Thursday, November 01, 2012

casual vacancy menguntum senyum

My date: deekuntum


I can't remember when we started. But we started it here. This is the place called bloggersphere.

Everyone has fear. Mine are perception and first impression. I am not this type of person who knows exactly what to do with bad perception, unfavourable judgement and the changes of one's expression which results in another person's first impression.

Ever since I started blogging in 2004, I have been trying keep my profile as discreet as possible. I might have failed in certain areas and I had to admit that actually it took sometime to  blog properly. Perhaps, my identity was known after all and it was not that difficult to find out who I was and how do I look like.

But fame was not my goal. I have never thought  that blogging would eventually made some of us rich with Nuffnang money. It was never there when I started blogging eight years ago. I never thought that eventually there would be a reality show for bloggers. Several people I met in the earlier years of blogging have told me how they perceived bloggers as the scum of the earth due to the criticism made by those who knew to converse using the keyboard.

Aye. 
Some bloggers are just too loud.
Some bloggers chase for fame and money.
Some bloggers convert into writers.(some good, some bad, some pretend to be good)

But it was never easy to seek those who develop friendship.

I wonder what changed me when it came to this person. But I remember our tele-conversations. Our first date took place at Secret Recipe.  I lost some memory on our Laksa Singapore and Nasi Goreng Thai Style, but our first meeting was definitely in Kuala Lumpur. I was very sure of that. It was back in 2010.

I recalled  the time when we munched our onion ring in Tony Roma's. There was a a platter of pasta unfinished. There was a chequered shirt bought before I went to watch Katy Perry at World Stage. 

We had two dates. In few years of just being a follower to each other's blog.

Yesterday, after such a long time of planning, delaying and postponing, we had our third date. One of the reason was this...

The best day ever. My birthday gift ;-)
Casual Vacancy - a birthday present from my lovely deekuntum

When Kak Dee texted me and asked about the book which was not in my collection yet, I had automatically answered this book. It was automatic, considering that I went to book stores several times just to touch and smell the new controversial book from J.K. Rowling. It has never occur to me that the time finally came for me to hold this book in my deep slumber few minutes after this post is published (you see, I have to much excitement inside of me, I have forgotten to sleep!)

Over the excellent double espresso and cold latte, we talked about several things - work, crush, love, marriage, blogs, gossips and us. 

Over the splendid hot keropok lekor and goreng pisang ala Bali, we discovered new things and shared the splendour of knowledge.

Over the graze of fingers on the tablets, we tied up the loose news and held on the friendship.

Kak Dee has always been a good motivator; full of humour and sarcasm and sincerity. It was difficult to acknowledge that the time has passed for several hours (plus the time when I got nervous and lost my way at the most familiar place called KLCC). It was never simple just to squeeze her shoulders before I stepped out of the LRT.

It was not as if we were departed for good. It was just the sense of weariness that things might change. My biggest fear, as I have mentioned earlier, was the challenge in maintaining the friendship with tenderness and not prejudice. I lost several headcount during the journey of getting to know another human. I would absolutely fight to keep the remaining.

For years, she has been reading this blog despite my ability to visit back and lack of updates. She was still reading the long post and small font. She noticed that the pictures were mostly from Flickr. She realised that the word was aye was used instead of a simple 'yes'.

It began here. I never wanted it to end. I trust it will never end.

Thank you very much for such a meaningful person, Kak Dee. Love u.
(go and visit Kak Dee's blog now! It's awesome!)

cHisHa cHeRyNa PiReS
from the cozy ambiance of Aseana Cafebar, Suria KLCC
31102012

36 comments:

boni kacak said...

wah.. awak jumpa kawan juga daripada blog kan...

hmm, sebenarnya.. ada sesuatu yang saya nak perbetulkan di sini.. tentang blogger yang kejar nama dan juga duit tu...

first of all, yang mengejar duit tu disebabkan faktor ekonomi yang sangat2 menghimpit.. jadi, dia berusaha bersungguh2 untuk mengejar rezeki yang ada pada alam maya ini.. mungkin kelebihan dia , dia mampu menulis.. jadi, dia menulis bersungguh2 untuk mencapai targetnya.. sekurang2nya dapat juga membantu keluarganya dengan duit daripada alam maya ni..

yang ke dua tentang blogger yang mengejar nama. mungkin ramai yang dah tersalah anggap tentang ni.. tak dinafikan ada. tapi tak semua. Yang banyak kita nampak seperti mengejar nama tu disebabkan terpaksa. ini berkaitan dengan blogger yang mengejar rezeki dari alam maya tadi.. untuk mengejar rezeki, dia perlu memperkenalkan blognya pada semua orang.. dia perlu menaikkan nama blognya.. kerana dia hanya boleh menjana pendapatan jika traffic semakin tinggi dari saban hari ke saban hari.. jadi, mungkin disebabkan dia selalu mempromosikan diri dan blognya, orang lain tersalah anggap dan menganggap blogger ni kejar populariti...

mungkin ada yang mengejar nama dan populariti sahaja..tapi rasanya kita dapat menilai seseorang itu dari usahanya.... :)

Pocket said...

Some bloggers chase for fame and money.
Some bloggers convert into writers.
(some good, some bad, some pretend to be good)


those that pretending to be good usually wont last long, as their writings will be torn off the compilation book of good stories.

hey hey.. i luv that statement.

I actually read about this book yesterday as i was pretending to cool down my nerve from some agresive discussion we had yesterday. the book that tells about a place that the people have a lot of secrets to keep. i wont tell u the review, but with JK Rowlings style of writings, i know it'll be great :D

I really need to move your link from 'Pocketeers' to 'Met'
When will the day be ha?
hummmmm

Cikgu Ma said...

present - serius english style....suka

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Salam Ziarah.. Hebat penulisan ni :-)

Rai Ourkizuna said...

sha,
everytime saya baca entry awak kan.. saya rasa macam baca story books.. the way awak describe everything, every word yang awak guna..semuanya nampak bermakna..and sangat beautiful..most of the time buat saya speechless tak tau nak komen apa..

baru je kenal awak..tapi kalau awak tulis kat entry ke, awak komen kat blog ke..buat saya rasa cam meaningful sangat perkataan yg awak tulis tu..walau pun komen yg simple je..

at the same time..jeles..i knew that i can never write like this T_T

envy sangat...

Len Inouie said...

Some bloggers are just too loud.
Some bloggers chase for fame and money.
Some bloggers convert into writers.(some good, some bad, some pretend to be good)

I don't even why I blog?
Oh... i started blogging for my close friends to read. We don't have money to call each other..distance keeps us separated.
Different continent. Time difference.

Thats why I blog.. :)
Now my friends are already back.
I don't need to write anywore but I believe in making friends over a blog.

LydSunshine said...

Kdg2 mcm tak bleh percaya melalui blog kita bleh buat kawan dan jadi rapat. Tapi itu berlaku dan ramai telah membuktikannya.

Mcm saya plak, mula2 blogging dulu ada jugak niat nak tambahkan income sbb rasanya ini je cara paling mudah utk buat part time tanpe perlu bergegas balik umah selepas waktu ofis utk masuk tugas yang satu lagi. Tapi bila dah lama2 tetiba je tersedar yang tak semudah yg disangka nak buat duit guna blog ni. Kena cari topik yg betul2 org akan google. Tak kuasa le nak cerita benda2 gitu je kan. Citer pasla personal la lagi menarik. Jadi skrg dah takde lagi niat nak tambahkan income tu, jauh skali nak kejar nama.

Casual Vacancy tu citer pasal apa? Best la dpt adiah sesuatu yg disukai. :D

Nizam.Ariff said...

aku menulis blog kerana aku pemalu.
aku lebih selesa bersembang dalam blog kerana tak perlu bertentang mata...

Rasp said...

nawaitu berblog tu terpulang pada setiap individu....
but best is be yourself kan....

i truly love the way you write...
kagum and respect sgt...
i know i can never be like that....

ohhhh dah jumpa Dee ek...
she is one good fren kan....
bila lak 'jodoh' kita....
i nie pemalu skit bila berjumpa...
tak ramah cam dee :D
insyaAllah ada rezki kita jumpa...
heret Dee skali lah hehehehe...

lieyalatif said...

waaaahhh dah jumpe dee yeaik.....seronok dpt gather2 gitu kan.....

Neeza Shahril said...

you're such a great friend Sha... MasyaAllah!!

fiza said...

Wah..bestnya. Kak dee memang best ☺☺
Sha...teringin nak tgk wajah kamu ^_^.

Saya suka dgn gaya penulisan kamu. Ayat yg tersusun dan menarik. Memang awesome..serious...☺☺

Alycia said...

Alhamdulilah.. bersyukur dgn rezeki dari berblogging ;)

kiera'sakura said...

saya pun banyak kawan rapat yang bermula dengan perkataan blogger kak sha. persahabatan antara rakan maya nie sangat indah dan rapat sebenarnya jika diselit dengan perkataan ikhlas berkenalana kan.. ;)

hainom OKje said...

Ye....mereka bebas mengejar impian apa yang mereka inginkan dalam berblogging ni kan .... terpulang kpd niat mereka.....

Apa pun silaturrahim yg terjalin melalui 'dunia ini' ada kalanya cukup telus dan bermakna!

Citarasa Rinduan said...

sha mmg pandai menulis.
terrolahh

wantie said...

Some bloggers are just too loud.
Some bloggers chase for fame and money.
Some bloggers convert into writers.(some good, some bad, some pretend to be good)


agree with you with at last statement. pretend to be good!

akak kategori mana ek?

Dee said...

yesterday was a 3rd time eh? i thot, 2nd time..hahaha..nampak nau dah tua dan dah lama giler tak jumpa sha..mcm jumpa sha sekali setahun..so, exclusive gitu pertemuan kita..

nanti walaupun kita tak kerap ketemu, luv to go and try all the coffee and food yg sha dah cuba...

mcm k dee ckp, ur angle of taking pictures shows u ada bakat lain..well..lepas ni jgn lupa beli camera canggih ye..boleh k dee tumpang posing sama...hihihi...

Cik Nurul Siezuka said...

Yup.. dari blog kita boleh dapat ramai kawan..

Tapi dari blog jugak kita dapat kenal bermacam macam jenis org dan bermacam macam ragam.. x semua yang ditulis di blog tu adalah lambang keperibadian masing2.. Apa yg penting semuanya terpulang pada kita..

wahida said...

berblogging tgk pada niat masing2...

kadang tu dorang tak kejar nama dan duit pun, nama dan duit tu dtg dgn sendirinya bila pengisian blog best, ramai pengunjung, bila ramai pengunjung, iklan pun bertapak...

itu namanya rezeki di alam maya...

missSenget said...

kwn2 blog pn, baru berapa orang kite jumpa..

itu pn baru sekali setiap sorang..

sbb kite duk jauh.. huhuhu..


kak sya xmo jumpa kite ke..? ehem..!
harap2 satu hari nanti ade gmbr kite plak dlm blog ni..
haha.. punya tak malu kan..? :p

-gedek! said...

walawei! sama lah!

Encik H said...

cop..mana entry bahasa melayu saya? hehehe

Jna marcello said...

hi kak dee tetbe2 untung laa kak sha jumpa jugak blogger2 na ni nk jumpa ka sha ntah bilaa agak nye hihihi...

na suka ayat kak sha
Some bloggers are just too loud.
Some bloggers chase for fame and money.
Some bloggers convert into writers.(some good, some bad, some pretend to be good)

pendapat kak sha na yg mana ek? hehehe

Dinas Aldi said...

Making new friends as you blog is such a wonderful bonus :)

Encik H said...

rasanya blog H memang tak kejar duit..sebab tu takde iklan..kosong jer..nak kejar apa pun xtau..kahkahkah

Sharidawati Shahrudin said...

saya suka berkawan dgn blogger tak kira apa tujuan mereka

Khalilah MNor said...

Mula-mula sy buat blog sebab sebenarnya sy suka menulis... Tapi, makin lama dlm blogging, rasa kdg2 tipu pulak sbb suka menulis. Sebab saya pernah ada perasaan boring, dan tak ada mood untuk menulis entry/blogging. Secara kesluruhan, kepelbagaian penulisan dan idea setiap blog tu yg buat hati tertarik... Termasuklah konsep blogging itu sendiri. Dan seriously, sy menaip entry sbb sy rasa nak menaip/bercerita. *mcm aimless pun ada* :)'

Mmg syok kan dpt tambah kawan! ;)bertuahnye badan.

4feet8 said...

ayat yg atas skali tu pun saya suka.. “It’s just when you've got some coffee that’s too black, which means it’s too strong. What do you do? You integrate it with cream, you make it weak. But if you pour too much cream in it, you won’t even know you've had a coffee. It used to be hot, it becomes cool. It used to be strong, it becomes weak. It used to wake you up,
now it puts you to sleep”
terima kasih letak link sekali..

Lady Windsor said...

Sha,
as usual, i blogging on my own capacity..kalau wujud friendship and ukhwah between me and blogger tu..alhamdulillah..i think that we hv our own reason why do we blogging kan..and i am like what you read @ boncoir ca va..that's reflect my bad and good of me..

MAY said...

tadi ade bace tajuk entry versi melayu..mane?hilang da?=)

*rasa tak semua bloger kot mengejar duit...ade yg suke suki je...tetibe2 blog die dikunjungi rmi..dan duit yg die dpt tu mcm extra income di atas minatnye..=)
tetibe dpt 50 hengget ke 100 hengget..ok pe..=) boleh bt bayar bill internet...

Wak Gelas™ said...

blog wak pon X populer jugakk.. uuuhUuu

Kesuma Angsana said...

wah bestnyer, jeles2!

Bitt (doubeIS) said...

owhh u la yg p makan dengan kak dee haritu :)

Remy hazza said...

remy tak pandai berkata2..... tapi remy nak share apa yg remy lakukan... bukan nak glamer atau apapun......blog remy pun simple jer.....
cuma remy akan hargai setiap pertemuan... walaupun bukan empat mata...tapi masih ada rasa connection tu..... kekadang sahabat yg jauh lebih memahami dan neutral dlm memberi pandangan....

Anonymous said...

I haven't seen you for weeks! interestingly you: Discount for All - 5..7 % - Off - Online Order for Kamagra free consultation Goodbye!