Monday, November 19, 2012

tak nak makan sayur!

Lunch. by cheryna_27
Lunch., a photo by cheryna_27 on Flickr.


The only problem that I had as a child was that I loved vegetable too much.

Some children hated vegetable; they tend to use their hands or mouth or teeth and even their throat as a filter.

Do you realised that after a round of nasi goreng,mee goreng or laksa, the salad, sawi, kangkung rested peacefully at the corner of our friends' plate?

Most of them hated greens - so when it came to green vegetables, their mothers had those conditions:

1. Do not give their children vegetables at all because they knew it was not going to be eaten.

2. To choose the vegetables which were going to be fed to their children and chose only what their children liked.

3. To transform the vegetables into something else like puree, soups or whichever recipes which would not looked like a vegetable recipe.

4. To still serve the vegetables and would leave the option for the children to eat by themselves.

5. To force their children to eat the vegetables; regardless their likings, preference or even objection.

Well, at least those were the options which my mother had when she was dealing with four children - a girl and three boys. Fast food or poultry were not at luxury and there were times when my parents would chose meals that they liked too. Therefore, in most circumstances, we ate what our parents served and ate. One of my brothers had option number 4 and 5 all the time; option number 3 was when our mother was feeling hardworking. Sadly to say, we never had option number 1 and 2.

I, on the other hand, was not giving my mother any option - I had this habit of preferring vegetables in my meal; not having them made it awkward. At the end of the day, my mother chose to teach me on how to cook my vegetables so that I could cook it myself and I could prepare my vegetables on my own.

So, it was quite difficult to understand that some people tend to this when they were ordering food,

"Abang, saya nak makan Mee Goreng Sayur. Tapi jangan letak sawi dengan carrot ye!"

You could see the abang tried his level best of not to frown and your order would take a longer time to be prepared.

Or have you came across this situation?

"Alaaaa...kenapa letak sayur? Saya tak suka sayur..."

Nothing has been mentioned during the pre-order but the moment the tired waitress was serving it, you could swear that her shoulder slumped with frustration after seeing your pouty lips.

And folks...I have also came into this situation:

"Kau suka sayur kan?" And someone started to eat the brocolli and mushroom but filtered the carrots and transferred that TO YOUR PLATE INSTEAD. You got to eat carrots like Bugs Bunny afterwards!

Recently, I even saw this:
"Bukankah kau tahu kesukaan aku ialah bellacccann!!!Kenapa kau masak sayur asam tak mau campur belacan!!!"

Aye. Sometimes, your mother might gave you option number 1 until 5 and there were times when option number 5 was ultimate. But then again, it was up to you to make a dramatic gesture on it or just took it. Besides, it was your own Twitter account or blog - you got to choose what you wanted to tell the whole world.

Even though it was still hard for me to digest why some people loved to make a big fuss over small things and complained about personal things too much in a social media. Who were you trying to impress? :)

The street food at Ipoh was awesome but those which have been served at the hotel was not. I eventually chose to eat what was in the picture.

Besides, we still have the luxury to choose. How about our brothers and sisters in Gaza, folks? :)

24 comments:

hainom OKje said...

Walaupun apa cite disebaliknya, salad tu nampak sedap Sha!!!! OKje suka salad sesangat... tambah sausage ke ayam rebus...Pergh!!! confirm tambah menyelerakankan?

Nizam.Ariff said...

sungguh berkhasiat...
untuk lunch, itu sahaja? Aku tak cukup...

Acik Erna said...

samapi sekarang acik pun kurang makan sayur he he

missSenget said...

tak suka makan salad..

bukan sebab sayur..tp sebab mayonise.. hihihi..

Cikgu Ma said...

saya antara org yg x suka sayur..hehe...

recently, dah pandai makan..tp pilih2...

aBoi said...

I ate all kind of sayur (i think.. =P) except sawi..hahaha

Len Inouie said...

Good to see you back. :)

Remy hazza said...

sayur tu kan baik utk kesihatan.....
byk nutrisi dlm sayur tu......
tapi yg sebenarnya... kita kena bersyukur.... sebab masih ada makanan dan minuman.....

saudara kita kat Gaza tu...lagi sengsara.....tiada pilihan....hidup dlm ketakutan..... apatah lagi nak memikirkan pasal makanan.....

SURIA AMANDA said...

i memang suka makan sayur...and i selalu pastikan anak dara i pun makan sayur..setiap hidangan harus ada sayur hari2..lawas maaaa.....xde la sembelit kan?

Cik Nurul Siezuka said...

Nurul seorang pencinta sayur... :)

Rasp said...

masa akak kecil2 ...
memilih sangat nak makan sayur...
and my mom would alwiz give in to me *anak manja gitu* hehehehehe
tapi syukur dewasa nie memang 'hantu' sayur...

and somehow my kids cam i kecil2 gak...
memilih sayur tapi akak cam diktator gitu....
they jez have to chew and telan whatever being served...
mulut ghomel tak suka tapi telan gak ler...
kejam kan hehehehehehe....
kejam utk kebaikan maaaa *wink*

fiza said...

Anak saya susah nak makan sayur, tapi kena paksa gak ngan ibu dia nih ☺☺

Kawan office ni plak memang tak makan sayur. klo order makanan mesti request 'jgn letak sayur'.

wantie said...

alhamdulillah.. kedua dua anak akak suka sayur. caranya senang je sya. Masa dorang umur 6 bulan. jgn bagi nestum. Tapi masak moi campurkan semua jenis sayuran . then blend together...

Dari merah tu dah merasa sayur, sure la bila besar makan sayur kan..

Anak sulung akak tu makan tomato mcm makan epal. Recently akak masak pucuk asin asin ( pucuk manis)

Aleesya pun berebut rebut makan dengan abangnya.

Akak ambil petua ni dari Mak Tiri akak. alhamdulillah menjadi.

Evagurl Izma said...

mama selalu cakap kalau tak makan sayur nanti tak cukup zat.

sampai sekarang jadi hantu sayur jugak. ngan ulam2 sekali i bedal. haha XD

tp kan, walaupun children didn't like vegetables so much, we as mothers should train them to get used to it. am i right? :)

LydSunshine said...

Saya baru je belajar utk suka sayur. Itu pun sbb kesedaran betapa pentingnya sayur tu muncul lambat sgt. Mula2 belajar makan sayur yg tertentu je. Makin lama makin byk sayur yg boleh diterima. Saya palign suka sayur hijau. Sawi la yg paling suka. Tapi..... kalau makan nasik goreng atau mee goreng atau bihun goreng, kalau ada sayur, saya akan letak tepi jgk. Sebb rasa menganggu. Bukan sayur je yg saya letak tepi. Segala ikan bilis je, kacang2 ke, semua letak tepi.

Erm, yg selalu post status 'mintak puji' tu biasanya pompuan kan? Saya pun terfikir benda yg sama... Nak impress siapa?

boni kacak said...

saya memang tak suka makan sayur dari kecik.. sayur dengan ikan.. tapi lately saya cuba jugak makan sayur...

4feet8 said...

haha..teringat kat adik-adik saya. masa mereka kecik2 dulu nak suapkan nasi, selalu sorokkan sayur dalam nasi. kalau mereka nampak sayur mesti suruh keluarkan, jadi, senang cerita, sorokkan dalam nasi, n suap mereka. senang..hehe..

saya pula, tak makan taugeh. kalau sempat pesan kat tukang masak tu, memang pesan, kalau terlupa nak pesan, terpaksa jadi macam Siti Puspawangi(musang berjanggut) asingkan taugeh dulu dari mee/meehon di sekeliling pinggan, barulah makan..hehe..

Jna marcello said...

Na ade 3 org adik beradik..3-3 xmkn sayur kak Sha..tp mk slalu bebel sampai skrng..kna makan sayur kena makn sayur..pernah gak Na tanye mak kenapa ktorg xmkn sayur ..MESTI mase kecik2 mk xpernah ajar kan?? DUSHH DUSHH~!!! mak tumbuk heheh xde laa mak ckp mmg dari kecik ktorg smua xnk..mak banyk kali try selit2 sayur disebalik ayam ke nasi ke ikan ke pun ktorg dpt detect sayur tu then kuar kan ;D actually adik beradik Na ni boleh dikatekan parah kak sha sbb xmkn sayur xminum susu xmkn bawang xmkn cili ikan pun bukan smua jenis ikan ktorg mkn xmkn pedas BORING~ kan?
kita org lebih suka nasi kicap dan telur (tapi ktorg mkn telur putih je kuning bole buang hikhgikhik)

^^agak melampau cmmnt Na mcm entry plak ok kak Sha welkem backkk! MISSSSHH YOUUU!

Rai Ourkizuna said...

pada saya tanggungjawab besar adalah untuk make sure anak2 makan sayur.. luckily my husband mmg jenis pemakan sayur tegar..anak2 boleh ratah sayur tanpa masalah..cuma sayur daun tu susah sikit sbb kadang2 diorang lekat..hahaha..

tapi..kalau parents pun tak makan sayur..mcm mana nak ajar anak makan kan?

now..saya sendiri melatih diri supaya makan sayur..takde pilih2.. pelik dengan orang yang skeptikal.. sayur tu pahit.. yg pahit tu sayur peria je..yg lain2 sedapp..paling suka sawi putih..hehe..

norhidana said...

akak sama mcm kamu, dr kecik akak mkn sume syr n tak tau kenapa org lain tak suke mkn syr... hehehhe

cume tak tau aiyan nnti camne, skrg nih ok lg sbb dia tak pandai nk memilih2 sgt, dh bsr skit nnti ntah la, hope dia mcm akak n edy

wahida said...

dulu kecik2 mmg tak suka mkn sayur...

sekarang ni bila dah besar, dah tua, mkn takde sayur, mcm tak feel pulak...

atty's said...

sayur..salad..ulaman..semua kty suka makan..nasi lagi lerrr..suka makan. :)

kiera'sakura said...

rajinnya abg tue layan karenah adik dia hihihi, nasib dia x paksa je makan carrot tue hihihi

kak sha saya orang ipoh!!! ngeeeeee :D

Aya Yus said...

Option no. 4 and 5 for my daughter. Saya rasa orang yg tak mkn sayur adalah org yg kurang menjaga kesihatan, dan ianya adalah suatu kerugian.. (cehh.. mentang2 saya seorg yg tak boleh mkn nasi kalu tak ada sayur! hahaha...)