Thursday, November 15, 2012

andalusia dan public holiday


- Louisa May Alcott, Little Women



"Relaxlah Sha...kerja Public Holiday dapat triple pay," he said.

I smiled and shook my head,
"Employment Act 1955 cover orang yang berpendapatan kurang dari RM2000 je. Yang buat manual labour. Ataupon mereka yang bukan executive dan ke atas untuk sesetengah syarikat."

"Habis tak berbayar lah ni?" he raised his brows.

I grinned.

"Alaaaaa...kau bukan ada buat apa pun kalau cuti, Sha. Kau tu belum kahwin. Belum ada anak. Apa sangatlah yang kau risaukan. Yang kau tinggalkan pon kucing-kucing kau aje," he laughed cynically.

I laughed aloud.

"Bro...itu sebab aku tak boleh kerja weekend, public holiday ni semua. Aku sepatutnya bersidai dekat Pavilion sana, tunggu kot-kot ada yang berkenan. Barulah boleh kahwin," it was a sarcastic statement; if he could understand that.

"Kau tu dah tua, Sha. Tahap andalusia dah," he replied.

"Sebab dah tualah aku kena kahwin, bro. Nanti tak ada siapa pulak nak wariskan rumah, tanah, kereta, duit EPF dengan duit insurans ni semua, " I smiled. Aye. I continued my effort to keep a sweet face.

"Bagi je pada amal kebajikan," he drawled.

"Kalau bini kau fikir macam ni dulu, mesti dia dah tulis wasiat bagi kat amal kebajikan dulu kan? Tak payah kahwin dengan kau," I chuckled.

"Kau ni kerek sangat, Sha. Itu pasal tak ada lelaki nak kahwin dengan kau. Tengok ni, beli kain nak tengok bola pulak. Dah macam tudung Fareeda bini aku je rupanya," he laughed loudly.

"Hmmm...kau pergi game malam ni?" I asked back.

"Game apa? MU?" he asked dumbly.

"Malaysia," I answered.

"Pigi daaaahhhh...bukan boleh menang Malaysia tu! Membazir duit je!" he snorted.

"Aku kan banyak duit. Sampai nak kena wasiat kat badan amal dah duit aku ni nanti dek tak ada orang nak kat aku, " I said that softly. He kept quiet.

"Kejap...nanti aku cuba lilit scarf ni macam pashmina. Ko ada brooch?" I asked with a grin. He looked at me with murderous eyes.

"Kerek."

"Dah mulut macam joyah, aku ingat kau kongsi Fareeda tu dengan bini."

Folks,
Some people just love to sprinkle the salt on your wound. Just be patient. And smile.

Oh, by the way. I'm working today. But it doesn't matter because I just got my AFF Suzuki Cup attire (as in the picture). That will definitely make me smile the whole day. Regardless of the result yesterday, I will still support my own country.

I mean, a spinster has a sense of belonging too, you know:)

24 comments:

Len Inouie said...

Lol.. i looooike your answers..
:)

The best respond gesture is SMILE..
Haha..

Pocket said...

i actually needed to check the dictionary(D0t)com on the 'SPINSTER' word...
there were three answer and i think u meant the third one...
'a woman who spins thread as a job'
i tot u'r working in a telephone company?
heheheh u know i'm just joking.

anyway i envy people like u,
people who can keep a straight face, duck their opponent's 'right straight' and return a few jabs and finish the whole thing with a right upper cut or a left hook...

me.. if people sprinkled salt on my wound like that...
'err mat, sembang hang ni tak menyenangkan aku la, aku rasa baik kita berenti sembang sebelum jadi kes polis..'
(Did it with a boss once..
turned out fine..
he now know where is the thin line)

baby comel said...

Yeah, sometimes mereka ni memang xpernah sayang mulut.. kdg2 saya pun kurang senang jgk dgn lelaki yg mulut mcm perempuan ni. tp i'm okey je. sebab dh terbiasa, duduk dlm bidang customer service ni teach me alot. sabar, senyum, apa2 pun relax je..
tapi bab kerja time public holiday owh yg tu payah sket la..
~Kak Sha, tak kawin lagi xbermakna kita tak laku. kan?? InsyaAllah, akak langkah kedepan sket mungkin yg terbaik menanti kat hadapan tu.. yg penting jangan pernah berhenti melangkah. Tu doa adik utk akak okey =)

~ Cik Azz ~ said...

Ingat zaman akak keja dulu.. Paling suka keja masa public holiday sbb dabel pay and half... triple pay jauh sekali.. huhu...

Biarlah orang nak kata apapun Sha.. Selagi mulut dorang tak henghot-beghot mengata, lantak pi la..

Lady Windsor said...

hi sha,
how are you..don't be sad dear..same here..im about to drive to the office, ambil peluang bw kejap..
yeahh..they don't bother about people feeling. i had it once..they know that i hv no kids at all..masa i masuk kat bilik untuk mak-mak perah susu kat baby depa..(psstt sometimes they act like depa sorang la ada baby kat dunia ni) one of them suddenly pop up with a question like, kak sha nak masuk pump ka?
Ouchh dear..it was like u spray a petrol in a fire burning and sprinkle a salt on a wound.. i masuk situ nak ambil sejadah i tertinggal..
Kan..i won't do that to the others..how could they did it..hati kering ke apa. But is ok, lama kelamaan i used to it..Sha Allah Maha Kaya..everything happen for a reason. Lets celebrate life..

Jna marcello said...

HAHAHAHAH THE BEST ANSWER KAK SHA ;D

Na pun kerja kak sha sadis...!
ramai org ckp kat Na
"bangla pun cuti weh??
yeayy bangla cuti..Na kerja sbb Na bukan bangla hikhikhik

#kak sha dari smlm Na da buat entry pasal kak sha..kak sha xnk bace pong~ ;/

fairy said...

To give responds like that with smile kadang-kadang susahkan..
saya kadang berjaya buat..kadang tewas. Kalau agak-agak tak boleh control tu..selalu saya diam je. Senyum tak..pandang tak..membalas pun tak. On button mute.

Anyway..happy working on public kak.
I know the feeling.Between rasa malas, jealous pada yang tak keje & tanggungjawab. Just enjoy,ikhlas..inshaallah ada rewardnya :)

Dinas Aldi said...

Good God, this conversation is SO familiar to me. Lelaki yg kuat berletiaq mengalahkan pompuan. Pijak perut baru dia tau.

I love Little Women :)

Selamat bekerja dik Sha.

PuanPepel said...

yeah...kak sha memang idola la bahagian menepis serangan2 mereka yang tak berperasaan ni...


tak kawen orang cakap andalusia..
da kawen tak ngandung2 kang orang cakap mandul plak.. bukan reti nak puas hati ngan orang lain....haizz..

*da lama sy tak baca novel... huhu.... kak sha baca lg x novel2 melayu nih.... rasa macam nak gi cari la satu dua novel...incik suami pun kena keja hari ni...bosannnn~!

Nizam.Ariff said...

anda sungguh cool...

Rai Ourkizuna said...

jahatnya mulut jantan tu.. apa dia ingat orang da kahwin je ke ada life.. bagus cara kak sha handle manusia mcm tu.

eh tapi kan.. orang lelaki mmg kuat membebel jugak kan.. hahaha.

hainom OKje said...

Biasalah ..... tanggungjawab.... sok lusa pun kita yg kena settlekan.... Sebenarnya time tak de org keje lagi best sebab boleh buat keje tanpa gangguan kan Sha.....

Apa pun OKje suka ngan semangat Sha ni!!!

Remy hazza said...

Sha... kita serupa...kita serupa...... tang mana tu.... tang keje hari nie lah...... kerja elok2 tau.......

4feet8 said...

hi darls.. free wifi hotel from jakarta.. take care dear.. kagum dgn jwpn sha.. sy pun pernah situasi cmtu, tp biasanya sy buat xtau.. xkuat nk mjwb, takut nanti balik rumah, menangis spjg jln.. ni yg nk bguru ngn sha nih..hihi..
love,
4feet8.

boni kacak said...

ada borang tak?? saya nak apply jadi suami awak la..hahahaha :P

Si Matatajam said...

Amboi Boni...kat sini pun nak try gak..ha ha..Sabaq ja la Sha.. Love The quote..

lieyalatif said...

tahan gak sha yeak...kalo lieya tu dah hangin2 gak hahaahah i ni pantang kene cucuk....heheeheh

norhidana said...

biasalah tu dik, kadang2 tu ayat org laki lg pedas dr perempuan... skrg pun dh ramai lelaki2 yg suke gosip sambil ngumpat2 pun hehehe...

ignore je selagi boleh lelaki2 camtu, jenis yg reti ckp je tanpa penah fkr dulu...

Rapunzeel Cikilolo said...

asal lak orang belum kawen tak boleh cuti. diskriminasinya pemikiran melayu. oops

wantie said...

Ni la masalahnya.. bila kita tak kawin.. org lain akan lihat kita sebagai tempat nak selesai semuanya. Ingat single tak de kerja nak buat ke..Akak dah kena dik...

Bila nak buat OT or kerja lebih sikit. klik mesti ckp.. " sitilah yg paling sesuai, dia kan tak de commitment! anak tak de.. then single lagi..

geram tau.. rasa mcm kena buli. Tapi, sebenarnya itulah peluang yang dorang beri untuk akak menjadi lebih maju ke hadapan.

Tiap kalu struggle nak buat kerja sengsorang time tu juga akak belajar sesuatu yg baru. learn is Fun!..

When I advance there are jealous too...hmmmm.. dunia dunia

Kengkawan said...

hahahahhaa..
gud answer..

Shasha Yacob said...

Jodoh tak kemana kak sha, tu boni nak apply dah pun. haha

missSenget said...

suka cara jawapn 2..

kite ni selalu org kata mcm2, mampu diam je..

sbb kalo bersuara nmpk sgt emosinye.. huhu..

kiera'sakura said...

haaaa padan muka dia kacau lagi kak sha kita. nyibok je!!!!!