Sunday, March 24, 2013

kopi - antologi cerpen - fixi (part 1)


Tajuk: Kopi
Editor: 
Amir Muhammad
Penerbit: Fixi
177 muka surat

Sinopsis:


Mungkin betul kata Fixi, ramai yang meroyan nakkan Kopi selepas 1,500 naskhah dah laris dijual. Aku mungkin salah seorang darinya. Tapi nak kata sampai meroyan tu tipulah. Selalunya aku ada cara nak dapatkan apa yang aku nak. Selalunya juga aku sendiri tahu bila dan bagaimana nak berpuas hati. 

Bagi seorang bookaholic, tak ada apa yang lebih membanggakan bila koleksi buku sendiri adalah lain dari yang lain. Ada masanya, memang menyampah dan meluat juga bila koleksi buku orang lebih baik dari kita. Tak payah cakap banyaklah. Kalau rumah orang tu besar, boleh buat library sendiri, lepas tu dia tangkap gambar dan tayang dalam FB, Twitter atau Instagram, kita boleh jadi cemburu gila.

Aku faham perasaan itu. Perasaan bila melihat pemilik-pemilik Kopi menayangkan buku kesayangan mereka. Perasaan bila kopi dibida sampai RM500 semata-mata kerana buku ni tak akan dicetak dan dijual lagi. Sebab itu bila keluar Bola dan KLCC, orang jadi gila nak membeli. Tahniah aku ucapkan pada Fixi kerana berjaya mewujudkan persekitaran sebegitu dikalangan pembaca buku tegar. (sampai bila orang kita sibuk berebut tiket konsert. Berebut buku apa salahnya kan?)

Kan aku dah cakap, aku tak ada koleksi Kopi?

Aye aye...aku tak ada koleksi ni. Tapi waktu aku mengenali Fixi, aku dah baca dulu buku ni. Adalah seseorang itu yang punya. Puncanya bila salah seorang follower blog ini diangkat jadi penulis Kopi. Ada yang memberitahu. Ada yang suruh aku usha jalan ceritanya. 

Aku baca sebab ingin tahu. Lagipun orang tu kata, ini berkaitan Kopi - mestilah baca sebab aku kan kaki teguk kopi. Tak dilupakan aku ni dulu bekas barista, jadi pada aku, saranan membaca Kopi sebenarnya menunjukkan orang itu cukup kenal dengan aku dan minat aku.

Tapi biasalah, baca gitu-gitu tak sama dengan baca betul-betul. Agak lama aku ambil masa nak menulis review ni sebenarnya. Sebabnya waktu aku pulangkan Kopi masa baca kali pertama, aku tak sempat buat review. Kali ini, Alhamdulillah, aku sempat. Pinjam buku orang lagi lah. Cuma kali ni aku dapat pinjam lama sikit dari biasa. Berkat kesabaran dan perasaan memahami seseorang, buku Kopi ni aku baca di mana-mana (kebanyakannya di tempat-tempat ada kopi). 

Akhirnya, aye aye...akhirnya...review ini keluar juga :)

Macam biasa, review bermula dengan kulit luaran. Aku ni sebenarnya memang suka sangat-sangat dengan cover buku-buku Fixi ni. Simple dan direct to the point. Kalau kau tengok cover je, kau dah boleh faham apa yang sebenarnya penulis nak bagi tahu. Contoh macam bila kau baca Kelabu. Tengok cover, kalau tenung lama-lama mungkin dah boleh singkap cerita. Ataupun gerak hati bila dah baca buku setengah akan buat kau tiba-tiba tutup buku dan pandang kulit buku buat seketika.

Samalah macam Kopi. Simple dan tak perlu lebih-lebih. Tak malu nak dibawa ke stesen komuter, naik LRT, naik bas Rapid KL mahupun Metro dan tak perlu nak segan silu bila rasa nak baca di Roti Canai Valentine's mahupun di Dome. Dalam gambar aku ni, aku bawa buku ni ke Ben's, salah satu tempat untuk fine dining dalam KLCC.

Ketebalan buku ni pun sedang elok. Selain dari cover yang tak over, buku ni juga kecil dan senang nak dibawa kemana-mana. Walaupun kecil, font size masih terpelihara. Sebagai sebuah buku koleksi, buku ini sangatlah cantik dan teliti. Setiap muka surat ada border, setiap cerita ada gambar, dan ada quote. Itu sebabnya ramai yang gila nak cari buku ni semula. Tak menghairankan.

Seterusnya, aku nak komen setiap cerita yang aku baca dalam antologi cerpen Kopi ni. Sabarlah ye, mungkin entry ini akan panjang berjela. Ini log aku sebagai pembaca Kopi, jadi mestilah buat betul-betul kan :)

1. Kopi 3 Rasa - Shaz Johar
Apa lagi nak cakap pasal Shaz Johar. Pada aku tulisan dia sentiasa ada emosi. Sepanjang membaca cerpen ni sentiasa bayangkan  macam mana Shaz Johar ni memimikkan setiap watak. Ada masanya aku tertanya sama ada dia berinspirasikan mana-mana drama Samarinda waktu menulis Kopi 3 Rasa. Entah kenapa aku bayangkan Liyana Jasmay, Azizah Mahzan dan Zaidi Omar. Lepas tu aku bayangkan Ifa Raziah dan Effa Owana juga. Eh, apa kena mengena Effa Owana kan? Haaaa...pergilah cari buku ni dan baca. Sejujurnya kalau korang jenis lampi (lambat pickup) mungkin korang ada masalah nak faham cerita ini. Tapi rasanya...aye, rasanya, aku faham. Pendapat aku? Cerpen ni ekstrem nak dibayangkan dengan otak yang tak mental (ye, Mental juga adalah buku Shaz Johar ye kawan-kawan).

2. Bersaksi Kopi - Dayang Noor
Matang. Perkataan pertama yang keluar dari mulut aku waktu aku habiskan helaian terakhir cerpen ni. Entah kenapa sebelum aku bertemu empat mata dengan Dayang Noor waktu launch KL Noir : Red yang lepas, aku dah macam boleh bayangkan rupa dia melalui Bersaksi Kopi ni. Aku bayangkan wanita yang bijak, simple, lucu dan tegas. Manis dan ada kecantikan tersendiri. Sekali sekala aku terasa macam baca novel Aisya Sofea (mungkin sebab ini cerpen narrative) . Ada masa aku bayangkan Aaron Aziz (serius!). Aku harus akui, cerpen ini yang buatkan aku jadi addict dengan hasil kerja Dayang Noor yang lain macam Jerat dan Hilang. Selalunya hasil tulisan Dayang Noor ni ada homework walaupun scenery yang biasa-biasa. Itu aku suka. Rugi korang tak baca :)

3. Kopi Kola - Nadia Khan
Nadia Khan. Dia lagi? Aye. Dialah. Waktu aku sibuk nak belajar-belajar buku indie, inilah salah satu daya penarik. Dengan Nadia Khan aku jadi muda 10 tahun. Walaupun ada ciri sweet dan kebudak-budakan, tapi aku masih dapat bayangkan kelincahan dan kekuatan dalam tulisan dia. Kalau tak, masakan ramai gadis diluar sana yang jadikan Kopi Kola ni cerita mereka sendiri. Aku pernah terbaca Kopi Teh lah, Kopi dan Frappu lah. Tapi pada aku, semua yang cuba ikut cara Kopi Kola ni umpama Barry Trotter nak ikut Harry Potter. Kopi Kola ada pengisian. Bila aku baca, aku terbayangkan Sharifah Amani dan Sofi Jikan. Comel tapi masing-masing ada kekuatan. Dan aye...aku rindu zaman main galah panjang bila baca cerpen ni.

4. Kopi, Donat dan Bayang Gadis Berambut Hijau - Adib Zaini
Disebabkan aku pernah tengok rupa Adib Zaini ni macam mana, jadi tak adil kalau aku katakan sepanjang aku baca cerita ni aku ingat muka dia. Macam mana korang nak bayangkan rupa dia kan? Satu je komen aku, bila korang baca cerita ni, korang boleh gabung semua benda dalam tajuk tu jadi cerita. Kalau korang pernah tengok Joe's Apartment, mungkin korang boleh bayangkan scene cerita ni. Lepas tu korang bayangkan muka Sharnaaz Ahmad tak cukur jambang macam mana. There you go, korang boleh bayangkan hampir 70% cerita ni lepas tu. Cuma satu jelah, bila baca karya Adib Zaini, memang urban contemporary. Rasanya lidah Sharnaaz Ahmad tak berapa lantas nak baca dialog cerita ni sebab ini bukan dialog mat rempit atau budak Juvana. Ya, watak dalam cerita ni umpama Ryan Phillipe dalam Antitrust. 

Tapi nak lebih tepat, kalau korang kaki CSI, bayangkan Adam Ross dalam CSI New York, waktu diorang ada penjahat yang pakai avatar berambut hijau. Well, aku rasa aku ada masalah gabungan watak bila aku baca cerpen ni. Apapun, cerpen ni bagus...kalau baca betul-betul, mesej ringkas ni patut dibaca oleh ramai adik-adik di luar sana :)

4. Cinta Kopi - Gina Yap Lai Yoong
Dalam semua cerita dalam antologi cerpen ni, cerita ni yang paling dekat dengan aku. Mungkin sebab ada Starbucks, ada Kajang, ada watak Elena yang jadi barista, dan ada watak orang bawak laptop. Semuanya dekat dengan aku - something yang aku dah biasa jadi aku sangat-sangat senang baca cerpen ni. Aku rasa ini cerpen yang paling selesa untuk aku. Kali ni aku langsung tak bayangkan pelakon mana-mana tapi bayangkan diri sendiri jadi Elena (walaupun aku tak cantik macam Siti Saleha). Bayangan taklah banyak sangat bila baca cerita ni tapi lebih kepada imbauan kisah diri sendiri. Mungkin sebab itu, aku jadi agak kritikal dengan elemen-elemen research dalam cerita ni. Semuanya boleh terjadi dalam buku, tapi pada aku alangkah eloknya kalau ada sikiiiiiiiiiiiiiit lagi research pasal barista Starbucks dalam cerita ni. Mesti perfect!  Apapun pada aku, cerita ni sarat dengan pengajaran. Memang ada realiti di sebalik cerita-cerita yang sikit-sikit macam mistik ni :)

5. Luwak dan Kretek
Tulisan Ridhwan Saidi ni memang boleh buat orang tergelak, atau jadi takut. Sambil-sambil baca pasal Luwak, aku pintal misai sendiri. Betul, orang yang tak pernah tengok perempuan bermisai atau tak pernah tengok aku, mungkin akan ada masalah gambaran di sini. Macam Cinta Kopi, ini adalah scene yang terlalu familiar bagi aku. Bezanya waktu aku nak beli buku Fixi dekat pesta buku, aku nampak Amir Muhammad dan dia tak ada rupa macam musang. So, boleh korang bayangkan apa sebenarnya cerita ni? Jangan bayangkan. Kena baca. Sebab kalau korang jenis yang "read between the lines" mungkin akan nampak sindiran yang halus dalam cerita ni. Of course, imaginasi tak perlu terlalu kuat atau lemah. Sama ada korang bayangkan Little Red Riding Hood ataupun maskot dalam funfair, itu terpulang. Yang bagusnya, ilmu dalam cerita ni disampaikan dengan santai dan secara tak langusung. Apa itu luwak? Hah. Belajarlah. Aku suka :)

6. Kopi Percik - Amal Hamsan
Aku tak berapa familiar dengan Amal Hamsan, tapi aku suka cara dia buat otak aku serabut bila baca cerita ni. Cerita simple. Tapi mungkin Komuter UKM juga adalah familiar bagi aku, aku lebih fokus pada jalan cerita. Pada aku, kalau watak ni ada Twitter, ramai orang akan unfollow saja. Mulanya agak menyampah sebab aku rasa macam watak ni kuat merungut, tapi lepas baca habis rasa macam terpaku. Aku suka sebab aku rasa penulis tulis sesuatu yang dekat dengan diri dia, tak terlalu fikirkan idea-idea besar, tapi dapat menyentuh hati aku yang selalunya keras macam titanium ni. Eceeehh...
  
7. Kau Kopikoku - Dheepan Pranthaman
Indahnya satu-satu bahasa tu, kita masih akan dapat tangkap budaya bangsa penulis. Aku tak tahulah sama ada betul tekaan aku yang si Dheepan ni seorang India atau barangkali dia seorang yang pandai mengolah budaya India, tapi penghayatan dia dalam cerpen ni banyak unsur dalam drama Tamil dan Hindi. Ada suka dan kecewa. Aku bayangkan kalau cerpen ni jadi iklan Petronas, mesti best. Cerita ni mengingatkan aku yang aku masih warga Malaysia. Tak begitu terbeban dengan konsep multiracial tapi ada emosi berbeza yang disampaikan. Aku boleh bayangkan zaman kanak-kanak aku, waktu gula-gula Kopiko mula keluar sambil teringat cerita-cerita lama. Ini yang aku suka, simple ideas, ayat ringkas, scene yang familiar tapi masih think outside the box. Tak perlu kopi mahal, rare atau kopi dalam bentuk minuman. Ini cerita gula-gula. Tak cliche macam ending cerita Tamil dan Hindi, semuanya macam tak disangka. Ini pun aku suka :)

8. Kopi Jantan Kaw - Nik Adam Ahmad
Cerita yang paling sempoi tak semestinya cerita yang paling tak best kan? Ini cerita biasa tapi paling menarik perhatian aku. Aku suka benda-benda harian dan cliche ni sebenarnya. Tapi cara memainkan emosi pembaca itu penting. Benda biasa bukan tak boleh buat pembaca berfikir. Pada aku, cerita ni pasal persepsi dan keyakinan diri. Benda yang kita fikir betul-betul terjadi, memang boleh jadi. Benda yang kita fikir boleh work out, memang kita rasa macam work out. Macam kopi. Aku rasa ini cerita yang aku boleh bayangkan Rashidi Ishak dan juga apek flasher yang aku jumpa saban hari (kencing bogel depan aku), boleh jadi babak drama tapi tetap best. Ini penulisan minimalist bagi aku :)

9. Chethu - Nabila Najwa
Fuuuuhhh...ini cerpen yang aku ambil masa nak hadam! Tapi aku suka bahasanya. Aku suka scene dia yang detail dan menarik, yang tak familiar tapi buat aku belajar darinya. Aku suka kenakalan yang dibayangkan dengan bahasa yang mungkin kalau orang lain guna, kurang sopan. Kadang aku fikirkan watak-watak ni lebih elok ke Bali dari Yogyakarta. Banyak "what-if"  dalam cerita ni. Macam Kau Kopikoku, idea cerita ni lain dari yang lain. Hampas kopi yang tak ada orang yang fikir nak buat cerita, boleh bikin aku fikir macam-macam bila sekali dijadikan cerpen. Tapi kalau Nabila Najwa buat buku, aku rasa berabad jugaklah aku nak habiskan buku dia. Tulisan dia agak lari dari konsep buku Fixi yang biasa, yang lebih santai. Tapi tak salah belajar benda yang baru. Kan?

Alright. Memang panjang dah rasanya tulisan aku pasal Kopi. Ada lagi cerpen lain. Ada lagi banyak benda yang boleh dibaca pasal Kopi. Suka dan tak suka (hah? tak suka pun ada?).

Kita sambung part 2 nanti :)

Saturday, March 23, 2013

#kopi #bola #klcc #asrama

#kopi and #bola
Thank you for those who were still visiting this blog even though the host was not around for a while. Frankly, updating blog was not as easy as few years back. Sometimes I even wondered whether I should still keep the the blog or just left it.

As we grew older, our commitment changed. We needed simpler and faster way to communicate, let alone live in the easiest way. Robots were created to replace most of our daily chores - some performed more than our physical ability yet some people were still craving for human touch.

Well, I would say I needed a simpler tool to blog. I knew for a fact that I could use my phone - well, I have two phones in fact, which people categorized as smart.

But as a traveler, and as a human, I needed something sustainable. A longer battery endurance, a keyboard to feel the emotion while writing and the ability to correct whichever things that I wrote the moment I reread my posts and despised it. Well, I have not found that one specific thing yet. So blogging was at times, left out from my daily routine.

Some people thought that I preferred twitting than blogging. Well, let me say this out loud:
Y.O.U were W.R.O.N.G.

If you have met me, then you would know about how talkative I could be. I loved talking - it was not really a good trait yet I loved words. Twitting was not really making me happy in expressing - some people thought whatever I wrote was serious when it was not. Besides, the mentality was different. In Twitter, less people care about your grammar or spelling. I have been acknowledged as someone who made less mistakes yet I did and I just laughed it off, knowing that friends were friends, some of them really loved to tease.

Once, I had mentioned "...angkat hari tengah..." instead of "angkat jari tengah" - I have been a laughingstock for the whole day. I laughed. I made jokes about myself in the end. Well, I made mistakes so why should I just admitted that I made one and just tried to be careful in the next few weeks (or even purposely make mistake for another round of jokes).

But there were tweets which made me extra careful. Those were the tweets to @BukuFixi few days back :

Read from the bottom!!!

So, that fifth winner was me. Aye aye! That was me. I finally managed to get the book that I wanted for free just by twitting a picture of the books. So, that was it. I won KLCC ! This book was very meaningful book for me because:
  • I love books - well, you could tell that I was a bookaholic.
  • Fixi - well, let's just say that they managed to make me obsessed with their books. #UltrasDayangNoor
  • Limited Edition - As much as I craved for Pandora bracelets and trying to catch up with the limited edition charms, this was one of the things which needed limited edition attention!
  • KLCC - aaaahhhh...I stepped into this building like...everyday? Whenever I looked at it I felt the love. 
  • Purple! - good gracious Fixi. Just look at what they were doing to this purplelicious lady :P
There would be another post about this book - insyaAllah. Perhaps later :) 

And then...there was another contest the next day. Guess what? I participated in that one too. Hehe :)


These were my attempts in winning the book (and it was fun!!!):


Well, I looked very ambitious didn't I? And this was the result:


Which one was the winning tweet? Well, you could visit BukuFixi's blog by clicking the link :)

There was only one reason for being overexcited in winning Asrama, the novel written by Muhammad Fatrim. I was a hostelite! Personally, this was something that I have been looking for ever since Budak Setan  and my asrama days (which was like 10 years ago?!) :)

My point in this posting (besides telling you that I won two books from Fixi, of course) was that there were tweets that you wrote with leisure or without serious thinking. As stupid as it sounded, it would not bring any return to you in the end. But we would never know. The last time I had gently told someone that karipap was not amusing, I have been mentioned (without mentioning my tweet-handle) as makcik or orang tua.

I was not saying that my tweet-handle was the cleanest, heaven knew that I have been balder dashing people as well as making stupid jokes on serious things. Perhaps that made the contest challenging as I had to wait. Frankly I won the contest in the bus while traveling back from work. The journey from Kuala Lumpur to Seremban was filled with attempts. Luckily it paid off.

Perhaps, I should be concentrating on these types of tweets later on?

Maybe. Maybe not. Sometimes emotional banter just won it all. And that, ladies and gentlemen, made me missed blogging so much. 

Saturday, March 02, 2013

bottom of the table

My belongings. Sehati Sejiwa!!!
“You're reaching out 
And no one hears you cry
You're freaking out again
'Cause all your fears 
Remind you another dream has come undone 
You feel so small and lost like you're the only one 
You wanna scream 'cause you're 
Desperate 
You want somebody, just anybody 
To lay their hands on your soul tonight 
You want a reason to keep believin' 
That someday you're gonna see the light 
You're in the dark 
There's no one left to call 
And sleep's your only friend 
Well even sleep 
Can't hide you from all those tears 
And all the pain and all the days 
You wasted pushin' them away 
It's your life, it's time you face it ” 
- David Archuleta, Desperate


8 games played. No win. 5 draw. 3 losses.

Still, I am here to be with Cinta. I don't care bout the number of times we did not win. I don't care if we are a draw specialist. All I know is that if you are passionate about something, you better show it in action. There is no point barking in Twitter, following football fans page and sigh like a mad man when the team is not showing the result that you want.
  
We are at the bottom of the table.
But why should I bother? 

The reason why I called football as Cinta is very simple. When we love someone, we make sure that we stay with that person for better or worse, just like All 4 One's song back in 90s - I Swear. We ensure that the love will be equally given (perhaps will be given more) when the hard time comes, when the lost is apparent or even when there is nothing more that the other half has got to give.

That is our Cinta towards a person.
This is my Cinta towards the game.

I wish that I can love other things that you love. I wish that I can show off the materials that you are proud of. I wish I can talk about the things that you want you hear. But above all, the only thing that matter is for me to be me.

Let me stay loyal.

If you can't accept the pain of being at the bottom like I do, just go. I wish you all the best in getting the love that you want where there is no trouble, everything lies in a pool of sweetness and lollipops and rainbow Lola cakes or even a durian crepe :)

Go ahead and love one man, I don't care.
I have space for eleven.

Sehati sejiwa!

Love,
cHiSHa cHeRyNa PiReS
26022013
chanting at STAR of Paroi, Seremban N9

Friday, March 01, 2013

KL Noir: RED - Fixi Novo

This is officially mine!!! :D
Adibah Amin. I have always been her fan. 

Since I read As I Was Passing several years ago, I was very determine that there would be more Malaysians writing in English. No offense, folks, Malay was in the blood and still is. The native language would never be pushed aside; yet knowing that more Malaysians are learning and writing in foreign languages was one of the wishes that I had back then. 

Personally, I had regrets. I took for granted the opportunities to learn foreign languages. There were Arabic, French and Mandarin classes at the boarding school where I was studying but I was too frisky at that time to realise that attending classes was one of the key to success. My friends who were determine students managed to put that skill in their resume as a plus point for language skills.

On the other hand, I was too embarrassed to mention that I knew the word, "Oui."

Ever since I read Adibah Amin's books, I realised that there must be more people out there who could write as good as she was. Lydia Teh, for example, had a remarkable "Honk If You Are A Malaysian" on my shelve. I believe several English books from Malaysia have been bought, borrowed and read since Adibah Amin. My dream of Malaysian's touch via foreign language books was getting clearer. 

Last night, one my dreams came true. Another book from Fixi was launched at Kinokuniya KLCC with a great success. Actually, I have been waiting for this day for ages! Ever since Fixi tweet about KL Noir, the other tweets from Fixi had my top notch priority. I scrolled my timeline like a mad woman. The title itself was making me ecstatic and impatient. KL. Kuala Lumpur. Noir. There was a French influence in there (check out Pires as the second name to Cheryna!). It sounded so classy, I just could not kept my mind off it for quite sometime.

My followers in Twitter might have been bored with my retweets on KL Noir. It was just a book! Nope. It was not just a book, you bloody people. It was a sign. An example. An argument. A sense of pride somewhere. Fixi - regardless their efforts in providing more reading materials for the youngsters or elderly like me; have been criticized as not being responsible towards the language. I have always thought that KL  Noir: Red was launched at the right time, the right place and the right price.

Perhaps it was the enthusiasm which made me chose red and black for my attire to the event. The so-called theme for "noir".

I knew that there would be no one to accompany me to the book event on a working day. Yet, the selection of Kinokuniya as the location for the event was a blessing. Since I could reach KLCC within few minutes, I was such a good girl at work. I had never worked with such speed and accuracy before. I knew that if I was good, I would be able to get off early from the office and participate.

Aye, leaving the office was considered a success but the failure to reach early came from the distraction of lipsticks in Sephora. I had never realised that checking out make ups would make me late for a book event. Perhaps Sephora and Kinokuniya should have their premises side by side (such a lame excuse, aye?!)

When I reached Kinokuniya, Eeleen Lee was reading her bits. I found the reading as somewhat amusing. Unlike the other book events that I have attended prior to this, I have never seen such passion. Each writers were reading part of their story with full of expression. Take Shivani Sivagurunathan, Marc De Faoite and the remarkable Brian Gomez for instance. I had fun!

The crowd was awesome too. Aye, even though the event was held at Kinokuniya which was technically a peaceful bookstore, there was laughter and a very good control of crowd by Amir Muhammad. Kudos to him for being lively and engaged throughout the whole event. The atmosphere was good.

Perhaps you would still be wondering about KL Noir and its content. This was coming from Fixi's page:

Shaz Johar reading his part of the book
KL NOIR: Red is the first of 4 volumes about the Malaysian capital city’s dark side. There are 14 short stories and one essay about the seedy, the sinister and sometimes the spooky. You will find murder, drug-dealing, kidnapping, sexual depravity, prostitution, celebrity secrets, suicides, academic rivalry, gangsters, police brutality, cannibalism, black magic, creepy rituals, political corruption and even busking. It’s all totally fictional. Well, maybe the cannibalism is. 

 Line-Up:
INTRO / Amir Muhammad (Read it here)
THE RUNNER / Adib Zaini
RUKUN TETANGGA / Preeta Samarasan
MAMAK MURDER MYSTERY / Marc de Faoite (Read the full story here).
ASIAN ANGEL / Shaz Johar
A GIFT OF FLOWERS / Shih-Li Kow
KISS FROM A ROSE / Fadzlishah Johanabas
AFTER DARK, MY LOVE / Dina Zaman
THE ORACLE OF TRUTH / Eeleen Lee
CHASING BUTTERFLIES IN THE NIGHT / Kris Williamson
THE DUALIST / Shivani Sivagurunathan
VANISHED / Khairulnizam Bakeri
CANNIBAL VS. AH LONG / Megat Ishak
THE MACHETE AND ME / Dayang Noor
THE UNBELIEVER / Amir Hafizi MUD / Brian Gomez BIOS

 Editor: Amir Muhammad
 ISBN: 9789670374239 276 pages / RM19.90

How about autographs? Well, I definitely got some from Adib Zaini (such a shy guy), Marc de Faoite (the Irish who knew Seremban!), Shaz Johar (who commented that we have the same name), Eeleen Lee (she wore purple yesterday so she was great), Kris Williamson (I regret that I was not having his Son Complex with me), Khairulnizam Bakeri (well, a famous guy would not need an introduction),  Dayang Noor (my idol in writing - Malay or English. She was my new follower on Twitter! Hahaha..such an honour!) and the unforgettable Brian Gomez whom I informed about The Devil's Place which was being given to Buku Jalanan Seremban :)

It was a bit rushy in the end with Kinokuniya appeared a bit unprepared with the purchase of the books. I was lucky enough to get my copy since the awesome crowd seem to grab books faster than I did. Perhaps that would be their areas of improvemen. Yet I was keeping a hope that the next KL Noirs would be launched there too.

There was no other proud moment yesterday besides having KL Noir : Red in my red handbag. It would be too early to say good or bad about the book. Yet the knowledge of Malaysian publishers are producing English books with Malaysian books have never been so delighting.

Good job Fixi! I am looking forward to post the review soon :D