Wednesday, October 10, 2012

memanglah kerja cikgu ni hina #1



"Makan karipap ni. Tentu kamu lapar," Puan Low put the Tupperware on the table. It was red in colour.

I looked at the food in front of me. My stomach was growling. Indeed, there was no food at the dining hall that morning. Apparently the cook woke up a bit late and provided small amount of scrambled eggs to the students. The ones who came late missed the breakfast.

I was about to reach for the karipap when I heard...

"Ehem. Cikgu, mana boleh makan dalam perpustakaan!" she was scowling at Puan Low. Her forehead creased like yesterday's clothes.

Puan Low just smiled nicely to the lady in front of her. She closed the lip of the Tupperware and put it in a plastic bag. The lady put her hands on her waist and looked warily at me. The smell of her heady perfume filled the air. Her red lips twitched with cynicism.

"Nah. Nanti habis, bawa balik dan makan ya!" she put the Tupperware in my bag. I swallowed the saltiness and a huge lump in my throat. Damn. I was hungry. I was starving! Why was it so hard to have some mercy?

"Cikgu nak buat apa ni, cikgu?" the lady was asking. I was not looking at her face. I was looking at her gold bracelets and bangles. It hurt my eyes but since it was put exactly in front of me, I had to stare at it.

"Oh...tak ada apa-apa. Untuk pelajar-pelajar saya. Kelas tambahan sikit-sikit waktu rehat," she answered politely. The lady was still frowning.

"Kelas tambahan? Eh, dah ada kelas prep petang, prep malam. Kelas tambahan apa lagi?!" her voice was hurting my eardrums. Damn, her perfume was heady too. I felt like vomiting  My head ached and I felt like crying. Please...I just wanted to have some food!

"Kan PMR dah dekat. Sikit-sikit ulangkaji, tak banyak sikit boleh membantu," Puan Low was still in her nicest tone.

"Oh. Dengan budak-budak ni? Shahida ni pemalas, cikgu. Kuat tidur. Iman tu pula lambat tangkap. Tasha tu pula gedik budaknya. Kan Tasha? Siapa nama boyfriend kamu tu? Semua dah tak ada harapan. Perangai macam musibat!" the lady was very certain with her accusations.

"Tapi, tak boleh gunakan perpustakaan ni cikgu. Tak ada siapa nak bersihkan kalau bersepah. Lagipun nanti pengetua datang nak pakai bilik macam mana? Buat di tempat lain sajalah," the lady told her.

"Jadi, tak bolehlah ni saya menumpang?" asked Puan Low.

"Tak bolehlah," the lady gave a curt answer.

Puan Low just shrugged and gave us a sympathetic smile.

"Kamu semua dah siap? Bawa balik buku saya tu. Besok saja hantar. Jangan lupa makan karipap ya," her soft spoken nature made us silent.

We thanked her before we left the library.

"Lain kali jangan lupa makan pagi. Nanti kamu mengantuk di dalam kelas, cikgu-cikgu semua marah kamu, Shahida. Saya tak suka. Kamu tidak tidur di dalam kelas saya. Kamu seorang yang kuat berusaha. Kenapa bila di kelas lain jadi macam tu?" she asked.

I was speechless. No words. But I remember that I managed to point at something:
A group of teachers happily chose Batik Sutera Terengganu. The colours were vibrant. It was so beautiful; I could not imagined if it became a kebaya. The lady was the chairperson of the whole bargain. Apparently she bought a lot. While choosing and paying, she talked about her gold bangles.

"Lupakan, Shahida," Puan Low said quietly.

The tears welled in my eyes. I said, "Dia tak masuk kelas cikgu. Sibuk dengan membeli tapi lama-lama tak masuk. Saya pun dah tak ada hati nak belajar subjek dia, cikgu!"

Puan Low was reserving her comment. She tried to smile and put the Tupperware in my hands.

"Nah...jangan sedih. Karipap tu tanda saya sayang pada kamu, Shahida. Jangan putus asa," she pat my cheeks.

I had never missed breakfast since then. At least not until it was PMR. Every recess I went and met Puan Low anywhere I could. I finished all her books and made sure that all exercises were mastered.

And after the Mathematics paper that day, she waited for me outside the hall. I passed my paper to her and we walked to the teacher's room together.  She was fast. Her calculations were superb. She managed to mark my papers within 10 minutes!

When she turned at me, she was grinning. She exclaimed, "Dua saja salah, Shahida! A mungkin?"

And I smiled the whole day. I was happy. Damn I was happy. She made me happy.

One day, after the PMR, the lady called us to clean the SPBT Room (Skim Pinjaman Buku Teks). It was one of the activities required after the examination.

What I saw there made me surprise. During the era of early 90s, any parent with income of more than RM2,000 was required to buy their children's text books. My parents were included.

The room was filled with new textbooks. They were dusty, untouchable and smelled of new papers. As a bookaholic, I recognised the edition and the cover. But then again, they were being put neatly in boxes which brought me to a conclusion that nobody ever looked into the inventory in that room.

I could not stop myself from asking the lady in the silk kebarung, who apparently hated the dust,
"Ustazah, kenapa saya tak dapat buku teks baru?"

She just answered, "Kamu ni banyak tanya, macam kamu baca buku?"

So much of being sarcastic, teachers.
Terima kasih cikgu!
Syukran Jazilan ya ustazah! (I pray that one day Allah berkatkan gaji ustazah)

Note:
Karipap was never an amusing dish for me. It was a staple.
Correct your grammar: It is being sarcastic. Not being sarcasm. 
Respect is earned, honesty is appreciated.

30 comments:

Dearie Pearls said...

..tetiba teringat kat sorang lecturer masa dip dulu. Ms. Rosnah. masa hari guru hari tu siap buat karangan untuk dia.

petang tu Ms. Rosnah panggil. dapat hadiah tempat pertama and hadiah diberikan oleh Ms. Rosnah. gua tak dapat datang hari guru tu babe.. buat assignment lah katakan. hikhik..

rindu zaman stadi dedulu..

NzA said...

pengorbanan seorg guru...mrk sanggup lakukan apa saja demi kejayaan anak2 didiknya.....

Citarasa Rinduan said...

sob.sob...

cita2 kak Ayu mmg nk jd guru. mengajar students mlvk 2tahun lah kak korban jiwa raga..
ibarat kamu tulis tu.. prsamaan karipap y dikongsi bsama. mcm tulah kak lakukan...

besar tau pgorbanan kami

Lady Windsor said...

Who said that jadi cikgu hina? lemme slash' em. Apa la cakap lagu tu..depa dok pandai tu, kecik-kecik dulu cikgu la dok ajar depa kan. Haa tapi kalau ada orang cakap cikgu tu garang, cikgi ni garang, saya setuju!
2 of my siblings is a teacher..dan kedua-duanya garang!

Cikgu Ma said...

saya tak nak jadi cikgu garang...but sometime saya akan menyinga..hehe

tapi murid2 suka bergurau dgn saya...ye la, menyinga hanya 1/10.. ^_^

i like karipap !!

KakNi said...

bukan senang nak jadi guru pembimbing yang baik

wahida said...

dulu masa sekolah, aku suka tido dlm kelas...huhu...

kiera'sakura said...

baiknya puan low tue sanggup berkorban segalanya demi anak murid dia.

Kesuma Angsana said...

bukan semua orng can be a good teacher kan ! KA like this N3 very3 much !

zeqzeq z said...

sapalah yg menghinakan kerja org lain tu..tak baik. Halal pkai. Halal beli beras

Kengkawan said...

haha...
i met lots of cikgu in my life, yg baik mcm pn low tu ada, yang kaki shopping masa kerja pun ada, yang tak bukak boxes spbt tu errr x der...
yg sesikit nak mengungkit ada, yang penuh dengan pujian n kasih sayang pun ada.
yang garang mcm singa tapi bila kat luar kelas menangis bila students cerita masalah peribadi pun ada...

too bad u met cikgu yg jahat...
too bad cecekgu tu x sedar yang satu hari murid dia akan jadi dewasa n dia pun akan tua.

sekian.

LydSunshine said...

Susah nak cari cikgu yang ikhlas skrg ni. Kalau ada pun... sangat sikit. Kisah puan Low tu buat saya rasa terharu. Memberi peluang utk awk sewaktu org lain dan putus asa dgn awak. So, ustazah tu kenapa dia macam tu? Buku teks tu takde sesiapa yg dpt ke? Terbiar je kat dalam tu? Pembaziran.

wantie said...

cikgu kerja yg mulia. tanpa pengorbanan cikgu tiadalah kejaayan murid murid.

saya sayang cikgu saya

julietchun said...

2 orang kakak saya cikgu, dan mereka sangat di syaangi oleh pelajar sebab memahami dan suka membantu. Tapi, semua cikgu gitukan. :D

Dee said...

biasalah tu...ada cikgu yg suk tunjuk garang to earn respect..walhal tak perlu pun..kalau jadi penyayang..smpi dah berumur mcm k dee pun anak murid still ingat..

tetiba terasa mcm nak ucap selamat hari guru..ekeke...

Dee said...
This comment has been removed by the author.
Si Matatajam said...

Guru yg baik menyebabkan pelajarnya akan sentiasa ingat kebaikan dia sehingga akhir hayat...

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam.Terima kasih rajin singgah ke blog k.atie.Maaf la arini br sempat singgah & follow:D

Family k.atie pon ada gak guru...Guru adalah kerjaya yg sgt mulia.Bkn mudah mendidik anak bangsa.

Khalilah MNor said...

Agak sedihlah kalau jadi cikgu hanya sekadar pada gelaran. Kat hati macam tak wujud nilai seorang pendidik kepada anak-anak bangsa. Macam tak sedar anak-anak bangsa inilah yg akan menerajui harapan negara kelak. Sangat tak adil mendiskriminasi kan pelajar-pelajar. Everybody deserves a second chance. Puan low dalam cerita sgt menyayatkan hati saya. Teringat pulak seorang cikgu yang sangat ambil berat pada saya sebelum ni...

Dinas Aldi said...

Masa akak sekolah dulu pun ada cikgu yg panggil kelas akak "lembu". Sampai sekarang akak ingat. Zaman tu akak bengang jugak dengan dia tapi dah semakin lama ni, akak pun dah tua, dah lama akak maafkan dia.

I know what it feels like to be called a bad name so I don't do it to my own students. Pantang tok nenek woh :D

Bitt (double IS) said...

u sekarang ni susah nak cari cikgu yang positif...seriusly...kalau semua cikgu sama mcm tu kan bagus..berkualiti! suka! ramai yg bekerja sekarang tak ikhlas...

Anita Mohamad said...

i admit it..cg dolu ngan cg skrg sangattt berbeza...tu pasal rase cam malas dah nk balik jd cikgu,..tp yg penting atas diri kite sendiri, kalu kite ikhlas, insyaallah kerja kita diberkati..:D

zulaiha megat said...

bila dapat cikgu yang baik..walau berbelas tahun pun wajah mereka masih di hati...miss my nice ticer...huhuhu

atty's said...

kalau cikgu2 ikhlas mengajar,sbb nak didik,anak2 mnjadi manusia berguna ,mesti bdk2 pun ada minat nk bljr,

Remy hazza said...

remy dulu teringin sangat nak jadi cikgu.......seronok layan kanak2 dan buat xtvt bersama....

Jna marcello said...

touching dgn puan low..shes rely care bout her student..very nice person!!

Neeza Shahril said...

akak pernah ada cikgu masa darjah 4. Garang sangat. Kalau tak bawak buku, kena berdiri kat luar kelas. Akak rasa kejam la.. Tahu tak, disebabkan takut kena berdiri kat luar kelas, akak sanggup berlari balik rumah time break sebab nak ambik buku. Dan akak tak pandai geografi pun.. (cikgu tu cikgu geografi)

HALAMANKU said...

Salam ziarah kembali.. tqvm sudi singgah blog n follow.. erma follow gak..

PuanPepel said...

Sy igt pkara yg sronok n baik2 je ms skolah...sy xbmasalah dgn cgu..sy cuma bmasalah dgn subjek..klau minat..cgu asek xmsuk kelas pn sy akan cuba study sniri..sbb mnt subjek ttentu tu... Walaupun pnah kne marah..kne denda..skng sy anggap sbg pgjaran je benda tu n jd pgalaman yg mnis...

okedkama said...

hoi!!!! cibainyaaa entry ini. hoiiiiii lagiiiii... hahahaha. BEING SARCASM IS MY HOBBY.. hikhikhikhik