Saturday, May 01, 2010

sha: loaf of chocolate bread

Thursday, This Week

My head ached. It was already 7.30pm and I couldn't think anymore. I walked around the office when I saw her. She smiled and ushered me to the chairs in front of her.

The Vogue: Babe...mehlah lepak ngan I. I tau you tension tu.
Me: Thanks, yang.
The Vogue: Muka masam...mesti ada apa-apa ni kan?
Me: Tak...banyak sangat nak kejar. Tapi tak terkejar langsung nieh.
The Vogue: Boleh...you will be okay, don't worry. Nah amik nieh...

She opened a drawer full of chocolates and strawberry milk. Cadbury and Dutch Lady had never tasted that delicious before.

The Vogue: Minum dulu...jom lepak-lepak. Kang sambung keje tuh balik.

Then I returned to my place - thinking of finishing my work.

Male Voice: Shaaaa...!!!

I turned. He gave me a plastic of McValue Meal.

Mat Jambu: Nah...kau punya!Jom makan dulu.
Me: Aku dah makan la, bro.
Mat Jambu: Jom makan. Kalau tak, kau bagi kitorang pun takpe. Hehehe...(cheeky smile)
Me: Takpeee...aku dah makan. (I handed the meal to them - knowing that they were hungry)
Mat Jambu: Kau amiklah...kau punya tu. Kitorang order tadi. Okay...kalau kau taknak...amik air Coke ni.

I sucked the Coke softly.

Mat No Komen: Taknak Fun Fries?
Me: Taknak.
Mat No Komen: Betul?
Me: Betul.
Mat No Komen: I suap nak? (while making a feeding gesture)
Me: Mmmmm...!!!! Taknak!
Mat No Komen: Hekhek....(laughed cheekily)

Mat Jambu: Nanti kitorang makan nasi minyak la ye, Sha?
Me: Ntahlah...aku tak sure lagi, bro.
Mat Jambu: Nanti cakaplah.

I smiled when I left the office that night.

*******************************************************************************************

Friday, This Week.

Things happened and I was not in a good shape. Suddenly my phone rang.

Mat No Komen: Hello Sha!
Me: Hello...
Mat No Komen: Assalamualaikum!
Me: Waalaikumussalam!
Mat No Komen: Good Morning?
Me: Hehe. Good morning.
Mat No Komen: Sha okay pagi nie?
Me: Okay...Alhamdulillah...
Mat No Komen: Dah breakfast?
Me: Dah...

Work Talk.

Me: Boss, Sha tak jadi gi Kedah.
Mat No Komen: Laaaa...apasal?
Me: Well, Sha dah discussed ngan parents. Takpelah, tak jadi.
Mat No Komen: Sure ke kali ni?
Me: Sure.
Mat No Komen: Tak menyesal?
Me: Tak.
Mat No Komen: Betul ni?
Me: Betul...
Mat No Komen: Take care okay?
Me: Sure.
Mat No Komen: So, tak jadi makan nasi minyak la nieh?
Me: Tak...

And after a 3 hour brainstorming session...

Mat Jambu: Itu semua kerja Orang atas, Sha.
Me: Dah bukan jodoh aku...
Mat Jambu: Dia yang tentukan...
Me: Aku terima...insyaAllah...
Mat Jambu: Cuma aku ingat kitoang dah leh makan nasi minyak tak lama lagi.
Me: Hmmmm...takdelah nampaknya...

Work Talk.

Mat Skema: Sha, kau balik Seremban ngan aku ek arinieh?
Me: Eh?
Mat Skema: Aku nak balik kampung. Terus hantar kau baliklah.
Me: Oooo...okay...thanks, bro...
Mat Skema: Aku tunggu kau habis keje, k...
Me: Thanks, bro...

Over KFC's Snack Plate at Nilai's R&R

Work Talk.

Mat Skema: Hidup kau penuh ngan keje kau je, kan?
Me: Hehehe. Yeke?
Mat Skema: Yelah. Kau tak penat ke keje macam ni, Sha?
Me: Taklah. Boss aku baik. Team aku best. Semua best. Keje je banyak. Nak complain ape?
Mat Skema: Penat aku tgk kau...
Me: Aku okay je, bro...no hal...

Krriiiiiinnng!!!

Mat No Komen: Hello Sha? Boleh cakap?
Me: Yup...

Work Talk.

Me: Boss, I tengah makan ni benarnye...heheh...
Mat No Komen: Yelah, makanlah. Kang tercekik kang...
Me: Boss ni kacau orang datinglah!
Mat No Komen: Yelah...yelah...macam dia sorang je dating.
Me: Eleh, you pon kalau org kacau time dating sure tak suka kan?
Mat No Komen: Mana ada....
Me: Nak Sha datang kerja hari Isnin ke? With this arising problem....
Mat No Komen: Tak payahlah. Kan you cuti...
Me: Tapi....
Mat No Komen: Take your leave, okay?

*******************************************************************************************

Late at night. After having a blast in my ears because of Sepet.

Mat No Komen: Sha?
Me: I nak datang keje Monday.
Mat No Komen: Why?
Me: Tak sedap atilah pasal kes tadi...
Mat No Komen: Kalau pasal kes tadi, I nak you cuti. Rest.
Me: And I don't feel good when I stay at home pon...menung..diam...menung...diam. Baik keje!
Mat No Komen: Kalau sebab tu, u boleh dtg keje. Tp kalau sebab kes, I tak bagi u datang keje, k!
Me: Down...
Mat No Komen: I know...jaga diri, k?! Kita sit down and discuss on Tuesday je, Sha.
Me: Okay..
Mat No Komen: Dah....don't worry about work, okay?

Our non-official food when we are hungry at work is Chocolate Bread from Gardenia. We Work, we eat. We work, we eat. We work, we eat. Have you encountered the situations where people will feed you each time they see you in a distress position?

Happy Labour's Day.

Though it's time to rest. I should say that my work is the one which keeps me sane:)

11 comments:

LORD ZARA 札拉 said...

happy labour day to u too sis!
that pic is really tempting!

yummy!

Lan Bingka said...

bagusnya..org2 sekeliling yg mengambil berat..

~LP Lum~ said...

salam kak sha~

ngape tetba ubah plan?? apa pun kak, sy tetap akan sokong akak walau apa pun.. b epy.. b strong my sis... :)

zaradgreat said...

selamat hari buruh!!
temapat kerja best buat kita rasa best!
=D

go go kak sha!

ashie023 said...

aku ske roti yang ada kismis tuh..mmm..memang aku leh makang sampai abis ah dalam satu hari..lol..

Happy Labour Day!
work rest work rest work...

zeqzeq said...

insan2 yang lomentik dan penyayang

kayteeze said...

Tak pe la Sha... ada hikmah di sebaliknya. Dan, teman2 sha tu baik-baik...at least mereka ajak Sha makan.. that's nice when we feel down.

Yunus Badawi said...

Kenapa sha panggil mat no komen tapi dia rajin jugak tanya sha? ngeee

kak Erna said...

sha..selamat hari pekerja..jadinya..cuti cuti la..rehatkan diri dan minda..

t.a.c.a said...

kadang2 kan akak.. betul kata Allah swt dalam surah al-insyirah "sesungguhnya dalam kesenangan ade kesusahan..dan dalam kesusahan ade kesenangan" Allah sebut dua kali dalam surah al-Insyirah...

dalam pada kak Sha tgh bersedih pasal Sepet, Allah kirim kan these guys and girls to take care and cheer u up.. dan bende2 macam nie laa kite kene syukuri kan?

Miss ... said...

suka time keje sbb tak ingat pape..lagi2 klu team keje kita best kan ;)