Tuesday, November 23, 2010

sha: panau arjuna

Selagi jasadku belum terkubur
Selagi tubuhku belum ditimpa uzur
Pantang datuk nenek moyangku berundur

Takkan ku menyerah kalah walau mimpiku musnah
Harapanku hancur sayapku patah
Akan ku pancar cahaya seperti pelita ke seluruh dunia
Akan ku pancar cahaya seperti pelita ke serata dunia
Seperti cahaya
- Pelita by A.P.I

Google Search : Hikayat Malim Deman.

Result found: forum.lowyat.net/topic/727878

Click.

Read.

Polaris: What's the whole point of this story? I could not make heads or tails out of it at all.

myhotgary2: LoL..thats why malay literature sux.. Try shakespeare.

I was looking at the screen like a mad woman. Sux? Sux? Sux? Is that the only word you know? I mean, if your English is damn good, you will definitely know to substitute that word with something else. And how good are you with Shakespeare by the way?

Go fly kites in Israel, bro. You're not supposed to stay in this country. We don't need a person with a conflict of identity here;)

The students are sitting for SPM today and I remember my stupid experience with literature. Regardless whether it was Malay or English. My lovely teachers, Cikgu Azizah and Cikgu Saodah were trying to polish my language because I only wrote about facts.

Cikgu Azizah: Saya tak risau langsung bab karangan, prosa moden nieh, Shahida. Tapi saya cukup risau prosa klasik awak ni. Teruk betul. Awak terjemah semuanya macam tu aje!

Me: Saya tak faham bahasa bunga-bunga, cikgu.

Cikgu Azizah: Kena fahamkan! Okay apa maksud perenggan ni...(she started with a paragraph of indigestible words.

Me: Mmmm....dia ada kuasa sakti, cikgu!

Cikgu Azizah: Kuasa sakti?

Me: Yelah...cikgu cakap tadi ada kilauan cahaya memancar-mancar...zaman dulu-dulu kan ada raksaksa, ada kebayan macam dalam cerita Badang tu!

Cikgu Azizah: (laughing).

Me: Cikgu? Salah ke?

Cikgu Azizah: Awak ni...saya paling suka baca karangan awak. Fakta bagus, ayat tersusun. Tapi karangan fakta jelah. Lepas nie Shahida, awak boleh tulis cerita pulak.

Me: Kenapa pulak, cikgu?

Cikgu Azizah: Itu cerita dongeng, Shahida. Kuasa sakti dalam cerita dongeng. Dalam Hikayat Malim Deman, yang memancar tu panau dia...

Me: Panau? Panau memancar ke, cikgu?

Cikgu Azizah: (silent)

Me: Saya pernah kena panau masa main hoki. Tak memancar pun cikgu!

Cikgu Azizah: Belajar lagi bunga-bunga bahasa, ye nak?

My lovely teacher. And when my SPM result was showing A1 for Bahasa Melayu, she smiled proudly at my mother and said, "Saya dah agak, puan. Dia memang student favourite saya."

She made ibu a very proud woman that day. Despite the fact that her daughter couldn't really think the logic of shiny ringworm didn't really matter.

That was my story with Malim Deman. My affair with Shakespeare was about this:

"Friends, Romans, countrymen, lend me your ears;
I come to bury Caesar, not to praise him..."

Me: How can someone lend someone else's ears, teacher?

The others were laughing.

Teacher: It means: LISTEN.

And I smiled shyly.

My brain is too straight forward. For so many things.

The only thing I couldn't be straight forward in life is when I couldn't tell him: I LOVE YOU.

No literature in that, Arjuna!

6 comments:

WanShila said...

best lah baca blog u!

zeqzeq said...

kena potong tangan agaknya baru sembuh

zeqzeq said...

entry tangan BOGEL heee

Pocket said...

madah adalah untuk memaniskan cerita.
kalau citer tak bermadah lagi kias,
kan ker jadi potongan berita dari akhbar.

masaalahnya madah ni selalunya subjektif,
pocket paham maksudnyer gini,
sebenarnya sha nak sampaikan sebegitu...

so kenapa perlu cuba nak paham?
(Ayat mamat sains stream)

wanna tell him dat u love him?
easy.. cook him a chicken soup when he is demam. and he'll get it :)

Šĥű© said...

eh?
shu tertinggal sesuatu kah...?
:P
bahasa melayu memang banyak kias-kias ni, jaga hati orang :)

Cik Qemm said...

wow pocket bagi tips how to say i love you :)

hmm at least kak sha punya ayat sedap2, even tak berbunga. kalau berbunga2 sure qemmal pun tak fhm blog kak sha nti :P