Tak lupa...safety shoes. Aku dah mula excited sbb masa tuh aku tau aku dpt relaxkan pale jap:)

So...aku pon start berjalan ke training room. Aku sampai2 jek...aku nampak muka2 yg agak familiar. Hmmm..bagus. Taklah aku boring mase training. Sbb sebelum tuh, aku pernah masuk team building group sebenar aku. Group tuh for managers and directors...punyelah boring! Kalau main game pon macam skema jek...adoiii...

Start2 je training, kitowang diberi gula2 dlm satu pocket (eh, apasal aku macam biase je spell pocket camnieh?hhehehe...). Pastu bile dah dpt gula2...kitowang kena tgk jenis gula2 tuh. Aku dpt CHOCLAIRS:D

Pastu trainer kitowang cakap...jenis gula2 melambangkan kumpulan. So, bermula la episod mencari kumpulan Choclairs...yeahhhh..

Aku dpt tgk 2-3 familiar faces berada di dalam kumpulan aku. Yes la! Senang. And tibe2...gulp!

Lepas digoda, misai dah pendek!!!

"Choclairs?" tanya die yg bergigi putih sambil menunjukkan gula2nya.
"Ye!" jawab aku sambil tersengih (rase nak tampar diri sendiri kerana rasa sangat mengada2...)

Lepas tu kitowang pon berkumpul dan mula duduk secara berkumpulan...

"Ecewaaahhh...dpt satu group ngan boyfriend ke, Sha?!" kate rakan sejawatku yg bersuara kuat. Semua org dgr. Adoi.

Aku pandang die yg bermuka selamba dan telah mensparekan tpt duduk disebelahnye. Adoi lagi.

Aku pon duduk di sebelah dia. Pastu kitowang disuruh memilih nama kumpulan.Akhirnya mereka memilih nama Ong Bak....dan kitowang akan memperkenalkan kumpulan dgn aksi...iaitu Ong Bak! (cite tomoi tuh la!)

Utk memperkenalkan kumpulan...aku akan berdiri di depan (mentang2 aku sorang je pompuan, cet..). Aku akan buat aksi ong Bak...pastu yg lain ikut. So...sum org mengOngBakan diri...

Then mula laa...dr satu ke satu game...and aku hanye fokus pade org lain. Ngan die tuh ade, tp ntah apasal aku tgk die nieh macam pendiam dan byk memerhati. Bile aku cakap apa je...die akan pandang...dan sengih2 (pandang mata ye kawan2...) sehinggakan aku punyelah tak comfortable! Dlm tuh sume laki org nieh...aku sowang anak dara, tp ngan yg len2 aku leh cool...cuma ngan die aku takleh cool! Adoi...adoiii...adoiii...

Sampai satu part tuh, aku tak tau nak wat ape lagi, aku just mendiamkan diri je. Die tibe2 mengambil kesempatan itu bertanya macam2 kepade ku kerana semua org sibuk buat Eureka...

Ini kerana aku mempunyai satu masalah:
1. Dia nampak sangat handsome bila pakai casual.
2. Dia asek tgk mata aku.
3. Dia tak beralih dr sebelah aku.

Call me perasan...call me anything. Masalahnye ade orang yg perasan die macam tuh.

Akhirnye...kumpulan kitowang menang. Sebelum abeh training tuh...aku sempat bagi Appreciation Card kat dak2 sekumpulan ngan aku. Beberapa minggu selepas habis training, gambo training disiarkan. Ha ah….satu gambar, sebelah aku. Dua gambar – tgh tgk aku. Gambar ke-3, tgh sengih kat aku. Hampeh tul! Dan semua orang perasan. Adoi...doi..doi..doi...doiiiiii!!!!!!

Now I wonder, with the current situation...what has happened to the card I gave him?

Any idea, kawan2?

Friday, April 17, 2009

sha: my doa


Dua, originally uploaded by سامراء.

Ya Allah...

Hari ini antara hari yang paling kuat dugaannya. Aku tak tahu kenapa kau wujudkan hari ini dalam hidupku, sesungguhnya Kau Maha Mengetahui.

Bila aku diherdik dan dihina, aku akan bersabar. Aku minta padamu Ya Allah, kau kurniakan kesabaran dan keimanan yang tinggi. Bila aku dipanggil dengan pelbagai nama, biarlah hati ini sentiasa sejuk. Kerana aku tak mahu menjadi lebih hina dengan kemarahan, dan aku tak mahu bersekongkol dengan syaitan.

Hari ini...aku diuji. Kerana sifat tamak. Kerana dengki. Aku sentiasa bersabar, syukur padamu suaraku tak tinggi. Tp aku pohon padamu pada hari ini, jika aku teraniaya...berilah balasan yang setimpal kepada yang menganiaya. Jika sakit telingaku tadi kerana herdikan itu, aku serahkan pada kuasamu untuk membantuku.

Aku dianiaya hari ini, dan aku serahkan padamu utk pembalasannya.

Cukup sampai hari ini.

Ya Allah,

Buangkanlah perasaan benci. Aku tak mahu minta yang bukan-bukan dariMu.

Wednesday, April 15, 2009

serabai story: part 2


ocean of lavender, originally uploaded by xuxxy.

Itulah pertama kali kitowang bertegur sapa depan2. Kerana kunci notice board yg stucked. Hampeh tul notice board tuh...buat malu aku je!

Selepas itu...aku tak ingat die lagi. Well, buat apa nak ingat pon? Kat sini ramai yg menegur...in fact, aku kena ingat pasal semua org! I have to learn other people's name fast because of my work. Nature of work macam nieh...tak kenal org, tak bolehlah...

Aku jd MC retirement staff, aku langsung tak notice die ade situ ke tak. Aku makan kat kantin...langsung aku tak tgk die kat mana. Yg aku dgr soksek2 pasal die yg berbini dua. Kononnya, dia clash ngan awek die...lepas tuh kawen ngan org len. Pilihan keluarga, tak silap aku. Tp lepas tuh, die balik ngan awek die...then die kawen ngan awek die. Ade yg kate, die menceraikan wife utk kawen ngan awek. Ade kate die simpan kedua2nye. Ntahlah...mane satu pon aku tak tau...Tp memandangkan die belum pon 30, aku impress la ngan cerita tuh.

Other than that, aku tak pernah ade problem keje ngan die. In fact, die sangat bagus benarnye. Kerja kemas dan sistematik compare ngan yg lain...so, aku takde sbb nak contact die...

Satu hari, aku dtg keje awal. 6am. Die masuk kul 7, aku masuk kul 8. Kitowang bertembung di depan opis.
"Awalnya Sha?"

Aku nampak die dlm gelap.
"Haah...byk keje," jawab aku.
And die senyum lagi...hmmm...senyuman pemurah die tuh...

Sejak tu, macam ritual. Pg2 aku akan bertembung ngan die. Being the friendly me, kalau die tak tegur...aku tegur. Tp slalunye die la yg tegur kan...(mentang2 aku yg boss kan...ehehhe)

Satu hari mase keta lalu kat parking lot..die jalan. Die lambai2 kat aku. Aku cam natural jek...lambai2 die balik. Member aku tegur, "Amboiiii...ngade tul nak lambai ko?"

Aku just diam je sbb benarnye bukan die je yg lambai2...org len pon lambai pe. Maybe sbb aku yg buat cuti...aku yg buat gaji...org tegur la kan...kalau tidak org sure tak tegur...

Keadaan berlarutan beberapa kali...sehinggalah satu hari tuh aku dtg office pada hari Ahad...berpakaian casual...

Lepas kunci ofis...aku lalu smoking area nak gi kat keta.

"Sha..."
Aku nampak die.
" Hai! Watpe kat sini? Keje?" tanye aku.
Dia angguk boring.
"Tak sihat ke?" tgk muka die cam bosan.
" Ok.." die jawab slow. "Sha watpe kat sini? Kan Sha patut tak keje?" tanye die...
" Amik file...buat keje kat umah." And die angguk...
" Cantik..."
" Aaaaa???"
tanye aku blur.
" Sha macam ni...cantik." kate dia tanpa segan silu.

Otakku cuba mendigest kata2 si dia yg bercawangan dua kat depan nieh...

" Oooo...gemuk macam ni mana cantik! Jgn merepeklah...!"

Die senyum je...menunjukkan giginya yg perfect dan senyuman yg sangat cheeky. (shall I say, gatal?)

" Sha gi dulu ye! Ada org tunggu..."

Cepat jalan...huuuhhhh...goyang jantung aku!

Tuesday, April 14, 2009

music: kate winslet can sing....definitely




What If- Kate Winslet

Here I stand aloneWith this weight upon my heart
And it will not go away
In my head I keep on looking back
Right back to the start
Wondering what it was that made you change
Well I tried
But I had to draw the line
And still this question keeps on spinning in my mind
What if I had never let you go
Would you be the man I used to knowIf I'd stayed
If you'd tried
If we could only turn back time
But I guess we'll never know
Many roads to takeSome to joy
Some to heart-ache
Anyone can lose their way
And if I said that we could turn it back
Right back to the start
Would you take the chance and make the change
Do you think how it would have been sometimes
Do you pray that I'd never left your side
What if I had never let you go
Would you be the man I used to know
If I'd stayedIf you'd tried
If we could only turn back time
But I guess we'll never know
If only we could turn the hands of time
If I could take you back would you still be mine
'Cos I tried
But I had to draw the line
And still this question keep on spinning in my mind
What if I had never let you go
Would you be the man I used to know
What if I had never walked away
'Cos I still love you more than I can say
If I'd stayedIf you'd tried
If we could only turn back time
But I guess we'll never know
We'll never know

* clip from YouTube

Aku sangat minat Kate Winslet. Mmg lah...kalau tak kerana Titanic sure aku tak kenal die punye kan...Tp kalau nak cakap pasal lakonan die...aku paling suke mase die berlakon Sense and Sensibility...very...very...nice!

Aku bukan fan Kate Winslet, but aku suke tgk die. Aku suke bile die berlakon. And aku sangat suka lagu ini. Dah lame dah aku suke lagu nieh...just dat tak pernah berkesempatan nak bercerita pasal lagu nieh.

Lagu nieh takde high pitch, takde juga sore2 unik macam Celine or Mariah, tp lagu nieh cam sayu giler la kalo aku dgr. Ntah apasal tah. Tak tau la kan. Maybe lirik die sedih kot...maybelah. Aku suke sangat lagu yg meaningful nieh...maklumlah aku kan jiwang orgnye...hehe...

Rasa tak menyempat nak bercerita Serabai ngan kowang...it will be a diary soon, I guess. Aku tak tau la sama ada aku akan sempat taip pasal cerite tuh besok, hopefully sempat. Kehidupan semakin bz...dan aku sudah digelar workaholic oleh ramai org!

Guess what...bercerita pasal lagu nieh utk sesape yg dah biase bace blog, sure akan tau yg aku sedih sebab ape kan. Pasal Sepet la...ape lagi. Of course la kecewa kan, cuz Sepet tidak lagi seperti dulu. And as u can see...sekarang aku bercerita Serabai pulak...hehehe...gatal betul Sha nieh. Coincidentally bile berlaku kisah Serabai nieh Sepet macam tau2 cuz tibe2 je contact aku macam urgent kan!

Ape2 pon aku harap perception tidak akan berubah bile aku mengarang cerite Serabai nanti...aku tetap manusia biasa:D

Enjoy dulu lagu Kate Winslet nieh ek!

Monday, April 13, 2009

the ending of chrysanthemum story


Jalan2 bergandingan. The only thing missing was tak pegang tangan. Tp...tak payah pon takpe kot? Buat tambah dosa je...hahaha...

Sepet: Kenapa tak kuruskan badan tuh...?
Aku: Takde sebab nak menjadi cantik.
Sepet: I tak kisah, u tau kan. Kalau u kurus lagilah I tak suka. Tp...kalau u sakit, pun I tak suke.
Aku: Mula membebel dah? (aku menjeling)
Sepet: Tak...ibu bebel kat I tadi. U jumpa gynae baru nieh kan?
Aku: Yup...
Sepet: So?
Aku: Taulaaaaa...
Sepet: Macam mana nak buat Orkid nanti?
Aku: Hmmmmm...(aku dah mengalah nieh benarnye)
Sepet: Orkid's mummy must be healthy!
Aku: Okay...

Sambil die drive anta aku balik...aku pandang die...

Sepet: Apasal u pandang macam tuh...?
Aku: Buruknyeee...
Sepet: Ape?
Aku: Jambang nieh...(perlahan2 aku tarik rambut kat muke die tuh!)
Sepet: Sakitlah!
Aku: Sejak bile nieh?
Sepet: Ntah...I dah malas nak jaga.
Aku: Dulu asal kesat je muka tuh terus shave. Bersih aje...
Sepet: Sekarang I anta kedai je muka nieh...hehehe...
Aku: Jagalah sikit. Buruk!
Sepet: I ingat I handsome macam nieh!
Aku: Macam org Mongolia!
Sepet: U nieh...(tp die senyum jek sambil menjeling...)

Dulu Sepet sangat particular dgn penampilannye. One of the reasons aku attracted ngan die sbb die sangatlah wangi. Bile ngan die rase nak melekap pulak (tp control lagi la jgn melekap!) Tp arituh aku nampak side Sepet yang tibe2 selekeh. Tuh pasal aku dok membebel...

Sepet: Shaaaa...
Aku: Ye?
Sepet: Nak pujuk hati dulu...bagi I masa ye?
Aku: Tadi I cakap apa?
Sepet: I taknak u fikir I lari dr u...
Aku: Kalau u lari pon I dah biase...hehe....
Sepet: Sha...(suara semacam sikit)
Aku: It's okay...kite kawan?
Sepet: Alright.

Sampai depan rumah. Nasib baik ayahku tiada di rumah.

Sepet: I tak masuk rumah hari ni...
Aku: I pun tak dpt ajak u masuk...takde orang.
Sepet: Yelah...(muka merah. Malu kot)

He still looked at me. Aku pandang dia balik.

Sepet: Bilalah lagi I nak jumpa u...?
Aku: I kan kawan u. U know where to find me, kan?
Sepet: (Angguk. Sekiranya boleh aku tak pandang mata yang sepet itu...)
Aku: Bye?

And aku tak tau kalau aku salah dgr tp aku terdengar ni...
Sepet: Sayang...?

Tapi aku takut betul aku salah dengar. So...

Aku: Bye!!! Baik2 drive, okay?!
Sepet: (senyum pahit)
Aku: (dalam hati - I sayang u lagi!!! Jangan la pergi...huwaaaaaaaaaaaaaaaa!!!)

Kereta hitam itu meninggalkan rumah.

The End.

Sunday, April 12, 2009

serabai story: part 1


Enchanted Garden, originally uploaded by Cupcake Land by ShamsD.

Serabai Story - part 1

Aku dapat inspirasi pasal cerite Serabai nieh berdasarkan clip MBB kat Youtube. Sape tak tgk lagi video Serabai nieh....klik la kat perkataan MBB tuh...sile2kan tgk ye...hehehe...

Aku sangat teruja dgn hasil kerja Team MBB nieh sampaikan aku pon nak namekan cerite aku Serabai.Hehehe...

Sebab? Dalam cerite Serabai itu ada satu part - "Gatai Ya Bang!" Part nieh mmg menarik perhatian aku sampai aku dok tgk nieh berkali2 dan gelak berkali2...


Meh story:

Aku tak kenal dia. Dia kenal aku. Sbb aku baru masuk kat tpt keje aku skang. First time aku dgr nama dia masa aku tgk borang cuti. Pelik nama dia nieh. Aku terus tergelak. Tp aku takdelah nak cari dia siapa. Setiap kali aku nampak nama dia, aku nak gelak tp aku tak gelak depan2. Sebab aku tak tau dia yang mana satu.

Satu hari, aku kena edarkan satu product nieh. Aku pon call nama staff sorang2. Tibe2 sampai kat part dia, aku terus senyap. Malu nak sebut nama dia, takut aku tergelak. Dia terus datang, amik barang dan bla. Aku tak perasan sangat dia, tp aku tau dia seorang yg sangat cerah. Jambu gak dia nieh, dlm ati aku. And aku sangat surprise...orang yg aku ingat dah 40 rupenye baru 29 tahun?

Dia memang bukan agenda aku. Tak ingat langsung dia. Yg aku ingat cuma muka dia sikit2. Dan gossip mengatakan dia kawen dua. Dalam hati mase dgr gossip tuh aku terkejut. Dia muda sangat utk berkahwin sampai 2. Wowwwwww...???

Yang paling best...bila dia e-mail aku bgtau staff dia MC and so on, aku tak pernah amik port. Lantaklah. Just another e-mail sbb aku mmg byk e-mail macam tuh. Aku tak pernah reply sbb aku anggap semua tuh notification. Aku langsung tak ingat pernah ke aku bg instruction kat dia. Ntah...serious aku tak ingat!

Tibe2 satu hari tah camne kitowang engaged in one phone call. Dia call nak tanya pasal OT budak dia. Aku explain, pastu habis. Tp ntah macam mana masa tu aku kena call dia byk kali gak...and aku perasan suara dia macam garang...

Aku nieh natural dan bersikap normal kepada semua org. Tetapi ntah dr mana part phone call tuh tibe2 jadi macam nieh:

"Apasal manja sangat saya rasa suara awak ni?" tanya dia.

Aku: "Eh...apa pulak?"
Dia: "Yeee...Sha ni mmg manja orangnya..."
Aku: "Apa2 jelah...! Okay kita discuss kat mana tadi?"

Lepas tu aku langsung tak contact die dah. Sampai satu hari aku nak tampal memo baru kat notice board. Kunci tersekat. Adeehhhh...

Suara: "Sha...boleh ke tu?"

Pusing dan nampak dia. Hmmm....1st time aku nampak die nieh dekat2. Ooooo...patut la kawen dua. Good looking gak! Just body je yg takde. Tinggi tp kurus sangat. Lelaki, takde lemak...tak best la!

Aku: Boleh! (dan aku senyum kat die)
Dia: Tak boleh saya tolong Sha....
Aku: Errrr...takpe....
Dia: Betul ni?
Aku: Haah...boleh...(dan tiba2 kunci stuck!)
Dia: Boleh ke tu?
Aku: Errrr....tolongg....? (sambil tu try2 lagi...plap! Boleh bukak...yeayyy..)
Dia: Awak ni memang manja kan...?
Aku: Mana ada!
Dia: (he gave me that ghostly smile and left)

Aku diam. Nasib la aku nieh kuat iman lagi!

sha: finding botok-botok ikan recipe!


Aku langsung tidak menceritekan pasal trip aku ke JB hari tuh. Aku ke JB 2 minggu lepas bersama aunty dan ibu ku...melawat mummy an Shasha...spent a night then balik ke rumah balik.

Ape yg interesting? So many things! Contohnye botok-botok ikan. Apekah botok2 ikan?


Botok2 ikan ialah sejenis makanan yg berasaskan ulam dan ikan dan dibungkus dalam daun pisang. Macam dalam gambar....kat hujung sekali tuh.


Macam mana aku nak describe botok2 ikan nieh?
Botok2 nieh adelah combinanation ulam, ikan dan rempah di dalam bungkusan daun pisang. Semua bahan2 nieh kemudiannya dikukus.




Tapi gambar nieh tak same ngan botok2 yang aku makan. Botok2 yang aku makan kaler macam merah2 sikit...style macam rendang. So, I keep on searching for the recipe. Rupenye lain style botok2 ikan dari Indon ngan botok2 ikan kat Johor. Ade gak botok ikan Thailand!

Macam-macam rupa dan resepi. Aku rasa nak makan sangat botok2 sejak lawatan ke Johor pade hari itu. That was the best breakfast ever this year! Aku sangat hepi sebab mase tuh la aku dapat nak breakfast with my aunties after several long years (semenjak grad and kerja). I will never forget that day regardless of how simple it was.

Aku jumpa gak gambo nieh:
Tapi description nie die pakai ikan masin and kelapa parut. Tapi yang ini pon resepi Indon. And die punya tuh tak menarik sangat la...so, walaupon gambar lawa....tapi tak menarik perhatian ku sangat...

And...finally I've stumbled into this link:

Hmmmm...tak sabarnye nak buat Botok2!!! Okay...nak gi kedai nieh...nak beli ikan...nanti aku akan update resepi kat sini, k!!!:D

Mintak2 la percubaan aku menjadi yeeeee!!!

Tuesday, April 07, 2009

sha: soothing quizzes?


purple, originally uploaded by luckyfish.

Lately byk sangat application for quizzes. For those who use FB like I do. (kerana mau mengacau org), quizzes nieh macam something yg sangat best utk dishare dgn kawan2.

Ape yg best pasal kuiz?
Boleh berangan. Bile buat quiz, kite mesti nak jawapan yg terbaik,betul tak? Kalau buat kuiz kat FB or kat blog...mesti nak tayang result yg best2 dan mengancam je. Kalau result tak best, macam segan nak tunjuk ngan org kan?

Ape yg tak best pasal kuiz?
Bile dapat result yg memalukan. Macam aku pernah buat satu kuiz kat FB: What type of cake are you?Jawapan yg aku dpt:rotten cake! Sangat memalukan utk dipaste ke profile utk tayangan umum.

Ape kuiz yg aku buat lately?
Last aku buat kuiz - Apakah Jumlah Hantaran Anda?
Jawapan die bagi: RM11,1111.
Mmg tah hape2.
Aku dan serpihan budak2 single UNITEN telah menjawab kuiz When are you going to get married?
Jawapannye: 32.
And...ade gak kuiz How Many Children Will You Have?
Jawapan yg aku dpt: 5!
(bestnye kalau betul2...kalau betul aku ade anak 5 akan kunamakan anak2ku Orkid, Ixora, Jebat, Adam dan Hawa...hehehehe...)

So, I found another kuiz di blog CintaMiloAis arinieh:

Get to know yourself better:

Your view on yourself:
You are down-to-earth and people like you because you are so straightforward. You are an efficient problem solver because you will listen to both sides of an argument before making a decision that usually appeals to both parties.

The type of girlfriend/boyfriend you are looking for:
You are a true romantic. When you are in love, you will do anything and everything to keep your love true.

Your readiness to commit to a relationship:
You prefer to get to know a person very well before deciding whether you will commit to the relationship.

The seriousness of your love:
You are very serious about relationships and aren't interested in wasting time with people you don't really like. If you meet the right person, you will fall deeply and beautifully in love.

Your views on education
Education is very important in life. You want to study hard and learn as much as you can.

The right job for you:
You're a practical person and will choose a secure job with a steady income. Knowing what you like to do is important. Find a regular job doing just that and you'll be set for life.

How do you view success:
You are afraid of failure and scared to have a go at the career you would like to have in case you don't succeed. Don't give up when you haven't yet even started! Be courageous.

What are you most afraid of:
You are concerned about your image and the way others see you. This means that you try very hard to be accepted by other people. It's time for you to believe in who you are, not what you wear.

Who is your true self:
You are mature, reasonable, honest and give good advice. People ask for your comments on all sorts of different issues. Sometimes you might find yourself in a dilemma when trapped with a problem, which your heart rather than your head needs to solve.

Soalan: Anda suka quizzes? Boleh caya ka?

Monday, April 06, 2009

sha: my wish list

Shelfari: Book reviews on your book blog

Semalam aku gi kedai buku. As usual...aku takleh masuk kedai buku. Mesti rase taknak tinggalkan kedai buku nieh. Rase macam masuk kat kedai gula2...sangat enjoy:D

Kat atas nieh list buku2 yg aku nak beli and plan nak bace. Macam best je kan...buku2 die. I'm in a lovey-dovey mood though I don't have a lovey-dovey partner right now. Tak tahu lah mengapa hatiku rase begitu.

I bought a classic and typical romance book yesterday - setelah sekian lamenye tak bace buku macam nieh. Konon lately macam org study, sikit2 bace buku HRM. Sampai sakit2 otakku ini...huhu....

Arinieh aku sangat penat. Posting ku telah dicut and paste kepade abg cyber ku - Pocket (thanks for your advice, bro!). Hati merasa sangat sedih dalam masa yg sama gumbira. Terasa macam ingin menyanyikan lagu Don't Speak byk2 kali:D

I really feel...like I'm losing my best friend..

Argghh...mesti melupekan hal best friend ku ini. Besok die kawen pon aku tak boleh berkepit dgn dia jugak. Walaupun sudah biasa setiap saat hidup bertemankan sms dari dia. Mesti terima...mesti terima...Oleh itu sile bace buku2 cerite sebagai terapi.

Telah mendownload lagu Sepi - Yuni Sahara. Telah menengok Pride and Prejudice. Tgh bace buku cerita cinta. Waahhh..sangat lengkap! Tp hati tidak merasa puas...mesti bace buku lagi...mesti terapi lagi!!!

Soalan: Suka baca buku? Suka buku apa?

Sunday, April 05, 2009

the ketupat story: i'm fast and i'm furious









The Fast and Furious: Tokyo Drift -
The Curve, 3 years ago

Tittt...tittt...

My Boyfriend: Sms lagi? (aku angguk sambil leka menekan keypad)
My Boyfriend: Sayang...
Aku: Yup! (menoleh)
My Boyfriend: Can we talk?
Aku: Yesss...
My Boyfriend: Mase kita tukar phone haritu, I baca msg2 u...
Aku: Mmmhhhmmmm....
My Boyfriend: I know he is your friend...
Aku: (pandang muka)
My Boyfriend: But I tak suka...
Aku: Kenapa?
My Boyfriend: Huuuuuuuuuuuhhhhh...(mengeluh). I'm jealous.
Aku: B.....!!!
My Boyfriend: Betul ke tak ada apa2?
Aku: Betul!
My Boyfriend: Sorry...tapi I tak rasa macam tuh pon!
Aku: B...I kenal dia dulu. Besides, he is my best friend! Macam u dgn Winnie!
My Boyfriend: Alright...
Aku: I pun jealous pe u ngan Winnie. Dahla dia ex-gf u...
My Boyfriend: Hehehe...pandai u ye!
Aku: Kite tolerate sikit boleh, B?
My Boyfriend: Susah!
Aku: Boleh punya...kalau I boleh tolerate ex-gf u yg mengada2 tuh...u sure boleh, kan?!
My Boyfriend: Yelah...yelah...
Aku: Thanks B! You're my Han!!! (watak dlm Tokyo Drift)

He smiled and we walked towards IKEA.

Fast & Furious 4 - Seremban, 3 years later

Tekan2 keypad:
Aku: Jom kite tgk wayang?:)
My best friend: Ada masalah sikit. Aku tak boleh kuar berdua ngan ko. Nanti ada yang merajuk. Susah aku nak pujuk.
Aku: Dah agak dah..xpela:)
My best friend: Konflik gak hal ni. Hrp ko faham. Jgn kecik hati ye sha. aku x dpt nak puaskan hati semua org.
Aku: Xpe..aku tau satu hari nanti masa akan tiba gak. aku dah bersedia.
My best friend: InsyaALLAH nti aku jumpe ko. Nak sgt jumpe ko tp xtau cmne.
Aku: Xpela...no rush..aku nak siap ni. adik ajak aku g tgk wyg:)
My best friend: Pandai ko pujuk dia ye. Jgn lmbt plak.
Aku: X..dah siap dah benarnye td. tp tgh dok pk2. die tgk aku dah siap, xsmpai ati plak agaknye.

Aku terus masuk bilik. Capai Vera Wang - nasib baik aunty aku bagi perfume baru. Mewangikan diri. Aromatheraphy. Aku pandang cermin. Hmmm...takdelah lawa sangat. Tp aku bersyukur la ape yg Tuhan bg. Pastu aku gelak sorang2. Hek eleh...ngan aku pon nak jeles ke?

Macam tuh la. Kadang2 aku rase tak fair kan. Aku leh defend best friend aku kat boy friend aku. Boyfriend aku boleh faham walaupun jealous. Tp boleh ke girlfriend die paham plak yg aku nieh hanya seorang kawan baik yang mengenali boyfriend die waaaayyyy longgg before die kenal boyfriend die? Pernah cuba nak kenal aku siape ke?

Nasty thoughts reached my mind: Argggghh...ko amik boyfriend org, tuh pasal ko risau aku amik boyfriend ko. Ko ingat aku macam ko?

Tp...aku mesti understanding. Kitowang bukan kat u lagi. Bukan student lagi. Dua2 dah nak masuk 27 tahun nieh. Dah boleh kawen!

Biarlah...friendship is not about meeting each other everyday and hang out like we used to be kan?

Takpelah Sha. From now on...cerita bola saje la!

Soalan: Lelaki and perempuan - boleh jd best friend ke?

Saturday, April 04, 2009

sha: love comes softly



Pg td aku bangun...huhhh...tido sedap tul malam td. Ari Rabu arituh aku MC...stiff neck. Tengkuk aku sakit giler...benarnye dah lame dah nieh. Tp aku wat bodoh jek. Aku gi check mane tau high blood pressure plak. Tgk2 takde. Tanye doctor ade hypertension ke...die cakap takde. Last2 doctor bg aku ubat tido, so...aku disuruh tido:D

So, bile sampai Jumaat malam Sabtu, aku tido macam org tak ingat dunia. Ikutkan arinieh aku nak gi keje, tp aku tido. Doctor pesan jgn stress...sbb aku nye migrain dah sampai ke tengkuk pulak. Suruh aku rest...rest...dan rest. Soalnye...keje aku nieh leh rest ke? Huhuhu...ancor!

Bgn tido pagi td...aku tgk cerite nieh: Love Comes Softly. Aku tgk kat channel Hallmark. Selepas mengamuk ngan minachi Astro yg dok membebel dan tak reti cakap straight to the point tuh, aku akhirnye dpt connection Astro aku. Aku dah bayar Astro, tp payment sampai lambat so Astro aku kena potong. Aku bayar kat mesin kat BSN tuh. Maybe payment tuh sampai dlm 3 hari. Aku paham situation tuh, tp kalau dah cakap belit2 sampai lame sangat aku bergayut pakai phone rumah...mmg la aku ngamuk kan. Pastu die dok cakap sal bill yg tak sampai lagi. Padahal aku baru bayar nieh. Doctor baru je cakap jgn stress...minachi Astro menstresskan aku dgn bahagia sekali!!!


So, takmo cerite sal minachi Astro. Nak cerite pasal cerite nieh. Aku sangat suka cerite ini. Sbb best. Sbb tak payah fikir banyak2. Sbb ade pelakon kanak2 yg sangat berbakat. Sbb ade Katherine Heigl (Grey's Anatomy).


Cerite nieh pasal sepasang kapel yg mengembara dr timur ke barat. Satu hari mase hubby die gi kejar kuda yang terlepas, hubby die jatuh kuda dan terhantuk kat batu. Lepas tuh, hubby die mati. Die baru kawen, die takde duit...yang ada cuma buku2 die jek. Mase hubby die punye funeral, ade seorang lelaki dtg kat die...ajak die kawen. Lelaki nieh ade anak perempuan kecik yg tomboyish sbb mak budak nieh dah mati sejak kecik. So, lelaki nieh mintak perempuan nieh jd emak anak die dan die janji lepas musim sejuk, die akan hantar perempuan nieh balik ke timur.


So, masa die tinggal ngan lelaki nieh...die terpaksa mengharungi banyak dugaan especially dr anak lelaki nieh. Die mengandung anak hubby die...tp lelaki nieh okay je...sangat sabar. Macam2 la dlm cerite nieh...sampai last2 anak lelaki nieh sayang ngan die. And die secara tak langsung...die pon suke kat laki nieh gak...


Cerite ini...pade aku sangat bestla. Nieh aku tgh tgk Grey's Anatomy plak...Katherine Heigl lagi!!!


Soalan: Believe in love which comes softly/ cinta yg dtg tanpa sedar?

* clip from YouTube

Friday, April 03, 2009

sha: facebook





Aku benarnye tak suke facebook. Lembab. Pastu dah la lembab...asek tukar layout je.Mule2 aku tgk facebook nieh tak user friendly, susah nak guna. Pastu byk sangat application yg aku tak paham. Then bile byk sgt application, susah nak guna...susah nak layan...


Now macam mane? Pendapat aku sal facebook same jek benarnye. Except that disebabkan facebook senang utk aku contact ahli keluarga ku...makcik2 ku...sepupu2 ku....senang! Sampai ibu dan bapaku pon ade friendster...

Yg paling best bile budak2 sekolah, budak2 uniten pon ade dlm facebook. Ade group...ade comment on status...so boleh kacau kawan2....sekarang org tgh gile ngan kuiz...so, leh start ngusik dah:D

Aku paling suka application menyimpan pokok bunga kat Lil Green Patch tuh...sangat2lah addictednye ngan mende tuh. Aku suke men Pet Society ngan Word Challenge lepas balik keje. Dok join org kutuk team bola....dan sebagainye. Aku suke hantar makanan - Makan-Makan ngan Baskin Robins...hehehe...

Aku baru buat kuiz nieh dan resultnye:
Siti telah menggunakan Berapa Jumlah Hantaran Kahwin Anda?
Hai,
siti nurshahida binti zamrinor, hantaran yang sepatutnya anda terima daripada mr x ialah RM11111.00

Meh gelak ramai2...ehehehehe...lawa akk nombor nieh?

Soalan: Ape yang anda suka dan tak suka pasal Facebook?

Thursday, April 02, 2009

finding orkid: learning from my memory

Duuuuuuuuuuppppp...terantuk!!!! Nieh sume sbb aku bukak mulut dulu pasal Guns and Roses. Aku mmg la suke lagu nieh, but aku tak pernah2 amik tau pasal lyrics cuz lagu nieh bukan top list aku. Kdg2 bile kite nyanyi lagu tuh kite bukan prasan lyrics kan...pakai nyanyi jek. Skali tibe2...dis song wuz dedicated to me. Bukak lyrics...rase terantuk la plak...Ampeh tullll!!!Semlm we had our 1st misunderstanding...hehe. Lawak aaa. Aku tak tau aaa plak yg lyrics nieh pasal time..Kesimpulannye..lenkali kalo nyanyi...tgk lyrics dulu...hehehe...

It's about time. Aku tak kate lagu nieh tak relevant. In fact, sangat relevant. Mase aku cakap,"I just need sum time", die diam jek. Aku paham bukan senang nak trime decision yg aku dh wat. Kdg pangai aku yg "so near yet so far" nieh buat die pening ngan aku. Aku pon tak tau sampai bile die nak tahan. Die diam...then die ckp, "Give dis relationship a chance, Sha". Aku jawab balik, "Am i giving u chance now?" Die terus pandang aku n jawab yes. Tp tgk muke die mmg tak puas ati kan...so aku diam...n aku cume ckp, "I don't want us moving too fast.." N last2 die senyap...drove until we reached my parents'. Itupon...gua tak bagi masuk rumah...sum other time!!! Mmg masak kalo die jupe parents aku nanti!!!Looking at his expression...mmg sangat bengang!


I've never met such a straightforward person in my life. Senang2 ati die tak berkias2...terus tanye soklan2 pelik nieh. Langsung takde pusing ape, ajak aku kuar. N as usual...aku yg suke buat pangai loyar buruk nieh kadang2 bisu dibuatnye. I said,"I dun think I'll get married before 30...". Jawapan die buat aku terdiam trus, "Then macam mane i nak kawen ngan u nanti?"Amboi2...senang nye die cakap.

But back to the things I wanted, these are the things yg aku nak, kan. I mean...I had enuff of kias n malu dlm relationship mase aku dgn ex aku dulu. Aku malas nak memahamkan sniri sumenye. But come to think about it again...aku tergamam pulak bile jupe yg macam nieh!

Jawapannnye, aku suke ke tidak ngan die, kan. Owait...i feel safe wit him, feel useful...If u dare ask me about whether he is intelligent enuff for me, he is. He understands what I'm talking about. He luvs futbol...he luvs F1...he luvs dining out like me...He appreciate my interest in books...in fact die pon bace buku. He met me expectations? Hahaha...nieh susah sket nak ckp. Basically my gals akan terkejut la kalo nak judge bab apperance sbb die sangatla tak ensem. 1st kalo ikut dr segi rupe....dah out, beb!!!! Tp lepas tuh aku pk rationale balik, mende nieh tak bawak ke mane...aku diamkan aje. At the end of the day...tak kisah pon. Then come to think about which skool he was from...RMC...dah kantoi! Aku punye la tak minat RMC boys dulu...n I'm dating to one now? Adoiiii...n so many other things yg langsung tak kena in principles pasal die nieh...

Back at home...bile aku 1st kuar ngan die. I just mentioned his age to my mum...mak aku terus gelak tak ingat. Tau ape ibu aku cakap? "Bagusla tuh!!!Older guys knows what they want...". Me trying to explain macam mane directnye die nieh punye approach...ibu aku dgn muke relax berkate, "baguslah tuh".

Bile die anta aku balik, ayah ternampak. Ayah tak tanye, but ibu explained to ayah depan aku. Malu tah hingat aku jdnye. Penat jugak aku nak explain die bukan bf aku, just kwn satu tpt keje. Guess what ayah said? I can't believe dis is my father's sentence:"Sayang org yg sayang kite..." N aku terus blur...

Smalam, aku smpai2...die tgh bz. Die gamit aku, sbb die takleh ckp (tgh dok melayan mat salleh tuh!). Tibe2 die letak ferraro rocher kat dlm tangan aku. Aku pandang die, die dok sengih2 jek. Bodoh tul. Last2 aku bla. Before die balik, die singgah kat table aku, ckp nak balik. Punye hebat kitowang cover...tp tibe2 die bukak aspect aku, tgk AHT. Aku punye hangin sbb aku bad mood! AHT aku tinggi....n the only person yg aku taknak menyakitkan ati aku is:HIM. Aku pandang die, aku terus bla jek...die blur...

Mase break, lepas Isya' die call. We had our talk...all went well...tuh yg jd smpai topik November Rain nieh kuar..sbb die tgh dgr Guns and Roses mase call aku...n...last2..."I'm falling for u...". As usual...aku senyap. What i can say..."I can't reply anything u say..." n...."I'll wait.". He doesn't know at dat point of time I wuz going to cry. I'm still wondering why it hurts so much...n he's the victim of the situation at last...

Macam lagu Melly ngan Kris...Naluri ku berkata...tak ingin terulang lagi....kehilangan cinta hati bagai raga tak bernyawa...

Teruk jugak bile dah sekali putus cinta nieh...

---> kat atas nieh posting aku dolu2....adehaiiii....Orkid, finding true love is not easy. Don't be like me...

Semalam aku chat ngan JueLee...and aku terpikir plak..."Eh,dah lame tak bace posting2 lame. Pe kate bace posting lame sat? So, aku bacelah....and I found this posting...

Nak gelak pon ade,sedih pon ade. But life must go on, rite?

I have to learn now, Orkid. For you...

Soalan: Confuse ke?

Wednesday, April 01, 2009

sha: writing a love letter



***clips from YouTube***

Scene di atas adelah scene dlm filem paling aku minat dlm dunia nieh: Knight's Tale. Semua org wajib minat cerite ini di dalam rumah aku. Aku boleh tgk cerite nieh berulang2 kali:D

Scene nieh pasal hero (mendiang Heath Ledger) nak hantar surat kat die nye buah ati. Die tak tau nak kate ape...so, die mintak tolong kawan2 die....

Hmmm...kowang pernah tak tulih surat cinta? Aku pernah. Mase tuh aku ngan pakwe lame Mr. Ganu. Maklumlah..still belajar, pastu mase tuh byk mase nak tulih surat cinta bagai nieh...so, berlambak gaklah surat cinta aku. Tp tak berbaloi benarnye kertas byk2 tuh...sbb ex aku tuh bukan reti menghargai kan:D

Lepas aku break up ngan die...aku tak tulih surat cinta lagi.Walaupun berganti bf baru. So, camne ek? Kalau tibe2 nak tulih surat cinta?

Soalan:
Ape yg perlu ditulis dlm surat cinta? Kowang pernah buat tak?