Wednesday, February 27, 2013

bukan perempuan sundal - syahid - dubook

Tajuk: Bukan Perempuan Sundal


Sinopsis: 


Pesta Buku 1 Malaysia.

Aku memang berhasrat nak pergi ke Pesta Buku 1 Malaysia tempoh hari untuk dapatkan buku yang ditulis oleh penulis-penulis dari Malaysia. Ada beberapa buku yang memang dah masuk dalam list aku dan aku tahu apa yang aku nak.

Pertama sekali, aku nakkan buku-buku yang dikeluarkan oleh Terfaktab Media. Waktu tu mereka baru launch buku baru. Hasil dari risikan yang aku buat melalui Twitter, page dan FB page diorang, aku tahu yang aku perlu keluarkan sekurang-kurangnya RM40. Dalam RM20 aku simpan untuk satu buku yang aku target keluaran Dubook Press dan 3 buku berharga RM50 dari Lejen Press dan Fixi.

Bajet aku waktu tu dalam RM100; tapi kalau nak terlebih pun biarlah dalam RM10 paling banyak - taklah semput aku nak bayar macam masa aku over terbelanja dekat Big Bad Wolf tempoh hari. Tapi aku positif yang aku dah tak perlukan benda-benda lain selain dari apa yang aku hajati.

Salah. Aku salah.

Pada hari Buku Jalanan Seremban tak dapat buat event dekat Dataran Seremban dan akhirnya buat event dekat Bazaar, aku balik lambat dari kerja. So, #SedarRuang yang mereka dah canangkan seminggu sebelum tu tak dapat aku hadiri. Agak frust jugak lah, sebab aku jarang tak datang kat Buku Jalanan Seremban. Kalau nak tahu, aku antara manusia yang paling suka tengok orang berpuisi dari zaman dekat SBP lagi. Semua malam puisi aku datang tapi aku jadi penonton paling bisu, tak ada perasaan dan bermuka sinis bila perlu. Dengar, tengok...boleh. Sendiri baca puisi? Robot tak baca puisi untuk pengetahuan korang.

Yang aku kesalkan masa event tu ialah sebab aku tak dapat nak rebut buku Nami yang baru, Diorama Eksisten. Sayangnya aku tak sempat - aku balik kerja lewat malam.

Cuma yang aku cukup berkenan malam tu ialah tweethandle bernama @syahid yang reply pasal buku-buku yang nak dijual di event tu. Cepat betul dia reply. Bagus pulak replynya. Aku syak waktu tu dia ni mesti penjual buku untuk Terfaktab. "Ejen agaknya dia ni," kata hati aku. Ke setan yang kata, entahlah.

Seriously, aku tak kenal dia. Tapi aku risik juga tuan tweethandle yang baik hati tu. Waaahh...ramai juga followers. Bagus-bagus tweet nya. Jadi aku ambil keputusan follow dia di Twitter, bacalah apa yang patut bila dia tweet, ada yang buat aku gelak, ada yang buat aku cengil, macam-macam ada.

Malam tu, masa aku balik kerja, aku nampak tweet si @syahid ni pasal #BukanPerempuanSundal. Amboi, hashtag bukan main lagi. Aku nampak dia tukar avatar dia. Macam cover buku. Aku Google, aku usha hashtag tu dan aku baca tweets yang terdahulu. Ternganga aku sekejap. Laaah. Budak @syahid ni waghieh ghupo eh? Budak Negeri Sembilan. Dah tulis buku untuk Dubook Press?

Dalam kepala otak aku masa tu ada sedikit kebimbangan. Aku risau juga kalau @syahid ni macam budak-budak lain. Setakat ni tak banyak buku Dubook Press yang aku dah baca: Muslimeen United, Cerita  Malaysia Tidak Ke Piala Dunia, dan Santun. Aku mungkin akan bias kalau cakap pasal buku Nami, maklumlah dia penyokong Liverpool dan buku tu adalah buku bola. Buku si Lucius pun pasal bola. Tapi, Santun dari Petak Daud pernah aku kritik dalam Twitter satu masa dulu. Mungkin satu hari aku boleh letakkan komen aku di sini, mungkin untuk penulisnya satu hari nanti.

Aku tak salahkan penulis-penulis Dubook. Selain buku Lucius, buku-buku yang lain agak nipis dan ada masanya plotnya terkejar-kejar padahal gaya bahasa penulis-penulis Dubook ni boleh tahan juga hebatnya. Mungkin ini yang buat aku berkira-kira, sama ada hendak atau tidak beli Bukan Perempuan Sundal. 

Tapi rasanya pagi tu mengubah pendirian aku. Aku tak habis-habis nampak si @syahid ni promo buku dia. Satu yang korang kena faham pasal aku. I love hardwork. I love determination. I love humbleness. Bila @syahid promo buku dia, aku jadi macam kagum pulak. Aku memang suka orang yang mencuba dan berusaha. 

Jadi aku check account balance dan setkan bajet baru. Aku fikir macam nilah. Setiap kali pergi book fest aku mesti pergi minum kopi. Maybe I should cut down my budget on the coffee especially on the expensive ones. Beli extra satu buku. Aku dah tengok harga, kalau harga biasa pun murah, takkanlah bila pesta buku harga dia melonjak naik pulak kan?

Jadi, sampai je kat PWTC, aku pun terus tengok direktori dan cari booth yang aku nak serbu. Bukanlah nak berlagak, tapi bookaholic yang suka pergi book fest ni akan serbu dulu baru beli. Dah dikaji, baru berbajet dan shopping. Kalau tidak, habis.

Tak susah nak mencari booth Dubook. Pada aku, selain cantik, ramai orang, ramai juga jurujual. Aku akan ceritakan kisah aku beli buku-buku Terfaktab tu kemudian nanti, tapi moh aku cerita pasal Bukan Perempuan Sundal dulu. Kalau ikutkan, buku Dubook semua murah-murah. Semua menggiurkan. Tapi, aku dah set target atas dasar kerja keras penulis, jadi aku terus tanya, "Bukan Perempuan Sundal ada?"

Bila aku ingat-ingat balik cara aku tanya tu entah apa-apa. Kalau orang yang kerek atau bukan bookaholic dengar, mesti diorang ingat aku cari anak dara sunti. Which will come to a point where the answer would be annoying. Tapi hari tu, minda aku terlebih fokus agaknya. So, I was straight to the point.

Aku tanya harga dan mereka jawan RM10.50. Aku nampak buku-buku lain tapi aku tutup mata. Aku kena ingat koleksi Unread dekat rumah. Aku harus fokus pada bajet yang ada. Setakat buku @syahid, langgar RM10 tolak bajet kopi, aku masih mampu :)

Tiba-tiba hati aku terdetik nak tengok si penulis. Entah macam mana mulut aku macam lancar bertanya, "Syahid ada tak?" sambil mata melilau cari yang mana satu. Bodohnya aku. Yang menoleh orang depan aku je. Aku jadi bangang dan blank sekejap. Terus aku suakan buku aku dan dengan straight forwardnya, "Boleh sign, dik?"

Kahkahkah. 

Aku memanglah kena panggil diorang ni adik. Aku kan dah tua. Rasanya kat booth buku-buku Indie ni, aku je yang 30 tahun ke atas. Yang lain semua budak-budak kolej. What did I expect? Ingat ni STAR of Paroi ke? Makcik-makcik masih tengok bola kendong anak, tating sana sini?

Tak taulah si @syahid ni nervous ke, terkejut ke, apa ke, tapi dia diam je sign buku aku. Aku berikan nama aku dan tadaaaaa....korang nampak kan hasil signature penulis yang aku baru nak kenal hasil penulisannya ni? Di kala prestasi Negeri Sembilan agak mundur, hati sedikit teusik dengan "Hobin Jang Hobin" tu. "Haaaii...pandai budak ni nak kasi orang baca buku dia," kata hati aku. This time, aku tak rasa setan kata apa-apa.

Aku tak ambil masa yang lama untuk baca buku Perempuan Sundal Malam. Satu hari, waktu susah nak melelapkan mata, aku baca buku ni. Sekejap, dalam setengah ke satu jam dah habis. Macam aku baca Santun dulu. Standard duration for Dubook books.

Tapi aku suka sebab dalam keghairahan aku mencari bahan bacaan yang ringan tapi ilmiah, aku kadang-kadang tak sedar yang aku terlalu selalu menolak bahasa yang memberatkan minda. Mungkin aku takut penangan novel-novel cinta yang adakalanya memualkan. Aku rimas dengan bahasa jiwang karat, jadi aku beralih pada buku-buku indie/alternatif selain membaca bahan bacaan Inggeris yang memang dah dipupuk dari kecil (sebenarnya bahan bacaan Melayu pun mak ayah ajar, tapi sejak banyak sangat novel cinta, aku seakan berhenti baca novel Melayu)..

Bunga bahasa Bukan Perempuan Sundal ni cantik. Tak kompleks untuk minda seorang wanita dewasa berumur 30 tahun membaca selepas penat seharian bekerja di pejabat dan mengembara sejauh 150 km sehari dari Seremban ke Kuala Lumpur dan pulang semula. Pada pukul 11:30 malam minda aku seharusnya dah letih, but surprisingly, tak lenguh pula baca buku si @syahid ni. Malahan, besok paginya dalam bas, aku tak tidur pun. Aku ulang baca.

Cerita pasal Nurul, watak utama dalam buku Bukan Perempuan Sundal ni cerita normal. Cuma ada masa, entah kenapa, aku rasa macam watak ini personal untuk si penulis. Entah kenapa aku rasa macam tu aku pun tak tahu. Mungkin mengetahui si penulis ni berasal dari kampung, dan kisah macam ni adalah kisah standard, ada masanya aku terfikir juga, "Syahid ni menulis, orang ni betul-betul wujud ke?"

Well, we can't help it, aren't we? 

Kadang-kadang bila satu-satu kisah tu melekat dalam minda dan hati kita, kita rasa dekat. Kita rasa macam kita pernah jumpa watak ni. Kita rasa mungkin di mana-mana, ada orang yang kita kenal ada kisah begitu. Entahlah. Dunia bookaholic memang aneh kan?

Lagi satu yang aku suka pasal buku ni, entah kenapa bila baca aku teringat kawasan kejiranan terdekat dengan rumah aku kat Seremban ni iaitu Taman AST. Tempat macam-macam cerita macam dalam buku ni juga. Setiap kali makan nasi lemak kari kaki ayam kat sana, cerita seakan-akan Bukan Perempuan Sundal ni  mesti ada. Itu yang bagus. Aku boleh bayangkan sceneries yang biasa-biasa bila aku membaca. Ini bukan nak scene berlatarbelakangkan kek pelangi dan pejabat korporat yang aku hadap hari-hari di ibu kota sepanjang berjam-jam bekerja. Sceneries dalam Bukan Perempuan Sundal scene biasa aku sebagai budak Seremban selepas penat seharian bekerja:)

Macam Santun, buku ni agak terkejar-kejar bila di garisan penamat. Aku pun hairan, dah dua buku Dubook aku baca, inilah areas of development diorang. Kadang aku rasa macam nak sangat tanya, "Abdul Dubook, korang ni setkan dateline ke kat penulis korang? Kenapa bila last-last macam diorang menggigil nak habiskan buku cepat?"

Sayang. Buku ni pandai membelai perasaan pembaca. Tapi kupasan pasal beberapa cerita tak berapa lengkap. Pada pendapat aku yang suka baca buku dan menulis, aku rasa macam ada limitasi. Masa dan jumlah muka surat mungkin? Entahlah. Mereka lebih tahu.

Ada satu watak bernama Capang yang aku nak kenali dalam buku ni tapi tak dapat. Sayang. Buku ni pandai mengajak aku berimaginasi sampai aku rasa macam aku boleh namakan pelakon-pelakon yang akan berlakon dalam Cerekarama. Tapi aku boleh bayangkan Capang sekejap saja. Tak sempat aku nak bayangkan kalau pilihan pelakon aku tu ada mirip wajah adik dia. Itu kekecewaan aku.

Bagi peminat watak antagonis macam aku, aku suka jika kejahatan dan balasan kejahatan tu diperincikan. Lebih menarik kalau watak antagonis ni kacak, sebab akan undang kebencian dan jiwa yang lebih dalam diri aku. Hehe. Itu mungkin Syahid kena fikirkan bila dia buat buku lagi nanti.

Tapi...tapi...tapi...setahu aku Bukan Perempuan Sundal ni karya tunggal @syahid setakat ni. Aku tau ada 2 cover, dan aku rasa aku nak juga cover yang lagi satu tu sebab cantik bangat warna merah dia. So, kalau aku dah cakap macam tu, aku sukalah buku ni maknanya. Pada aku menulis ni perlukan practise juga. Dan aku nampak humbleness si @syahid ni setiap kali tweet pasal buku dia. Masih bekerja keras mempromo dan memperbaiki. Rasanya, buku dia yang lain nanti mesti lagi best kot?

As far as my generalisation when it comes to Dubook Press' books, itu cuma telahan aku. Masih ada beberapa buku yang aku ingin baca dari mereka, macam Orang Hodoh Cantik dan Dari Tanjung Malim ke KLCC. Ada satu lagi buku Petak Daud yang perlu aku baca. So, kita tunggu lah next review aku nanti pergi macam mana.

Untuk @syahid, aku tahu dia boleh menulis. Kritikan aku dan pujian ni sekata je. Aku harap dia tak serik menulis dan tulis...tulis...tulislah lagi. Keep the humbleness, the hardwork and determination yang membuatkan pembaca tua macam aku melekat kepada buku. Itu harapan aku.

Should you buy the book?

Please! Macam review Kelabu yang aku buat hari tu, aku dah jelaskan kenapa aku memilih untuk membeli, begitu juga dengan Bukan Perempuan Sundal. Open your eyes to the truth. Ini cerita-cerita orang kita :)

Tuesday, February 26, 2013

lelaki eksistensial - nami - lejen press

Sinopsis:
Mengisahkan seorang lelaki yang tidak dinyatakan namanya, dalam kehidupannya mempunyai ramai kekasih yang berlainan gaya dan pemikiran.

Fitrana - aktres sinetron gred B Indonesia yang hidupnya dikaburi material, Puspa - seorang gadis hipster vegan yang sentiasa menentang arus serta tidak suka perkara mainstream, Maisara - seorang hijabster yang belajar di institut pengajian tinggi swasta dalam bidang fesyen, meminati Maher Zain dan anak kepada seorang ketua cawangan UMNO, serta Lin, atau Tengku Adlina - anak kepada Tengku Farouk yang memiliki syarikat hartanah terkemuka, meminati dalam bidang penulisan dan membuka syarikat penerbitan buku - Scented Pen Sdn Bhd. 

Bermula dari seorang penganggur yang hanya memiliki manuskrip novel, kemudian memikat hati Lin dan seterusnya menjadi senang lenang seperti hari ini.

Haila.

Kalau ikutkan hati, post untuk hari Selasa sepatutnya post pasal bola sepak. Aku dah scheduled dah pun post tu. Tapi Tuhan tu Maha Kaya kan. Di saat-saat fizikal aku cukup letih dan penat dengan kesibukan semasa, aku tak mampu nak berfikir untuk menulis sambungan cerita yang aku dah pernah letak dalam blog ni dulu. Di saat aku sepatutnya sibuk post pasal emosi aku tentang team bola sepak kesayangan, ada pulak buku lain yang akan jump que post aku yang selepas ni.

Hari ni aku nak cerita pasal buku dalam gambar ni. Sebenarnya...buku ni aku dah pernah cerita dalam blog ni dulu. Mungkin masa tu aku blogged in English agaknya, atau tak semua baca buku macam aku, agak hambar sambutan yang aku terima. Koman-koman pun orang tanya, "Minat membaca eh, Sha?" Takpun, "Sedapnya nampak ice-cream tu" tanpa memikirkan yang aku dah taip blog panjang-panjang nak kasi faham cerita aku.

Kali terakhir aku dan Nami (penulis buku Lelaki Eksistensial ni) lepak sama-sama, kami bercakap pasal perkara ni. Nami bagi tahu aku kenapa dia tak blogging lagi. Bila blogging dah tak ekslusif macam dulu, blogging macam dah tak seronok lagi, katanya.

Kalau ada pun blog dekat Tumblr. Bukan selalu. Bukan macam masa dia dengan Teh Tarik Gelas Besar dulu. Bukan macam masa dia Rokok Nan Sebatang. Aku percaya kalau ada lagi publisher yang nak ambil Nami menulis lagi (dan aku doakan), mesti dia akan tutup blog lagi lepas sign kontrak.

Itu closure Nami. Dari seorang blogger yang bermula lambat dari aku, tapi dah masuk Top 5 bestseller dekat Kinokuniya sana. Dari repekan di blog akhirnya dah dekat sepuluh (ke dah cukup sepuluh) buah buku dia dijual di sini sana. Dari seorang yang aku tak kenal, aku follow blog, gaduh di Twitter, kemudian jumpa di salah satu majlis buku. Akhirnya aku dah boleh duduk semeja dan cerita entah apa-apa.

Tulis blog, last-last jadi buku. 
Last-last jadi duit. Last-last jadi legasi.

Itu yang buat aku rasa kagum dengan Nami. Ramai lagi blogger macam Nami dah jadi penulis tapi berapa ramai blogger, kemudian writer yang boleh ubah pendirian aku pasal buku?

Aku ingat lagi masa aku beli buku ni. Aku tangkap gambar dan hantar pada Nami melalui Twitter. Aku rasa masa tu dia tak ambil pusing atau tak percaya yang aku ada buku dia. Sampailah masa aku jumpa dia kali pertama. Masa tu aku nak hantar dia ke Stesen Komuter Seremban. Sebelum turun, aku keluarkan buku ni dari dashboard dan aku hulurkan sebatang pen Stabilo berwarna ungu. Aku mahu autograph Nami.

"Eh, kau ada buku ni?" dia tanya dengan reaksi yang agak terkejut.

Aku tak hairan dia terkejut tu. Harus diingat bahawa aku dan Nami tak bermula dengan baik di Twitter. Walaupun kami sama-sama penyokong Liverpool, tapi ideologi kami tak selalunya sama. Nami sokong Selangor. Aku sokong Negeri Sembilan. Masih ada beza. Sampai sekarang pun Nami tak boleh faham macam mana aku, selaku penyokong Liverpool yang kipas susah nak mati, boleh minat Juventus dalam masa yang sama.

Kami banyak perbezaan dalam persamaan. Punca kami boleh duduk semeja ni pun asalnya dari perbalahan. Entah macam mana dia boleh tag sekali arwah awek dia dalam perbualan pasal pasukan kebangsaan Itali. Akhirnya dua orang perempuan bertegang urat jari menegakkan siapa lebih genuine bila minat Itali. Sampai dah tak ada arwah, sampai dah berbulan tak bercakap, lepas dah macam-macam jadi, barulah kami berbalas tweet macam biasa.

Akhirnya, barulah kami fikir nak jumpa. Nak lepak sama-sama.

Itupun masih ada jurang lagi. Aku bercerita pasal Maharaja Lawak, pasal benda-benda mainstream, pasal benda-benda yang Nami kata langsung tak sangka. Dia tanya, "Kau layan juga Maharaja Lawak? Aku ingat kau layan benda yang hip je."

Masa tu  aku aku tergelak besar. Aku kata kat Nami, "Aku layan semua benda. Semua orang aku kawan."

Memang aku macam tu. Tapi dulu aku lain. Dulu, walaupun aku kawan dengan semua orang, aku cukup degil dengan pendirian aku. Lagi-lagi pasal bola. Pasal benda-benda berkaitan hubungan, pasal darjat wanita. Aku feminist. Aye, aku memang mengaku tu. Sampai sekarang pun perangai aku masih macam tu tapi dah banyak lembutnya. Atau lebih tepat lagi, dah banyak rasionalnya.

******

Sebenarnya dari pemikiran yang rasionallah aku akhirnya beli Lelaki Eksistensial, buku Indie pertama aku. Buku-buku Fixi dah lama aku usha tapi hanya dibaca di kedai-kedai buku dan tak dibeli. Waktu tu, aku fikir, "Berbaloi ke?"

Aku mula rasional tentang buku indie selepas aku baik dari lelah. Selepas aku dah mula boleh memandang sesuatu dengan kurang fanatik. Selepas aku merengangkan urat-urat di leher membaca fahaman orang lain. Selepas aku turutkan mata yang sepet supaya tak terjegil dengan bahasa pasar yang mereka guna bila menulis.

Aku harus akui bahawa pada satu masa, bila bercakap pasal bidang penulisan, aku adalah seorang Grammar Nazi yang memualkan. Sampai tulisan sendiri pun aku kritik bila salah tatabahasa. Tapi aku belajar dari kisah antara aku dengan seorang penulis cerpen pendek dalam antologi. Aku perasan yang dia, dalam gaya seolah-olah rendah diri, masih lagi angkuh dan sombong dengan kebenaran ke atas diri dia. 

Kat situ aku dah mula nampak, yang aku perlu beri perhatian kepada penulis-penulis Indie. Ya, penulis antologi ni adalah orang yang paling aku tak minat dalam dunia penulisan Indie, tapi aku tahu dia sukakan perhatian. Aku perhati dia dah lama. Mulanya aku cuba analisis masalah aku dengan dia. Masalah dia tak boleh terima teguran dan jenis kepoh secara "unmention" di Twitter bila ditegur, bukan saja dengan aku malahan orang lain. Masalah bila terlalu banyak drama yang dia lakonkan dengan bahasa "celaka dan cela" dalam so called puisi-puisi. Aye...satu hari, aku muak terus dengan tulisan dia. Full stop.

Berbeza dengan drama queen si penulis antologi, Nami pulak mencipta keserasian secara tak langsung. Walaupun degil, dia masih tetap dengan pendirian yang berdasarkan fakta dan bukan emosi. Jadi, keputusan aku, secara rasionalnya waktu tu memilih buku Nami sebagai buku Indie pertama untuk aku miliki.

Aku tak salah dalam memilih rupanya. Di antara si penulis antologi angkuh dan Nami, kedua-duanya bloggers yang jadi penulis. Aku adalah pengikut blog mereka. Tapi sehebat mana pun Cik Penulis Antologi Attention Seeker cuba mencuri perhatian, aku nampaknya lebih tertarik dengan penulisan Nami - manusia yang pernah berbalah dengan aku.

Dah cukup rasional kan, pilihan aku?
Aye, aku akui yang aku sepatutnya tak harus memilih, tapi...untuk seorang beginner, aku perlu choosy. 

Tapi kalau pilih Nami, kenapa pilih Lelaki Eksistensial dan bukan Awek Chuck Taylor?

Memanglah aku takkan pilih ACT. Itu cerita Nami. Itu cerita Ezmira. Don't you think, after the hassle that we went through, I should remind him of the things which happened between him, me and Ezmira kat dalam Twitter? Mestilah tidak, kan!

So, aku cuba baca Lelaki Eksistensial. Cover lelaki bogel tutup kote pakai daun tu aku tak rasa apa. Kenapa? Sebab sebelum aku beli buku cover teruk macam Lelaki Eksistensial, aku dah beli novel-novel Susan Johnson, Lisa Kleypas dan Iris Johansen masa zaman sekolah dulu. Aku bukan tak normal macam perempuan lain yang ada nafsu 99. Satu masa dulu, Historical Romance pernah jadi genre favourite aku. Waktu hormon perempuan sedang memuncak mencari pengalaman, bukan aku tak pernah baca semua yang aku perlu tahu.

Tapi cover Lelaki Eksistensial pada aku, agak suram. Bosan. 

Aku pernah tegur Nami kenapa cover Lelaki Eksistensial tak menarik macam cover baru Awek Chuck Taylor dan Bau Semangat Anak Muda. Nami kata, dia lepaskan pada penerbit. Mulanya, aku secara kritis mengatakan mereka jimat bajet. Cuma lepas tu aku tarik balik anggapan aku sebab setiap kali ke Kinokuniya, buku Lelaki Eksistensial yang terakhir kat atas rak akan habis depan mata aku. (aku kan selalu duduk baca buku kat situ?) 

Pada aku pembeli Lelaki Eksistensial bukan beli buku ni sebab cover. Kalau tidak, aku pun takkan beli buku ni. Bukan juga bermakna, kalau perempuan yang beli Lelaki Eksistensial ni tak tau malu. Kalau macam tu malulah kat diri sendiri sebab kita semua datang dari anu. Bak kata Nami masa kami berbual semalam, "Penghasilan kau macam mana? Lainlah kau anak tabung uji."

Disebabkan aku dah review Kelabu dari Nadia Khan tempoh hari - aku rasa korang boleh refer kat situ untuk mengetahui gaya bahasa yang macam mana aku inginkan dalam sebuah buku. Aku tak perlukan bahasa perfect ber"atma" sana sini, namakan tisu jamban sebagai Titi atau Susu. Look, kalau nak bunyi macam Indon, tak payah bagi aku baca. Aku lebih rela dengar Malique rapping atau dengar suara Pasha Ungu yang mendayu. Don't you ever try to replicate Ahmad Dhani :)

Aku juga tak perlukan bahasa yang rosak macam "Iteewww Kamewww". Dalam hal bahasa, aku cuma perlukan lagu Iwan. Yang Sedang-Sedang Saja. Sebab Aku Wanita Biasa.

Tak adil juga kalau aku bandingkan Nami dengan Nadia walaupun aku minat keduanya. Nami lelaki. Nadia perempuan. Kelabu, hitam, putih aku tak peduli tapi cara penulisan lelaki dan perempuan tak sama. Ada orang pernah cakap yang kalau Twitter dicipta oleh perempuan, had dia mesti lebih dari 140 aksara. Pada aku, itu sebabnya blog post aku lebih panjang dari blog post Nami. Kelabu pun lagi tebal dari Lelaki  Eksistensial.

Nami vs. Nadia? 

Nadia lebih santai dari Nami sebab dalam penulisan Nadia, ada expression. Dalam tulisan Nami, sebenarnya kurang expression tapi narrative dia panjang. Itu sebab kurang santai. Tapi nak buat macam mana. Susah juga nak buat cerita kalau dah menggunakan Sigmund Freud. Siapa Sigmund Freud tu aku taknak cakap. Ramai lagi manusia yang Nami mentioned dalam Lelaki Eksistensial, banyak teori yang dia pakai, tapi kalau teori tu nampak seperti gender insult, aku tak boleh kata apa. Pergilah beli ke pinjam dan baca buku ni. Bukak juga kitab-kitab teori yang dimaksudkan kemudian nilailah siapa yang insult siapa sebenarnya:)

The moment teori-teori ni digariskan dalam buku dengan setiap cerita menjadi praktikalnya, aku mula relaks baca Lelaki Eksistensial. Kejap. Aku tahu soalan yang berikutnya:

Adakah aku rasa terhina atau stim selepas membaca adegan ranjang dalam Lelaki Eksistensial?

Ini yang aku tak suka bila cakap pasal Lelaki Eksistensial. Bab romen tu kalau ikutkan tak ada apa nak distimkan sebab bayangan tubuh lelaki tu samar-samar. Sebagai perempuan, paling banyak kau boleh imagine ialah perempuan-perempuan tu semua melintuk sorang-sorang macam orang histeria. Itu bagi aku lah. Secara jujurnya.

Kenapa orang kecoh? Sebab bed scene dalam Lelaki Eksistensial melebihi sekali. Sebenarnya, kalau siapa-siapa pernah baca Norhayati Ibrahim: Pesanan Terakhir Seorang Lelaki mesti sedar yang Nik Arif dalam cerita tu miang juga suka pagut-pagut bibir anak dara orang. Zainal Arief dalam Sehangat Asmara tulisan Aisya Sofea pun peluk anak dara juga - siap tanya lagi yang mana sedap, asam pedas ataupun dia.

Kalau korang ni kritis, jenis yang kata korang pure habis pasal buku, bacalah Salina dan adegan-adegannya. Eh, Salina tu kerja apa ye? Hah...kata bagus kan? Pergilah tanya A. Samad Said Salina tu siapa:)

Sebab orang suka cerita bab romen ni juga adalah kerana mereka ni terlebih imaginasi. Aku tahu ada yang bayangkan Nami sebagai hero dalam cerita tu. Lepas tu menggelupur. Apa punya orang ni? Aku memang tak faham kalau korang nak bayangkan tuan empunya badan tu lepas tu buat lawak pasal itu. Maklumlah, itu dah buktikan mentaliti korang lah kan. Fiction is fiction - tuan penulis pun tak kata lelaki tak bernama itu dia. Jadi, kalau imaginasi tu dah terlalu tinggi, bawa-bawalah menulis. Tak pun mengucap:)

Satu yang aku nak highlight kat sini ialah exposure. Orang yang kecoh etika adegan ranjang dalam buku ini sama ada betul-betul naif, buat-buat naif atau bodoh. Aku bukan bodoh, tak juga naif tapi taklah advance. Tapi disebabkan buku Lelaki Eksistensial ni adalah bukan satu-satunya buku dengan adegan ranjang yang pernah aku baca, aku dapat nampak apa yang penulis sampaikan.

Cuba hayati emosi dan bukan deskripsi. Cuba bezakan setiap aksi. Kau kata kau kira berapa orang yang watak lelaki ni mainkan. Cuba kau cari maksud setiap kali bermain tu - apa bezanya?

Kalau rasa diri suci sangat, pada aku jangan baca. Tapi kalau nak baca juga, mungkin kau perlu praktikal dulu untuk hilangkan sikit rasa malu dan faham emosi sendiri. Tapi jangan lupa ye, lepas baca letak dekat almari tinggi atau berkunci. Takut dicapai kat anak-anak yang baru dihantar ke SMART Reader, silap-silap membesar jadi perogol atau porn star nanti. Itu nasihat aku pada mereka yang mengutuk tapi tak mencari maksud adegan ranjang dalam Lelaki Eksistensial :)

Eh, aku kan perempuan. 
Apasal defend Nami lebih-lebih. Tak feminist! 

Dalam dunia ada macam-macam buku, macam-macam genre. Ada orang kata bab romen dalam novel cinta takpe, tapi dalam filem kasanova nampak kurang etika. Nanti minda tercemar. 

Itu sebab masa kita kecik-kecik dulu kita selalu tengok dalam filem omputih mereka bacakan anak-anak bed time story. Sekarang dah tua, kita pun ada yang rasa nak buat perkara yang sama. Yang tak boleh bla bila setiap kali nak baca bed time story kita pilih cerita khayalan kanan-kanak. Contohnya Cinderella.

Tapi berapa ramai yang tahu tentang kewujudan sebuah buku bernama Cinderella Was a Liar yang ditulis oleh Brenda Della Cassa? 

Aku ada buku ni. Nanti aku buat review. Secara amnya, buku ni menceritakan bahawa pemilihan genre buku memainkan peranan dalam pembentukan ekspresi diri kita dan harapan kita terhadap sesuatu. Aku yakin kalau aku himpunkan 10 orang budak perempuan berbilang bangsa kat Malaysia ni, 6 akan kata mereka tahu cerita Cinderella. 

Perasan tak dalam cerita Snow White, hampir semuanya manis walaupun Snow White susah? Nak meracun Snow White pun kena pakai epal merah yang dijampi. Sebab apa? Sebab kalau kita letak cerita Snow White makan ragum, tak akan siapa pun nak buat cerita tu jadi bed time story.

So, pada aku, orang perempuan, termasuk aku, kebanyakannya suka pada sesuatu yang indah dan lembut. Epal yang dibayangkan mestilah cerita yang seakan-akan filem Aku Terima Nikahnya di mana dalam benci ada sayang gitu. Tapi kalau hakikat tu direct macam cerita Lelaki Eksistensial - di mana cintaku 100% bahagi 6, semua benda rasa macam ragum. Silap-silap kau bayangkan ragum yang tutup anu lelaki dekat cover buku tu. Kan? Kan? Kan? Haaaaaa...ke korang bayangkan Apit G? Hehehe.

Hmmmmmmmmmm....sayanglah kalau korang fikir macam tu.

Kalau Nami nak tulis buku pasal Cinderella dan Epal : Episod Bahagia Sampai Bila-Bila, dia tak akan tulis untuk Lejen Press. Aku yakin Nami akan pakai baju pink, tali leher polka dot dan loafers yang ada riben untuk hantar manuskrip dia dekat Kaki Novel ataupun Alaf 21. Korang tak rasa pelik ke? Bukan buku Nami je yang menghadapkan korang dengan kehidupan serba ragum dan ragam dekat Lejen Press tu? Dah baca Main Gila? Five Thieving Bastards? 

Pendapat aku, orang yang komplen pasal Lelaki Eksistensial ni satu buku yang hitam - cubalah kaji publisher, baca lebih banyak buku dari publisher yang sama dan tentukan, apa yang kau nak sebenarnya. Ragum atau epal? Kalau kau nak epal tapi baca buku yang beli dekat kedai ragum...walk on!

Tapi Nami tu kaki Wikipedia...macam tak tulen je karya dia...

Kenapa? Sebab dalam Lelaki Eksistensial dia cakap pasal ego, alter ego, Sigmund Freud. Lepas tu korang pun dengan baik hati pergi Google jumpa jawapan yang sebijik macam Nami? Halamaaaaaaakk...nice nya! Korang tau tak masa aku nak baca buku Nami dulu ramai orang warning aku pasal ni? Diorang kata Nami tipu...fakta ambil dekat Google. Korang tahu?

Well, I have met my favourite author, I have talked to him - it appeared to me he was not holding iPad when he was talking to me or Googled for answers when I was asking him questions. Tak tahu pulaklah kalau Nami ada habit namakan gadget dia tu Fitrana ke, Puspa ke macam setengah orang :)

Pada aku, tak salah buat research bila menulis walaupun menulis buku Indie. Jangan jadi macam setengah penulis yang aku tau - tulis pasal kondom strawberry macam nak buat kek. Terus aku pangkah niat nak membaca apatah lagi buat review:)

Advantage Nami dalam menulis Lelaki Eksistensial ni ialah dia journalist and he takes public transport. Itu sebab mata boleh terbuka lebih luas, lebih banyak character dikaji setiap hari. Ilham tu, Tuhan yang bagi.

Siapa Lelaki Eksistensial?

Beli buku ni. Pinjam ke. Baca sinopsis kat belakang. Bila korang dah faham, buka muka surat tu satu-satu dan cuba kaitkan dengan sinopsis. Agak-agak ada bahagian yang tertonjol atau terkemut di celah kelangkang, terus skip bahagian-bahagian penyebab masalah tu. Itu tips dari aku.

Lagi satu tips yang aku boleh beri ialah, refer. Bila tak tahu tu silalah bertanya. Dalam buku ni, tak boleh agak sendiri. Benda paling penting pasal buku ni ialah :"Don't assume."

Dan tips terakhir: Ini buku urban contemporary. Kebanyakan buku Lejen begitu. Buku Fixi memang begitu. Apa yang silapnya pada sesetengah penulis (lagi-lagi kalau hidup dalam pekan kecil dan semua benda belajar pakai Twitter) ialah konsep urban tu tak dapat dirasai oleh orang yang memang hidup di ibu kota macam aku. Aku rasa macam dibuat-buat dan cultural shock hasil penulisan sesetengah writer tu.

Tapi untuk Lelaki Eksistensial, aku cadangkan kepada yang duduk dekat pekan kecil tu untuk berhenti samakan kehidupan korang dengan benda dalam buku ni. Tak sama feel dia. Tak sama perspective dia. Keterbukaan minda pun tak sama.

Akhir kata dari aku,
Tak hilang dara baca buku ni.

 Mungkin lebih pandai menjaga. Who knows?


Monday, February 25, 2013

penulisan indie (ke?)

Credit to: RadioBangsarUtama

Even though Tasik Titiwangsa is somewhere near to my office, I never had a chance to participate in Buku Jalanan Titiwangsa. I only managed to participate in Buku Jalanan Seremban which was held at my beloved hometown. However, the effort of having such events was luring me to visit the Facebook pages and tweethandles of of other Buku Jalanan organized elsewhere as I have always been a fan of great determination. 

Following the tweethandles and liking the FB pages has led me to this forum. I was familiar with the names of the panels as those were the names which frequently appeared in my timeline. However, I have never encountered any meeting with @MaryAllanPoe :)

"This is new," I told myself. The forum was something new too. The topic, in my opinion was inevitable. I knew that one day this would be discussed in public.

The difference between this poster and the future posters would be the panels. This evening you saw rising publishers and a blogger. One fine day, I believe you would be seeing language specialist, veteran novelist or even politician. You won't be hearing this from Radio Bangsar Utama like I did but one of the corporate companies would be showing this in talk shows. Trust me.

Why?

Because  things in this world were not always objective. Some did not. Art, for example was a delicate subject to discuss. Books were not the first thing which had a title of altenative or "indie".

Music was.

I came from a background of 90s where several ideologies ended and emerged. I loved the 80s, of course. I liked the 70s as that was the era where my parents rocked the world. But things were different between the era of Black Sabbath, Metallica, Iron Maiden and Fun. The music evolved but the preference would never be anyone's call. Regardless, did you realised that between the time when the trend changed, they were bunch of people who formed alternative bands or indie bands?

Some people enjoyed their music even when the other party called them bunch of copycats back then. Keane, Goo Goo Dolls, Kasabian, No Doubt. Check out Wikipedia for the list, for cryin' out loud! Read!

Have you ever seen people arguing about hiphop and rock - which one was better? Have you ever dwell in a situation where you liked something but it was a bit trashy; the singer wore makeup like Manson or Kiss but you just listened to their music anyway?

But nobody could stopped them from producing music because there was a demand. That was art and art came in various forms including naked men sculptures in European countries. Our parents, especially to those teenagers back in 90s (including mine) had tried their level best to ensure that we listened to appropriate music. The nasyid group was formed like mushrooms after the rain back then but still, several teenagers, I was included, chose to listen to something which never made sense to our uncles and aunties. 

Why was that?

Perspectives. Interest. Understanding. And for me, variations. Options. Choice. Like a colour of a rainbow, you had the freedom to choose whether you liked red, indigo, green. As for me, I chose them all :)

So, that is the music. That is the rainbow. I believe this is also how we should evaluate the books.

Reading is something common and no longer an established skills these days. Unlike the times when this country was resided by our people but was not considered as ours; where somebody who knew how to read and write was considered a hero. My grandfather had that advantage. My grandmother never did. The only thing she knew was the holy verses of Al-Quran.

What choice did she has back then? 
Indie books? Literature? Chick Lits?
We have options, why can't we use ours? Why can't we choose all?

I understand the needs for our beloved languages to develop (see the plural, we are in the country of multiracial) but we have to choose the right field to do so. When we throw an argument or try to be defensive, we must ensure that both ways are solid with examples. At the same time, we also must come out with solutions on how to improve.

This forum has illustrated some of the major issues pertaining to independent/alternative books. Those included:
  1. The standard of language used.
  2. The explicit content of the books
  3.  The responsibility of the authors and publishers towards public
  4. The outcome of the books
  5. The scope of readers
Frankly, in my opinion, the first four items discussed are totally about options and guidance. Why, in the first place do we call the books from Lejen Press, Fixi, Dubook,  Buku Hitam, Sang Freud and etc - the indie books or alternative books?

Get back to the concept of music - the rock bands, the era and the award winning alternative bands. Answer yourself.

Check out your uncles, aunties, cousins, and even your friends - what are their preferences? Is it the same type of music you are listening? Given options, will they listen to Britney Spears? Art categories are a platter of condiments - you can tell a person about what to choose but the hands might not be taking what you preach them to take. This concept applies to the books.

Let's talk about something passe or what you called mainstream : Harry Potter.

There are two publishers which produced the same books - Bloomsbury and Scholastic. I believe avid readers out there can tell that one is British and the other one is American. Some may just buy any as long as it is Harry Potter. I will not. I will still choose Bloomsbury and if I must, I will still wait for the bookstore to provide me with one.

Why is that?

Simple. I shall rather have an English edition instead of the American. Except if there is any auto-correct, I will prefer to use English (U.K) instead of English (U.S). That is my preference. That is my choice. I feel that my bahulu is not tasty if I read with U.S grammar and spelling. I think that this is not my problem. You may want to refer to Wikipedia and  search for the Literary Critisim on the books of Harry Potter.

This also applies to the Chick Lit. Women love this. Young girls adore this. There are thousands of Chick Lits at the bookstore and you could have sworn that OooEeemmmGeee is used in any books. You could have realised that instead of typing "them" they simplified it as "'em" .

I came from a background of English education. Even late my grandfather studied in English school and we spoke English at home. I spent some of my professional years with the people from UK  and I could tell differences between Irish, Scottish, Scouses and other accents. Check out their conversation, their books - didn't you ever thought of correcting their grammar and spelling?

Can somebody ask the Scottish to use yes instead of aye?

Malay language as much as the examples given on the paragraphs above is as colourful as the other languages in this world. We have accents to provide different shades, culture to add the contrast and language specialists to neutralise the differences. Let them do the job.

Writers and publishers must play the role to provide quality books to the public. But I don't think they should standardise their books and become monotonous. They have the responsibility for the language so that it will not be too severely mistreated until it could not be understood at all. That is something that I can't argue much. Yet, this is not a one man show.

Take Nadia Khan and Nami for example. I can read their books because the language is not perfect yet it is acceptable. Aye, there are people out there who says that these two writers are not the best. Not for you, maybe. But for me they are. Well, that is my preference. I read Jane Austen and Mark Twain. I even taste the beautiful languages of Hamka and A. Samad Said. What is wrong with my admiration towards the indie writers?

However I did agree with points stating that some authors need improvement. I agree with the fact that sometimes Twitter IS NOT the right field to throw the argument. Based on my experience, some indie writers are too snobbish to admit their mistakes. Take the example when I gave a feedback of "Amazing Karipap" instead of "Amusing Karipap" to one of the writers from the famous anthology. She got mad, she did not even thanked me for forwarding her the print screen version of the dictionary. She unmentioned me in Twitter to express her frustration instead.

But I moved on. She has never written a full book so I did not have to buy any. By any chance she will be publishing a book, I will think twice before reading. So far, I still read the anthology and just rip off the pages after reading her articles. That way, I just read my own preference from my favourite writers and provided the not-so-sincere donation in a form of royalty to the snobbish writer.

That is easy, isn't it?

People are mad about Lelaki Eksistensial; stating that the content is contagious, too explicit for the delicate mind of Malaysian youngsters. My first question will be, "Have you read the book?"

I read the book and I know the purpose of the book. Why can't you?

Besides, in this modern world, indie books are just options. If you want to keep Lelaki Eksistensial out of your children's reach then go ahead but what will be your guarantee that your children will remain virgin after reading Permata Yang Hilang? Come on. Get real.

There are kissing and make out scenes in Sweet Valley High. Why are you not complaining?

Popular is still selling 50 Shades of Grey trilogy (and the EL James wannabes books) - why were you not contesting the parents who are giving the allowances for their teenage children to buy it?

I am a firm believer that everyone shall read a sentence a day. Get more readers into this world so that everyone has the fair share of number of readers.

I mean, this does not constitutes any books, any language or any specific form of material. It can be anything. Don't talk about voting rights and driving license. Talk about lining out the guidance for the youngsters. Or just put it as at their own risk - if they fail their BM or BI in SPM that will be their fault for not looking for more options.

Sambal belacan is a general condiment taken by most Malaysian with or without sinus. But not all Malaysians take cincalok, budu or even tempoyak. Not all steaks are tasty. Why don't you try all and state your preference?

p/s: nobody sounds stupid if they are trying to speak their native language. Your eyes won't get any bluer if u speak Scottish, lass :)

Sunday, February 24, 2013

kelabu - nadia khan - fixi

Kelabu - Nadia Khan - Fixi
Tajuk: Kelabu

Penulis: Nadia Khan
Penerbit: Buku Fixi
456 muka surat

Sinopsis:
Senang kalau hidup dalam dunia hitam putih.
Baik-buruk, betul-salah, cinta-benci, lelaki-perempuan.
Apa jadi pada yang tengah tengah?
Apa jadi pada orang-orang macam aku aku?

Bila Jun datang pada aku, menawarkan posisi sebagai 'boyfriend kontrak', aku tak tolak. Salah aku ke kalau aku kata "ya" pada awek cun?
Salah aku ke kalau aku lagi pandai layan dia daripada boyfriend dia sendiri?

Salah aku ke kalau aku jatuh cinta pada dia?

Aku Amir. Jemputlah masuk ke dunia aku, di mana ada hitam dan putihnya tak berapa jelas. Mungkin hanya lepas tu, korang akan faham macamana rasanya berada di dunia aku.
Dunia KELABU."

Buku Melayu. Perlulah tulis ulasan berbahasa Melayu, ye dak? 

Eh, yeke? Frankly, if you know me better, you will know that I read and write in any languages I want. Aku tak pernah nak memperkecilkan Bahasa Melayu. Bapa aku sendiri seorang guru Bahasa Melayu. Aku sendiri score dalam subjek Bahasa Melayu dari sekolah tabika sampai ke universiti. Tapi, rasanya bila nak menulis review buku, walaupun Bahasa Melayu, aku tak akan tulis bahasa buku.

Wait, bahasa buku? Well...well...zaman sekarang kan dah ada buku alternatif. Dah ada buku indie. Dalam buku indie, atau buku alternatif bahasa bukunya bahasa santai. Bahasa mudah.

So, kita guna bahasa buku yang baru ni. Bahasa yang korang faham. 

Banyak jugalah kesalahan tatabahasa. Tapi apa salahnya? Kalau itu identiti dan hala tuju buku indie/alternatif ni, fahamilah dan sambutlah. Kalau nak jadi guru bahasa, carilah karya yang lain. Bukan semua buku macam Salina.

Sebab gaya penulisan Nadia Khan ni sebenarnya bukanlah mudah benar. Untuk mereka yang suka bahasa kiut-miut "iteeeew kamewww" mungkin gaya beliau masih lagi intelek dan berat. Tapi kalau korang dah biasa gunakan sesetengah perkataan tu, dalam Bahasa Melayu ke...English ke...mahupun bahasa pengantar biasa, korang akan rasa selesa dan jatuh suka.

Contohnya, diri aku sendiri. Aku seorang yang lebih banyak membaca bahan berbahasa Inggeris dari bahan berbahasa Melayu terutama sekali bila bekerja. Blog sendiri pun banyak artikel English kan? Aku sendiri pun kebanyakan masa berkomunikasi dalam Bahasa Inggeris.

Tapi tak dapat dinafikan, bila lepak di mamak, atau berada dalam kelompok dimana ada keperluan membaca, menulis dan bertutur dalam bahasa ibunda; lidah aku pantas menuturkan bahasa belacan, budu dan cincaluk ni. Tak ada nak kekok-kekok. Kesimpulannya, aku ni orangnya rojak juga. Pakai redah.

Pada aku, dari segi penggunaan bahasa, Kelabu memenuhi segala kehendak lahiriah aku. Bila, aku baca Kelabu, aku tak ada masalah. Macam mana aku bercakap, berdialog, berdiskusi, macam tulah penggunaan bahasa dalam Kelabu. Taklah sampah sangat sampai tak faham apa-apa dan taklah tinggi sangat kosa kata sampai perlu rujuk kamus. Semuanya au naturel untuk aku bila baca Kelabu.

Mungkin tak keterlaluan kalau aku memuji. Penggunaan Bahasa Inggeris dalam Kelabu adalah antara yang terbaik dalam buku-buku Melayu yang pernah aku baca. Aku pernah mengamuk dan campak beberapa buku kerana penggunaan Bahasa Inggeris yang teruk dalam perbualan watak-watak. Kononnya anak Dato', kerja korporat, belajar di London tapi bila bercakap "bunyi" dalam buku entah apa-apa. Tak selari dengan identiti watak. Orang nak tulis dialog English, dia pun nak jugak. 

Alhamdulillah, korang takkan rasa macam tu bila baca Kelabu.

TAPI, kalau korang jenis yang langsung tak suka baca satu patah perkataan pun dalam Bahasa Inggeris, tak payahlah baca novel Kelabu ni. Pada aku, sungguhpun Nadia Khan ni mempunyai gaya bahasa yang mudah, fun dan tersusun, buku ini masih tidak sesuai dengan pejuang bahasa ibunda. 

Penggunaan Bahasa Melayu dalam Kelabu pun taklah melampau sangat tahap "kepasarannya". Bukan ayat murah-murah dan boleh diambil enteng. Kalau membaca, korang masih perlu sensitif dengan tujuan sebenar sesetengah ayat. Yang aku suka, Nadia Khan tak terlalu sibuk menggunakan perkataan-perkataan pelik seperti sesetengah penulis. Masih cuba mengajar sesuatu yang baru, tapi bukan menulis untuk berkata, "Hey korang, aku penulis, aku lebih pandai guna perkataan dari korang semua."

Aye...aye...Kelabu, dari segi gaya bahasa, ada tempat dalam hati aku.

Penceritaannya pun mudah. Tak perlu nak tulis setiap bab tu ada cerita lain-lain lepas tu nak gabung sana-sini tapi last-last karam entah ke mana. Bukan tak ada flashback atau bahagian halusinasi, angan-angan dan mimpi. Bukan juga tak wujud ironi kisah itu dan ini. Tapi pada aku hasil usaha Nadia Khan menulis Kelabu ni seakan effortless. Tak perlu nak cuba buat sesuatu yang terlebih gah tapi syok sendiri - beliau lebih kepada meletakkan flow cerita itu dari satu babak ke satu babak mengikut keadaan dan masa. Ini yang aku suka pasal Kelabu.

Selain dari gaya bahasa dan penceritaan, props, lokasi dan nama watak pun mudah. Aku suka bila penulis tak guna nama pelik-pelik dalam novel ni. Tengoklah, watak yang ada dalam Kelabu. Namanya Shah. Amir. Jun. Kan senang tu? Lokasi pun mudah. Dari sibuk membayangkan keindahan Bangsar kepada penduduk Tembangau yang lima tahun sekali ke Kuala Lumpur, Nadia Khan hanya meletakkan objek-objek mudah sebagai props cerita. Lampu, taman, bangunan. Mudah, ringkas, berimaginasi pada aku.

Lagi satu yang aku suka, walaupun buku ni agak urban kontemporari, tapi masih ada elemen Malaysia, Melayu, agama, suasana kampung, pekan dan bandar. Nampak cliche, tapi cliche kalau realistik dan ada sedikit sentuhan yang ada kelas, apa salahnya kan?

Cerita Kelabu ni sebenarnya pasal apa? 
Aku simpulkan dengan satu phrase je: Cinta LGBT.

So, apa pendapat aku pasal cerita ni?

Sebenarnya, jujur aku katakan idea dan jalan cerita dia biasa, normal dan boleh diagak (salahkan pembaca yang buat spoiler banyak sangat kat Twitter, blog dan FB). Cuma penyampaian Nadia Khan (macam yang aku ulaskan tadi) yang luar biasa. Mungkin juga kerana Nadia ni dulu student med, ada juga info-info yang buat aku belajar sesuatu yang baru. Mungkin juga gaya bahasa, contoh, props, dan segala apa yang aku katakan tadi selari dengan kehendak jalan cerita, jadi buku ini terus jadi luar biasa.

Lagi satu, macam yang aku katakan juga, spoiler dari peminat-peminat Kelabu ni banyak sangat. Sampaikan ada satu time tu bila aku nak baca buku ni, aku renung cover dan akhirnya nampak yang buku ni sebenarnya boleh di "judge by its cover". Disebabkan spoiler tu jugalah aku dengan mudahnya meneka jalan cerita menerusi penulisan Nadia Khan ni. Seorang perempuan nak jadi seorang lelaki - cara berfikir dan bertutur, walau sekadar watak dalam buku, dah boleh tau yang mana tulen dan palsu. Lagi-lagilah orang yang adik beradik semua lelaki, kaki bola macam aku :)

Itu sedikit kekecewaan dari aku. Kalau spoiler tak terlalu melampau membogelkan buku ni, aku rasa telahan aku boleh dibuat selepas aku selak dari helaian pertama...bukannya sebelum bukak buku :)

Sebenarnya asal aku baca Kelabu ni di Kinokuniya. Aku tak beli. Aku baca sedikit demi sedikit sampai habis. Yelah, office aku kat dekat dengan KLCC. Lepas tu aku tak ingat novel siapa, tapi aku pinjam. Itu kali kedua aku baca buku ni. Tapi baru ni aku buat keputusan untuk beli buku ni masa aku pergi Pesta Buku 1 Malaysia.

Kenapa lambat sangat aku beli buku ni sampai dah cetakan kelima? Ada orang kata aku ketinggalan zaman, maklumlah buku kepunyaan dia cetakan pertama. Ada orang kata aku kedekut beli buku Melayu. Ada orang kata aku tak suka buku alternatif.

Suka hati koranglah nak fikir apa. Sebab utama aku lambat beli buku ni, macam cerita ni juga. Ada benda yang kita tunggu bertahun-tahun untuk lihat dan kemudian sambut kan? (korang bacalah dulu buku ni, nanti korang akan faham maksud aku). Aku adalah pemerhati kepada perjalanan penerbit buku ni iaitu Fixi. Selain perhatikan Fixi, aku perhatikan juga penulis-penulis dan pembaca-pembacanya. Sebagai bookaholic yang banyak kali tertipu dengan buku-buku terdahulu, aku risik cukup-cukup dulu.

Pada aku, Kelabu memang buku yang paling top dekat Fixi. Sebab itu aku lambat beli. Aku nampak kisah-kisah yang tak berapa menyayat hati bila Kelabu ditulis di Twitter. "Buku ini macam kisah saya" lah, "Saya jatuh cinta dengan Amir" lah. Malahan pernah juga aku meluat dengan seorang penulis lain yang rasa dirinya macam watak dalam buku itu sampai kepoh di sana sini. Aye, aku akui Kelabu berjaya buat pembacanya emo dan terbawa-bawa. (termasuk aku ke? Hmmm...tercuit jugaklah kot)

Sebab itu aku tahan keinginan beli Kelabu, baca beberapa kali dan kemudian beli. Bila aku rasa pasti yang buku ni memang wajib dimiliki, baru aku beriya menapak ke PWTC itu hari. Lambat kan?

Memanglah. Aku hanya fikirkan satu je waktu tu. Aku taknak Kelabu ni jadi macam Ombak Rindu. Masa Ombak Rindu keluar, aku beli cetakan pertama hasil dari review orang lain. Tapi aku lupa, bila membaca citarasa kita tak sama. Indah si Izzah tu bagi orang lain, biasa aje bagi aku. Akhirnya aku jual buku Ombak Rindu cetakan pertama aku tanpa ada pun sendu (macam pantun kan ayat aku?)

Tapi nampaknya tidak. Kelabu bukan Ombak Rindu. Tahniah pada Nadia Khan kerana menggarapnya dengan baik sehingga seorang bookaholic yang cenderung pada penulisan Inggeris macam aku sanggup baca berulang kali di Kinokuniya, follow #KELABU di Twitter, pinjam buku orang...tapi akhirnya kalah dan beli juga buku ni. Tahniah juga Fixi kerana tawaran harga yang hebat masa aku ke Pesta Buku 1 Malaysia itu hari.

So perlukah korang beli Kelabu?

Aku tak pasti. Tapi aku dah beli. Dah baca entah berapa kali. Gaya bahasa, jalan cerita, penceritaan, harga, cover buku, dan mungkin juga spoiler-spoiler yang spoil betul tu akhirnya menjadikan aku pemilik buku ni. Ini buku kedua aku miliki selepas Cerpen Nadia Khan. Aku yakin, kalau dia tulis buku lagi, aku pasti akan beli lagi.

Harapan aku ialah supaya Fixi maintain harga buku diorang yang affordable ni di pasaran. Mungkin lepas ni, bila Nadia Khan menulis lagi, aku harap akan ada events yang menarik bakal menanti. Macam yang aku nak pergi 27hb kat Kinokuniya nanti. Akhir sekali, aku harap Fixi faham yang buku macam ni lah yang buka mata orang macam aku, bookaholic yang choosy untuk terus mengharapkan hasil-hasil terbaik buku Indie/alternatif. I had my disappointments, of course, but definitely not this one :)

Well, I have just wrote a book review didn't I?

Hahahahahahahaha...can't believe I did :P

Tuesday, February 12, 2013

threesome - delicious and fragrant

The sight of KL from where we had our date :)


I might not be the bravest person on earth. Sometimes I have a very specific fear called Nonacceptance. In this world of technology, things are rarely seen as genuine. You have Photo Shop to wipe off your pimples, you have Google Translate to correct your grammar before you tweet or post your status, you have Wikipedia to supply you with facts and make you look smart instead of empty headed.

But in reality, you can't rehearse the spontaneous gestures, facial expression or unexpected questions and conversations. You just have to be yourself. You just need to make sure that you are sincere in everything you do. Well, actually, the decision is all yours. If you choose to be nice, you will be nice. If you choose to pretend, then a pretender you will be. Some of us choose to be bad; despite the kind heart we keep in our chest.

Some of us just choose to go au naturel :)
3 bloggers. 3 different backgrounds. 3 locations. 3 ideologies.

We never met each other. We just read each other's blog, read each other's tweets and just...respond to each other when the time comes.

It started with just simple idea. Why don't we meet each other with a flower in our hand?

I couldn't remember exactly what triggered this idea - I believed it got something to do with a normal tweets about flowers and eventually ended up into a commitment. We called it a Flower Date :)

We knew how long it took to make this a reality. We planned it since last year when I stopped blogging for a while but the commitment just delayed it until....
...yesterday :) 

Ben's KLCC - this was where we had it at last.

I had this idea of having some coffee and lepak at a quiet place called RAW Coffee at Jalan Ampang (insyaAllah will blog this later); unfortunately the place was closed for the holiday season. The best part was when it came to finding the flowers. It was hard for some of us since we could not get the flower that we wanted. Even when we settled for the second, third and so on option, the flowers were expensive!!!

But we still did it and we went to one of my favorite lepaking spot called Ben's in KLCC. That was...after I left the office (I was working folks!).

Our food - Ben's House Salad, Carbonara and Aglio - with latte and orange juice. And the flowers :)

The first thing that we did was to entangle the flowers from their wraps. Well, we agreed that the flowers must be at their natural state from the florists. As an ice breaker, we played with the Q&A cards which the restaurant has provided on their table. I would say that we were shy at first, everyone was reserved with comments and the cards helped only a bit. But the moment we managed to finish the food - that was when we started talking. Perhaps, we were famished! :P

Check out the hands - what were they doing? Hehehe.

I would reserve my comments on the gals - but all I could say was that I enjoyed our time tremendously and I had the best companions! Otherwise, we would not be sitting there from 4pm to 7pm. We were politely asked to leave by the restaurateur - but it was all good since we had a good service yesterday (compared to the times that I went to Ben's before this). Obviously, bloggers loved photos and so did I. All photos that which were posted in this post came from my Instagram :P

Where the rest of the stories unfolded :)

And this was one of the things which we discussed yesterday. This was my favourite book. It was called the Language of Flowers by Vanessa Diffenbaugh. The purpose of this book was to check on the meaning of the flowers that we brought yesterday. Well, besides, this is the time when I should be telling you folks about the angels I met yesterday and the meaning of the flowers they brought yesterday:

Len Inouie - with the red rose (True Love)
4feet8 - with the gerbera daisy (Innocence and Beauty)

and myself...

with Eustoma Lisianthus - in shades of pink, purple, white and green.
(Appreciation)


See? We were quite romantic. That was before we discussed other topics and strolled at the Water Fountain of KLCC. Well, we had pictures of ourselves but that was quite personal. Sorry:)

Nevertheless, we have planned for the next theme, we have decided on the date, we have looked into the places and made several plans - all I could say was, we planned to meet each other again.

Why?

For obvious reasons, folks. We enjoyed ourselves! It was such a relaxing time we had together, meaningful, full of chats on things we might never had with other people in reality plus...this date, unlike the other dates was something rare and uncommon. Just like the girls :)

Threesome was totally delicious and fragrant. 

Hahahahahaha...til next time folks! :)

Monday, February 04, 2013

nami cob nobbler and i


“I want to create a cologne that smells like a whisper. It’ll be for all the secret admirers out there.
” 

Teh Tarik Gelas Besar. 

In that post, I had described the things which had happened between me, Nami's late girlfriend, Ezmira and the guy himself. Things were just Twitter. Well, we all knew that Twitter was just another deceiving social media :)

I have never thought that one fine day, a friend whom I regarded as a sister opened up the opportunity for me to meet the author of Awek Chuck Taylor and Lelaki Eksistensial. My involvement for the event that I held dearly called Buku Jalanan Seremban included the task to pick Nami up and brought him to the park. 

Well, I thought it would be a very bad idea.

I thought that I would struggle talking to this guy who appeared somewhat arrogant and too confident in Twitter; a guy who thought that he could act like the ancient book of Liverpool Football Club, or Wikipedia and Google. Aye, I like intelligent guys but I surely dislike snobs :p

Aye. I received negative feedbacks when I learned to like his books, his blogs and even his tweets. But I had this view which might be different; which I perceived as personal and belonged to my own self.

Well, we have to accept that we live in the world that not everybody love us and most people would just hate us - with or without reasons. I'm not talking about other people - I'm talking about myself. Realistically, I am accepting my flaws as a room for the critics but occassionally, I chase the critics out as I need space for myself to grow.

I believe that this applies to everyone and Nami is included.

Our first meeting went well. As expected we talked about football and books. But this second meeting was the most importing meeting of all since this was where we planned to meet each other. It started with food but eventually it went on to football games, mamak and...books.

I was not saying that I was too ecstatic. I was just implying that sometimes things were unexpected. I was not a fanatic yet I am a firm believer that everyone should not be judged on physical appearances and social incapability. Sometimes we expect too much from a person and we tend to get frustrated when the person did not appear as what we wished them to be.

Okay. So Nami was not handsome. He was not cool. He was just being himself and he got several similarities with me and I should be bored with his presence. 

But one thing for sure - he was another human being, a man, a Liverpool fan, a reader, a writer, a person with Twitter - a combo which made him interesting as a friend. Of course, people have their own issues, and so do I.

What I am trying to say here is that...
If you don't try to accept people for what they are, you won't realise that you are actually learning life, learning about yourself and learning to accept things as they are. Sometimes, trying is not the issue. Sometimes you just have to go with the flow and naturally, you will suddenly accepting a new friend :)

Aye, it was kinda funny when he made statements like, 
"Kau layan jugak Maharaja Lawak? Aku ingat kau suka benda hip je."
"Kata hormon lelaki terlebih tapi tengok Bale tu macam perempuan jugak. Ke engkau ni gay?"

Obviously personal judgement and imagination wee totally different entities, don't you think?

Who would also thought that after hours of lepaking with the boys, I eventually managed to describe Lelaki Eksistensial! Hehehe :)

Topics. Expectation. Physical Attributes. 
Do you really care about that? How choosy could you be? 

With those thoughts in my mind, I slept for 3 hours this morning and went to work :)
Life goes on, folks!

Saturday, February 02, 2013

2013: i'm moving on ;-)

I'm moving on ;-) by cheryna_27
I'm moving on ;-), a photo by cheryna_27 on Flickr.


Hello everyone!

It has been a while...really. I can't lie saying that I have not missed this blog. I can't lie saying that I have not missed the friends that I have made along this blogging journey. But life has been a bit mess and I am still trying to catch up the pace.

Why?

Effective 1st January 2013, I have moved on in terms of career. Well, I'm still working at the same place; go to the same building everyday, but I am no longer seeing the same people or take the elevator and stop at level 8.

There are too many stories between the time when I cooked my last rendang and the time when I am still chasing ducks for my next rendang. I trust there will be time, insyaAllah for me to update you...or even write a new story.

Until then....miss you folks! Can someone check whether this blog has been protected?


Love,
cHiSHa cHeRyNa PiRes
still carrying the boxes and fixing the new place:)
02022013, Seremban, Negeri Sembilan