Monday, October 15, 2012

buku jalanan untuk 30 tahun 1 hari

Afdlin Shauki

Everyone was talking about the movie Untuk Tiga Hari which has been premiered by Astro First recently. Frankly, this was the only movie by Afdlin which has been watched via television and not in a cinema. I'm sorry Afdlin, work has taken too much time in my hands, personal matters were too precious to be left behind.

However, I believe that the purchase of Untuk Tiga Hari via Astro First would still make the producer happy. I have always been his fan and I hope that I won't miss the other just  this one.

Honestly, watching Untuk Tiga Hari reminded me of watching Sepi. Perhaps it was due to the combination of Vanidah Imran and Afdlin Shauki in both movies. Sometimes I even wonder whether the characters in Sepi and Untuk Tiga Hari were meant to be for Afdlin since he carried both with finesse. It could never be perfected without his presence; his physical attribute made chubby looked charming, his humour, his groove and the other things which stated:

That is so Afdlin!

Have you ever thought of being that type of person, folks?
Wherever you go, people recognised you for who you were.

For example:
Doodle from Cikgu Ma
Kalau tengok purple je, ingat blog Cik May
Kalau tengok doodle pakai tudung je, ingat Cikgu Ma.
Kalau nampak orang handsome je ingat Boni Kacak.
Kalau tengok gambar mangga je ingat Kak Dinas Aldi.
Kalau tengok komen yang mendalam je, ingat Kak Wantie, and Kengkawan.
Kalau nampak GA je, ingat dekat Remy hazza.
Kalau tengok style kiut je ingat kiera sakura, Len Inouie, Jna Marcello.
Kalau tengok perkataan Batak je ingat Kak Wahida.
Kalau bajet2 nak tulis benda yang mencabar minda sikit, ingat LydSunshine, apple.
Kalau ingat Tony Roma's ingat Kak Dee sayang.
Kalau ingat England, ingat Lady Windsor.

Kalau...kalau apa lagi? Siapa lagi ni....?

Oh my...I just provided examples and I just hope that I mentioned everyone:P

Now that most of you already knew how young Cheryna a.k.a Sha was, I would like to share with you the happening of my life when I reached 30 years old and 1 day yesterday:

Buku Jalanan Seremban.


There was an event initiated by the inspiring youngsters called Buku Jalanan. I joined Buku Jalanan Seremban, of course, since I'm staying in Seremban. You may find number of Buku Jalanan in Facebook - Buku Jalanan Titiwangsa, Buku Jalanan Shah Alam etc. This event was held in Seremban 2 City Park from 5pm to 7pm yesterday :)

Lejen Press Books

One of the itinerary  was book sales by Lejen Press. You could see in the picture the books that they sold yesterday - Lelaki Eksistensial, Awek Chuck Taylor and Bayang - the books written by Nami Cob Nobbler. We even met the author yesterday. Aisa Linglung, the author of Sperma Cinta was there as well. I got the autograph on my books. Yeay!


Reading materials

Those were the books you could read at the park and borrow until the next event. Personally, I was thinking that the next time I attend Buku Jalanan, I should bring along the reading materials that I wanted to contribute for this event. Wait...I'll do it one day to support them :)



Our entertainment - the talented lad
While reading, we got to hear the music and poetry. It felt like being in the Dead Poet Society! Yippie!

The new book - limited edition
And this was my latest acquisition. No...no....not that capal or ciggy or the lighter. And that was my old shoes. I purchased Bola and demanded for Nami's signature straight away :)

In overall, I enjoyed my birthday.

Now, you tell me, if you are going to say, "That is so Cheryna!" what are the things which are going to cross your mind, folks?

What are things which can make me remember you and say..."That is so You!"

40 comments:

Len Inouie said...

Mak aih... saya kiut. Hahaha...
I didn't see that coming.

:)
Anyway...Its good to know that you enjoyed your birthday.

and.. thanks for mentioning my name in 'kiut' category.
Haha...

Encik H said...

hehehe..baru jer lepas tengok citer Untuk Tiga Hari..tengok online jer..ada sikit2 part yg touched la..but overall, karya Afdlin setakat ni x pernah mengecewakan..:)

p/s: mohon ingatkan blog saya jugak..kahkahkah

Rapunzeel Cikilolo said...

happy belated beday... moga kak sha dapat apa yang kak sha impikan :)

Lady Windsor said...

heyy heyy sha u always make me feel romantic and full of luv...eventho i dont hv bf..but romantic is belong to all of us..belong to those who wanna life long in a good will...xoxo!

Cikgu Ma said...

x der astro..x tau juga pasal utk 3 hari tu...

wahh..buku..boleh belikan saya 1 tak? kalo nak hadiahkan lagi sangat suka...^_^

btol2 nak...tapi...awat jauh sangat..

teringat doodle saya? hihi...nanti saya nk lukis 1 utk kak sha..eh, kakak...hihihi...

Cikgu Ma said...

saya nak TABU..hari tu belek2 jer kat MPH...sedih sebab tak berduit..x mampu nak beli walhal ikutkan harga dia ok sangat....sedihnya saya...

seangkatan dengan TABU, buku bertajuk DOSA...nak..nak..nak...

boni kacak said...

adeh... blushing2 pipi saya..kadang2 rasa macam terlalu berat nak bawak nama boni kacak ni.hahahahaha.nama gempak padahal hakikatnya macam jambatan tak siap..kadang2 rasa malu nak kenalkan kat orang nama blog sendiri..hahaha..thanks anyway tau awak.

zulaiha megat said...

kak zu nak pergi tgk utk 3 hari ni..tapi selalu saja ada halangan..

KakNi said...

darling, need to get to know you more lah...

izan said...

kalau saya pakai purple .. mesti nampak kiut .. kannn

Quiyah said...

ur colourful skirts and warm hugs.

Neeza Shahril said...

lepas ni akak akan ingat.. pergi bookstore je.. Ingat Sha ;)

Fendy said...

bola fixi...da baca...memg best..

Rai Ourkizuna said...

eh menarikla buku jalanan tu.. ada buku bermacam genre ke?

Kengkawan said...

glad u enjoyed ur birthday:)
yep its so u hehe

Wak Gelas™ said...

xper, wak kan X populerr .. uhhuuu

Nizam.Ariff said...

sungguh sempoi mereka semua...

kalaulah hidup aku sesempoi begitu... alangkahhh...

lieyalatif said...

wah best!! syok gak aktiviti mcm ni kan.....books lover sure suke nieh!!

LydSunshine said...

Bila saya tgk skirt labuh bunga2 saya teringat awak. Dan juga buku bahasa inggeris. Sbb entry dlm blog pun in english. Buku2 yg awk baca pun rasany byk english books kan? So, menjawab soalan tak?

So, kalo pegi Buku Jalanan ni, then pinjam buku pastu next event tak dtg sebab demam kura-kura ke, cemana nak return the reading material? Saya pun minat buku. Suka beli. Kalo ada expo buku terpakai, saya selalu beli bnyk buku2. Tapi tak baca semua lagi. Ada bnyk buku yg saya belum baca. Skrg cuma fokus baca buku keagamaan je dulu. Sbb mengandung katanya. Hehehe.

LydSunshine said...

Chup satu lagi. Filem sepi tu arahan Kabir Bhatia kan? CUma Afdlin berlakon. Yg 3 hari tu mmg air tgn afdlin. Tak gitu?

Jna marcello said...

kakkkkk sha u make me melt seriously kiut n style made u remind of me heheheh ur so sweetttt kak sha ... sangat terharu bila ada org yg egt kat kita lagi2 org yg kita xpernah jumpa n kenal.letsss meet up 1day kak sha. kak sh bout buku seremban tu mcm menarikkknya. tq for the info muax muax

wahida said...

kahkah...gelak besar aku kat ofis ni..ada ke patut sebut perkataan Batak ingat kat aku...hahahaha...

lepas ni dah takde dah perkataan Batak tu lagi...n3 Medan pun dah lama habis..kehkeh...

fiza said...

Klo tgk novel English, ingat kat cHeRyNa PiReS...hehehe...

Tak tgk lagi citer nih. Best ker? Wah...menarik buku jalanan nih. 1st time dgr. Buku Lelaki Eksistensial ada tak? ☺☺

Sha, seremban kat mana? My brother kat Tmn paroi jaya, Kedidi 1.

MAY said...

wah.....ptt la tetibe rmi serbu semlm..hik3....

*sori banget...dis week very bizi...hm...tak smpt nk jln2..ni pun tgk jap je...ari2 blk tgh mlm..so sad.. =(

wantie said...

oh sya.. you spot me as " comment mendalam" wow thanks ya... happy tau. love you. well I memang like this.

suddently feel that wanna hug you.

Encik H said...

Lyd: Sepi memang filem Khabir..antara filem yg best jugak..sebab ada afdlin..dgn nasha aziz..hahaha

btw, aku still anggap Afdlin antara pengarah yg cukup talented..sama macam arwah Yasmin Ahmad..nilai kemanusiaan dalam filem2 diorang tu sgt tinggi..itu pada aku la..:)

Nurul Akmal said...

Happy birthday... Belum tgk lagi 3 hari.. :(

Kesuma Angsana said...

bila anak2 sebut tentang oh my english terbayang KA akan blog awak hehehehe

Dee said...

hahaha..ada sayang tu yg buat k dee sayang terlebih kat sha..

tp whenever i see books..i definitely akan ingat sha..i rasa sha pya interest towards book mmg tak pernah k dee jumpa di kalangan kwn2 k dee..

Books = Cheryna a.k.a Sha!

Dee said...

btw..i watched 3 hari kat panggung..gelak berdekah-dekah tak henggat..i think afdlin mmg cute mcm sha jugak :)

Encik H said...

err..1 lagi, tadi lupa nak taip..hehehe

sebenarnya aku tak kisah, tak terasa hati pun..komen yg 1st tu saja2 jer..hehehe

Encik H said...

errr...1 jer lagi..last..hahaha

happy belated besday..nak tanya jer..13th or 14th?

Remy hazza said...

dear... thanks for remembering me ....... taching sih.....
remy ingat takde sapa nak ingat kat remy nie.......

Shasha Yacob said...

buku jalanan, akak saya pun ada jual buku buku like that, :D

cHeRyNa PiReS said...

Encik H,

13..14 tu saya dah umo 30 tahun 1 hari :)

Tak terasa pon saya akan tetap cari idea...nanti..kita second round siapa lagi nak dpt dedication nieh:)

Treatntrick Treat and Trick said...

Happy belated birthday! May you be blessed with happiness and good health always...

lupekanje said...

I saw a lot of purple object here....

Si Matatajam said...

Kalau tgk doodle pakai spec ingat la kat Si matatajam.. Hi hi..

Dearie Pearls said...

nampak bunga purple, teringat sha..

when october coming its our month. hehehe..

kiera'sakura said...

kalau tengok gi popular or something else mesti ingat sha yang bookaholic hihihihi..

"Kalau tengok style kiut je ingat kiera sakura" oh dear sy terharu sy ada dalam ingatan awak. terima kasih :)