Thursday, October 11, 2012

kopi chocolate berkaramel dan bergaram

Salted Caramel Mocha @ Great Eastern Mall, Jln Ampang

Good Morning folks!

I'm going to talk less and do more today. In a blog, it means, I'm going to write lesser than what I always do.
Today is going to be a damn hectic day and I wish that everything will go well, insyaAllah.

My topic today is: Makan Garam.

Frankly, I don't understand the definition of age, these days, folks.

...do we consider 6 as too young to commit a murder?
...do we consider 16 as young when our grandmothers got married at that age?
...do we consider 30 as old when there will be another 10 years to safely deliver a baby?
...do we consider 50 as too old to remarry?

or

...do we consider 25 as the prime age of all time, where the opinion matters, the ideas are the brightest, the best age to marry...? Is this the age where you look more beautiful than ever?

Well, folks. I clearly don't understand the concept of being at the right age to do things, or look better or worst, make ourselves better than the rest.

Let's take an example, shall we?

"Seorang nok telah mengutuk cara masakan spaghetti carbonara aku yang menggunakan cheddar cheese. Memanglah kau lebih hebat masak dari aku sebab kau lebih tua dari aku. Makcik!"

"Kau kata aku andartu pastu syak aku lesbian sebab aku umur 27 tahun pastu tak kahwin lagi. Jadi, kau tu apa ya "kakak"? I thought kau dah 3 series."

"Kah kah kah. Kau kutuk umur aku? Aku baru 25 tahun beb. Kau umur 22 yang selalu dianggap 69, apahal?"

Makcik. 3 Series. Well, it's good enough that one will be alive by then to ask forgiveness from hurt ones :)

Dengan budak pun nak gaduh. Well, are you really sure that you reached 25 without being 22 first. Learn to count.

1,2,3,4,5,6,7...

...and how beautiful is beautiful?

Some says Ziana Zain, Rozita Che Wan and Jennifer Lopez look beautiful than ever after they reach 40.

Now, how much salt do we have to eat before we can call ourselves..matured? 

Well, Starbucks is coming out with a Salted Caramel Mocha. I tried that when I forgot to bring cash to Great Eastern Mall last week (and I only brought my Starbucks Card). I have uploaded the picture in my Instagram and Tumblr and my friends were saying,

"Tak masin ke minum air garam, Sha?!"

Some like it. Some hate it.

Makan garam means you're experience in CERTAIN areas.
It doesn't mean 25 is a greater number than 27.
Like skills, maturity needs to be groomed, lass.

What do you think?

22 comments:

LydSunshine said...

Entry ni tak reti nak komen. Susah juga nak begi jawapan dgn persoalan 'how much salt to eat....' tu. Satu lagi nak tambah, adalah umur 50 thn terlalu tua untuk amik UPSR?

kiera'sakura said...

matang seseorang tue bukan dinilai dari "bpe byk garam yg dia makan kan" hihihi tapi sejauh mana dia berfikir secara dewasa walaupun umur dia baru mencecah 20-an

boni kacak said...

mungkin kita kena makan semangkuk garam sekaligus agaknya?hehehehe.jom kita makan garam bersama2 jom..agak romantik juga tu.hehehe

Rai Ourkizuna said...

seriously...mengarut lah..tua tak semestinya banyak pengalaman dan lebih baik..muda tak semestinya tak boleh buat something yg lebih baik..zaman sekarang ni ramai org muda ada cara yg lebih baik utk buat something..lebih baik dari org tua..

but i do think..in marriage kan.. the earlier the better.. provided both kena ada persefahaman la.. bila da ada anak ni rasa nyesal kahwin lambat..sbb pk balik nanti anak nak masuk U masa umur kita da nak pencen.. susah jugak..

Len Inouie said...

Moron is moron.

Can't beat a moron in terms of immaturity. No point arguing.
Lol..

Got Times Bookstores sales on 15-19 oct up to 90% discount at Uptown 7 Damansara Uptown.

=)

TiranaAduka said...

salam

Garam tu secubit je ..kan?

Terima kasih sudi sggh blog ta.
Salam kenal tau..

wantie said...

for me, Allah memang bagi kita otak yang sama tapi tahap pemikiran yang berbeza. ada yg pandai dan ada yang tak pandai pun berfikir.

Makan garam selalunya org kata base on experience. cth kalau dia punya experience more on satu satu hal. jadi dialah yg lebih makan garam walaupun dia muda.hehehe..

kekadang kita tengok ada nenek nenek yg tak pandai dak tekan pin ATM. adakah dia terlebih makan garam sampai lupa nak handle pin tu? well bagi akak, mak akak je berhak ckp mcm tu kat akak.

Kesuma Angsana said...

perumpamaan yang dah x bleh diguna pakai skang ni.. !

Cikgu Ma said...

umo hanya angka..tapi I pun tak kawen2 lagi..hehe..

dah lebih 25tahun...30? belum lagi ^_^

Citarasa Rinduan said...

awakkkk
gitulah kan...
sabor2.
lumrah kehidupan...

tapi kak Ayu br lps rasa mcm2 mkn.. maklumlah masak lauk2 u planggan. so... sudah tentu kak ayu lebih byk pengalamannya..

hahahhaha

ps:
ttg kek optima tu.. jgn memandai bt cengkodok.. nanti kak cubit pipi muuuu. lariiii

Amieynna said...

umur hanya angka. pengalaman yang membezakan manusia. mungkin yang umur 22 tu dah pernah melalui pengalaman itu berbanding yang 25. so, rasanya tiada kaitan antara umur dan tahap kematangan sebab setiap manusia melalui pengalaman yang berbeza.

Amieynna said...

umur hanya angka. pengalaman yang membezakan manusia. mungkin yang umur 22 tu dah pernah melalui pengalaman itu berbanding yang 25. so, rasanya tiada kaitan antara umur dan tahap kematangan sebab setiap manusia melalui pengalaman yang berbeza.

KakNi said...

nak tahu siapa mkn garam byk senang jer, sapa yg ada darah tinggi tu ler...

eh, apa soalan u tadi?

sI tEDI said...

wendu sha sepet!!

Remy hazza said...

kena selalu mkn garam nie.....he3....
kan tak elok nak kecilkan kebolehan org lain... patutnya kita support kan....

Kengkawan said...

tak tau:)

Nizam.Ariff said...

kalau gitu, berumah ditepi pantai lebih bnyk pengalamannya...

Dinas Aldi said...

Bab umur & makan garam ni kena ikut situasi. We can't comment generally but have to look at each situation individually. Kan :)

atty's said...

rasanya kalo umur tua,x semestinya apa yg dibuat btl,bagus dr org yg lebih muda..kdg makbapak,pun ada yg silap dan tak semesti anak tu slh..apa yg penting..apa kita nak buat, nak lakukan sesuatu tu, nak berkata2,kena guna otak yg waras..

~ Cik Azz ~ said...

Tak tanya ke, dia makan garam laut atau garam bukit..

Laut dengan bukit, mana lagi kuat..?

errrr.... err... err....

:)

Cik Qemm said...

kak sha ni ada saje topik nak kupas.hihi..

well bagi qemmal pulak umur tak bermakna lebih atau kurang pengalaman. yg penting, hormat menghormati :)

terlebih dahulu mkn garam?

kopi bergaram tak sama rasanya dengan garam dalam makanan lain.

manakan sama pengalaman kita pada situasi yang berbeza.

ah! pedulikan mereka yang berkata-kata yang penting kita bahagia :)

Apple said...

ingat lagi the velveteen rabbit? matang bukan berkaitan usia. tapi bagaimana kita menerima, membuka diri dan memberi peluang untuk menjadi matang.
pngalaman mmg membuatkan kita matang tapi matang dalam hal pengalaman tu je. jika kita bermain bola sepak selama 30 tahun, kita matang dlm hal bola sepak dan bukannya memasak. lol. sbb tu kita harus bersifat terbuka dan kdg2 budak 10 tahun lebih tahu akan sesuatu drp kita. lol. mengarut panjang lak. huhu..